در تاریخ 16 مهر 1402 – توسط دکتر غزل روستایی بازنگری و بروزرسانی شد.
اگر مزه دهان شما گاهی تلخ میشود و این حالت شما را ناراحت میکند و زندگی روزمرهتان را تحت تاثیر قرار میدهد، ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که برای تلخی دهان چی بخوریم؟ و یا مناسب ترین قرص برای رفع تلخی دهان کدام است؟ این مطلب پزشکی “ازپزشک” را تا انتها مطالعه کنید تا بدانید که علت تلخی دهان چیست، چرا که ما در رابطه با علت و راههای برای برطرف کردن آن صحبت کردهایم.
در ابتدا باید بگوییم که داشتن طعم تلخ در دهان مشکل بسیار جدی نیست. اما این حالت قطعا میتواند حالتان را بد کند و بر رژیم غذایی هم تاثیر بگذارد.
معمولا تلخ شدن دهان بعد از مصرف برخی خوراکیها رخ میدهد. که این حالت نشانه افزایش باکتری در دهان است که بی شک خبر از رژیم غذایی نا مناسب میدهد. در صورتیکه شما مزه تلخی در دهان را حس کردید و به دنبال علت تلخی دهان در طول روز و یافتن راهی برای رفع تلخی دهان میگردید. همراه ما باشید و به خواندن مطلب ادامه دهید. ازپزشک به علت تلخی دهان و روش برطرف کردن آن پرداخته است.
علت تلخی دهان و حالت تهوع چیست؟
برگشت اسید معده از مری به سمت دهان (GERD)، شایع ترین علت تلخی دهان همراه با حالت تهوع می باشد. یبوست، انسداد قسمت خروجی معده و گاستروپارزی (کاهش حرکت معده) نیز از سایر علت های تلخی دهان همراه با حالت تهوع می باشند که شیوع کمتری نسبت به برگشت اسید دارند. سایر علل کمتر شایع عبارتند از:
- مسمومیت های غذایی
- پوسیدگی و عفونت های دهان و دندان
- کتواسیدوز یا کمای دیابتی (حالتی که به دنبال افزایش شدید قند خون در بیماران دیابتی دیده می شود)
- حملات پانیک
تلخی دهان و حالت تهوع می توانند بسیاری تشخیص های دیگر را نیز مطرح نمایند. لذا در صورت ابتلا به این علائم و عدم بهبودی طی چند هفته، حتما با پزشک متخصص داخلی یا گوارش مشورت نمایید.
علت تلخی دهان در مردان و زنان
به تغییر طعم دهان در پزشکی دیسگوسیا گفته میشود. که در این حالت اغلب طعم بدی در دهان احساس میشود. تلخ و بدمزگی دهان تا علت یابی و برطرف نکردن علت ایجاد آن، تکرار خواهد شد.طعم تلخی دهان معمولا در انتهای گلو شدیدتر بوده و بسیار آزار دهنده است. چراکه قسمت انتهایی گلو مزه تلخی را تشخیص میدهد و به همین دلیل منشا آن از انتهای گلو است. البته این طعم گاهی متمایل به ترش است که معمولا نشان از اسیدی بودن دارد.
اگر تلخ بودن مزه دهان میان وعدههای غذایی یا در صبح زود شما را اذیت میکند. یا به دلیل تلخی در دهان اشتهایتان کمتر شده است به خواندن ادامه دهید. این وضعیت بیشتر از آن چیزی که فکر میکنید رایج است. همچنین امکان دارد هر فردی هر از گاهی احساس تلخی در دهان را تجربه کند. معمولا بعد از شستشوی دهان یا زدن مسواک، احساس تلخی از بین میرود.
تغییرات در مزه دهان میتوانند ناشی از اتفاقاتی باشند که در داخل بدنتان رخ میدهند. ما به رایج ترین آنها اشاره کردهایم و روش برطرف کردن آن را توضیح دادهایم. افراد مبتلا به سوءهاضمه ممکن است طعم مداومی را تجربه کنند مانند مزه تلخ، مزه فلز، بدمزه و شوری.
