اگر تمایل دارید همه چیز درباره سرطان پروستات را بدانید تا انتهای همین مطلب “ازپزشک” همراه ما باشید. سرطان پروستات سرطانی است که در پروستات یک مرد اتفاق میافتد. پروستات غدهایست اندازه گردو که بین مثانه و آلت تناسلی مرد قرار دارد و مقداری از آب منی را تولید میکند. اگر اندازه این غده طبیعی باشد، میتوان غده را به دو لوب چپ و راست تقسیم کرد. پروستات ترشح مایعی را بر عهده دارد که وظیفهاش تغذیه و محافظت از اسپرمهاست. رشد سلولهای پروستات، چه سالم و چه سرطانی، توسط تستسترون تحریک میشود.
این سرطان از رایجترین بیماری آقایان بعد از سرطان پوست است. این سرطان به آرامی رشد می کند و شاید آسیب جدی وارد نکند. اما بعضی گونههای آن تهاجمی هستند و در صورت مراقبت نکردن به سرعت پخش میشوند.
همراه ما باشید تا به هرآنچه که نیاز دارید بدانید دسترسی داشته باشید.
سرطان پروستات
با توجه به آمارهای منتشر شده از آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان، مشخص شده است. که سرطان پروستات دومین سرطان شایع از بیماری آقایان در جهان است. در حالت طبیعی اندازه غده پروستات با سن، افزایش پیدا میکند. در نتیجه با افزایش سن، خطر ابتلا به سرطان پروستات بیشتر میشود. این سرطان در مردان جوانتر از 50 سال، نادر است. اگر دوست دارید بدانید که سرطان پروستات چیست؟ باید بگوییم که این سرطان یعنی بعضی از سلولهای طبیعی غده پروستات، توانایی کنترل رشد. و تقسیم را از دست داده و دیگر همانند دیگر سلولهای سالم عمل نمیکنند.
سرطان پروستات در جایگاه دوم شایعترین سرطانها در ایران بعد از سرطان معده قرار دارد. این بیماری نیز انواع مختلف دارد. که انواع سرطان پروستات با توجه به اینکه سرطان ازکدام نوع از سلولهای موضع درگیری آغاز شده است طبقهبندی میشوند. دانستن موضوع قطعا به تصمیمگیری پزشک در انتخاب روش درمانی، کمک شایانی میکند.
انواع سرطان پروستات
- آدنوکارسینومای سلولهای ترشحکننده حفرهای (acinar): آدنوکارسینوما به سرطانهایی گفته میشود که سلولهای مترشحه در غده پروستات وجود دارد و شایعترین نوع سرطان پروستات است.
- آدنوکارسینومای سلولهای ترشحکننده مجراوی (ductal) : این نوع آدنوکارسینوما در سلولهایی که در مجرای غده پروستات قرارگرفتهاند، به وجود میآید. این نوع سرطان تمایل به رشد و گسترش سریعتری نسبت به آدنوکارسینومای حفرهای دارد.
این بیماری آقایان علائم و نشانههایی دارد که در صورت بروز هرکدام از آنها باید سریعا به پزشک اعلام گردد. شاید درابتدای بیماری، علائم آن به ندرت نمایان شود باید قبل از رسیدن به مراحل پیشرفته، مراحل درمان آغاز شود.
در صورت نیاز “اپلیکیشن ازپزشک” را نصب کنید و از بهترین متخصصان مشاوره آنلاین پزشکی بگیرید.
علائم سرطان پروستات
همانگونه که پیشتر عنوان کردیم در مراحل اولیه سرطان، بهندرت علامتی از این بیماری بروز میکند. حتی اگر این بیماری به مراحل پیشرفته برسد، در هنگام تشخیص هم ممکن است هیچ علائمی از خود بروز نکند.
علائم سرطان پروستات پیشرفته :
- وجود خون در ادرار و منی
- ادرار مکرر
- مشکل در دفع ادرار
- نیاز ناگهانی و یا مکرر برای دفع ادرار
- کاهش وزن بدون دلیل
- درد در ناحیه لگش، ران و کمر
- درد در ناحیه آلت تناسلی
- جریان ضعیف دفع ادار
- درد استخوانی

علت سرطان پروستات چیست
عوامل خطرناک سرطان پروستات | زنگ خطر آقایان
با اینکه علل اصلی این سرطان ناشناخته مانده است. اما خطر مبتلا به آن روز به روز در حال افزایش است و مردان را درگیر میکند. دقت داشته باشید که داشتن چند عامل خطر به این معنا نیست که حتما بیمار شدهاید. اما با مشاهده هر کدام از این عوامل خطر بهتر از برای مشاوره به پزشک متخصص مراجعه کنید:
بالا رفتن سن: احتمال اینکه مردان کمتر از 40 سال به سرطان پروستات مبتلا شوند بسیار کم و نادر است. اما متاسفانه شانس این بیماری در سنین بالای 50 سال به سرعت افزایش مییاید.
