در این مطلب میخواهیم به علائم و علل دروغ گویی کودکان، نوجوانان و جوانان بپردازیم. در ابتدا میخواهیم با مفهوم دروغگویی آشنا شویم.
تعریف دروغ گویی: دروغ گویی یک عمل روانی، اجتماعی است که فرد کم و بیش به طور عمدی سعی میکند، گفتار یا عمل نا درست را در ذهن دیگران درست و حقیقی جلوه دهد. دروغ معمولا بیانی خلاف واقع و یا کتمان یک واقعیت است. دروغ گویی بیشتر جنبه ی آموختنی دارد (اکتسابی است) زیرا انسانها ذاتا و فطرتا دروغگو نیستند. بلکه دروغ گویی را از محیط زندگی خود مانند خانواده، مدرسه و به طور کلی از اجتماع آموخته اند. طبق نظر روانشناس آنلاین رایگان پایه و اساس دروغ گویی در کودکان و نوجوانان از خانواده شروع میشود.
دروغ گویی کودکان
همه ی ما در بسیاری از مواقع دروغ می گوییم و با تغییر شکل دادن واقعیت می کوشیم دروغ هایمان را توجیه کنیم، ولی وقتی یکی از کودکانمان دروغ کوچکی میگوید بسیار عصبانی و بر آشفته میشویم. فهم تفاوت میان واقعیت و دروغ مشکل است و شکل گیری این فهم در کودک به زمان نیاز دارد. از علل دروغ گویی در کودکان میتوان به:
- محیط خانواده
- سخت گیری والدین
- والدین دروغ گو
- ترس از تنبیه
- یادگیری از دوستان
- و در کودکانی که مدرسه میروند محیط مدرسه و همکلاسی ها در دروغ گویی کودکان نقش مهمی دارد.
زمانی که کودک به تشخیص میان واقعیت و رویا می پردازد، همچنین یاد میگیرد که دروغ، دروغ است حتی اگر مصلحتی باشد. روانشناس آنلاین رایگان به شما خواهد گفت در حدود هفت سالگی کودک نسبت به دروغ گفتن احساس بدی پیدا میکند، حتی اگر کسی متوجه دروغ گویی او نشده باشد. کودک در این سن مفهوم کار بد، مجازات و جنایت را درک میکند و شاید میترسد که حتی اگر والدینش برای دروغ گویی اش اورا تنبیه نکنند خدا اورا مجازات کند. کودک در حدود یازده یا دوازده سالگی به ارزیابی واقعیت ها میپردازد. بنابراین دروغ گویی و راستگویی در سنین مختلف تعابیر مختلفی دارد.
وقتی کودکان دروغ میگویند آن را یک مشکل شخصی نپندارید، بلکه از راه حل هایی که در ادامه مطلب ذکر میشود استفاده کنید تا کودک بر حسب فهم و درکش بتواند راستگو باشد:
-
مفهوم حقیقت را به کودک بیاموزید:
در این آموزش ازمواقع بازی استفاده کنید، از خواندن داستان کمک بگیرید و به کودکتان کمک کنید تا تفاوت میان رویا و واقعیت را دریابد.
-
الگوی رفتاری خوبی برای کودکتان باشید:
کودکان همچون دوربین فیلمبرداری هستند. هرچه را که میبینند یا میشنوند ضبط میکنند و بعداً آن را عیناً اجرا می کنند.
-
باعث دروغ گویی کودک نشوید:
اغلب والدین به نحوی درباره ی اعمال ناشایست کودک توضیح می خواهند که باعث درفک.یی او میشوند. مشورت با روانشناس نوجوان باعث میشود که شما این رفتار را انجام ندهید.
-
راست گویی را تقویت کنید:
شما باید کودک را به رفتارهای شایسته ای چون راستگویی و درستکاری ترغیب کنید.کودک را برای راست گویی اش تحسین کنید. این روش ساده ترین راه تشویق راستگویی است.
-
دروغ گویی مداوم و جدی
کودکان بزرگتر از ده سال که به طور مداوم دروغ های بزرگ میگویند ممکن است دچار مشکلات جدی عاطفی و روانی باشند.
دروغ گویی نوجوان
دروغ گویی نوجوان مانند سایر اختلال های روانی و عاطفی از مسائل کوچکی شروع میشود که ریشه ی آن را باید در خانواده جستحو کرد. چنانچه دروغ گویی به موقع شناسایی نشود به یک بیماری روحی تبدیل میشود، درباره ی کشف انگیزه دروغ گویی نوجوان باید به دقت به رفتار نوجوان اندیشید. با صحبت کردن با روانشناس علل دروغ گویی نوجوان را متوجه میشوید. نمونه ای از این علل شامل موارد زیر است:
-
تخیل:
چون تخیل در دوره ی نوجوانی قوی است بنابر این فرد آنچنان محکم ابراز عقیده میکند که گویی صحنه عینی و واقعی است.
