اگر نمیدانید که پلاکت خون چیست و دلایل کاهش پلاکت خون چیست همراه “ازپزشک” باشید و این مطلب از سری مقالات را مطالعه نمایید. ما در این مطلب به هرآنچه که مربوط به پلاکت خون است پرداختهایم. پلاکت خون در مغز استخوان تولید میشود و نقش بسیار مهمی در انعقاد خون دارد. طول عمر این پلاکتها بین ۷ تا ۱۰ روز است. این پلاکتها در کبد، طحال و مغز استخوان تخریب میشوند. طحال نیز محل جداسازی سلولهای خونی بوده که همگی شامل پلاکت میگردد. در این مطلب ازپزشک کامل به این موضوع پرداختهایم. تا انتهای این متن ما را همراهی کنید و در انتها هر سوالی داشتید به ثبت برسانید. بهترین پزشکان تیم به تمامی سوالات شما پاسخ خواهند داد.
با نصب اپلیکیشن “ازپزشک” به بهترین پزشکان و متخصصان دسترسی داشته باشید و در خانه، ویزیت شوید.
پلاکت خون پایین
پلاکت خون پایین “ترومبوسیتوپنی” یک نوع بیماریست. اگر بدن به دلیل عارضه یا سایر شرایط، پلاکت کافی تولید نکند، یعنی فرد پلاکت خون پایین دارد. از علائم ناشی از این بیماری میتوان به خونریزی داخلی و خارجی اشاره کرد. زمانیکه ترومبوسیتوپنی زود تشخیص داده شود، قطعا نتایج بسیار خوبی به همراه دارد. متاسفانه تأخیر در تشخیص هم میتواند منجر به مشکلات قلبی، آسیب به اعضای بدن تا آمبولی ریه شود.
برای شناخت علائم، درمان ، تشخیص و پیشگیری، همراه ازپزشک باشید. شما میتوانید انتهای مطلب سوالات خود را ثبت کنید. و در مدت زمان کوتاه از پزشکان برتر مجموعه، پاسخ دریافت کنید..
دلایل کاهش پلاکت خون
تعداد طبیعی پلاکت از ۱۵۰۰۰۰ تا ۴۰۰۰۰۰ در هر میکرولیتر در خون است. پلاکتها همراه گلبولهای سفید و قرمز، از اجزای سلولی خون هستند. باید بدانید که پلاکتها در لخته شدن و خونریزی نقش بسیار مهمی دارند. چرا که آنها در مغز استخوان مشابه سلولهای دیگر خون ساخته میشوند و از مگاکاریوسیتها که سلولهای در مغز استخوان هستند سرچشمه میگیرند. اجزای تشکیل دهنده این مگاکاریوسیتها، پلاکتهایی هستند که در جریان خون آزاد میشوند.
پلاکتها عمر کوتاهی در خون دارند و پس از آن از گردش خون خارج میشوند.

اسم قرص پلاکت خون
بخوانید : علائم حمله قلبی | حمله قلبی چگونه رخ میدهد
علت کاهش پلاکت خون چه میتواند باشد؟
پلاکتها در مغز استخوان و از بافت اسفنجی داخل استخوانها ساخته میشوند. شاید برخی فاکتورها در ایجاد پلاکت در بدن اختلال ایجاد کنند. اما در بیشتر مواقع تولید آنها کاملا طبیعی است.
دلایل کاهش پلاکت میتواند شامل این موارد باشد:
- بیماریهایی مانند لوسمی و لنفوم: سرطان مغز استخوان و جریان خون و سرطان سیستم لنفاوی.
- کم خونی آپلاستیک. بیماری که از ایجاد سلولهای خونی مغز استخوان در انواع مختلف جلوگیری میکند.
- پرتودرمانی و شیمی درمانی برای سرطان. این روش میتواند به سلولهای بنیادی خون که به سلولهای خونی تبدیل میشوند آسیب برساند.
- قرار گرفتن در معرض ویروسهای خاص: مانند اپشتین بار، ویروس سیتومگالو، هپاتیت و اچ آی وی

