مواد افیونی با گیرنده های اپیوئیدی در مغز تعامل دارند و طیف وسیعی از پاسخ ها از احساس تسکین درد گرفته تا آرامش، لذت و رضایت را ایجاد می کنند. قرص متادون به عنوان جایگزینی برای هروئین و سایر مواد افیونی به عنوان بخشی از درمان وابستگی به این داروها مصرف می شود. جایگزینی مصرف داروی خودسرانه با داروی تجویز شده به عنوان دارو درمانی شناخته می شود. دارودرمانی علاوه بر بهبود سلامت فرد با جلوگیری از ترک فیزیکی، به تثبیت زندگی افرادی که به هروئین و سایر مواد افیونی وابسته هستند کمک می کند و از آسیب های ناشی از مصرف مواد مخدر و عوارض جانبی متادون می کاهد. متادون همچنین برای تسکین درد پس از حملات قلبی، تروما و جراحی استفاده می شود. تلاش ما این است تا در این مطلب به عوارض مصرف خودسرانه قرص متادون بپردازیم و با آن بیشتر آشنا شویم.
عوارض متداول قرص متادن
با استفاده کوتاه مدت ممکن است عوارض جانبی مانند:
- بی قراری
- ناراحتی معده یا استفراغ
- تنفس آهسته
- خارش پوست
- عرق کردن شدید
- یبوست
- مشکلات جنسی
- افزایش وزن
- خواب تغییر می کند
- اشتها تغییر می کند
- سردرد
عوارض قرص متادون برای مردان
مانند بسیاری از داروها استفاده از متادون مزایای زیادی دارد به ویژه برای کسانی که در حال بهبودی از اعتیاد به مواد افیونی هستند. با این حال انواع مختلفی از اثرات بالقوه مضر نیز با دارو همراه است. حتی اگر فردی فقط به طور مختصر از متادون استفاده کند ممکن است متوجه برخی عوارض جانبی فیزیکی ناخوشایند شود. این موارد برای مردان علاوه بر عوارض عمومی موارد دیگری هم به همراه دارد که شامل موارد زیر میشود:
- کاهش میل جنسی
- اختلال عملکرد جنسی
- ناباروری
- کاهش تحرک اسپرم
- تغییرات هورمونی و در پس آن افزایش اشتها و افزایش وزن
- کاهش سیستم ایمنی بدن
پیشنهاد مقاله: روشهای ترک اعتیاد به قرص و دارو
عوارض متادون بر مغز
مطالعات نشان داده است که مصرف طولانی مدت متادون می تواند تأثیر منفی بر مغز داشته باشد.این تاثیرات شامل:
- کاهش قابل توجهی در توجه
- کاهش پردازش اطلاعات
- نقص در حافظه دیداری کوتاه مدت
- مشکل در حافظه گفتاری کوتاه مدت
- مشکل در حافظه دیداری تاخیری
- اشکال در حافظه گفتاری بلند مدت و حل مسئله
عوارض متادون بر کلیه و کبد
طبق تحقیقات انجام شده مصرف قرص متادون میتواند تاثیرات بسیار جدی و جبران ناپذیری را بر روی کبد و کلیهها بر جای بگذارد. استفاده از متادون میتواند آنزیمهای کبدی را تحریک و باعث بالا رفتن آنها شود و سرطان کبد را به همراه داشته باشد. این دارو تاثیر مستقیم روی کبد و کلیه افراد میگذارد و مصرف خودسرانه متادون این تاثیرات را بیشتر میکند. افرادی که سابقه بیماری کلیوی دارند با مصرف این دارو سطح متادون در بدنشان بالا میرود و عوارض این دارو را چند برابر میکند.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
اثر متادون بر چهره
مصرف قرص متادون علاوه بر عوارضی که در ابتدا گفته شد باعث تغییراتی در چهره وظاهر فرد مصرف کننده میگذارد این تغییرات شامل:
- ریزش مو
- تغییراتی در پوست (تیره و کدر شدن پوست، شل شدن، ایجاد چین و چروک)
- ایجاد لک
- فرو رفتگی و تیره شدن زیر چشم ها
- متورم شدن صورت
- لاغر شدن و استخوانی شدن صورت
است.