-
ازمایش والدین:
گاهی اتفاق می افتد نوجوان میخواهد والدین خود را محک بزند. لذا به دروغ موضوعی را بیان میکند تا عکس العمل والدینش را مشاهده کند.
-
جلب توجه:
بعضی از نوجوانان که کمتر مورد توجه بزرگ ترها خصوصاً والدینشان قرار میگیرند در اوقات مختلفی ممکن است حرفی را به دروغ بیان کنند که باعث تعجب و جلب نظر دیگران شود.
-
بد آموزی:
گاهی اوقات والدین به طور ناخودآگاه مرتکب دروغ میشوند و این امر زمینه بد آموزی نوجوانان و دیگر اعضای خانواده را فراهم میسازد.
-
تظاهر:
گاهی نوجوانان ممکن است برای انجام ندادن کار، تظاهر به مریض شدن میکند در نتیجه به دروغ گفتن متوسل میشود.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره با متخصص روانشناسی را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره رایگان دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
یکی دیگر از علل دروغ گویی نوجوانان تحمیل تکالیف سنگین بر نوجوان است. گاه بزرگ ترها همان قدرت فکری و بدنی خود را از نوجوانهایشان متوقع هستند. این توقعات هنگامی که با سختگیری توام شود نوجوان را به سمت دروغ گویی هدایت میکند. در ادامه راهکارهایی برای کاهش دروغگویی جوانان و نوجوانان ارائه میشود.
دروغگویی در نوجوانان
دروغ گویی عامل اصلی فساد های دیگر نیز میتواند باشد، به عبارت دیگر دروغ گویی کلید ورود به فساد های دیگر است. از علل دروغگویی جوانان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خودنمایی
- به دست آوردن پاداش
- جلب نظر دیگران
- نشان دادن قدرت از روی ضعف
- اعتیاد
- بی اعتمادی
- عدم اعتماد به نفس
پیشنهاد ویژه: مشاوره ترک اعتیاد
دروغگویی جوانان ممکن است در اثر تقلید از بزرگسالان و تربیت غلط باشد. سه نوع تیپ شخصیتی بیشتر از سایر تیپ های شخصیتی مستعد دروغ گویی هستند:
- شخصیت هیستریک(نمایشی)
- شخصیت خودشیفته
- شخصیت وسواسی
تشخیص دروغ در چت و راهکارهایی برای مواجهه دروغگویی جوانان و نوجوانان جهت اصلاح رفتار آنها:
- کشف علت دروغگویی و اقدام در جهت رفع آن عامل
- آزادی در بیان احساسات فرد
- درک احساسات
- ارضا نیازها
- احترام به شخصیت فرد
- ایجاد آرامش
- توجه به توان و استعدادهای فرد
- وفا به عهد و پیمان
- عدم اتهام به دروغ گویی
- جلوگیری از کارها و رفتارهایی که باعث میشود اعتماد به نفس جوان یا نوجوان خدشه دارشود.
اختلال دروغ گویی را نمیتوان با تحقیر،سرزنش، تهدید یا تنبه درمان نمود. برای تغییر اصلاح رفتار افراد دروغ گو از متخصص روانشناس کمک بگیرید.
فرح جعفری
روانشناسی عمومی
فهیمه نیک بخش
روانشناسی عمومی
سپیده امینی
روانشناسی عمومی
زهرا صابری
روانشناسی عمومی
رامینا جوینی پور
روانشناسی عمومی
رقیه غلامی
روانشناسی عمومی
آدینه مهدیان ریزی
روانشناسی عمومی
حسن صدیقی
روانشناسی عمومی
رامین رشیدی خبیر
روانشناسی عمومی
باران نوروزی
روانشناسی عمومی
سحر بهروزیان
روانشناسی عمومی
پریا سلطانی
روانشناسی عمومی
سمانه سیف یان
روانشناسی عمومی
مهسا عطار حسینی
روانشناسی عمومی
زینب ذاکر زاده
روانشناسی عمومی
معصومه اساسه
روانشناسی عمومی
شهره رجبعلی
روانشناسی عمومی
مرجان معاونی
روانشناسی عمومی
علی اردشیری
روانشناسی عمومی
مهدی رجبی
روانشناسی عمومی