آیا متوجه میشوید که به شدت به خودتان سخت میگیرید؟ آیا مخفیانه می خواهید از افرادی که شما را تحقیر کرده اند انتقام بگیرید اما به جای اینکه کاری در مورد آن انجام دهید عصبانیت خود را حفظ می کنید؟ یا بی وقفه کار می کنید تا سر حد فرسودگی؟ این رفتارها ویژگی های خودآزاری معمولی در شخصیت هستند. از منظر روانشناختی رفتارهای خودزنی و خودآزاری که یک فرد تحمل میکند اغلب توسط خود به خود انجام میشود. به عبارت دیگر چنین فردی آسیب به خود، درد و تحقیر را به خود تحمیل می کنند و از آن لذت میبرد. حتما تا به حال به این فکر کرده اید که نشانههای خودآزاری و راه درمان آن چیست؟ اینجا هستیم تا به این سوال پاسخ دهیم.
علائم خودآزاری
فردی که به خود آسیب میزند ممکن است سعی کند آن را از اطرافیانتان پنهان کند. ممکن است برای پوشاندن لباسهای آستین بلند یا شلوار بپوشد، حتی اگر هوا گرم است. یا ممکن است داستان هایی تعریف کند تا صدمات خود را به عنوان یک تصادف توضیح دهد. با این حال افراد دیگر ممکن است متوجه علائم زیر آسیب به خود شوند:
- زخمهایی به شکل خاص.
- سوختگی های متعدد در یک اندازه یا شکل.
- تصادفات مکرر که منجر به خراش های جدید، آثار گزش، کبودی یا تورم می شود.
- مشکلات مربوط به کنترل تکانه، مانند این که نمیتوانند جلوی خاراندن ناحیهای از پوست را بگیرند.
- رفتارهای پنهانکارانه
خودآزاری چیست؟
خودآزاری به معنای صدمه زدن عمدی به خود است. افراد ممکن است به دلایل زیادی به خود آسیب برسانند. برای برخی ممکن است احساس آرامش داشته باشد مانند برداشتن درب زودپز. دیگران ممکن است به خود آسیب برسانند زیرا درد فیزیکی ممکن است به آنها یادآوری کند که زنده هستند. اما آزار خود گاهی اوقات می تواند شدیدتر از آنچه در نظر گرفته شده باشد یا منجر به عفونت شود.آزار خود زمانی است که عمداً به خود صدمه می زنید. همچنین به عنوان اختلال خودآزاری غیر خودکشی شناخته می شود افرادی که به خود آسیب می رسانند کارهایی را انجام می دهند تا به خود صدمه بزنند اما نمی خواهند باعث مرگ شوند.
پیشنهاد مقاله: بهترین قرص اعصاب
افراد مبتلا به این اختلال چگونه به خود آسیب می رسانند؟
آزار خود می تواند اشکال مختلفی داشته باشد. برخی از آنها شایع تر از دیگران هستند اما همه با خطراتی همراه هستند. برخی از رایج ترین رفتارهای خود آسیبی عبارتند از:
- بریدن با اجسام تیز برای شکستن یا آسیب رساندن به پوست.
- سوزاندن با چیزهای داغ مانند سیگار، کبریت یا اجسام نوک تیز داغ یا با مواد شیمیایی مانند محصولات پاک کننده خانگی.
- ضربه زدن با اجسام جامد مانند مشت زدن به دیوار که می تواند منجر به صدمات ضربه ای شود.
- خراشیدگی، مالیدن که منجر به آسیب پوست میشود.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
چه چیزی باعث می شود فردی به خود آسیب برساند؟
به سختی می توان گفت که دقیقاً چه چیزی باعث می شود یک فرد به خود آسیب برساند. اما برخی از شرایط سلامت روان با خودآزاری مرتبط هستند از جمله:
- اضطراب
- اوتیسم
- اختلال دوقطبی
- اختلال شخصیت مرزی
- افسردگی
- اختلالات مخرب، کنترل تکانه و رفتار، مانند اختلال سلوکو اختلال انفجاری متناوب
- اختلالات تجزیه ایبه ویژه اختلال هویت تجزیه ای و فراموشی تجزیه ای
- اختلالات خوردنبه ویژه بی اشتهایی عصبی
- اختلال وسواس اجباری
- اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
- اختلالات خواب
- شرایط و اختلالات مصرف مواد، از جمله مسمومیت با الکل، اختلال مصرف الکلو اختلال مصرف حشیش
خودآزاری روحی
در برخی از موارد آسیب به خود علاوه بر جنبه جسمانی جنبه فکری و ذهنی هم دارد. تکرر افکار و یا خود خوری میتواند یک آسیب به خود از لحاظ روحی باشد. معمولا این افکار مرور اشتباهات بزرگ زندگی است که مورد پذیرش فرد قرار نگرفته است. این تفکرات آزار دهنده و موجب اختلالات دیگر میشود.