طعم و مزه ممکن است حال فرد را به هم بزند.حتی ممکن است فردی حتی بعد از مسواک زدن دندان ها نیز طعم تلخ را در دهان خود احساس کند.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
سایر علت های تلخی دهان:
در صورت نیاز میتوانید با نصب “اپلیکیشن ازپزشک” از بهترین متخصصان ما مشاوره آنلاین بگیرید و در آرامش خانه درمان شوید. باید بدانید که تلخ دهانی علت های گوناگونی دارد. که ما برخی از رایج ترین عواملی که باعث تلخی دهان می شوند را در ادامه معرفی کردهایم:
عفونتهای تنفسی
این عفونت ها خصوصا عفونتهای ویروسی بر مزهی دهان تأثیر میگذارند. ورم لوزه، سینوزیت، سرماخوردگی و عفونت گوش میانی اغلب بر حس چشایی و بویایی تأثیر دارند و آزار دهنده هستند.
احتقان، گوش درد و گلودرد برخی از علائم عفونت سیستم تنفسی هستند. عفونتهای ویروسی اغلب طی یکی دو هفته از بین میروند. پس از برطرف شدن عفونت، مزه بد دهان هم باید از بین برود و همه چیز به حالت قبل بازگردد.
سیگار
مصرف سیگار نیز بر غدههای چشایی تأثیر میگذارد و برای فرد تلخی دهان به همراه دارد. تنفس برخی مواد شیمیایی مانند مواد نفتی و بنزین نیزاحتمال بروز تلخی دهان را افزایش میدهد.
بخوانید : خواص آب | فواید زیاد آب خوردن چیست و اینکه روزانه چقدر آب بخوریم ؟
رفلاکس اسید معده
یکی از شایعترین علت های تلخی دهان، رفلاکس معده است. عضله تنگ کننده مری که شکل یک حلقه است، بین مری و معده قرار دارد. معمولا رفلاکس معده در صورتی رخ میدهد که مشکلی برای این قسمت وجود داشته باشد.
عوامل مختلفی در بروز رفلاکس معده موثر هستند مانند:
- بارداری
- سیگار
- چاقی
- مصرف نوشیدنیهای الکلی
- مصرف غذاهای چرب، شور و پرکالری
- بلافاصله خوابیدن بعد از غذا خوردن. این حالت به مرور باعث گشادی قسمت عضلانی شده و اسید معده از آن به قسمتهای بالایی مری منتقل میشود.
برای دانستن اینکه رفلاکس معده سبب تلخی دهان شده است باید به سایر علائم در کنار تلخی دهان نیز توجه داشت.
علائمی که حاکی از رفلاکس معده هستند:
- درد در ناحیه بالای شکم و زیر سینه
- سوزش سر دل
- تغییر صدا و گرفتگی صدا
- احساس حالت تهوع مکرر و حتی استفراغ
پیشنهاد مقاله پزشک متخصص داخلی چه بیماری هایی را درمان میکند؟
بهداشت ضعیف دهان و دندان
رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان از دیگر علل تلخی دهان است. و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان اغلب سبب تکثیر باکتری و عفونت در دهان و دندان میشود.
تلخی دهان ناشی از مشکلات دهان، دندان و لثه، ممکن است بر اثر این موارد بروز کند:
- عفونت دندان
- عفونت لثه
- التهاب لثه
- خونریزی لثه
حتی گاهی براکتهای ارتودنسی میتوانند دلیلی برای تلخی دهان باشند. چراکه پاکسازی براکتها کمی دشوار است. برای اینکه این وضعیت را تجربه نکنید، حداقل دو بار در روز دندانهایتان را مسواک بزنید. یکبار بعد از این که از خواب بیدار شدید و یکبار قبل از این که به رختخواب میروید. همچنین بهتر است زبانتان را هم مسواک بزنید. با اینکار از تجمع باکتریها و سلولهای مرده که منجربه بوی بد و حس تلخی در دهان میشوند جلوگیری میکنید.
هپاتیت B
نوعی عفونت ویروسی کبد است و احساس مزه تلخ در دهان از علائم اولیه این بیماری شناخته میشود. بوی بد دهان، از دست دادن اشتها، تب پایین، حالت تهوع، استفراغ و اسهال، سایر علائم هپاتیت ب هستند.
