اوتیت میانی یا عفونت گوش
اوتیت میانی حاد (AOM) یک فرآیند عفونی حاد و چرکی است که با وجود مایع گوش میانی عفونی و التهاب مخاط پوشاننده فضای گوش میانی مشخص می شود. عفونت اغلب در اثر اختلال در عملکرد شیپور استاش ایجاد می شود که منجر به احتباس ترشحات می شود. در صورت پاره شدن پرده تمپان، AOM ممکن است با اتوره چرکی همراه باشد. AOM معمولاً به درمان ضد میکروبی به سرعت پاسخ می دهد.
عفونت گوش،اپیدمیولوژی اوتیت مدیا حاد
اوتیت حاد میانی (AOM) در کودکان بسیار بیشتر از بزرگسالان رخ می دهد. بروز کلی AOM طی چند دهه گذشته کاهش یافته است.
میکروب شناسی
اکثر داده ها در مورد میکروبیولوژی اوتیت میانی حاد (AOM) توسط کشت مایع گوش میانی به دست آمده با آسپیراسیون سوزنی (myringotomy) در کودکان ثبت شده است، میکروبیولوژی AOM در بزرگسالان شبیه به آن چیزی است که در جمعیت کودکان مشاهده می شود.
در کودکان، شایعترین پاتوژنهای باکتریایی استرپتوکوک پنومونیه و هموفیلوس آنفولانزا هستند و موراکسلا کاتارالیست سومین علت شایع باکتریایی است. در سطح جهانی، استافیلوکوکوس پنومونیه و هلیکوباکتر آنفلوآنزا با هم باعث 50 تا 60 درصد موارد AOM کودکان میشوند، در حالی که M. catarrhalis مسئول 3 تا 14 درصد بود.
استرپتوکوک های گروه A و استافیلوکوکوس اورئوس علل کمتر شایع AOM در جمعیت های عمومی کودکان هستند، اگرچه استافیلوکوکوس اورئوس ممکن است یک پاتوژن مهم در بزرگسالان بر اساس مطالعات محدود باشد. علاوه بر این، استرپتوکوک گروه A ممکن است مهم باشد.
- پاتوژن های ویروسی:
- عفونت ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی یک عامل مستعد کننده شایع برای AOM در کودکان است و ویروس ها ممکن است گوش میانی را همراه با باکتری ها الوده کنند. این احتمالاً در بزرگسالان نیز صادق است. راینوویروس و ویروس سنسیشیال تنفسی بیشتر شناسایی شدند، اگرچه پاراآنفلوآنزا، کروناویروس و آدنوویروس نیز گاهی اوقات شناسایی می شوند. از زمان شروع بیماری کروناویروس (COVID-19)، چندین مطالعه در بزرگسالان موارد AOM را در بیماران مبتلا به COVID-19 گزارش کرده اند.
تشخیص عفونت گوش
برای جلوگیری از درمان بیش از حد با درمان نامناسب آنتی بیوتیکی، تشخیص دقیق اوتیت میانی حاد (AOM) ضروری است. ارزیابی تظاهرات بالینی بیمار و معاینه دقیق اتوسکوپی در تشخیص صحیح مهم است.
علائم عفونت گوش
تظاهرات بالینی
– در بزرگسالان، عفونت دستگاه تنفسی فوقانی یا تشدید رینیت آلرژیک فصلی اغلب قبل از شروع AOM است. در بزرگسالان، AOM به طور معمول یک طرفه است و با گوش درد و کاهش شنوایی همراه است. درد ممکن است خفیف، متوسط یا شدید باشد. اگر پرده تمپان پاره شده باشد، بیمار ممکن است تسکین ناگهانی درد را گزارش دهد که احتمالاً همراه با اتوره چرکی است.
اختلال تعادل ممکن است وجود داشته باشد اما به ندرت. کم شنوایی هدایتی، که ممکن است به دلیل وجود مایع گوش میانی رخ دهد، معمولا گذرا است.
علائم دیگر، مانند تب بالا، درد شدید پشت گوش، یا فلج صورت، نشان دهنده عوارض غیرعادی است.