درمان پایین بودن پلاکت خون
بخوانید : عفونت مفصل چیست ؟ همه چیز درباره عفونت مفصل
- بیماری خود ایمنی: پورپورای ترومبوتیک ترومبوسیتوپنیک
- بزرگ شدن طحال. بزرگی طحال پلاکتها را به دام میاندازد و از گردش آنها در جریان خون جلوگیری میکند.
- وراثت
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سمی
- مصرف آنتی بیوتیکهای خاص، داروهای قلبی عروقی و داروهای تشنج
- مصرف بیش از حد الکل
پلاکتها در انعقاد خون نقش بسیاری دارند. پلاکتها در رگهای خونی گردش کرده و با خونریزی یا جراحت در بدن، فعال میشوند. پلاکتها با فعال شدن چسبناک شده و در محل آسیب میچسبند. تا از این طریق رگ یا بافت آسیب دیده خونریزی را کاهش دهند.
ممکن است در پلاکت خون پایین خفیف، هیچ اثر مضری در مسیرهای لخته شدن یا خونریزی وجود نداشته باشد.
نشانههای کاهش پلاکت خون
خونریزی از اصلیترین علائم و نشانههای کاهش پلاکت خون است. البته در موراد خفیف امکان دارد هیچ علامتی در فرد وجود نداشته باشد.
علائم ترومبوسیتوپنی:
- خونریزی در قسمتهای مختلف پوست.
- خونریزی که به خودی خود متوقف نشود.
- خونریزی شدید در دورههای قاعدگی
- وجود خون در ادرار، مدفوع یا خونریزی از راست روده
- خونریزی طولانی مدت در اثر بریدگیها
- زردی
- بزرگی طحال
از عوارض پلاکت خون پایین میتوان به خونریزی بیش ازحد پس از بریدگی اشاره کرد. خونریزی خود به خود نیز غیرمعمول است، مگر اینکه تعداد پلاکت کمتر از 10 هزار باشد.
پیشگیری از کاهش پلاکت خون
شاید برای جلوگیری از کاهش پلاکت خون نشود کرد؛ اما برای کاهش اثرات آن مواردی هست که عنوان میکنیم:
- محدود کردن مصرف الکل
- اگر داروهای مصرفی شما ممکن است تعداد پلاکت را کاهش دهد حتما با پزشک خود صحبت کنید.
- از مصرف داروهایی مانند آسپرین، ناپروسین و ایبوپروفن خودداری کنید.
- از انجام فعالیتهایی که شاید آسیب ببینید و یا کبودی و خونریزی داشته باشید بپرهیزید.
تشخیص پایین بودن پلاکت خون
پلاکتها جز شمارش کامل خون (CBC) هستند و اطلاعاتی در مورد گلبولهای قرمز و گلبولهای سفید خون را شامل میشوند. اگر ترومبوسیتوپنی برای اولین بار در فرد دیده شود، تکرار شمارش کامل خون برای جلوگیری از پلاکت خون پایین کاذب صورت میگیرد. اگر تکرار CBC تعداد کم پلاکت را تأیید کند، ارزیابی بیشتری آغاز میشود تا علت ترومبوسیتوپنی توسط پزشک بررسی شود.
مهمترین قسمت، معاینه دقیق بدنی و سابقه پزشکی بیمار است. بررسی علائم مربوطه نیز میتواند اطلاعات اضافی را ارائه دهد. در معاینه شکمی، بزرگ شدن طحال میتواند سرنخهای مهم تشخیص را ارائه دهد.
بررسی جامع سایر اجزای CBC ، از مهمترین مراحل ارزیابی تعداد پلاکت پایین است.

پلاکت خون پایین و کرونا
مطلب جذاب و خواندنی این هفته : سفر نوروزی ایمن برای افراد آسیب پذیر | چند توصیه برای مسافران نوروزی
CBC میتواند به ما بگوید که سایر اختلالات خونی مانند، کم خونی، اریتروسیتوز، لکوپنی یا لکوسیتوز نیز وجود دارد. سرنخ دیگر در CBC میانگین حجم پلاکت یا MPV بوده که تخمینی از اندازه متوسط پلاکت در خون است. تعداد MPV کم میتواند مشکل تولید پلاکت را در فرد نشان دهد. در حالی که تعداد زیاد آن ممکن است نشان دهنده افزایش تخریب باشد.
برای تشخیص کاهش پلاکت خون، پانل متابولیسم کامل، پانل انعقادی و تجزیه و تحلیل ادرار نیز بسیار مهم است. در برخی از دلایل کاهش پلاکت خون، مانند HIT یا ITP، آزمایش اضافی با آنتی بادیها میتوانند مفید باشند. در صورت مشکوک بودن به مشکل مغز استخوان، ممکن است گاهی نمونه برداری از مغز استخوان نیز انجام شود.
شما میتوانید در صورت نیاز از بهترین پزشکان تیم “ازپزشک” مشاوره آنلاین بگیرید.
2 دیدگاه در “پلاکت خون | دلایل کاهش پلاکت خون و درمان آن”
سلام من44 سال سن دارم چندین بار آزمایش خون واسه طب صنعتی می دهم ولی نمونه خون من لود می شوم لطفا راهنمایی یا علت رادرصورت امکان ممنون
سلام بر شما
سوالتون واضح نیست. در اپلیکیشن ازپزشک با یک متخصص داخلی مشاوره بگیرید.