بسیار مهم است که بدانید هپاتیت B یک عفونت جدی است. پس چنانچه علائم مرتبط با هپاتیت دارید یا اگر فکر میکنید که ممکن است در معرض هپاتیت قرار گرفته باشید. حتما با پزشک تماس بگیرید و در صورت لزوم به متخصص گوارش و کبد مراجعه کنید. همچنین میتوانید با نصب “اپلیکیشن ازپزشک” از بهترین متخصصان ما مشاوره پزشکی دریافت کنید.
بخوانید: بیماری هپاتیت ب چیست | علائم بیماری هپاتیت و راههای درمان هپاتیت B
گاهی بیماریهایی هستند که زمینه تلخی دهان را برای فرد فراهم کنند. و معمولا بیماریهایی که این قسمت از بدن را درگیر میکنند علت تلخی دهان هستند. مانند سرماخوردگی، عفونت گلو، عفونت گوش، گرفتگی بینی و تنفس دهانی، آنفولانزا. عفونت سینوسی و ابتلا به سینوزیت، ترومای دهان یا بینی و پولیپ بینی
سایر علل تلخی دهان
- آلرژی
- گلوسیت (التهاب زبان)
- پولیپ بینی (توده کیسه مانند و ملتهب بافت)
- عفونت غدد بزاقی
- سندرم شوگرن (اختلال خودایمنی که باعث خشکی دهان و چشم میشود)
- کمبود ویتامین B12 یا زینک
- دیابت
تلخی دهان و سرطان معده
تلخی دهان علل مختلف و متعددی دارد که اغلب آن ها نیز به راحتی برطرف می گردند و خطرناک نمی باشند. اما سرطان معده نیز می تواند یکی از موارد کمتر شایع علت تلخی دهان باشد. در صورت همراهی تلخی دهان با سرطان معده، اغلب علائم دیگری مانند کاهش وزن شدید، درد شکم و اختلالات گوارشی نیز دیده می شوند.
هم خود سرطان معده با اثر بر جوانه های چشایی می تواند منجر به تغییر در مزه ها به خصوص مزه های شوری، شیرینی و تلخی در دهان گردد، هم شیمی درمانی و رادیوتراپی متعاقب سرطان معده می توانند با این عوارض همراه باشند.
اغلب افراد علاوه بر تلخی دهان، از احساس مزه فلز در دهان خود شکایت دارند. گاهی غذاها بد مزه تر احساس می شوند و گاهی طعم ان ها بسیار به همدیگر شبیه می گردد. به طور کلی این تلخی دهان متعاقب مصرف غذاهای حاوی پروتئین زیاد مانند گوشت تشدید می گردد. تلخی دهان با کاهش اشتها، کاهش وزن و تشدید عواقب بیماری همراه می باشد. گاهی این حس به حدی شدید است که احساس تنفر از غذا در فرد ایجاد می گردد.
درمان تلخی دهان ناشی از سرطان
برای غلبه بر این مشکل روش های زیر را دنبال کنید:
- از قاشق های پلاستیکی یا لیوان های شیشه ای به جای ظروف فلزی استفاده کنید
- غذاهای خنک میل کنید
- محل زندگی باید تهویه مناسب داشته باشد تا بوی غذا شما را اذیت نکند
- از آدامس های بدون قند یا آب نبات های طعم دار (لیمو، پرتقال) برای از بین بردن تلخی استفاده کنید
- اگر مصرف گوشت قرمز شما را اذیت می کند، از ماکیان و غذاهای دریایی برای تامین پروتئین رژیم غذایی خود استفاده کنید.