عوامل خطر برای خود آسیبی غیر خودکشی چیست؟
خطرات خودآزاری غیر خودکشی عبارتند از:
- سوء استفاده یا تروما: آزار خود در میان افرادی که سابقه تروما یا سوء استفاده دارند (از جمله سوء استفاده در دوران کودکی) شایع تر است.
- سن: رفتارهای خودآزارگری به احتمال زیاد بین 12 تا 14 سالگی شروع می شود. اما می تواند زودتر شروع شود. افرادی که به خود صدمه می زنند اغلب سال ها به این کار ادامه می دهند. آزار خود در بزرگسالان جوان به ویژه افرادی تخت فشار هستند رایج است.
- هویت جنسیتی. افرادی که سیس جندر نیستند (یعنی جنسیتی که در بدو تولد به آنها اختصاص داده شده را نمی پذیرند) میزان بیشتری از خود آسیبی دارند. کارشناسان این موضوع را با خطر بالاتر رویدادهای نامطلوب زندگی مانند سوء استفاده و قلدری مرتبط می دانند.
- انزوای اجتماعی: افرادی که از نظر اجتماعی احساس انزوا یا طرد شدن میکنند بهویژه کودکان و نوجوانانی که به دلایل دیگر قلدری یا انزوای اجتماعی را تجربه میکنند میزان بیشتری از آزار خود را دارند.
درمان خودآزاری
اگر در مورد آسیب رساندن به خود به یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی مراجعه کنید، در صورت نیاز ابتدا جراحات شما را درمان می کنند. در درازمدت آنها ممکن است درمان ویا داروها را برای کمک به مدیریت شرایط زمینهای سلامت روان و استرسهای زندگی توصیه کنند.
پیشنهاد ویژه: تفاوت اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی
سخن پایانی
برای بسیاری از افراد درک رفتارهای خودآزاری ممکن است دشوار باشد. برای کسانی که به خود آسیب می زنند انجام این کار ممکن است احساس کنند که این تنها راه برای داشتن احساس بهتر یا داشتن مقداری کنترل در زندگی است. در حالی که افراد ممکن است قصد نداشته باشند خود را به خطر بیندازند آزار خود همچنان خطراتی دارد. از آنجایی که این روش پایداری برای احساس بهتر نیست بر سلامت جسمی و روانی و رفاه شما نیز تأثیر منفی می گذارد. اگر احساس میکنید نیاز به آسیب رساندن به خود دارید یا این کار را انجام میدهید اشکالی ندارد که کمک بخواهید. مراجعه به یک روانشناس متخصص میتواند به شما کمک کند تا سریع تر به درمان برسید.
فهیمه نیک بخش
روانشناسی عمومی
سپیده امینی
روانشناسی عمومی
ابوالفضل فتحی پور
روانشناسی عمومی
فرح جعفری
روانشناسی عمومی
ساناز موقر اصل
روانشناسی بالینی
سیده کبری میر بهرسی
روانشناسی
میترا سجادیان
روانشناسی بالینی
آدینه مهدیان ریزی
روانشناسی عمومی
حسن صدیقی
روانشناسی عمومی
عباس تدینی
روانشناسی بالینی
مهدی صفائیان فر
روانشناسی بالینی
مریم شجاعیان
روانشناسی بالینی
صبا حسنوندی
روانشناسی
پیام بابایی
روانشناسی بالینی
شمسی مبشری نیا
روانشناسی بالینی
محدثه قاسمی
روانشناسی عمومی
فاطمه رضوی
روانشناسی
سحر خرمی وایقان
روانشناسی بالینی
رویا قشقاییان
روانشناسی بالینی
اسماعیل رضایی
روانشناسی عمومی
سوالات متداول
خودآزاری چیست؟
صدمه زدن به خود به صورت عمدی که از روش های مختلف و در پی دلایل مختلف انجام میشود.
علائم خودآزاری چیست؟
پوشاندن خود و لبا لباسهای آستین بلند حتی در فصل گرما، پنهانکاری، وجود زخمهای خاص و یکنواخت و وجود سوختگی در سطح پوست.
درمان خودآزاری به چه صورت است؟
درمان این اختلال معمولاً توسط درمانگر و در برخی از موارد دارو درمانی انجام میگیرد.