در تاریخ 15 آذر 1402 – توسط دکتر غزل روستایی بازنگری و بروزرسانی شد.
تست پاپ اسمیر که به آن تست پاپ نیز گفته می شود، روشی برای آزمایش سرطان دهانه رحم در زنان است. آزمایش پاپ اسمیر شامل جمع آوری سلول ها از دهانه رحم – انتهای پایین و باریک رحم شما که در بالای واژن قرار دارد، است. تشخیص زودهنگام سرطان دهانه رحم با آزمایش پاپ اسمیر به شما شانس بیشتری برای درمان می دهد.
آزمایش پاپ اسمیر همچنین می تواند تغییراتی را در سلول های دهانه رحم شما تشخیص دهد که نشان می دهد ممکن است سرطان در آینده ایجاد شود. تشخیص زودهنگام این سلولهای غیرطبیعی با آزمایش پاپ اسمیر اولین گام شما در جلوگیری از پیشرفت احتمالی سرطان دهانه رحم است. شما می توانید از دکتر آنلاین رایگان زنان بخواهید که این تست را برای شما تجویز کند.
دهانه رحم (Cervix) چیست؟
به قسمت پایین و انتهایی رحم، قسمتی که رحم به واژن متصل می گردد، دهانه رحم یا سرویکس گفته می شود. اسپرم از طریق کانال واژن و دهانه رحم به محیط رحم وارد می گردد و با تخمک لقاح می کند و تخم را تشکیل می دهد. سپس تخم در فضای رحم به جنین تبدیل می گردد و تا زمان زایمان نگهداری می شود.
حین دوران بارداری دهانه رحم جهت حفظ جنین بسته می باشد، و پس از زایمان جهت خروج نوزاد باز می گردد. در زمان عدم باروری، ترشحاتی از دهانه رحم تولید می شوند که به دفع باکتری ها و پیشگیری از عفونت های زنان کمک می کنند. پاپ اسمیر برای غربالگری سرطان دهانه رحم استفاده می شود.
به طور کلی پزشک تست پاپ اسمیر را برای تشخیص یکی از موارد زیر درخواست می کند:
- تشخیص سرطان دهانه رحم
- تشخیص ویروس پاپیولوم انسانی (HPV)
- تشخیص سلول های پیش سرطانی در دهانه رحم
پاپ اسمیر معمولاً همراه با معاینه لگن انجام می شود. در زنان بالای 30 سال، تست پاپ ممکن است با آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) – یک عفونت شایع مقاربتی که میتواند باعث سرطان دهانه رحم شود، ترکیب شود.
تست پاپ اسمیر برای تشخیص بیماری های مقاربتی
آیا می توان از تست پاپ اسمیر برای تشخیص بیماری های مقاربتی نیز استفاده نمود؟ همان طور که در قسمت قبل نیز توضیح داده شد، تست پاپ اسمیر فقط برای تشخیص یکی از انواع بیماری های مقاربتی (ویروس پاپیلوم انسانی) کاربرد دارد. ولی جهت تشخیص سایر بیماری های مقاربتی مانند کلامیدیا، سوزاک (گنوره) و …. باید از تست های تکمیلی استفاده نمود. به طور مثال آزمایش خون یا نمونه گیری از ترشحات واژن در این زمینه کمک کننده می باشند.
چه کسانی باید پاپ اسمیر انجام دهند؟
هر چند وقت یکبار باید این آزمایش را انجام دهید. به طور کلی، پزشکان توصیه می کنند که آزمایش پاپ را از 21 سالگی شروع کنید. پزشکان معمولاً تکرار تست پاپ اسمیر را هر سه سال یک بار برای زنان 21 تا 65 ساله توصیه می کنند. اگر این روش با آزمایش HPV همراه باشد، زنان 30 ساله و بالاتر می توانند هر پنج سال یک بار آزمایش پاپ را انجام دهند. یا ممکن است به جای آزمایش پاپ، آزمایش HPV را در نظر بگیرند.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
اگر فاکتورهای خطر خاصی دارید، پزشک متخصص زنان ممکن است بدون در نظر گرفتن سن شما انجام آزمایش پاپ اسمیر مکرر را توصیه کند. این عوامل خطر عبارتند از:
- تشخیص سرطان دهانه رحم یا پاپ اسمیر که سلول های پیش سرطانی را نشان می دهد
- قرار گرفتن در معرض دی اتیل استیل بسترول (DES) قبل از تولد
- عفونت HIV
- تضعیف سیستم ایمنی به دلیل پیوند عضو، شیمی درمانی یا مصرف مزمن کورتیکواستروئید
- سابقه سیگار کشیدن
شما می توانید با پزشک خود در مورد مزایا و خطرات تست پاپ اسمیر صحبت کنید و بر اساس عوامل خطرتان تصمیم بگیرید که چه چیزی برای شما بهترین است.
