احساس تب یا حرارت بدن ممکن است یکی از اولین علائم تب باشد. اما گاهی اوقات ممکن است احساس کاذب بوده و واقعا تب نداشته باشید. تب به معنای افزایش دمای بدن است که به عنوان یک پاسخ طبیعی به عفونت رخ می دهد. دمای طبیعی بدن 37 درجه سانتیگراد است، در حالی که تب با دمای بدن 38 درجه سانتیگراد یا بالاتر مشخص می شود. تب معمولاً نشانه ای از تلاش بدن برای مبارزه با عفونت و در حالی که ناراحت کننده است، مکانیسم مهمی در بدن برای مبارزه با ویروس ها و باکتری ها میباشد. تب همچنین می تواند نشانه ای از التهاب زمینه ای در بدن باشد. حرارت بدن بدون دمای واقعا بالا می تواند احساس ناراحتی ایجاد کند، اما ممکن است نشان دهنده انواع مختلفی از مسائل باشد که شامل عفونت نمی شود. احساس تب گاه به گاه لزوماً دلیلی برای نگرانی نیست، اما این احساس اگر بدون افزایش واقعی دمای بدن باشد، میتواند نشانه یک بیماری تشخیص داده نشده باشد. مهم است که بدانید چه زمانی باید برای ارزیابی بیشتر به پزشک متخصص مراجعه کنید.
علل پزشکی
برخی از بیماریهای زمینهای ممکن است بدون اینکه واقعاً تب ایجاد کنند، باعث افزایش حرارت بدن گردند. در اینجا چند علت گرمای بدن مطرح شده است:
اضطراب
گاهی احساس اضطراب باعث بالا رفتن حرارت بدن میشود. در حالی که اضطراب شبیه به یک تب روانزا یا احساسی است، اما میتواند بدون افزایش دمای مرکزی بدن، آن را گرم کند.
سایر علائم اضطراب شامل موارد زیر است:
- تنش عضلانی
- بی قراری
- نگرانی بیش از حد
- خستگی
- تحریک پذیری
- افزایش ضربان قلب یا تپش قلب
دیابت
ابتلا به دیابت نوع 1 یا نوع 2 می تواند گهگاه باعث احساس گرمای بیش از حد معمول و بالا رفتن حرارت بدن به خصوص در ماه های گرم و مرطوب گردد. علل این امر میتواند شامل موارد ذیل باشد:
- دمای بالاتر سطح انسولین را تغییر می دهد.
- آسیب پذیری بیشتر در برابر کم آبی، که می تواند باعث تشنگی بیشتر شود.
- تغییرات در غدد عرق ، که می تواند خنک کردن بدن در دماهای گرم تر را دشوارتر نماید.
پرکاری تیروئید
پرکاری تیروئید ممکن است به دلیل هجوم هورمونهای تیروئید به جریان خون منجر به حساسیت به گرما، گرگرفتگی و تعریق بیش از حد شود.
سایر علائم رایج پرکاری تیروئید عبارتند از:
- تحریک پذیری
- اضطراب
- افزایش ضربان قلب
- بیخوابی
- اختلال چرخههای قاعدگی
- کاهش وزن ناخواسته
- افزایش حرکات روده
- ضعف عضلانی
- موهای نازک یا شکننده
پیشنهاد مقاله: درمان عرق سوز شدن پوست در فصل گرما + دکتر پوست تھران
مالتیپل اسکلروز (MS)
بیماری MS نیز ممکن است در برخی افراد باعث حساسیت به گرما شود. در ابتدا ممکن است تاری دید با احساس گرما همراه شود. حساسیت به گرما همچنین می تواند منجر به آسیب عصبی بیشتر و علائم عصبی بعدی گردد.
