پزشکی, غدد

علل افت قند پس از غذا و روش های درمان آن

علل افت قند پس از غذا و روش های درمان آن

علل افت قند پس از غذا و روش های درمان آن

علل افت قند پس از غذا و روش های درمان آن

بررسی علل افت قند پس از غذا و روش های درمان آن
افت قند (هیپوگلیسمی)، شکایت نسبتا شایعی می باشد که بسیاری از پزشکان با آن در طی دوره طبابت خود به دفعات متعدد مواجه شده اند. افت قند اغلب یا به صورت ناشتا و به دنبال گرسنگی، یا پس از غذا خوردن رخ می دهد. توجه به زمان بروز افت قند، می تواند در تشخیص علت زمینه ای آن کمک کننده باشد. در این قسمت در رابطه با نحوه تشخیص افت قند و به طور ویژه در رابطه با افت قند پس از غذا خوردن، بحث شده است.

اول از همه باید توجه داشته باشید که افت قند پس از غذا می تواند با علائمی مشابه با حالت فانکشنال احساس تعریق، تپش قلب و … پس از مصرف غذاهای پرکربوهیدرات، علی رغم قند خون نرمال اشتباه گرفته شود. همچنین علائم سندروم دامپینگ (تهوع، استفراغ، فلاشینگ، تپش قلب، سبکی سر، اسهال و کرامپ شکمی) که به علت تخلیه سریع محتویات معده به روده رخ می دهد نیز، می تواند با افت قند حقیقی پس از غذا اشتباه گرفته شود.

درباره علل افت قند پس از غذا و روش های درمان آن بیشتر بدانید

درباره علل افت قند پس از غذا و روش های درمان آن بیشتر بدانید

به طور کلی تریاد ویپل جهت تشخیص و تایید افت قند ضروری می باشد. کرایتریاهای تریاد ویپل جهت تشخیص و تایید افت قند عبارتند از:

  • قند خون کمتر از 55 mg/dl حین بروز علائم افت قند که به صورت آزمایشگاهی اندازه گیری شده باشد (اندازه گیری قند خون با گلوکومتر به تنهایی جهت تایید افت قند کافی نمی باشد).
  • علائم افت قند مانند تغییرات رفتاری، گیجی، خستگی، تعریق، تپش قلب، ترمور، اضطراب، پارستزی و اختلال نورولوژیک فوکال و گذرا حین افت قند.
  • برطرف شدن علائم فوق به دنبال مصرف کربوهیدرات و افزایش قند خون.

افت قند پس از غذا، اغلب طی 4 ساعت پس از صرف غذا رخ می دهد. پس از تایید افت قند با روش نمونه گیری وریدی و اندازه گیری قند خون، اکنون نوبت به بررسی علل مختلف افت قند پس از غذا می رسد.

 بررسی و تشخیص افت قند پس از غذا

 بررسی و تشخیص افت قند پس از غذا

 

جهت بررسی علل افت قند پس از غذا و روش های درمان آن، در گذشته از تست OGTT استفاده می شده است که به دلیل عدم دقت کافی نتایج حاصل از آن، امروزه منسوخ گشته است. جهت تشخیص و بررسی علل افت قند پس از غذا، باید نمونه خون وریدی قبل از صرف غذا و سپس هر نیم ساعت پس از صرف غذا به مدت 5 ساعت جمع آوری شود و به آزمایشگاه فرستاده شود. از میان نمونه های ارسالی به آزمایشگاه، بر روی نمونه هایی که قند خون کمتر از 60 mg/dl باشد، پارامترهای انسولین، C-Peptide و پروانسولین چک می شود. همچنین ممکن است سطح سولفونیل اوره و آنتی بادی های ضد انسولین نیز اندازه گرفته شود. تفسیر نتایج به دست آمده از آزمایش های فوق، جهت افتراق علل مختلف افت قند، کمک کننده می باشند.