- از ادویه و طعم دهنده ها برای بهبود طعم غذا استفاده کنید
- به طور مرتب دهان و دندان های خود را بشویید
- پیش از صرف غذا، دهان خود را با آب نمک بشویید
- از مکمل های زینک استفاده کنید
کبد و تلخی دهان
همچنین کبد از نقش مهمی در بدن، به ویژه پاکسازی سموم از خون و به اصطلاح عامیانه تصفیه خون برخودار می باشد. مراحل پیشرفته بیماری کبد مانند سیروز کبدی می تواند علت تلخی دهان یا احساس طعم فلزی در دهان در برخی از افراد باشد. اختلالات کبدی می توانند با تغییر یا کاهش احساس چشایی در فرد مبتلا همراه باشند. هپاتیت ب نیز که در ادامه به طور کامل تر به آن پرداخته شده است، نوعی بیماری ویروسی می باشد که منجر به التهاب کبد می گردد و می تواند علت تلخی دهان در برخی از افراد باشد.
اگرچه علت تلخی دهان در بیماری کبدی هنوز به درستی شناخته نشده است، ولی فرضیه های زیر برای این موضوع مطرح می باشند:
- عوارض جانبی داروهای کبدی
- تجمع سموم در بدن به دنبال اختلال عملکرد کبد
- عوارض نورولوژیک و اختلالات اعصاب به دنبال بیماری کبدی
تلخی دهان و صفرا
صفرا نوعی مایع می باشد که در کبد برای کمک به هضم غذا تولید می شود و سپس در کیسه صفرا ذخیره می گردد. پس زدن صفرا از کبد به سمت معده و مری و سپس به دهان، می تواند علت تلخی دهان در برخی افراد مبتلا به اختلالات کبدی و بیماری های کیسه صفرا باشد. ممکن است پس زدن اسید معده نیز همراه با صفرا رخ دهد که علائم به مراتب شدیدتری را ایجاد می کند. برخلاف رفلاکس اسید معده، اصلاح رژیم غذایی نقشی در کنترل برگشت صفرا به دهان ندارد و برای کنترل آن باید از دارو یا روش های جراحی استفاده نمود. مهم ترین و شایع ترین علائم رفلاکس صفرا عبارتند از:
- احساس درد در قسمت های فوقانی شکم
- سوزش قسمت های فوقانی شکم
- حالت تهوع
- استفراغ حاوی مایع زرد متمایل به سبز
- سرفه و خشونت صدا
- کاهش وزن ناخواسته
تشخیص رفلاکس صفرا از اهمیت بالایی برخوردار می باشد، زیرا این بیماری می تواند با افزایش خطر سرطان مری همراه گردد.
اعصاب و تلخی دهان
استرس و اضطراب بیش از حد نیز می توانند منجر به تلخی دهان گردند. استرس از یک سو گیرنده های تلخی و چشایی را دهان تحت تاثیر قرار می دهد، و از سوی دیگر منجر به خشکی دهان می گردد. خشکی دهان به دنبال اضطراب نیز با تشدید تلخی دهان همراه می باشد. از سوی دیگر، جوانه های چشایی به طور مستقیم با اعصاب مغز در ارتباط می باشند. لذا آسیب به اعصاب مغزی مانند تومورهای مغزی، ضربه مغزی، صرع، مولتیپل اسکلروزیس و آلزایمر نیز می توانند با تلخی دهان همراه باشند و باید توسط پزشک متخصص داخلی و پزشک متخصص مغز و اعصاب بررسی گردند.
تلخی دهان در بارداری
احساس تلخی دهان در بارداری در بسیاری از زنان دیده می شود، و نشانه بیماری خطرناکی نمی باشد. تغییرات هورمونی در بارداری (به خصوص تغییرات هورمون استروژن)، ممکن است منجر به احساس تلخی در دهان و بی اشتهایی یا بالعکس منجر به تمایل بیش از حد به برخی از غذاها گردند. این احساس اغلب در اوایل بارداری دیده می شود و در اواخر بارداری و به خصوص پس از وضع حمل، از بین می رود. چنانچه احساس تلخی پس از وضع حمل نیز برطرف نگردد یا شک به دیابت بارداری وجود داشته باشد، بررسی علت زمینه ای آن توسط مشاوره با پزشک متخصص داخلی توصیه می گردد.
