این یک اصطلاح پزشکی برای افزایش سطح چربی (کلسترول و تری گلیسیرید) در خون است که یک بیماری مزمن می باشد اما در بیشتر موارد با تغذیه سالم و ورزش منظم قابل برگشت است. چربی خون بالا یک بیماری شایع مرتبط با سندرم متابولیک، دیابت و چاقی و همچنین علت بیماری عروق کرونر، بیماری شریان محیطی و سکته است. مانند فشار خون بالا، هیپرلیپیدمی می تواند یک “قاتل خاموش” بدون هیچ علائم و نشانه هایی باشد تا زمانی که دچار مشکل جدی شوید. تغییرات سبک زندگی از جمله رژیم غذایی و ورزش قدم های کلیدی برای کنترل چربی خون می باشند. اسیدهای چرب سالم مانند امگا 3 نیز همینطور هستند و پزشکان به ویژه برای بیمارانی که بیماری عروق کرونر قلب دارند و نمی توانند استاتین ها را تحمل کنند، توصیه می کنند.
درمان های طبیعی برای بیماری قلبی به کنترل کلسترول و کاهش فشار خون بالا کمک می کند، اما شواهد اثبات کننده تاثیر آنها کم است. در حالی که برخی از افراد از این درمان ها سود می برند، استفاده از داروهای های مرسوم ممکن است همچنان بهتر باشد. تعداد کمی از محصولات طبیعی به اندازه کافی جهت اثبات کاهش چربی خون از نظر بالینی بررسی شده اند. با این حال، بسیاری از مردم موفقیت هایی را با درمان های خانگی تجربه کرده اند و برخی از مکمل های کاهش دهنده کلسترول و درمان های طبیعی ممکن است برای درمان چربی خون بالا مفید باشند.
قبل از اینکه هر گونه درمان جایگزین را امتحان کنید، با پزشک مشورت کنید تا مشخص شود که آیا این روش ها برای شما بی خطر هستند یا خیر. ترکیبات موجود در برخی از درمان های جایگزین می توانند با برخی داروها تداخل داشته یا عوارض جانبی مضری داشته باشند.
راهکارهای خانگی برای درمان چربی خون بالا
-
دانه های چیا
دانه چیا سرشار از فیبر و اسیدهای چرب امگا سالم است که به کاهش سطح چربی خون کمک زیادی می کند.
این دانه ها را میتوان به روشهای مختلفی مصرف کرد، مانند اضافه کردن 1 قاشق چایخوری در یک لیوان آب لیمو یا افزودن به سالاد، اسموتی، کشک و غیره.
برای نتایج بهتر، دانه های چیا را حداقل 30 دقیقه در آب خیس کنید.
-
زردچوبه
زردچوبه یک رقیق کننده طبیعی خون است و به کاهش سطح چربی خون کمک می کند. ۲ تا ۳ گرم زردچوبه را به یک لیوان شیر اضافه کنید و روزانه بنوشید. افزودن یک پیمانه فلفل سیاه، به عملکرد بهتر زردچوبه کمک می کند.
-
دانه های شنبلیله
دانه شنبلیله با کاهش جذب چربی در روده و دفع آن از بدن به کاهش سطح چربی خون کمک می کند. 1 قاشق چایخوری دانه شنبلیله را یک شب در 1 لیوان آب خیس کنید. صبح ها این آب را بنوشید و دانه ها را بجوید.
پیشنهاد مقاله: آزمایش چربی خون + راهنمای تحلیل برگه آزمایش
-
زنجبیل
معادل ۱ تا ۲ بند انگشت زنجبیل را به چای سبز خود اضافه کرده و آن را دو بار در روز میل کنید. همچنین می توان یک تکه زنجبیل به اندازه 1 بند انگشت را در دهان نگه داشت و آن را مکید.
