آمپول دگزامتازون برای درمان بیماری هایی مانند آرتریت، اختلالات خونی و هورمونی، واکنش های آلرژیک، بیماری های پوستی، مشکلات چشمی، مشکلات تنفسی، اختلالات روده، سرطان و اختلالات سیستم ایمنی استفاده می شود. همچنین به عنوان آزمایشی برای اختلال غده آدرنال (سندرم کوشینگ) استفاده می شود. داروی دگزامتازون متعلق به دسته ای از داروهای شناخته شده به عنوان کورتیکواستروئیدها است. دگزامتازون پاسخ سیستم ایمنی بدن شما به بیماریهای مختلف را کاهش میدهد تا علائمی مانند تورم و واکنشهای آلرژیک را کاهش دهد. شکل تزریقی دگزامتازون زمانی استفاده میشود که داروی مشابهی را نمیتوان از طریق خوراکی مصرف کرد یا زمانی که نیاز به پاسخ بسیار سریع است.
موارد استفاده از داروی دگزامتازون
آمپول دگزامتازون برای درمان بسیاری از اختلالات التهابی و خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید و برونکواسپاسم استفاده می شود. در افراد مبتلا به سرطان که تحت شیمی درمانی قرار می گیرند، اغلب دگزامتازون برای مقابله با برخی عوارض جانبی درمان های ضد تومور آنها تجویز می شود. دگزامتازون نسبتاً به طور منظم برای جلوگیری از حالت تهوع و استفراغ بعد از عمل، کنترل درد و کاهش مصرف مسکن بعد عمل و برای کمک به کاهش مدت زمان بستری در بیمارستان پس از جراحی استفاده میشود. این دارو اغلب به صورت تک دوز در حین جراحی با تزریق داخل وریدی تجویز می شود.
دگزامتازون ممکن است به زنانی که در معرض خطر زایمان زودرس هستند داده شود تا به بلوغ ریه های جنین کمک کند. این تجویز که از یک روز تا یک هفته قبل از زایمان داده می شود.
نحوه استفاده از آمپول دگزامتازون
این دارو طبق دستور پزشک از طریق تزریق در ورید، عضله، مفصل یا ناحیه پوست تجویز می شود. دوز بر اساس وضعیت پزشکی شما و پاسخ به درمان است. پزشک ممکن است سعی کند هر از گاهی دوز شما را به آرامی کاهش دهد تا عوارض جانبی را به حداقل برساند. اگر این دارو را در خانه به خودتان می دهید، تمام دستورالعمل های آماده سازی و استفاده را یاد بگیرید. قبل از استفاده، این محصول را به صورت بصری از نظر وجود ذرات یا تغییر رنگ بررسی کنید. اگر یکی از آنها وجود دارد، از مایع استفاده نکنید.
بدون مشورت با پزشک مصرف این دارو را قطع نکنید. برخی شرایط ممکن است با قطع ناگهانی این دارو بدتر شوند. همچنین، ممکن است علائمی مانند حالت تهوع، سرگیجه، ضعف یا درد ماهیچه/مفاصل را تجربه کنید. برای جلوگیری از این علائم در زمانی که درمان با این دارو را متوقف می کنید، پزشک ممکن است دوز شما را به تدریج کاهش دهد.
پیشنهاد مقاله: خطرات حساسیت به آمپول پنی سیلین و راه های کنترل آن
اقدامات احتیاطی استفاده از دگزامتازون
قبل از استفاده از داروی دگزامتازون اگر یکی از شرایط زیر را دارید به پزشک خود اطلاع دهید:
- سندرم کوشینگ
- دیابت
- گلوکوم
- بیماری قلبی
- فشار خون بالا
- عفونت مانند تبخال، سرخک، سل یا آبله مرغان
- بیماری کلیوی
- بیماری کبد
- بیماری روانی
- میاستنی گراویس
- پوکی استخوان
- حمله قلبی قبلی
- تشنج
- مشکلات معده یا روده
- بیماری تیرویید
- واکنش غیرعادی یا آلرژیک به دگزامتازون، کورتیکواستروئیدها،، غذاها و …
- باردار بودن
- دوران شیردهی
این دارو در صورت استفاده طولانی مدت ممکن است رشد کودک را کاهش دهد. بنابراین به طور منظم به پزشک مراجعه کنید تا قد و رشد کودک شما بررسی شود. استفاده طولانی مدت از داروهای کورتیکواستروئیدی می تواند واکنش بدن شما به استرس فیزیکی را دشوارتر کند. قبل از انجام عمل جراحی یا درمان اورژانسی، یا در صورت ابتلا به بیماری یا آسیب جدی به پزشک یا دندانپزشک خود اطلاع دهید که از این دارو استفاده می کنید یا در 12 ماه گذشته از این دارو استفاده کرده اید.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
اگر از آمپول دگزامتازون برای مدت طولانی استفاده می کنید، تست های آزمایشگاهی مانند سطح مواد معدنی خون، گلوکز خون، شمارش کامل خون، آزمایشهای تراکم استخوان، فشار خون و معاینه چشم باید به صورت مرتب انجام شود .