از پزشک دیگر یک اپلیکیشن نیست بلکه یک سامانه هوشمند برای ارائه خدمات پزشکی به صورت تصویری و آنلاین است که پزشکان متخصص را به بیماران معرفی کرده تا بتوانند خدمات پزشکی خود در سریع ترین زمان ممکن و بدون اطلاف وقت بیماران خود را ویزیت کرده و به آن ها مشاوره دهند .
اگر شما هم علاقه مند به همکاری با این سامانه موفق هستید می توانید با کلیک بر روی بخش عضویت پزشکان این سامانه به راحتی در این سامانه  عضو شوید و فعالیت خود را آغاز نمائید.

علل افت قند پس از غذا (Post Prandial Hypoglycemia)

شایع ترین علل افت قند پس از غذا و روش های درمان آن که باید به دنبال آن ها بگردیم، عبارتند از:

  • افت قند پس از جراحی لاغری و بای پس معده Roux-en-Y.
  • افت قند ساختگی (factitious) به دنبال مصرف داروهای گروه سولفونیل اوره ها و انسولین و …
  • وجود آنتی بادی علیه انسولین یا رسپتور انسولین در بدن (به طور کمتر شایع با افت قند به دنبال گرسنگی نیز می تواند همراه باشد).
  • هیپرتروفی سلول های بتا پانکراس (Nesidioblastosis) که اغلب با افت قند 2 الی 4 ساعت پس از صرف غذا همراه می باشد.
  • تومور سلول بتا پانکراس (انسولینوما) که اغلب با افت قند به دنبال گرسنگی و ناشتا، ولی برخی مواقع نیز با افت قند پس از غذا همراه می باشد. این تومورها اغلب خوش خیم می باشند و جراحی جهت درمان آن ها علاج بخش می باشد.
  • عدم تحمل ارثی فروکتوز در کودکان.
  • مصرف مواد توکسیک مانند مصرف زیاد الکل در طی روز.
  • افت قند پس از پیوند پانکراس در دیابت نوع 1.

همان طو رکه مشاهده فرمودید، افت قند پس از غذا تشخیص های متعددی داشته که جهت درمان صحیح، آشنایی با علل مختلف و تشخیص صحیح و دقیق علت افت قند، ضروری می باشد.

 درمان افت قند

 درمان افت قند

توضیحات تکمیلی درباره درمان افت قند و علل افت قند پس از غذا و روش های درمان آن

به طور کلی درمان افت قند پس از غذا، معطوف به تشخیص علت زمینه ای آن و برطرف کردن آن می باشد. اما جهت برطرف کردن علائم حاد افت قند پس از غذا، مصرف 15 الی 20 گرم قند خوراکی به شکل قرص، آب میوه، شیر و سایر مواد غذایی شیرین کمک کننده می باشد. در صورت افت سطح هوشیاری به دنبال افت قند خون شدید نیز می توان از انفوزیون 25 گرم قند وریدی استفاده نمود . جهت پیشگیری و برطرف کردن علائم اتونوم افت قند پس از غذا نیز توصیه به مصرف وعده های غذایی با حجم کم و دفعات متعدد، غذاهای حاوی فیبر بالا و کم شیرین و رعایت برنامه ورزشی منظم کمک کننده می باشد. در صورت عدم پاسخ به موارد فوق، یک دوره درمان با داروهای مهارکننده آلفا گلوکوزیدار مانند آکاربوز، با نتایج متناقضی همراه بوده است.

اگرچه بررسی علل مختلف افت قند خون و تشخیص دقیق علت آن در برخی موارد نیاز به بررسی های پیشرفته آزمایشگاهی دارد؛ اما بسیاری از موارد افت قند پس از غذا نیز با دریافت مشاوره پزشکی آنلاین و استفاده از اپلیکیشن های پزشکی مانند از پزشک جهت ارتباط با پزشکان و متخصصان در سرتاسر کشور در دسترس و قابل بررسی می باشد.

اگر نیاز به مشاوره و ویزیت آنلاین توسط پزشک غدد را دارید می‌توانید با مطالعه مقاله ویزیت پزشک غدد اطلاعات کامل و جامعی را از نحوه برقراری ارتباط انلاین با پزشک مربوطه را دریافت نمائید.

یکی از جذابیت‌های اپلیکیشن از پزشک امکان ویزیت آنلاین بیمار توسط پزشک متخصص است، چراکه با استفاده از این خدمات بیماران می‌توانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کم‌تر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهره‌مند شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.