نژاد: این سرطان در مردان سیاهپوست بیشتر از سایر مردان است.
تغییرات ژنی: تعدادی از تغییرات ارثی ژن باعث افزایش ریسک سرطان میشود. اما به طور کلی آنها احتمالاً برای تنها درصد کمی از موارد بهحساب میآیند.
عوامل دیگری مثل رژیمهای غذایی نامناسب، چاقی و استعمال دخانیات نیز بهعنوان عوامل فرعی محسوب میشوند.
درباره بیماری آقایان بخوانید : بیماری مردان | درمان بیماری تناسلی مردان و هرآنچه که باید بدانند!
سابقه خانوادگی: در برخی مواقع، عوامل ارثی و ژنتیکی باعث میشود که سرطان در برخی خانوادهها بیشتر رخ بدهد. برای مثال احتمال بیماری در فردی که پدر یا برادرش مبتلا به سرطان پروستات باشد دو برابر سایر مردان است. همچنین احتمال داشتن سرطان در افراد با سابقه قوی خانوادگی سرطان پستان و تخمدان بیشتر از افراد بدون سابقه است. آزمایشهای غربالگری به پزشک کمک میکند سرطان را زودتر و حتی قبل از بروز علائم تشخیص داده و درمان کند. در ادامه در رابطه با روشهای تشخیص این بیماری صحبت میکنیم.
آزمایش آنتیژن اختصاصی پروستات (PSA) :
PSA نوعی پروتئین است که توسط سلولهای سالم و سلولهای سرطانی پروستات ساخته میشود. تعیین سطح PSA در آزمایش خون، یک آزمون اختصاصی برای سرطان نیست. طبیعی این پروتئین در خون افراد با بین 50 تا 59 سال، کمتر از 3 نانوگرم در هر میلیلیتر است.
به همین دلیل افزایش سریع سطح این پروتئین در خون میتواند نشاندهنده امکانپذیر بودن ابتلا به سرطان پروستات باشد. در صورت افزایش سطح سرمی آنتیژن اختصاصی پروستات به بالاتر از مقادیر طبیعی احتمال وجود سرطان پروستات خیلی بالا نیست. در این شرایط تنها یک مرد از سه مرد با سطح افزایش یافته PSA به سرطان مبتلا هستند.
“ازپزشک” توصیه میکند این آزمون برای غربالگری درمردان بدون علامت، همراه با معاینه رکتوم باشد.
فواید غربالگری PSA: تشخیص سرطان در مراحل اولیه و قبل از انتشار به سایر نقاط بدن از مهمترین مزایای غربالگری است. چراکه باعث آسانتر شدن و کوتاهتر شدن مراحل درمان میشود.
خطرات غربالگری سرطان پروستات با آزمایش PSA
تشخیص زودهنگام سرطان گاهی منجر به بهبود سلامتی و یا کمک به داشتن زندگی طولانیتر نمیگردد. غربالگری ممکن است سلامتی بیمار مبتلا به سرطان پروستات پیشرفته را بهبود ندهد یا به افزایش طول عمر کمک نکند.
گاهی سرطان علائم ندارد و یا زندگی فرد را تهدید نمیکند. ولی اگر این بیماری با غربالگری مشخص شود ممکن است سرطان را درمان کند. یافتن این سرطانها به تشخیص بیشازحد بیماران معروف است. مشخص نیست که آیا درمان این سرطانها به فرد کمک میکند زندگی طولانیتری داشته باشد یا خیر. درمان سرطان پروستات مانند جراحی وسیع پروستات و پرتودرمانی ممکن است در بسیاری از مردان عوارض جانبی طولانیمدت داشته باشد. که شایعترین عوارض جانبی آن اختلال در نعوظ و بیاختیاری ادرار است.
احتمال مرگ در این بیماران، در اثر بیماریهای قلبی عروقی (قلب و عروق) یا خودکشی بیشتر است.
آزمایشهای پیگیری (Follow-up) مانند بیوپسی ممکن است برای تشخیص سرطان انجام شود.
بخوانید : بیماری آقایان | آشنایی با بیماریهایی که مردان را بیشتر از زنان تهدید میکند!
اگر آزمایش PSA بالاتر از حد معمول باشد، ممکن است بیوپسی پروستات انجام شود.
