سرفه کردن یک عمل فیزیولوژیک است که در آن هوا و موادی که ممکن است در جوارح تنفسی مانند حلق و تنفسی را تحریک میکنند، به شدت و با سرعت از ریهها بیرون پرتاب میشوند. سرفه معمولاً به عنوان یک مکانیسم دفاعی بدن در برابر تحریکات آلودگی هوا، مخصوصاً ذرات خارجی، میکروبها، مخلوطهای شیمیایی یا مختلف دیگر عوامل شناخته میشود. این عمل به تخلیه و بیرون راندن مواد آلوده یا مضر از دستگاه تنفسی و به بهبود سلامت تنفسی کمک میکند.اگر سرفه به مدت طولانی و مزمن باشد یا با علائم دیگری همراه باشد، بهتر است که با پزشک مشورت کنید تا علت آن تشخیص داده شود و درمان مناسبی مانند استفاده از شربت خلط آور انتخاب شود. در ادامه درباره درمان سرفه با شربت گیاهی خلط آور صحبت خواهیم کرد.
علت سرفه
علل سرفه متنوعی دارند و ممکن است به عوامل مختلفی برگردد. برخی از علل شایع سرفه عبارتند از:
- عفونتهای تنفسی: مانند سرماخوردگی، آنفولانزا، عفونت حلق و ریه، برونشیت و زخمهای ریه.
- آلرژیها: مانند حساسیت به گرده گیاهان، پوست حیوانات، مواد آلرژیزا و غیره.
- تنفس در معرض آلودگیها: از جمله ذرات معلق در هوا، دود سیگار، مواد شیمیایی و آلایندههای هوا.
- سیگار کشیدن: عادت سیگار کشیدن میتواند سبب سرفه شود و موجب تحریک تنفسی شود.
- تنش و استرس: تنش و فشار روحی نیز ممکن است به سرفه منجر شود.
- اضطراب: برخی افراد در شرایط اضطرابی به سرفه مبتلا میشوند.
- بیماریهای مزمن: مانند آسم، بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)، آلودگی ریه معلق به غبار و غیره.
- عوامل دیگر: ممکن است علل دیگری نیز سبب سرفه شوند، از جمله خراشیدگی حلق، مصرف داروهای خاص، یا مشکلات قلبی.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
در هر صورت، اگر سرفه به مدت طولانی و مزمن باشد یا با علائم دیگری همراه باشد، بهتر است که با پزشک مشورت کنید تا علت آن تشخیص داده شود و درمان مناسبی انتخاب شود.
علائم سرفه
سرفه میتواند به صورت تنها یک علامت باشد یا به عنوان بخشی از علائم بیماریهای دیگر ظاهر شود. علائم سرفه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سرفه خشک: در این نوع سرفه، بدون ترشحات مخاطی یا ترشحات کمی از حلق و ریه به وجود میآید.
- سرفه با ترشح مخاطی: در این نوع سرفه، ترشحات مخاطی از حلق و ریه همراه با سرفه خارج میشوند. این ممکن است به علت عفونت تنفسی یا آلرژی باشد.
- سرفه خلطی: در این نوع سرفه، خلط زیادی از حلق و ریه خارج میشود، و ممکن است به علت عفونت تنفسی، آلرژی، یا بیماریهای مزمن مانند آسم یا بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) باشد.
- سرفه مزمن: اگر سرفه به مدت 8 هفته یا بیشتر ادامه دارد، به عنوان سرفه مزمن شناخته میشود و ممکن است به علت بیماریهای مزمن مانند COPD یا آسم باشد.
توجه داشته باشید که اگر سرفه به مدت طولانی ادامه داشته و با علائم دیگری همراه باشد، بهتر است با پزشک مشورت کنید تا علت آن تشخیص داده شود و درمان مناسبی انتخاب شود.
بیشتر بخوانید: ارتباط خلط پشت گلو و سردی معده چیست؟
درمان سرفه با شربت خلط آور
شربتهای خلط آور ممکن است به کاهش سرفه و تسکین از علائم خشکی حلق کمک کنند. این نوع شربتها معمولاً در داروخانهها ارائه میشوند و بدون نیاز به نسخه پزشک قابل تهیه هستند. برای مصرف شربت خلط آور ، دقت به دستورات روی بستهبندی بسیار مهم است. عموماً توصیه میشود:
- رعایت دستورات: دنباله دستورات موجود بر روی بستهبندی شربت و مصرف آن به دقت. معمولاً شربتها باید چند بار در روز و با مقدار معینی مصرف شوند.
- شکستن دوره مصرف: مصرف شربت خلط آورها به مدت زمان محدود توصیه میشود. به عنوان مثال، ممکن است به مدت یک هفته یا دو هفته مصرف شود. اگر سرفه پس از این مدت ادامه دارد، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
- عوارض جانبی: ممکن است شربتهای خلط آور عوارض جانبی ناخواسته مانند تهوع یا افزایش ترشحات مخاطی داشته باشند. اگر علائم ناخواسته ایجاد شود، با پزشک خود مشورت کنید.
لازم به ذکر است که در صورتی که سرفه شما مزمن باشد یا با علائم دیگری همراه باشد، بهتر است با پزشک مشورت کنید تا علت آن تشخیص داده شود و درمان مناسبی انتخاب شود. همچنین، پزشک ممکن است نسبت به استفاده از شربت خلط آور در موارد خاص توصیه یا عدم توصیه کند.