شایع ترین علائم ام اس عبارتند از:
- اسپاسم عضلانی
- مشکلات حرکتی و تعادلی
- تغییرات بینایی
- احساس سوزن سوزن شدن و بی حسی
- مشکلات روده و مثانه
- مسائل مربوط به سلامت روان
- مشکلات تفکر و یادگیری
- اختلال عملکرد جنسی
- مشکلات گفتاری
- مشکلات بلع
- درد
- خستگی مفرط
آنهیدروز
عرق کردن، فرایندی است که بدن را خنک نگه می دارد. آنهیدروز عبارت از ناتوانی در تعریق است. این مشکل می تواند قسمت کوچک یا بزرگی از بدن را تحت تاثیر قرار دهد و ممکن است به دلیل یک بیماری زمینه ای، یک دارو، یا مسدود شدن یا آسیب غدد عرق باشد. اگر توانایی تعریق از دست برود، گرمای تولید شده در بدن محبوس شده و سبب بالا رفتن حرارت آن میشود.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
علل محیطی و سبک زندگی
عادات محیطی و سبک زندگی نیز ممکن است در بالا رفتن حرارت بدن در زنان و مردان نقش داشته باشد. ازجمله:
- مصرف بیش از حد کافئین یا الکل
- خوردن غذاهای تند
- مصرف نوشیدنی ها و غذاهای گرم
- خوانش نادرست دما
ورزش به خصوص در هوای گرم نیز می تواند باعث افزایش حرارت بدن شود. عدم توانایی بدن در خنک شدن در شرایط گرم و مرطوب می تواند خطر گرمازدگی را افزایش دهد.
گرمازدگی ممکن است باعث علایم مختلفی شود ازجمله:
- تعریق
- خستگی
- گرفتگی عضلات
- سردرد
- سرگیجه یا غش
- ادرار تیره
- حالت تهوع یا استفراغ
گرمازدگی شدید
از طرف دیگر گرمازدگی شدید دمای بدن را در عرض 15 دقیقه به 39.5 درجه سانتیگراد یا بیشتر افزایش می دهد. این یک اورژانس پزشکی است که ممکن است منجر به علائم زیر شود:
- عدم تعریق با وجود احساس گرما
- گیجی
- تشنج
- نبض تند یا ضعیف
- بی هوشی
ورزش یا انجام کارهای فیزیکی می تواند حرارت بدن فرد را افزایش دهد، به ویژه کسانی که:
- عادت به ورزش منظم ندارند.
- در محیط های گرم یا مرطوب فعالیت میکنند.
- بیش از حد خود را تحت فشار قرار میدهند
ورزشکارانی که در هوای گرم تمرین میکنند باید مراقب علائم بیماریهای مرتبط با گرما باشند و در صورت احساس ضعف، تمرین را متوقف کنند. لباس های تنگ یا تیره ممکن است حرارت بدن را افزایش داده و از گردش هوا در اطراف پوست جلوگیری کند. الیاف مصنوعی همچنین ممکن است گرما را به دام بیندازند و از تبخیر عرق جلوگیری کنند. این مسئله می تواند باعث گرمی بیش از حد و افزایش تعریق شود.
سایر علل
دوران بارداری و قاعدگی
احساس گرمای بیشتر از حد معمول و تعریق بیشتر در دوران بارداری نسبتاً رایج است. تغییرات هورمونی که باعث افزایش خون رسانی به سطح پوست می شود، علت گرمای زیاد بدن میباشد. همچنین افزایش حرارت بدن در مرحله لوتئال چرخه قاعدگی، که پس از تخمک گذاری آغاز می شود، شایع است.
یائسگی و حوالی یائسگی
افراد ممکن است در طول، قبل و بعد از یائسگی دچار گرگرفتگی شوند که به دلیل تغییر سطح استروژن رخ می دهد. گرگرفتگی ممکن است بین 30 ثانیه تا 10 دقیقه طول بکشد و سبب افزایش حرارت بدن میشود. سایر علائم آن عبارتند از:
- پوست برافروخته صورت و گردن
- تعریق مفرط
- تعریق شبانه که ممکن است خواب را مختل کند
- احساس سرما یا لرز بعد از آن
برخی از داروها نیز می توانند دمای بدن را افزایش دهند، مانند:
- آنتی بیوتیک ها
- داروهای سرطان، از جمله شیمی درمانی
- آنتی هیستامین ها
- ضد احتقان ها
- داروهای فشار خون بالا
- داروهای بیماری قلبی
- داروهای تیروئید
- ضد تهوعها
پیشنهاد ویژه: داغی بدن نشانه چیست؟
درمان داغی بدن
برای درمان داغی بدن می توان از راهکارهای زیر استفاده نمود:
- در اواسط روز که دما در بالاترین حد است از بیرون رفتن خودداری کنید.
- دمای داخل خانه را خنک نگه دارید.
- به مقدار زیاد مایعات بنوشید.
- لباس های سبک و گشاد بپوشید.
- از الکل و کافئین اجتناب نمایید. زیرا هر دو باعث کم آبی بدن می شوند و ممکن است شرایط پزشکی زمینه ای مانند اضطراب را بدتر کنند.
- دوش خنک بگیرید.