تلخی دهان در سرماخوردگی
تلخی دهان در سرماخوردگی یکی از علائم معمولی است که ممکن است با آن مواجه شوید. علت این تلخی معمولاً به ترکیبی از عوامل مرتبط با سرماخوردگی مربوط میشود. عواملی از جمله: استفاده از داروهای ضد سرماخوردگی، تغذیه نامناسب، ترشحات دهان و … اگر تلخی دهان شما در سرماخوردگی مدت زیادی ادامه داشته و یا با علائم دیگر نگرانکننده همراه باشد، بهتر است با پزشک مشورت کنید. زیرا این ممکن است نشانه مشکلات دیگری باشد که نیاز به ارزیابی و درمان دارند.
درمان تلخی دهان در سرماخوردگی
1. مصرف مایعات: مصرف مایعات به میزان کافی میتواند به تخلیه ترشحات و تا حدی کاهش تلخی دهان کمک کند. میتوانید آب، چای یا مواد طبیعی مثل عسل و لیموترش را امتحان کنید.
2. استفاده از بخور داغ: بخور داغ (مانند چای گرم یا شیر گرم) ممکن است تسکین بخش باشد و تلخی دهان را کاهش دهد.
3. استفاده از آب نمکی: آب نمکی (آب با نمک) برای گلو و درمان تلخی دهان ممکن است مفید باشد.
4. استفاده از برگهای نعناع: برگهای تازه نعناع را میتوانید جویده و طعمی تازه برای دهانتان ایجاد کنید.
موارد بالا می توانند در درمان تلخی دهان در سرماحوردگی موثر باشند.
داروهایی که مزه دهان را تلخ میکنند!
داروهایی وجود دارند که مصرف هرکدام از آنها میتواند طعم تلخی را در دهان ایجاد کند. در ادامه برخی از داروهایی که باعث ایجاد این عارضه میشوند را عنوان میکنیم.
- آنتی بیوتیک: گاهی تلخی در دهان بهخاطر مصرف آنتیبیوتیک رخ میدهد مانند آمپیسیلین، ماکرولیدها، کینولونها، سولفامتوکسازول، تری متوپریم، تتراسایکلین
- داروهای قلب: داروهای فشارخون بالا، دیورتیکها (ادرارآور)، استاتینها، و داروهای ضد بینظمی و آریتمی قلبی
- داروهای شیمی درمانی: سیس پلاتین، سیکلوفسفامید و اتوپوساید
- داروهای نورولوژیک: انواع داروهای ضد پارکینسون، داروهای میگرن و شلکنندههای عضلات
- داروهای روان گردان: ضد افسردگیهای سه حلقهای، برخی از داروهای ضد روانپریشی، داروهای ضداضطراب، تثبیتکنندههای خلقوخو، و خوابآورها
- سایر داروهای تجویزی و بدون نسخه: داروهای تیروئید، آنتیهیستامینها، متسعکنندهها برونش، داروهای ضدالتهاب، داروهای کمکی ترک سیگار، ضد قارچها و ضدویروسها
- احساس تلخی در دهان به دلیل مصرف امپرازول و کلاریترومایسین
پیشگیری از تلخی دهان
شما میتوانید برای پیشگیری از تلخی دهان کارهایی را برای کاهش علائم و رفع تلخی مزه دهان انجام دهید. برخی از راههای مقابله با تلخی در دهان را در کنار هم بررسی میکنیم.
- یک برنامه درست برای مراقبت از سلامت دهان و دندان خود داشته باشید. مانند مسواک زدن مرتب دندانها و زبان و همچنین استفاده از نخ دندان به صورت مرتب.
توصیه ازپزشک: برای جلوگیری از عفونتهای دهانی، یکبار در روز از نخ دندان استفاده کنید و دهانتان را با دهانشویه آنتیباکتریال بشویید. - با مصرف آب در طول روز دهان خود را مرطوب نگه دارید. لازم به ذکر است جویدن آدامس بدون قند هم به فعال شدن بزاق کمک میکند.
- همین امروز سیگار را ترک کنید. از مصرف برخی از غذاهای تند هم بپرهیزید تا مانع از بروز اختلال در جوانههای چشایی شوید.
- سعی کنید از ظروف غیرفلزی برای ناهار و شام خود استفاده کنید.