تشخیص با اتوسکوپی
تشخیص عفونت گوش با اتوسکویی
– در بزرگسالان مشکوک به AOM، تشخیص با معاینه اتوسکوپی تایید می شود
ویژگی های کلیدی عبارتند از:
- برآمدگی غشای تمپان
- کاهش تحرک پرده تمپان در هنگام اعمال فشار پنوماتیک (در صورت وجود پنوماتوسکوپی)
معاینه با اتوسکوپ دستی برای تشخیص دقیق AOM ضروری است. افزودن پنوماتوسکوپی امکان ارزیابی حرکت پرده تمپان را فراهم می کند و بنابراین برای تشخیص نیز توصیه می شود.
معاینه معمولاً برآمدگی غشای تمپان، کدورت، اریتم و تحرک ضعیف را هنگام اعمال فشار پنوماتیک با استفاده از اتوسکوپ پنوماتیک نشان می دهد
تشخیص های افتراقی
به این نکته نیز توجه داشته باشید که برای مشاوره پیشگیری از بیماری عفونت قلبی میتوانید از خدمات ویزیت آنلاین پزشک اپلیکیشن از پزشک استفاده نمائید و تمام خدماتی که در معاینه حضوری به شما ارائه میشود را به راحتی بدون اطلاف وقت و با هزینه کمتر دریافت نمائید.
اپلیکیشن از پزشک خدمات ویژهای برای پزشکان نیز مانند امکان مشارکت با دیگر پزشکان , اطلاع از کنگرههای علمی مرتبت با پزشکی و… ارائه داده است که یکی از این خدمات امکان عضویت پزشکان است که به واسطه این خدمات پزشکان با عضو شدن در این اپلیکیشن علاوه بر بیشتر شناخته شدن آنها و خدماتشان میتوانند بیماران خود نیز در محیط امن سامانه به راحتی و بدون اطلاف وقت ویزیت نمایند.
اوتیت میانی همراه با افیوژن
رابطه اوتیت میانی همرته با افیوژن چیست؟
– چیزی که معمولاً از نظر بالینی به اشتباه به عنوان AOM در بزرگسالان شناسایی می شود OME است. OME با وجود مایع گوش میانی بدون علائم حاد عفونت یا بیماری باکتریایی تعریف می شود. OME می تواند ناشی از عفونت ویروسی اخیر، باروتروما یا آلرژی باشد و ممکن است قبل یا بعد از یک دوره AOM باشد. اختلال عملکرد شیپور استاش اغلب یک عامل مستعد کننده است.
یافته های اتوسکوپی OME شامل مایع قابل مشاهده (اغلب مایل به زرد، اما گاهی شفاف) در پشت غشای تمپان سالم است. برای بیماران مبتلا به اختلال عملکرد طولانی مدت شیپور استاش، غشای تمپان نیز ممکن است جمع شود.
در بیمارانی با علائم پری گوش همراه با کم شنوایی که معاینه مستقیم پرده تمپان در آنها مشکل یا محدود است، ارجاع برای شنوایی سنجی و تمپانومتری مناسب است. در بیمارانی که علائم ناشی از OME دارند، شنوایی سنجی انجام می شود
در اکثر موارد، OME بدون درمان در عرض 12 هفته برطرف می شود.
- برای بیمارانی که علائم حداقل یا خفیف دارند (با پری متناوب ، بدون یا حداقل ناراحتی، و بدون یا حداقل کاهش شنوایی هدایتی)، هیچ درمانی به جز اطمینان لازم نیست.
- برای بیماران بالغ با OME نسبتاً علامت دار به دلیل رینیت آلرژیک فصلی حاد، می توان از درمان کوتاه مدت با آنتی هیستامین ها، ضداحتقان های سیستمیک و/یا کورتیکواستروئیدهای بینی استفاده کرد.
- اگر افیوژن ظرف 12 هفته برطرف نشد، یا اگر درد مداوم، کم شنوایی آزاردهنده یا نگرانی در مورد باروتروما وجود داشت (یعنی سفر اجتناب ناپذیر با هواپیما قبل از رفع افیوژن)، بیمار باید برای انجام میرنگوتومی احتمالی با قرار دادن لوله ارجاع داده شود. .