چه کسی می تواند به توقف آزمایش پاپ اسمیر فکر کند؟
در شرایط خاص، یک زن و پزشکش ممکن است تصمیم به پایان دادن به تست پاپ بگیرند، مانند:
بعد از هیسترکتومی کامل:
پس از هیسترکتومی کامل، برداشتن رحم از جمله دهانه رحم، از پزشک خود بپرسید که آیا نیاز به ادامه دادن آزمایش پاپ اسمیر دارید یا خیر. اگر هیسترکتومی شما برای یک بیماری غیرسرطانی مانند فیبروم رحم انجام شده باشد، ممکن است بتوانید آزمایش پاپ اسمیر را قطع کنید. اما اگر هیسترکتومی شما برای یک بیماری پیش سرطانی یا سرطانی دهانه رحم باشد، ممکن است دکتر آنلاین زنان رایگان ادامه آزمایش پاپ را توصیه کند.
در سنین بالاتر. پزشکان عموماً موافقند که اگر آزمایشهای قبلی سرطان دهانه رحم منفی بوده باشد، میتوانند آزمایش پاپ اسمیر را در سن 65 سالگی متوقف کنند.
گزینه های خود را با پزشک خود در میان بگذارید و با هم می توانید بر اساس عوامل خطر خود تصمیم بگیرید که چه چیزی برای شما بهترین است. اگر با چندین شریک جنسی فعال هستید، پزشک ممکن است ادامه آزمایش پاپ را توصیه کند.
خطرات تست پاپ اسمیر
تست پاپ اسمیر روشی مطمئن برای غربالگری سرطان دهانه رحم است. با این حال، آزمایش پاپ اسمیر بدون خطا نیست. دریافت نتایج منفی کاذب امکان پذیر است – به این معنی که این آزمایش نشان می دهد که هیچ ناهنجاری وجود ندارد، حتی اگر سلول های غیر طبیعی داشته باشید.
نتیجه منفی کاذب به این معنی نیست که اشتباهی رخ داده است. عواملی که می توانند منجر به یک نتیجه منفی کاذب شوند عبارتند از:
- مجموعه ای ناکافی از سلول ها
- تعداد کمی از سلول های غیر طبیعی
- سلول های خونی یا التهابی که سلول های غیر طبیعی را پنهان می کنند
اگرچه ممکن است سلولهای غیرطبیعی شناسایی نشوند، اما زمان به نفع شماست. سرطان دهانه رحم چندین سال طول می کشد تا ایجاد شود. و اگر یک آزمایش سلول های غیر طبیعی را تشخیص ندهد، آزمایش بعدی به احتمال زیاد این کار را انجام خواهد داد.
روش انجام تست پاپ اسمیر
برای اطمینان از اینکه تست پاپ اسمیر شما موثرتر است، نکات زیر را قبل از انجام آزمایش انجام دهید:
به مدت دو روز قبل از انجام تست پاپ اسمیر از آمیزش، دوش یا استفاده از داروهای واژینال یا فوم های اسپرم کش، کرم ها یا ژله ها خودداری کنید، زیرا ممکن است سلول های غیرطبیعی را بشوید یا مبهم کند.
سعی کنید در طول دوره قاعدگی خود آزمایش پاپ اسمیر را انجام ندهید.
تست پاپ اسمیر در مطب پزشک شما انجام می شود و تنها چند دقیقه طول می کشد. ممکن است از شما خواسته شود که لباس را به طور کامل یا فقط از کمر به پایین درآورید.
با زانوهای خمیده روی صندلی مخصوص به پشت دراز می کشید. پاشنه های شما در تکیه گاه هایی به نام رکاب قرار می گیرند.
پزشک ابزاری به نام اسپکولوم را به آرامی وارد واژن میکند. اسپکولوم دیواره های واژن شما را از هم جدا می کند تا پزشک به راحتی دهانه رحم شما را ببیند. قرار دادن اسپکولوم ممکن است باعث احساس فشار در ناحیه لگن شما شود.