- غذاهای تند و گرم را محدود کنید
- اگر بیماری دارید که علت گرمای زیاد بدن باشد، باید آن را درمان کنید. به عنوان مثال:
- داروهای ضد اضطراب و رفتار درمانی برای اضطراب
- بررسی قند خون و تنظیم انسولین در صورت نیاز برای دیابت
- تنظیم داروهای تیروئید
- در صورت هر گونه علائم عصبی جدید یا بدتر شدن شرایط بیماری، به پزشک مراجعه کنید
زمان نیاز به پیگیری
اگر علیرغم ایجاد تغییرات در شیوه زندگی، حرارت بالای بدن را احساس می کنید، با پزشک خود صحبت نمایید. ممکن است بررسیهای تشخیصی مانند آزمایش خون برای کمک به رد هر گونه علت احتمالی لازم باشد. اگر در حال حاضر دارویی مصرف می کنید، ممکن است تنظیم نوع و دوز دارو به درمان داغی بدن شما کمک نماید.
کلام پایانی
ممکن است بدون وجود تب، بالا رفتن حرارت بدن شما را آزار دهد. دلایل احتمالی زیادی برای این مشکل وجود دارد. برخی از بیماری های زمینه ای ممکن است تحمل شما را نسبت به گرما کاهش دهند. برخی از داروهایی که مصرف می کنید نیز می توانند علت گرمای زیاد بدن باشند. همچنین علل دیگر، مانند ورزش در گرما ممکن است سبب افزایش موقتی حرارت بدن شوند . اگر با وجود تغییر سبک زندگی و اتخاذ راهکارهای پیشنهادی همچنان داغی بدن دارید، برای اقدامات بعدی با پزشک صحبت کنید.
مریم پورکار جدید
داخلی
گل شید اجلالی
داخلی
سیده مهنوش سالم
داخلی
مهدی جهانگیری
داخلی
سیده آناهیتا انوری
داخلی
آروین امیری
داخلی
امیر حسین شکروی
داخلی
معصومه پولادی
داخلی
محمدجواد میردامادی
داخلی
مهتاب رنگ چی
داخلی
غزل اسدی گرمارودی
داخلی
اعظم موحدی
داخلی
امید عبداللهی
داخلی
آذین پیکری
داخلی
الناز صاحبی راغب
داخلی
امید نعمتی
داخلی
حفیظی لطف آبادی
داخلی
علی اکبر قربانی
داخلی
احمد خطیبی نژاد
داخلی
مصطفی ناد علی نژاد
داخلی
سوالات متداول
چه چیزی می تواند باعث شود که یک فرد حتی اگر بیمار نباشد، درجه حرارت بالاتری داشته باشد؟
استرس مزمن و حوادث عاطفی قابل توجه شوند احتمالاً به دلیل ناتوانی بدن در تنظیم دما می توانند باعث افزایش دمای بدن. استرس مزمن باعث ایجاد فشار طولانی مدت به بدن می شود و می تواند دمای بدن را تا 38 درجه سانتیگراد افزایش دهد.
چرا دمای بدن شوهرم همیشه گرم است؟
تعریق بیشتر یا احساس گرمای بیشتر از حد معمول می تواند به دلیل مصرف دارو، تغییرات هورمونی، استرس یا یک بیماری زمینه ای مانند دیابت یا پرکاری تیروئید باشد.
چه بیماری هایی بر دمای بدن تأثیر می گذارند؟
برخی از اختلالات سلامتی بر توانایی بدن برای تنظیم دما تأثیر می گذارد. به عنوان مثال می توان به تیروئید کم کار (کم کاری تیروئید)، تغذیه نامناسب یا بی اشتهایی عصبی، دیابت، سکته مغزی، آرتریت شدید، بیماری پارکینسون، تروما و آسیب های نخاعی اشاره کرد.
چه هورمونی دمای بدن را تنظیم می کند؟
هورمون تیروئید به دلیل نقش در رشد در حیوانات و برای کنترل تولید گرمای متابولیکی (ترموژنز) در طول عادت به سرما در پستانداران، به عنوان مسئول تنظیم دمای بدن شناخته شده است.
کدام اندام دمای بدن را کنترل می کند؟
دمای داخلی بدن ما توسط بخشی از مغز به نام هیپوتالاموس تنظیم می شود. هیپوتالاموس دمای فعلی ما را بررسی و آن را با دمای طبیعی حدود 37 درجه سانتی گراد مقایسه می کند. اگر دمای بدن خیلی پایین باشد، هیپوتالاموس سبب ارسال پیام تولید و حفظ گرما به بدن میشود.