تشخیص سرطان مغز استخوان در کودکان لحظه ای بسیار دردناک و دلهره آور برای والدین می باشد. سرطان خون (Leukemia) نوعی از سرطان ها می باشد که در آن رشد خارج از کنترل گلبول های سفید غیرطبیعی رخ می دهد. گلبول های سفید غیرطبیعی در مغز استخوان تشکیل شده و وارد جریان خون می شوند. رشد بیش از حد سلول های سرطانی، مانع از رشد گلبول های سفید، قرمز و پلاکت های طبیعی در مغز استخوان می گردد. در این مقاله در مورد پیشگیری از سرطان مغز استخوان و عمر بیماران سرطان مغز استخوان صحبت خواهیم کرد کرد.
انواع سرطان خون در کودکان عبارتند از:
- لوسمی لنفوسیتیک حاد (ALL)
- لوسمی میلوئید حاد (AML)
- لوسمی میلوئید مزمن (CML)
همان طور که مشاهده می کنید، برخی انواع سرطان مغز استخوان در کودکان حاد و برخی مزمن هستند. تفاوت سرطان خون حاد و مزمن در کودکان چیست؟ لوسمی حاد سیر به سرعت پیشرونده ای دارد، به گونه ای که تعداد زیادی سلول های نابالغ در زمان اندکی وار جریان خون می شوند. برعکس، لوسمی مزمن از سیر کندتر و سلول های نابالغ کمتری برخوردار می باشد.
علت سرطان مغز استخوان در کودکان
علت سرطان مغز استخوان در کودکان هنوز به درستی شناخته نشده است؛ و پزشک متخصص اغلب علت دقیقی برای آن پیدا نمی کند. اما به نظر می رسد عوامل زیر در افزایش خطر آن نقش داشته باشند:
- جهش های ژنتیکی
- سابقه شیمی درمانی
- سابقه پرتودرمانی
- سندروم داون
- سندروم لی فرامنی (Li-Fraumeni syndrome)
- تماس با سموم محیطی مانند بنزن
- سابقه ابتلا به سرطان خون در خواهر یا برادر
علائم در کودکان
هرچه رشد سلول های سرطانی در مغز استخوان افزایش یابد، متعاقبا ظرفیت رشد سلول های سالم کاهش می یابد. با کاهش تعداد گلبول های سفید، قرمز و پلاکت های طبیعی در مغز استخوان، علائم سرطان مغز استخوان در کودکان به تدریج ظاهر می گردند که عبارتند از:
- بی اشتهایی و کاهش وزن
- تب
- کم خونی
- خونریزی های مکرر و بدون علت مشخص
- خستگی
- عفونت های مکرر
- رنگ پریدگی
- کم آوردن نفس یا تنگی نفس
- تورم و برجستگی گره های لنفاوی
- کبودشدگی های مکرر و بدون آسیب قابل توجه بر روی پوست
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
تشخیص سرطان در کودکان
چنانچه علائم سرطان در کودکان دیده شود، پزشک معالج برای تایید تشخیص ممکن است از یک الی چند مورد از روش های زیر برای تایید تشخیص استفاده نماید:
- نمونه برداری از مغز استخوان (BMA/B): توسط سوزن نسبتا نازکی از وسط استخوان ها نمونه برداری انجام می شود. با این روش به طور دقیق سلول های سرطانی در مغز استخوان رویت می گردند.
- آزمایش خون (CBC) و لام خون محیطی (PBS): در این آزمایش تعداد سلول های خونی و شکل آن ها مشخص می گردد.
- بررسی مایع مغزی نخاعی (LP): به وسیله سوزن کوچکی از مایع نخاعی نمونه برداری می شود و سپس مایع مذکور زیر میکروسکوپ جهت رویت سلول های سرطانی بررسی می گردد.
پیشگیری از سرطان مغز استخوان در کودکان
اگرچه روش های مختلفی برای پیشگیری در بزرگسالان مطرح شده است، ولی در کودکان این طور نیست! زیرا علل اغلب موارد سرطان خون در کودکان هنوز به درستی شناخته نشده است. لذا روش موثری برای پیشگیری از آن نیز پیشنهاد نشده است.
درمان در کودکان
درمان صحیح در کودکان از اهمیت فوق العاده بالایی برخوردار می باش، زیرا درمان مناسب می تواند با بهبودی کامل، طول عمر بالا و زندگی با کیفیتی در این کودکان در آینده همراه باشد. انواع روش های درمانی برحسب سن کودک، نوع سرطان و مرحله آن در افراد مختلف، متفاوت می باشند. اما به طور کلی از یکی از روش های زیر جهت درمان سرطان خون در کودکان استفاده می گردد:
- شیمی درمانی
- پیوند مغز استخوان
- کارتی سل تراپی (CAR T-cell therapy)
- ایمونوتراپی
بیشتر بخوانید: شیمی درمانی سرطان
عمر بیماران سرطان مغز استخوان در کودکان
بیش از 50 سال قبل، سرطان خون در کودکان بسیار کشنده بوده و به ندرت شنیده می شد که کودکی از سرطان خون جان سالم به در ببرد! اما خوشبختانه امروزه با پیشرفت روش های درمان ، طول عمر کودکان مبتلا با افزایش قابل توجهی همراه بوده است. به طوری که بسیاری از این کودکان به طور کامل درمان می شوند.
عوامل اثر گذار در طول عمر:
با این وجود، عوامل مختلفی مانند نوع سرطان، میزان گسترش آن، سن کودک و میزان پاسخ به درمان طول عمر بیماران سرطان مغز استخوان موثر می باشند. البته توجه داشته باشید که خطر بیماری های قلبی، ریوی، اختلالات تولید مثل و بروز سایر سرطان ها در این کودکان در آینده افزایش می یابد.
فاطمه قاسمی
عمومی
اکبر جعفری
گوش، حلق و بینی
سروش شریفی مقدم
عمومی
محسن فلکیان
عمومی
علی نویدی
عمومی
معصومه مهنی
عمومی
امیر حسین جهانبخش
عمومی
رامین داداللهی ساراب
عمومی
فرید سنگین آبادی
عمومی
بهاره سلطانی
عمومی
یونس محمدی
عمومی
پروین رئیسی اردلی
مامایی
اشکان خانی رباطی
عمومی
سروش صمدی
عمومی
هانیه حسین زاده
عمومی
محمد قاسمی
عمومی
زهرا ایزانلو
مامایی
نادر فتحی
عمومی
زهرا زارع
عمومی
کتایون تاجیک
جراحی استخوان و مفاصل