سپس پزشک با استفاده از یک برس نرم و یک دستگاه خراش دادن مسطح به نام اسپاتول از سلول های دهانه رحم شما نمونه برداری می کند.
بعد از تست پاپ اسمیر چه باید کرد؟
پس از انجام آزمایش پاپ اسمیر، می توانید بدون محدودیت روز خود را ادامه دهید.
مقدار کمی خونریزی پس از انجام تست طبیعی است، ولی دل درد یا پیخ خوردگی شکم پس از انجام تست غیر معمول می باشند. لکه بینی اغلب طی چند ساعت پس از اتمام تست، برطرف می گردد. چنانچه خونریزی یا لکه بینی به مدت بیشتر از 24 ساعت پس از انجام تست ادامه یابد و یا احساس درد در شکم داشته باشید، حتما باید مجددا به پزشک مراجعه کنید.
بسته به نوع تست پاپ اسمیری که انجام می دهید، پزشک نمونه سلولی جمع آوری شده از دهانه رحم را به ظرفی که مایع مخصوصی برای نگهداری نمونه در آن قرار دارد (پاپ تست مبتنی بر مایع) یا روی یک لام شیشه ای (پاپ اسمیر معمولی) منتقل می کند.
نمونهها به آزمایشگاه منتقل میشوند و در آنجا زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار میگیرند تا ویژگیهایی در سلولها که نشاندهنده سرطان یا یک وضعیت پیش سرطانی هستند، بررسی شوند. از پزشک خود بپرسید که چه زمانی می توانید منتظر نتایج آزمایش خود باشید.
نتایج پاپ اسمیر
آزمایش پاپ اسمیر می تواند پزشک شما را از وجود سلول های مشکوک که نیاز به آزمایش بیشتر دارند آگاه کند.
نتایج طبیعی:
اگر فقط سلول های طبیعی دهانه رحم در طی آزمایش پاپ اسمیر شما کشف شد، گفته می شود که نتیجه منفی خواهید داشت. تا زمانی که نوبت آزمایش پاپ اسمیر بعدی و معاینه لگنی شما فرا نرسد، نیازی به درمان یا آزمایش بیشتری نخواهید داشت.
نتایج غیر طبیعی:
اگر سلول های غیرطبیعی یا غیرعادی در طی آزمایش پاپ اسمیر شما کشف شد، گفته می شود که نتیجه مثبتی خواهید داشت. نتیجه مثبت الزاما به معنای ابتلا به سرطان دهانه رحم نیست. معنای نتیجه مثبت به نوع سلول های کشف شده در آزمایش شما بستگی دارد.
در اینجا برخی از عباراتی که ممکن است پزشک شما استفاده کند و اقدامات بعدی شما آورده شده است:
- سلول های سنگفرشی آتیپیک با اهمیت نامشخص (ASCUS): سلول های سنگفرشی نازک و مسطح هستند و در سطح دهانه رحم سالم رشد می کنند. در مورد ASCUS، پاپ اسمیر سلول های سنگفرشی کمی غیر طبیعی را نشان می دهد، اما تغییرات به وضوح نشان نمی دهد که سلول های پیش سرطانی وجود دارند. با آزمایش مبتنی بر مایع، پزشک میتواند نمونه را مجدداً تجزیه و تحلیل کند تا وجود ویروسهای شناخته شده برای ایجاد سرطان، مانند برخی از انواع ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) را بررسی کند. اگر هیچ ویروس پرخطری وجود نداشته باشد، سلولهای غیرطبیعی که در نتیجه آزمایش یافت میشوند، نگران کننده نیستند. اگر ویروسهای نگرانکننده وجود داشته باشند، به آزمایشات بیشتری نیاز دارید.
- ضایعه داخل اپیتلیال سنگفرشی(Squamous intraepithelial lesion): این اصطلاح برای نشان دادن اینکه سلول های جمع آوری شده از پاپ اسمیر ممکن است پیش سرطانی باشند استفاده می شود. اگر تغییرات درجه پایین باشد، به این معنی است که اندازه، شکل و سایر ویژگیهای سلولها نشان میدهد که اگر یک ضایعه پیش سرطانی وجود داشته باشد، احتمالاً سالها تا تبدیل شدن به سرطان فاصله دارد. اگر تغییرات درجه بالایی داشته باشند، احتمال اینکه ضایعه خیلی زودتر به سرطان تبدیل شود، بیشتر است. آزمایشات تشخیصی اضافی لازم است.