-
جو دوسر
اولین قدم آسان برای کاهش چربی خون، خوردن یک کاسه بلغور جو دوسر برای صبحانه است که می توانید یک موز یا مقداری توت فرنگی به آن اضافه کنید.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
-
لوبیا
لوبیا غنی از فیبر محلول است که مدتی طول می کشد تا در بدن هضم شود. به این معنی که بعد از غذا برای مدت طولانی تری احساس سیری می کنید. این یکی از دلایلی است که لوبیا یک غذای مفید برای افرادی است که سعی در کاهش وزن و کنترل چربی خون دارند.
-
ماهی چرب
خوردن ماهی دو یا سه بار در هفته می تواند LDL را به دو طریق کاهش دهد: جایگزینی گوشت که دارای چربی های اشباع شده بالا برنده LDL است و فراهم کردن چربی های امگا 3 کاهنده LDL. امگا 3 باعث کاهش تری گلیسیرید در جریان خون می شود و همچنین با کمک به جلوگیری از شروع ریتم های غیر طبیعی قلب از قلب محافظت می کند.
پیشنهاد ویژه: چربی خون بالا و راه های تشخیص و درمان آن
سایر تغییرات در رژیم غذایی
بهره مندی کامل از این خوراک ها مستلزم تغییرات دیگری در رژیم غذایی و سبک زندگی است. یکی از مفیدترین تغییرات، محدود کردن چربی های اشباع شده و ترانس است.
چربی های اشباع شده – مانند چربی های موجود در گوشت، کره، پنیر و سایر محصولات لبنی پرچرب – کلسترول را افزایش می دهند. کاهش مصرف چربی های اشباع شده به کمتر از 7 درصد از کل کالری دریافتی روزانه می تواند کلسترول LDL را بین 8 تا 10 درصد کاهش دهد.
- چربیهای ترانس که گاهی در برچسبهای مواد غذایی بهعنوان روغن گیاهی نیمه هیدروژنه ذکر میشوند، اغلب در مارگارینها و کلوچهها و کیکها استفاده شده و سطح کلی کلسترول را افزایش می دهند.
- آجیل و دانه ها را در حد اعتدال مصرف کنید (1/4 – 1/3 فنجان در روز). دانه های کتان آسیاب شده می توانند در کاهش کلسترول و تری گلیسیرید موثر باشد.
- کالری دریافتی خود را بین وعده های متنوع غذایی تقسیم نمایید، سه وعده غذایی به اضافه یک یا دو میان وعده بخورید. وعده های غذایی بزرگ باعث افزایش چربی خون می شوند.
- سعی کنید از روغن زیتون به جای سایر چربی ها در رژیم غذایی خود استفاده کنید. می توانید سبزیجات را در روغن زیتون تفت دهید، یا به عنوان سس سالاد با سرکه مخلوط نمایید. همچنین میتوانید از روغن زیتون به عنوان جایگزین کره در هنگام پخت گوشت استفاده کنید.
چربی های تک غیراشباع بیشتری مصرف کنید. آجیل و برخی دیگر از انواع غذاها سرشار از چربی های تک غیر اشباع هستند. این چربی ها در دمای اتاق به شکل مایع در می آیند. منابع خوب این نوع چربی عبارتند از:
- آجیل مانند بادام، بادام زمینی
- روغن های گیاهی مانند روغن زیتون، کنجد
چربی تک غیراشباع از منابع گیاهی خطر بیماری قلبی را بیشتر از منابع حیوانی کاهش می دهد.
مهدی جهانگیری
داخلی
سیده مهنوش سالم
داخلی
مریم پورکار جدید
داخلی
سیده آناهیتا انوری
داخلی
گل شید اجلالی
داخلی
امیر حسین شکروی
داخلی
امید عبداللهی
داخلی
معصومه پولادی
داخلی
آذین پیکری
داخلی
محمدجواد میردامادی
داخلی
غزل اسدی گرمارودی
داخلی
اعظم موحدی
داخلی
آروین امیری
داخلی
مهتاب رنگ چی
داخلی
الناز صاحبی راغب
داخلی
امید نعمتی
داخلی
حفیظی لطف آبادی
داخلی
علی اکبر قربانی
داخلی
احمد خطیبی نژاد
داخلی
مصطفی ناد علی نژاد
داخلی