- اگر کاهش شنوایی حسی عصبی به ویژه در حضور تمپانومتری طبیعی نشان داده شود، ارجاع فوری به متخصص گوش و حلق و بینی برای درمان احتمالی با گلوکوکورتیکوئیدها و رد ضایعه رتروکوکلر ضروری است.
اوتیت میانی مزمن
عفونت گوش و اوتیت میانی مزمن
– COM زمانی تشخیص داده می شود که سوراخ تحت حاد یا مزمن پرده تمپان وجود داشته باشد که در محل عفونت مزمن گوش یا عفونت های مکرر رخ می دهد.
- در COM با افیوژن (یا اوتیت میانی سروزی مزمن) درناژ سروزی مداوم، معمولاً به رنگ نی، از طریق غشای تمپان سوراخ شده وجود دارد.
میرنژیت تاولی
– میرنژیت تاولی یک وضعیت عفونی است که در آن تاولها یا وزیکولها روی غشای تمپان ایجاد میشوند . این اختلال ممکن است شبیه AOM با غشای تمپان ضخیم و اریتماتوز باشد، اما روند پاتولوژیک محدود به غشای تمپان است و بر محتویات گوش میانی تأثیر نمی گذارد.
اوتیت خارجی (Otitis externa)
– اوتیت خارجی با یک کانال گوش دردناک، ملتهب و اریتماتوز مشخص می شود که گاها بخش کوچکی از گوش را درگیر می کند. مجرای گوش ممکن است تا حدی توسط بقایای التهابی مسدود شود. با این حال، افیوژن گوش میانی در اوتیت خارجی وجود ندارد. غشای تمپان در اکثر موارد طبیعی به نظر می رسد، بدون برآمدگی یا پسرفت، اگرچه ممکن است اریتم حداقلی وجود داشته باشد.
هرپس زوستر
– تشخیص هرپس زوستر با ایجاد بثورات تاولی کلاسیک درماتومی مشخص می شود. با این حال، درد ممکن است چند روز یا کمتر یک هفته یا بیشتر قبل از بثورات ایجاد شود. هرپس زوستر ممکن است در غیاب ضایعات قابل مشاهده (زوستر سینوسی هرپت) رخ دهد که تشخیص را دشوارتر می کند.
سندرم رمزی هانت (هرپس زوستر اوتیکوس) با سه گانه فلج صورت همان طرف، گوش درد و وزیکول هایی که مجرای شنوایی و گوش را درگیر می کنند مشخص می شود و همچنین می تواند باعث سرگیجه شود
عفونتهای سر و گردن در فضای عمیق
– برخی از عفونتهای سر و گردن در فضای عمیق ممکن است باعث درد ارجاعی به گوش شوند
درمان اوتیت مدیا حاد
آنتی بیوتیک ها پایه اصلی درمان اوتیت میانی حاد بدون عارضه (AOM) در بزرگسالان هستند و انتخاب اولیه آنتی بیوتیک با آگاهی از شایع ترین پاتوژن های مسبب تعیین می شود.
.در حالی که منتظر پاسخ به درمان آنتی بیوتیکی هستید، توجه به تسکین درد مهم است که می تواند قابل توجه باشد. اکثر بیماران را می توان به طور موثر با مسکن هایی مانند یک داروی ضد التهابی غیراستروئیدی یا استامینوفن درمان کرد.
انتخاب آنتی بیوتیک اولیه – انتخاب ما برای درمان خط اول آموکسی سیلین-کلاوولانات است.
اگر نیاز به اطلاعات بیشتری در زمینه بیماریهای گوش و حلق و بینی و یا نحوه برقراری ارتباط با ویزیت آنلاین با پزشک متخصص گوش و حلق و لبینی دارید
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک امکان ویزیت آنلاین بیمار توسط پزشک متخصص است، چراکه با استفاده از این خدمات بیماران میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.