درمان تلخی دهان با توصیههای “ازپزشک”
پیشنهاد میکنیم برای تشخیص درست به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.
- اگر تلخی دهان شما ناشی از مصرف دارو باشد، بررسی سابقه پزشکی بیمار و ارزیابی تغییر در دارو توصیه میشود.
- اگر این مسئله ناشی از یک بیماری مزمن یا بیماری زمینهای باشد، ارزیابی و درمان آن اختلال توصیه میشود.
- گاهی کمبود زینک میتواند علت اصلی مشکل چشایی باشد. در این شرایط به بیمارانی که دچار کمبود زینک هستند مکمل زینک داده میشود. تغییر در حس چشایی ناشی از پرتودرمانی یا شیمیدرمانی چند ماه پس از قطع درمان بهتدریج کاهش پیدا میکند. مصرف مکمل زینک ممکن است در این بیماران هم مفید باشد.
- طعم بد دهان پس از مسواک زدن یا انجام هر یک از درمانهای دندانپزشکی یک حالت موقت است. و در عرض چند ساعت بهخودیخود برطرف میشود.
- آب آلوئهورا بنوشید .آب آلوئهورا خاصیت آنتی میکروبیال و ضدالتهابی دارد که عفونتهای دهان را التیام میبخشد. همچنین این نوشیدنی طعم و بوی بدی که ممکن است با چنین مشکلات دهانی همراه باشد را از بین میبرد.
یک قاشق چایخوری آب آلوئهورای تازه را به مدت ۵ دقیقه در دهانتان غرغره کنید. سپس آب آلوئهورا را از دهان خود بیرون بریزید. البته مصرف نصف فنجان آب آلوئه ورا هیچ مشکلی ندارد. این کار را دوبار در روز انجام دهید. - چای سبز هم یک گزینه عالی برای درمان تلخی دهان و عفونتهای دهانی محسوب میشود. نوشیدن چای سبز علاوه بر بهبود سلامت دهان و دندان، میتواند به ازبینبردن طعم بد و بوی بد دهان هم کمک کند. شما میتوانید به چای سبز خود عسل هم اضافه کنید. لازم به ذکر است برای استفاده از تمام مزایای این نوشیدنی باید دوبار در روز چای سبز بنوشید.
درمان خانگی
زردچوبه حاوی کورکومین است که کورکومین یک عامل آنتیباکتریال قوی بوده و تمام باکتریهای بد دهان را از بین میبرد. مصرف زردچوبه سلامت دهان را ارتقاء بخشیده و تلخی دهان را برطرف میکند. کافیست چند قطره آبلیمو را به نصف قاشق چایخوری پودر زردچوبه اضافه کنید. سپس خمیر را روی زبان و داخل دهانتان استعمال کنید . و بعد از یکی دو دقیقه دهانتان را با آب ولرم بشوئید. این کار را به مدت ۲ هفته، یکبار در روز انجام دهید.
یکی دیگر از راههای درمان تلخی دهان، دارچین است. دارچین به دلیل خواص ضدباکتریایی که دارد میتواند به ازبینبردن این مشکل کمک کند. نصف قاشق سوپخوری پودر دارچین و آب نصف یک لیمو را به یک لیوان آب گرم اضافه کنید. سپس از این محلول برای شستشوی دهان استفاده کنید. این کار را باید ۲ الی ۳ بار در روز انجام دهید.
برای تلخی دهان چی بخوریم؟
رعایت رژیم غذایی مناسب به کمک مشاوره با پزشک متخصص داخلی، از نقش موثری در کاهش احساس تلخی دهان برخوردار می باشد. برخی رژیم های غذایی مفید عبارتند از:
- مصرف غذاهای غنی از پروتئین: گوشت، مرغ، ماهی و تخم مرغ در بهبود عملکرد جوانه های چشایی موثر می باشند.
- مصرف مواد غذایی غنی از زینک: بروکلی، اسفناج، صدف و جوی دو سر غنی از زینک و نوروپپتیدهایی می باشند که در تحریک جوانه های چشایی و بهبود عملکرد آن ها موثر می باشند.
