گره تیروئید، به برجستگی کوچکی در تیروئید گفته می شود که ممکن است جامد، نیمه جامد یا حاوی مایع باشد. گاهی این برجستگی ها به قدری بزرگ هستند که با لمس تیروئید تشخیص داده می شوند، ولی گاهی نیز به حدی کوچک هستند که فقط در روش های تصویربرداری مانند سونوگرافی دیده می شوند. اغلب ندول های تیروئید خوش خیم هستند، ولی درصد کمی از آن ها نیز ممکن است سرطانی باشند یا خطر تبدیل به سرطان را داشته باشند. علت به وجود آمدن گره تیروئید در افراد مختلف، متفات می باشد. اما شایع ترین علل آن عبارتند از:
- رشد بیش از حد بافت طبیعی تیروئید
- کیست تیروئید
- بیماری های التهابی مزمن تیروئید مانند تیروئیدیت هاشیموتو
- گواتر مولتی ندولار (بزرگی تیروئید همراه با گره ها و ندول های متعدد)
- سرطان تیروئید
- کمبود ید
آیا گره تیروئید خطرناک است؟
ندول های تیروئید اغلب کاملا بدون خطر و خوش خیم می باشند و تنها باید با فواصل منظم تحت نظر پزشک معالج پیگیری شوند. درصد کمتری از گره های تیروئید، خطرناک می باشند و ممکن است سرطانی باشند یا خطر تبدیل به سرطان را داشته باشند. در صورت شک به خطرناک بودن ندول تیروئید، باید حتما از آن نمونه برداری انجام گردد و به پاتولوژی ارسال شود. اما گره تیروئید در چه کسانی خطرناک تر است و باید به دقت بررسی گردد؟
- افرادی که سابقه رادیاسیون سر و گردن پیش از 18 سالگی دارند
- کسانی که در دوران کودکی یا نوجوانی ید درمانی داشته اند
- اشخاص کوچکتر از 20 سال یا بزرگتر از 65 سال
- ندولی که به سرعت در حال افزایش اندازه باشد
- سابقه ابتلا به سرطان تیروئید در خانواده درجه اول
- ندول تیروئید همراه با خشونت صدا و فلج تارهای صوتی
- ندولی که سفت به بافت اطراف خود چسبیده است
- برجستگی و تورم غدد لنفاوی گردن
بیشتر بخوانید: ورم غدد لنفاوی و درمان آن با پزشک متخصص غدد

کیست تیروئید
انواع ندول تیروئید کدامند؟
گره تیروئید بسیار شایع می باشد و در صورت غربالگری، در بسیاری از مردم دیده می شود. اما تمام انواع گره تیروئید نیاز به بررسی بیشتر و یا درمان ندارند. ندول های تیروئید ممکن است به صورت جامد (Solid)، نیمه جامد (Semi solid)، کیستیک (Cystic)، سرد (Cold)، گرم (Hot)، کولوئید (Colloid)، آدنوم (Adenoma)، گواتر مولتی ندولار یا سرطان دیده شوند. جهت بررسی انواع مختلف ندول در تیروئید و افتراق آن ها از هم می توان از انواع روش های زیر استفاده نمود:
- سونوگرافی
- اسکن تیروئید
- آزمایش خون جهت بررسی عملکرد تیروئید
- تست مولکولی
- نمونه برداری
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
ندول های سرطانی و یا بدخیم
اگرچه که تنها روش قطعی افتراق گره تیروئید خوش خیم از بدخیم نمونه برداری از آن می باشد؛ ولی برخی ویژگی های ظاهری نیز به افتراق آن ها از هم در تصویربرداری کمک می کنند. ویژگی های ندول بدخیم در تصویربرداری تیروئید عبارتند از:
- جامد
- هیپو اکو
- با حاشیه نامنظم
- بزرگ (اغلب بزرگتر از 1 سانتی متر)
- همراه با درگیری غدد لنفاوی گردن
- هتروژن
- عدم وجود جزء کیستیک در ندول
- کلسیفیکاسیون ندول
علت نمونه برداری از گره تیروئید
همان طور که پیش تر نیز اشاره شد، گره تیروئید بسیار شایع و اغلب خوش خیم و بی خطر می باشد. اما گاهی برخی از ندول ها دارای ویژگی هایی هستند که مشکوک به بدخیمی و خطرناک می باشند. تمام ندول های خطرناک باشد بیوپسی شوند. به طور کلی چنانچه برای ندولی شک به سرطان وجود داشته باشد، باید از آن ندول نمونه گرفت. طی این روش پزشک معالج حین سونوگرافی و با تعیین محل دقیق ندول، به آرامی توسط یک سوزن باریک از آن نمونه گیری می کند. برای نمونه برداری گره تیروئید نیازی به بیهوشی نمی باشد و بی حسی موضعی به تنهایی کفایت می کند. پس از انجام نمونه برداری، نمونه باید به پاتولوژی جهت بررسی نوع آن ارسال گردد.

ندول تیروئید
کیست تیروئید
اغلب ناحیه ای غنی از مایع داخل تیروئید می باشد که ممکن است بسیار کوچک یا بزرگ و قابل لمس باشد. کیست ساده تیروئید فقط از مایع پر شده است و اغلب خوش خیم می باشد. کیست کمپلکس تیروئید هم جزء مایع و هم جزء جامد دارد و اگرچه اغلب خوش خیم می باشد، اما با خطر بدخیمی نیز همراه می باشد. اغلب کیست های تیروئید با گذر زمان بدون تغییر باقی می مانند، اما ممکن است کیست با گذشت زمان کوچکتر یا بزرگتر نیز گردد. اگرچه که اغلب کیست های تیروئید بدون علامت می باشند و به طور اتفاقی در سونوگرافی کشف می گردند، اما برخی کیست ها نیز به قدری بزرگ می شوند که با درد، تورم گردن و اختلال بلع همراه می شوند.
درمان ندول تیروئید
برحسب نوع آن متفاوت می باشد. اغلب گره ها بدون نیاز به درمان بهبود می یابند و یا فقط در فواصل زمانی مشخص پیگیری می شوند. اما چناچه ندولی نیاز به درمان داشته باشد، ممکن است از یکی از روش های زیر استفاده گردد:
- جراحی
- هورمون درمانی
- ید رادیواکتیو
- داروهای ضد تیروئید
- تزریق مقدار کمی الکل به داخل ندول
پیشنهاد ویژه: مطالعه مقاله علائم سرطان تیروئید و ویزیت آنلاین متخصص غدد