متادون چیست؟
متادون یک داروی افیونی طولانی اثر است که برای کاهش علائم ترک در افراد معتاد به هروئین یا سایر مواد مخدر استفاده می شود و همچنین می تواند به عنوان مسکن استفاده شود. هنگامی که متادون برای اختلال مصرف مواد افیونی (OUD) استفاده می شود علائم ترک و میل به مواد مخدر را کاهش می دهد، اما عوارض مرتبط با اعتیاد به مواد مخدر را ایجاد نمی کند. متادون یک داروی بسیار تنظیمشده است و زمانی که برای OUD استفاده میشود فقط از طریق برنامههای درمانی تایید شده با مواد افیونی در دسترس است که شامل نظارت منظم، مشاوره و آزمایشهای دارویی برای اطمینان از پیشرفت بیماران در بهبودی است.
بهترین زمان مصرف متادون
بهترین زمان و نحوه ی مصرف قرص متادون اگر برای تسکین درد استفاده میشود بین هشت تا دوازده ساعت میباشد و اگر برای ترک اعتیاد این دارو استفاده شود حتما باید نحوه مصرف طبق تجویز متخصص روانپزشکی باشد. این موضوع در مصرف متادون چه برای تسکین درد و چه برای ترک اعتیاد بسیار مهم و حائز اهمیت است.
پیشنهاد ویژه: راه کارھای ترک اعتیاد تریاک در منزل
نحوه مصرف شربت متادون
کاربرد شربت متادون همانند قرص آن است و نحوه مصرف شربت متادون حتما باید طبق دستور پزشک باشد استفاده بیش از حد یا خودسرانه این شربت با عوارض جبران ناپذیر همراه است. در هنگام مصرف شربت متادون به موارد زیر توجه کنید:
- در دمای زیر 25 درجه سانتیگراد نگهداری شود.
- از نور آفتاب محافظت کنید.
- مدت زمان ماندگاری 3 سال است.
- دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی نگهداری شود.
شما باید در رابطه با داروها به دنبال مشاوره پزشکی باشید و فقط طبق دستور یک متخصص از آن استفاده کنید. همیشه برچسب دارو را بخوانید. اگر علائم آزار دهنده ادامه یافت به متخصص مراقبت های بهداشتی خود مراجعه کنید.
خطرات متادون
برخی افراد نباید متادون مصرف کنند. اگر دارید هریک از موارد زیر را دارید به پزشک خود اطلاع دهید:
- بیماری قلبی
- اختلال در ریتم قلب
- عدم تعادل الکترولیت
- مشکلات تنفسی یا بیماری ریوی
- سابقه آسیب به سر، تومور مغزی ، یا تشنج
- بیماری کبد یا کلیه
زنان باردار یا شیرده و متادون
زنان باردار یا شیرده ممکن است متادون مصرف کنند. قرص متادون می تواند از جفت شما عبور کند یا وارد شیر مادر شود. پزشک شما این را در هنگام تصمیم گیری در مورد برنامه درمانی در نظر خواهد داشت. اگر باردار هستید و به هروئین یا قرص های ضد درد اعتیاد دارید به ویژه مهم است که برای حفظ امنیت خود و کودکتان تحت درمان قرار بگیرید. نوزادان متولد شده از زنانی که متادون مصرف می کنند ممکن است دچار ترک اعتیاد شوند. اما بیشتر آنها نسبت به نوزادانی که مادرانشان هروئین یا سایر مواد افیونی مصرف کرده اند مشکلات سلامتی کمتری دارند.
محمد مهدی عمرانپور
داروساز
شکیبا کلاه دوز
داروساز
افشین وکالتی
داروساز
زهرا زینلی
داروساز
سید مهرداد مصطفوی پور
داروساز
محمد زارعی
داروساز
رضوان حلاج
داروساز
ایمان جلالی عراقی
داروساز
سوالات متداول
عوارض قرص متادون برای مردان چیست؟
قرص متادون برای مردان عوارض زیادی از جمله اختلال در عملکرد جنسی، ناباروری،کاهش تحرک اسپرم و... را به همراه دارد.
عوارض متادون بر مغز چیست؟
متادون بر مغز تاثیر میگذارد و باعث کاهش عملکرد در انواع حافظه، توجه و تمرکز و پردازش اطلاعات میشود.
عوارض متادون بر کلیه و کبد چیست؟
متادون بر کلیه و کبد عوارض جبران ناپذیری را میگذارد و باعث بالا رفتن آنزیمهای کبدی میشود و همچنین عوارض این دارو بر روی کلیه و افرادی که بیماری کبدی دارند چند برابر است.
بهترین زمان مصرف متادون چه زمانی است؟
برای تسکین درد بین هشت تا دوازده ساعت و برای ترک طبق دستور پزشک مناسب ترین زمان استفاده از این دارو است.