حتما تا کنون شما هم در برخورد با یک تعداد از انسانها و دیدن رفتار آنها از خود سوال کردید خودشیفتگی چیست و شخص خودشیفته کیست؟ توصیف کسی که زمان زیادی را صرف صحبت کردن در مورد حرفه و یا ویژگی های خوب خود می کند یا به نظر می رسد هرگز به خودش به عنوان یک خودشیفته شک نمی کند آسان است اما این ویژگی پیچیده تر از این است. خودشیفتگی لزوماً نشان دهنده مازاد عزت نفس یا ناامنی نیست. به طور دقیقتر شامل ولع برای قدردانی یا تحسین، میل به مرکز توجه بودن و انتظار رفتار ویژه است که منعکس کننده موقعیت بالاتر درک شده است. جالب است که تحقیقات نشان میدهد که بسیاری از افراد بسیار خودشیفته اغلب به راحتی به آگاهی خود اعتراف میکنند که بیشتر خود محور هستند. تعجب آور نیست که سطح بالای این اخلاق یا شاید اختلال می تواند در روابط عاشقانه، خانوادگی یا حرفه ای مضر باشد.
در ادامه با ما باشید تا به جواب سوالتان و همچنین علائم خودشیفتگی و اختلال شخصیت خودشیفته و ازدواج با آنان بپردازیم و در کل با این اختلال شخصیتی بیشتر آشنا شویم و این افراد را بهتر شناسایی کنیم.
خود شیفته به چه معناست و فرد خودشیفته کیست!
خودشیفتگی درگیری افراطی در خود است به حدی که باعث می شود فرد نیازهای اطرافیان خود را نادیده بگیرد. در حالی که همه ممکن است گهگاهی رفتار خودشیفته از خود نشان دهند، خودشیفتگان واقعی اغلب به دیگران یا احساسات آنها بی توجهی می کنند. آنها همچنین تاثیری را که رفتارشان بر دیگران می گذارد را درک نمی کنند. توجه به این نکته مهم است که خود شیفتگی یک ویژگی است اما می تواند بخشی از یک اختلال شخصیت بزرگتر نیز باشد. هر خودشیفته ای دارای اختلال شخصیت خودشیفته (NPD) نیست زیرا این مشکل یک طیف است. افرادی که در بالاترین نقطه این طیف قرار دارند افرادی هستند که به عنوان NPD طبقه بندی می شوند اما سایرین که هنوز دارای ویژگی های خودشیفته هستند، ممکن است در انتهای پایین طیف آن قرار گیرند.
علت چیست؟
علت خود شیفتگی دقیقا مشخص نیست. اما می توان چند عامل را دخیل دانست:
- محیط: ممکن است والدین شما یا بیش از حد شما را مورد تحسین قرار داده باشند یا از شما انتقاد کرده باشند که با تجربیات و دستاوردهای واقعی شما مطابقت نداشته باشد.
- ژنتیک: این امر ممکن است با ویژگی های ارثی شما از جمله ویژگی های شخصیتی خاص مرتبط باشد.
- نوروبیولوژی: این گزینه ارتباط بین مغز، رفتار و تفکر شماست.
افرادی که علائم خودشیفتگی را نشان می دهند اغلب می توانند بسیار جذاب و کاریزماتیک باشند. آنها معمولاً بلافاصله رفتار منفی نشان نمی دهند به خصوص در روابطشان . این افراد اغلب دوست دارند اطراف خود را با کسانی احاطه کنند که از او تعریف و تمجید کنند. آنها برای تقویت ایده های خود در مورد خودشان روابطی ایجاد می کنند حتی اگر این روابط سطحی و مبتدی باشند.
پیشنهاد مقاله: خودشیفتگی و راه های مقابله با آن
علائم خودشیفتگی و نقطه ضعف افراد خودشیفته
احساس حق به جانب بودن
یکی از نشانه های رایج افراد مبتلا به این اختلال این باور است که آنها نسبت به دیگران برتری دارند و مستحق برخورد ویژه هستند. آنها معتقدند که دیگران باید مطیع خواسته های آنها باشند و قوانین در مورد آنها صدق نمی کند.
کنترل دیگران
یکی دیگر از ویژگی ها، رفتار دستکاری یا کنترلی است . یک خودشیفته در ابتدا سعی می کند شما را راضی کند و شما را تحت تاثیر قرار دهد اما در نهایت نیازهای خودش همیشه در اولویت قرار می گیرد. این افراد هنگام ارتباط با دیگران سعی می کنند افراد را در فاصله مشخصی نگه دارند تا کنترل خود را حفظ کنند. آنها حتی ممکن است از دیگران برای به دست آوردن چیزی برای خود سوء استفاده کنند.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره با متخصص روانشناسی را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره رایگان دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
نیاز به تحسین
یکی از رایج ترین نشانه های یک خودشیفته نیاز دائمی به تمجید یا تحسین است. افرادی که این رفتار را دارند نیاز دارند تا اعتبار دیگران را احساس کنند و اغلب برای به رسمیت شناختن دستاوردهای خود اغراق می کنند. آنها همچنین دوست دارند برای تقویت نفس خود احساس قدردانی کنند.