- سلول های غده آتیپیک (Atypical glandular cells): سلول های غده ای موکوس تولید می کنند و در دهانه رحم و داخل رحم شما رشد می کنند. سلول های غده ای آتیپیک ممکن است کمی غیر طبیعی به نظر برسند، اما مشخص نیست که آیا سرطانی هستند یا خیر. آزمایشات بیشتر برای تعیین منبع سلول های غیر طبیعی و اهمیت آنها مورد نیاز است.
- سلول های سرطانی سنگفرشی یا آدنوکارسینوما (Squamous cell cancer or adenocarcinoma cells): این نتیجه به این معنی است که سلولهای جمعآوریشده برای پاپ اسمیر به قدری غیرطبیعی به نظر میرسند که آسیبشناس تقریباً از وجود سرطان مطمئن است.
“سرطان سلول سنگفرشی” به سرطان هایی اشاره دارد که در سلول های سطح صاف واژن یا دهانه رحم ایجاد می شوند. “آدنوکارسینوم” به سرطان های ایجاد شده از سلول های غده ای اشاره دارد.
اگر چنین سلول هایی یافت شوند، پزشک شما ارزیابی سریع را توصیه می کند.
اگر پاپ اسمیر شما غیرطبیعی باشد، پزشک ممکن است روشی به نام کولپوسکوپی را با استفاده از ابزار بزرگنمایی مخصوص (کولپوسکوپ) برای بررسی بافتهای دهانه رحم، واژن انجام دهد. پزشک شما همچنین ممکن است از هر ناحیه ای که غیرطبیعی به نظر می رسد، نمونه بافت (بیوپسی) بگیرد. سپس نمونه بافت برای تجزیه و تحلیل و تشخیص قطعی به آزمایشگاه فرستاده می شود.
آیا خانم های باکره به آزمایش پاپ اسمیر نیاز دارند؟
بله. پزشکان غربالگری معمول سرطان دهانه رحم را بدون توجه به سابقه جنسی شما توصیه می کنند. تست هایی که برای غربالگری سرطان دهانه رحم استفاده می شود شامل تست پاپ و تست HPV می باشد. پزشک میتواند به شما کمک کند تا بفهمید که کدام از این آزمایشها برای شما بهترین است
مهری رشیدی
زنان و زایمان
الهه ذبیحی
زنان و زایمان
انسیه همتی
زنان و زایمان
سعیده یاری
زنان و زایمان
ناهید بی همتا
زنان و زایمان
مهرناز مجیدی
زنان و زایمان
ریحانه صاحب کشاف
زنان و زایمان
سحر آب روشن
زنان و زایمان
فرزانه حسنی
زنان و زایمان
نادره معصومی کاشانی
زنان و زایمان
ساناز هوشیار منش
زنان و زایمان
سپیده محمدی
زنان و زایمان
الهام صدیقی
زنان و زایمان
سوسن رضایی
زنان و زایمان
نیر صادقی
زنان و زایمان
سیده طاهره قاضی میر سعید
زنان و زایمان
راحله رضائی آشتیانی
زنان و زایمان
کبری آقاسفید
زنان و زایمان
فرحناز امینی
زنان و زایمان
بهناز قاضی سعیدی
زنان و زایمان
سوالات متداول
آیا تست پاپ اسمیر می تواند کیست تخمدان را تشخیص دهد؟
خیر، تست پاپ اسمیر قادر به تشخیص کیست تخمدان نمی باشد. اما برخی کیست های بزرگ حین معاینه لگنی قابل تشخیص می باشند.
آیا کسانی که رابطه جنسی ندارند نیز باید تست پاپ اسمیر انجام دهند؟
سرطان دهانه رحم می تواند در افرادی که رابطه جنسی ندارند نیز رخ دهد. لذا بهتر است تمام خانم های بالای 21 سال تست پاپ اسمیر را انجام دهند.
آیا خروج ترشحات بد بو یا تب و لرز پس از انجام تست پاپ اسمیر طبیعی است؟
خیر در صورت رویت هریک از علائم فوق باید بلافاصله مشاوره با دکتر آنلاین زنان رایگان درخواست گردد.