ازعوارض ناشی از بیوپسی پروستات میتوان به تب، درد، خون در ادرار یا مایع منی و عفونت ادراری اشاره کرد.
اگر بیوپسی نشان دهد بیمار به سرطان پروستات مبتلا نیست. ممکن است در آینده نگرانی بیشتری نسبت به ابتلا به سرطان پروستات داشته باشد.
چه زمانی غربالگری سرطان پروستات انجام دهیم؟
بر اساس فواید و خطرات انجام غربالگری، باید برای انجام یا عدم انجام غربالگری این سؤالات را خودمان بپرسیم:
- آیا در خطر ابتلا به سرطان پروستات قرار دارم (در گروه پرخطر قرار دارم یا نه)
- اگر نتیجه آزمون طبیعی بود، آیا باعث اطمینان میشود یا نه ؟
- اگر نتیجه آزمون غیرطبیعی بود چهکاری باید انجام دهم؟
سپس با مشورت پزشک و آگاهی از تمامی فواید و خطرات تصمیم به انجام غربالگری بگیرید.
بخوانید … متخصص زنان | سوالاتی که باید از متخصص زنان بپرسید و مشاوره آنلاین پزشکی
وقتی از روش بیوپسی مشخص شود که فرد به سرطان مبتلا شده است، اقدامات دیگری صورت میگیرد . اقداماتی که از انتشار احتمالی توده سرطانی از محل اصلی خود بهجاهای دیگر بدن خبر میدهد. مانند:
- اسکن استخوان
- سیتی اسکن
- MRI
- اسکن PET

علائم سرطان پروستات چیست
درمان سرطان پروستات
راههای درمانی مختلفی برای مدیریت و درمان این سرطان وجود دارد. برای بعضی مردان، درمان فوری لازم نیست یا ممکن است مناسب نباشد. متخصص درمانی میتواند به بیمار اجازه دهد تا روش درمانی مبتنی بر مرحله و درجه پیشرفت سرطان خود را بداند.
هنگامیکه بیمار به سرطان پروستات اولیه مبتلا باشد، پزشک میتواند جراحی رادیکال برداشتن پروستات را پیشنهاد دهد. در این عمل جراحی، با برداشتن پروستات، قسمتی از مجاری ادراری و وزیکول سمینال احتمال رفع کامل سرطان وجود دارد. در بیشتر سرطانهای تهاجمی، ممکن است گرههای لنفاوی نزدیک به بافت سرطانی (مثل گرههای لنفاوی قسمت لگن) برداشته شود.
درمان سرطان پروستات با رادیوتراپی
رادیوتراپی سرطان، با اشعه X با قدرت و انرژی بالا به کشتن سلولهای سرطانی و توقف رشد سلولها میپردازد. اشعه به سمت تومور سرطانی هدایت میشود و سلولهای سرطانی را تنها در آن منطقه میکشد. ازاین روش قبل از جراحی برای کوچک کردن تومور و بعد از جراحی برای کشتن هر سلول سرطانی استفاده میشود. ازاین روش برای کاهش نشانهها و علائم ناشی از سرطان مثل درد، خونریزی و انسداد مجاری ادراری نیز استفاده میشود.
شیمیدرمانی هم روشی درمانی است که با استفاده از داروها از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری میکند. روشی که یا سلولهای سرطانی را میکشد یا از تقسیم شدن آنها جلوگیری میکند. دریافت شیمیدرمانی قبل از رادیوتراپی و یا جراحی میتواند در کوچکسازی اندازه تومور سرطان پروستات کمک کند.
درمانهای تسکینی هم با کاهش علائم سرطان به بالا بردن کیفیت زندگی بیمار کمک میکند. از این روش برای کنترل علائم در مراحل مختلف سرطان استفاده میشود.
سخن آخر و پیشآگهی
این بیماری دارای پیشآگهی طولانی است. تقریباً 80 تا 85 درصد سرطانهای پروستات در زمانی که سلول سرطانی بهصورت موضعی یا منطقهای است، شناخته میشوند. افرادی که بیماری آنها در این مراحل شناسایی و درمان میشود، بعد از پنج سال بهعنوان افراد عاری از بیماری شناخته میشوند.
در صورت نیاز میتوانید “ازپزشک” کمک بگیرید و با یکی از بهترین متخصصان مشورت کنید.
با نصب “اپلیکیشن ازپزشک” میتوانید در عرض چند ثانیه به بهترین متخصصان دسترسی داشته و مشاوره آنلاین پزشکی بگیرید.
سوالات خود را میتوانید در قسمت دیدگاه ثبت کنید تا در اسرع وقت “ازپزشک” پاسخ بگیرید.