عوارض جانبی آمپول دگزامتازون
بسیاری از افرادی که از داروی دگزامتازون استفاده می کنند عوارض جانبی جدی ندارند. با این حال بعضی از افراد ممکن است عوارض جانبی زیر را تجربه کنند :
رایج ترین عوارض جانبی
- افزایش اشتها
- افزایش رشد موهای صورت یا بدن
- سردرد
- حالت تهوع، استفراغ
- درد، قرمزی یا سوزش در محل تزریق
- مشکلات پوستی، آکنه، پوست نازک و براق
- مشکل خواب
- افزایش وزن
عوارض جانبی جدی تر
- واکنش های آلرژیک مانند بثورات پوستی، خارش یا کهیر، تورم صورت، لب ها یا زبان
- مدفوع خونی یا سیاه و قیری رنگ
- تغییرات در احساسات یا خلق و خوی
- تغییرات در بینایی
- سردرگمی، هیجان، بی قراری
- حالت افسردگی
- چشم درد
- توهمات
- ضعف عضلانی
- علائم و نشانه های قند خون بالا مانند تشنگی یا گرسنگی زیاد یا نیاز به ادرار کردن بیش از حد طبیعی. همچنین ممکن است احساس خستگی شدید یا تاری دید داشته باشید.
- علائم و نشانه های عفونت مانند تب؛ لرز؛ سرفه؛ گلو درد؛ درد یا مشکل در دفع ادرار
- تورم پا
- کبودی یا خونریزی غیر معمول
- زخم هایی که خوب نمی شوند
- خونریزی و زخم معده بو درد شدید یا ناگهانی معده
در صورت مشاهده این عوارض جانبی لازم است که به پزشک خود مراجعه کنید. آمپول دگزامتازون در صورت استفاده طولانی مدت ممکن است باعث مشکلات استخوانی و پوکی استخوان شود. تغییرات سبک زندگی که ممکن است به کاهش خطر مشکلات استخوانی کمک کند شامل انجام ورزش های تحمل وزن، دریافت کلسیم و ویتامین D کافی، ترک سیگار و محدود کردن الکل است.
تداخلات دارویی آمپول دگزامتازون
تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر دهد یا خطر عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. برخی از محصولاتی که ممکن است با آمپول دگزامتازون تداخل داشته باشند عبارتند از: داروهای ضد پلاکتی مانند کلوپیدوگرل، رقیق کننده های خون مانند وارفارین، NSAID ها مانند آسپرین و ایبوپروفن، برخی از داروهای شیمی درمانی و کموتراپی .
پیشنهاد ویژه: آمپول ب کمپلکس بهتر است یا نوروبیون؟
موارد منع مصرف آمپول دگزامتازون
در صورت وجود شرایط زیر استفاده از دگزامتازون ممنوع است:
- عفونت های کنترل نشده
- حساسیت شناخته شده به دگزامتازون
- عفونت قارچی سیستمیک و گسترده
- درمان همزمان با واکسن های ویروس زنده مانند واکسن سرخک
خلاصه مطالب
دگزامتازون یک داروی گلوکوکورتیکوئیدی است که برای درمان مشکلات روماتیسمی، تعدادی از بیماری های پوستی، آلرژی های شدید، آسم، بیماری مزمن انسدادی ریه ، ادم مغزی، درد چشم پس از جراحی چشم، انواع سرطان ها و همراه با آنتی بیوتیک ها در درمان سل. استفاده می شود . در زایمان زودرس، ممکن است برای بلوغ ریه جنین نیز استفاده می شود. این دارو ممکن است به صورت خوراکی، تزریق در عضله، تزریق در ورید، به عنوان کرم یا پماد موضعی برای پوست یا محلول چشمی موضعی برای چشم تجویز شود.
عوارض جانبی آمپول دگزامتازون در صورت استفاده طولانی مدت زیاد است و باید به صورت مرتب چکاپ انجام دهید. برخی از عوارض جدی دگزامتازون عبارتند از : پوکی استخوان، زخم. معده، تورم اندام ها، عدم بهبودی زخم ها و …
محمد مهدی عمرانپور
داروساز
شکیبا کلاه دوز
داروساز
سید مهرداد مصطفوی پور
داروساز
افشین وکالتی
داروساز
زهرا زینلی
داروساز
محمد زارعی
داروساز
رضوان حلاج
داروساز
ایمان جلالی عراقی
داروساز
سوالات متداول
آیا می توان از دگزامتازون به مدت طولانی استفاده کرد؟
استفاده طولانی مدت از دگزامتازون عوارض جانبی زیادی دارد بنابراین حتما باید دوز آن تحت نظر پزشک تجویز و استفاده شود و دوز آن به مرور زمان کاهش یابد.
آیا می توان از دگزامتازون در بارداری استفاده کرد؟
دگزامتازون جزء دسته دارویی C طبقه بندی می شود ، به این معنا که فقط در شرایط خاص و در صورتی که فواید آن بیشتر از ضررهای آن باشد میتواند در دوران باردهی تجویز شود.
موارد استفاده از داروی دگزامتازون چیست؟
آمپول دگزامتازون برای درمان بسیاری از اختلالات التهابی و خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید و برونکواسپاسم استفاده می شود.