بهترین شربت گیاهی خلط آور
بهترین شربت گیاهی خلط آور برای شما ممکن است به عوامل مختلفی مانند نوع سرفه، علت سرفه، تحمل شخصی، و عوارض جانبی حساس باشد. انتخاب مناسبترین شربت باید با مشورت پزشک شما صورت گیرد. اینجا تعدادی از معروفترین شربت خلط آور که به عنوان گزینههای عمومی شناخته میشوند آمده است:
- شربت عسل: عسل نیز به عنوان یک خلط آور طبیعی و مهارکننده سرفه مورد استفاده قرار میگیرد.
- شربت آلوئهورا: آلوئهورا یک گیاه طبیعی است که به عنوان ضد التهاب و خلط آور شناخته میشود.
- شربتهای حاوی دیپانتنول (پروویتامین ب۵): این مواد ممکن است به تسکین از تحریکات حلق و تقویت غشاء مخاطی کمک کنند.
- شربتهای حاوی گلیسیرین: گلیسیرین معمولاً به عنوان یک ماده نرم کننده و تسکین دهنده برای سرفه استفاده میشود.
مهمترین نکته این است که پیشنهادات پزشک خود را در نظر بگیرید و از محصولات با کیفیت و معتبر خرید کنید. همچنین، در صورتی که سرفه به مدت طولانی ادامه دارد یا علائم شدیدتری دارید، بهتر است با پزشک مشورت کنید.
آیا شربت خلط آور عوارض دارد؟!
شربتهای خلط آور همچون دیگر داروها ممکن است عوارض جانبی داشته باشند. این عوارض ممکن است به عوامل مختلفی برگردد و بستگی به ترکیبات موجود در شربت و واکنش شما به آن داشته باشد. برخی از عوارض جانبی شایع شامل موارد زیر هستند:
- تحریک معده: برخی از شربتهای خلط آور ممکن است باعث تحریک معده شوند و موجب تهوع یا استفراغ شوند.
- افزایش ترشحات مخاطی: مصرف شربت خلط آورها ممکن است باعث افزایش ترشحات مخاطی در حلق و ریه شود که برخی از افراد ممکن است ناراحتی از آن داشته باشند.
- حساسیت و آلرژی: در برخی از افراد، ممکن است به ترکیبات موجود در شربت حساسیت یا آلرژی داشته باشند که باعث علائم ناخواسته مانند تورم صورت، خارش، و بیخوابی شوند.
- اثرات متفرقه: بعضی از شربتها ممکن است با داروهای دیگر تداخل داشته باشند و اثرات جانبی غیرمنتظره داشته باشند.
برای جلوگیری از عوارض جانبی شربت خلط آور، مهم است که دقیقاً دستورات مصرف بر روی بستهبندی شربت را رعایت کنید و همچنین هر گونه عوارض ناخواسته را به پزشک خود اطلاع دهید. اگر علائم شما شدیدتر شده یا به عوارض جانبی نگرانکننده دچار شدید، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید.
مهدی جهانگیری
داخلی
سیده مهنوش سالم
داخلی
مریم پورکار جدید
داخلی
سیده آناهیتا انوری
داخلی
غزل اسدی گرمارودی
داخلی
آروین امیری
داخلی
گل شید اجلالی
داخلی
امیر حسین شکروی
داخلی
معصومه پولادی
داخلی
محمدجواد میردامادی
داخلی
اعظم موحدی
داخلی
مهتاب رنگ چی
داخلی
امید عبداللهی
داخلی
آذین پیکری
داخلی
الناز صاحبی راغب
داخلی
امید نعمتی
داخلی
حفیظی لطف آبادی
داخلی
علی اکبر قربانی
داخلی
احمد خطیبی نژاد
داخلی
مصطفی ناد علی نژاد
داخلی
سوالات متداول
درمان سرفه با طب سنتی چگونه است؟
برای درمان سرفه در طب سنتی توصیه میشود از انجام مواردی مثل مصرف غذاهای محرک (مانند ترشیجات) پرهیز شود و کارهایی نیز در جهت بهبود سرفه انجام شود، مثل: شستشوی بینی با آب نمک، استفاده از بخور و دمنوش با توجه به مزاج فرد بیمار و مصرف داروهای گیاهی ضد سرفه.
محبوب ترین شربت گیاهی ضد سرفه خشک چیست؟
چند شربت گیاهی ضد سرفه خشک که جزو بهترین و محبوب ترین ها محسوب میشوند، عبارتند از: شربت برونکو باریج، شربت پروسپیتان رازک، شربت پروسپان و شربت بنفشه باریج. ترکیبات به کار رفته در این شربتهای سرفه، شامل گیاهان موثری از جمله آویشن، ختمی، بنفشه و پیچک هستند.
درمان سرفه خلط دار در بزرگسالان چگونه است؟
شما میتوانید برای بهبود و تسکین سرفههای خود از بخور، غرغره آب نمک، پرهیز از مواد سرخکردنی و گرم نگه داشتن بدن کمک بگیرید. همچنین داروهای اکسپکتورانت، آنتی هیستامین و داروهای ضد احتقان میتوانند به شما کمک کنند.