عدم همدلی
عدم همدلی یکی دیگر از نشانه های این اختلال است. این بدان معناست که فرد خودشیفته تمایلی ندارد یا نمی تواند با نیازها، خواسته ها یا احساسات دیگران همدلی کند. همچنین مسئولیت پذیری رفتار خود را برای دیگران مشکل می کند.
پیشنهاد ویژه: بیماری بوردرلاین یا اختلال شخصیت چیست؟
اختلال شخصیت خودشیفته و ازدواج
اگر با یک خودشیفته رابطه دارید و یا قصد ازدواج دارید ممکن است بتوانید پویایی خود را در رابطه تغییر دهید . ممکن است این امکان وجود داشته باشد که نگاه شریکتان به شما را تغییر دهید تا به کاهش اثرات رفتار خودشیفته او کمک کنید.
اختلال شخصیت خودشیفته و ازدواج یک مسئله مهم است و اگر قصد ازدواج با فردی که دارای چنین ویژگی است را دارید به موارد زیر توجه کنید:
- آگاهی خودت را بالا ببر:در مورد این اختلال بیشتر بدانید. این می تواند به شما کمک کند تا نقاط قوت و ضعف فرد خودشیفته را درک کنید و یاد بگیرید که چگونه آنها را بهتر مدیریت کنید.
ایجاد مرزها: در مورد مرزهای خود شفاف باشید. ممکن است فرد خودشیفته را ناراحت یا ناامید کند اما اشکالی ندارد. - مراقب جمله بندی خود باشید:خودشیفته ها انتقاد سازنده را خوب قبول نمی کنند. سعی کنید نظرات خود را با دقت و روش های مثبت بیان کنید.
- آرام و خونسرد برخورد کنید: سعی کنید اگر آنها سعی می کنند دعوا کنند واکنش نشان ندهید. اگر آنها سرزنش می کنند آنها را به عنوان یک کودک 3 ساله در نظر بگیرید و آرام بمانید.
- انتظار ارتباطات عمیق و معنادار را نداشته باشید. خودشیفته ها همدلی بسیار کمی دارند بنابراین ارتباط صادقانه و صمیمانه اغلب انجام نمی شود و حتی می تواند یک طغیان خشمگین یا واکنش خاموش ایجاد کند.
سخن پایانی:
افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفتگی معمولاً تغییر نمی کنند پس این را در نظر داشته باشید. حتی اگر یاد بگیرید که رابطه خود را بهتر مدیریت کنید احتمالا هرگز رابطه سالمی نخواهید داشت.
فهیمه نیک بخش
روانشناسی عمومی
فرح جعفری
روانشناسی عمومی
علی اردشیری
روانشناسی عمومی
مهدی رجبی
روانشناسی عمومی
سپیده امینی
روانشناسی عمومی
مهدی مرادی
روانشناسی عمومی
رامینا جوینی پور
روانشناسی عمومی
رقیه غلامی
روانشناسی عمومی
آدینه مهدیان ریزی
روانشناسی عمومی
حسن صدیقی
روانشناسی عمومی
رامین رشیدی خبیر
روانشناسی عمومی
سمیرا پوراکبرسجادی
روانشناسی عمومی
باران نوروزی
روانشناسی عمومی
سحر بهروزیان
روانشناسی عمومی
پریا سلطانی
روانشناسی عمومی
سمانه سیف یان
روانشناسی عمومی
مهسا عطار حسینی
روانشناسی عمومی
معصومه اساسه
روانشناسی عمومی
شهره رجبعلی
روانشناسی عمومی
فاطمه فولادی
روانشناسی عمومی
سوالات متداول
آیا خودشیفتگی مزایایی دارد؟
در افراد خودشیفته رفتارهایی مانند افزایش سرسختی ذهنی (عملکرد خوب در موقعیتهای پرفشار) و موفقیت بالاتر در مدرسه و محل کار. افزایش احساس عزت نفس نیز ممکن است باعث شود که فرد نسبت به دیگران با انگیزه تر و قاطع تر باشد. تحقیقات دیگر خودشیفتگی را با بروز کمتر افسردگی مرتبط دانسته.
چگونه یک خودشیفته را تشخیص دهم؟
خودشیفتگی با احساس بزرگ خود اهمیتی، عدم همدلی با دیگران، نیاز به تحسین بیش از حد، و این باور که فرد منحصر به فرد است و مستحق برخورد ویژه است، مشخص می شود.
مشخصه یک رییس خودشیفته چیست؟
یک رئیس خودشیفته پیشی گرفتن را بر کنار آمدن ترجیح میدهد، به این معنی که آنها اغلب غیرهمکار، متکبر، و مجادله هستند و نزدیکبینانه روی «برنده شدن» تمرکز میکنند. رؤسای خودشیفته تمام اعتبار موفقیت ها را می پذیرند و به کسانی که وفاداری نشان نمی دهند حمله می کند.