- مصرف کافی میوه و سبزیجات: پرتقال، توت فرنگی، موز و لیمو شیرین تازه در بهبود علمکرد جوانه های چشایی موثر می باشند.
- مصرف فرنی گرم و کمی شیرین: از نقش موثری در کاهش التهاب و احساس تلخی دهان حین سرماخوردگی برخوردار می باشد.
- قرص نعنا یا دمنوش تازه نعنا: در کاهش احساس تلخی دهان حین سرماخوردگی کمک کننده می باشد.
توصیه های پزشک
ساده ترین روش های درمان که توسط پزشک متخصص داخلی پیشنهاد می گردند، عبارتند از:
- مصرف فراوان مایعات
- جویدن آدامس های بدون قند
- حفظ بهداشت دهان: شستن دندان ها با مسواک حداقل 2 بار در روز و هر بار حداقل برای 2 دقیقه و همچنین استفاده از نخ دندان حداقل یک بار در روز
- پرهیز از مصرف زیاد غذاهای چرب و تند
- عدم استعمال سیگار و یا قرار گرفتن در معرض دود سیگار سایر افراد
- حفظ وزن مناسب بدن (موثر در کاهش برگشت اسید معده به دهان)
- پرهیز از نوشیدن الکل
- انتخاب وعده های غذایی کوچک و متعدد
آیا تلخی دهان خطرناک است؟
به طور کلی تلخی دهان خطرناک نمی باشد و اغلب طی چند روز الی چند هفته و با برطرف کردن علل زمینه ای برطرف می گردد. اما در صورتی که تلخی دهان همراه با نشانه های زیر باشد، باید حتما ویزیت پزشک در اسرع وقت جهت بررسی بیماری های زمینه ای جدی درخواست نمود:
- کاهش وزن قابل توجه
- بی اشتهایی شدید و طولانی مدت
- عدم بهبودی طی چند هفته
- درد شدید شکم
- دفع خلط زرد متمایل به سبز
مهدی جهانگیری
داخلی
سیده مهنوش سالم
داخلی
مریم پورکار جدید
داخلی
سیده آناهیتا انوری
داخلی
غزل اسدی گرمارودی
داخلی
آروین امیری
داخلی
گل شید اجلالی
داخلی
امیر حسین شکروی
داخلی
معصومه پولادی
داخلی
محمدجواد میردامادی
داخلی
اعظم موحدی
داخلی
مهتاب رنگ چی
داخلی
امید عبداللهی
داخلی
آذین پیکری
داخلی
الناز صاحبی راغب
داخلی
امید نعمتی
داخلی
حفیظی لطف آبادی
داخلی
علی اکبر قربانی
داخلی
احمد خطیبی نژاد
داخلی
مصطفی ناد علی نژاد
داخلی
سوالات متداول
آیا تلخی دهان خطرناک است؟
به طور کلی خیر. تلخی دهان اغلب به دنبال عللی مانند عفونت های تنفسی و گلو، رفلاکس اسید از معده به سمت بالا، خشکی دهان، آلرژی، مصرف برخی داروها و مواد غذایی، سیگار، بارداری و مصرف الکل رخ می دهد. درمان عامل زمینه ای با برطرف شدن تلخی دهان همراه می باشد.
علت تلخی دهان در مردان چیست؟
علت تلخی دهان در مردان همانند زنان اغلب به دنبال استعمال سیگار، نوشیدن الکل، بهداشت ضعیف دهان و دندان، مصرف برخی داروها، عفونت های تنفسی و خشکی دهان دیده می شود.
علت تلخی دهان و حالت تهوع چیست؟
تلخی دهان همراه با حالت تهوع اغلب به دنبال برگشت اسید از معده به سمت دهان، یبوست، انسداد قسمت خروجی معده و مسمومیت های غذایی یا عفونت های دهان و دندان دیده می شود.
یک پاسخ
با تشکر از مطالب اموزنده و مفید جنابعالی خصوصا در رابطه با بهداشت دهان نمی دانم اب الوورا که خواص مختلفی دارد بصورت اماده در عطاری ها یافت می شود برای شستشوی دهان