فشار خون بالا یکی از علل اصلی بیماری کلیوی و نارسایی کلیه است. از سوی دیگر، بیماری کلیوی همچنین می تواند باعث نوعی بیماری به نام فشار خون کلیوی شود. افزایش فشار خون می تواند باعث آسیب به رگ های خونی و فیلترهای کلیه شده و دفع مواد زائد از بدن را با مشکل مواجه سازد. هنگامی که فرد مبتلا به بیماری کلیوی وارد مرحله نارسایی کلیه شود، دیالیز یا پیوند کلیه ضروری است. افراد مبتلا به دیابت و افرادی که سابقه خانوادگی پرفشاری و بیماری کلیوی دارند، در معرض ریسک بالاتری برای ابتلا به آسیب کلیوی ناشی از فشار خون بالا قرار دارند.
علائم فشار خون بالا
اکثر افراد مبتلا به پرفشاری خون، حتی اگر فشار خون آنان به سطوح خطرناکی برسد هیچ علامتی ندارند و ممکن است سالها بدون علامت باشند.
برخی از علائم عبارتند از:
- سردرد
- تنگی نفس
- خونریزی بینی
با این حال، این علائم اختصاصی نبوده و معمولاً تا زمانی که فشار خون به مرحله شدید یا تهدید کننده زندگی نرسد، رخ نمی دهند.
علائم بیماری کلیوی
- ایجاد یا بدتر شدن فشار خون بالا
- کاهش مقدار ادرار یا مشکل در ادرار کردن
- ادم (احتباس مایعات)، به ویژه در ساق پا
- نیاز به دفع بیشتر ادرار به خصوص در شب (شب ادراری)
شب ادراری چیست؟
شب ادراری وضعیتی است که باعث می شود افراد در طول شب به دلیل نیاز به ادرار از خواب بیدار شوند. شایع ترین علل تکرر ادرار در شب عبارتند از مصرف زیاد مایعات، اختلالات خواب، عفونت کلیه، دیابت، اختلالات عصبی، مثانه بیش فعال و انسداد مثانه. افراد مبتلا به تکرر ادرار شبانه ممکن است دو تا شش بار در طول شب به توالت مراجعه کنند. البته زنان باردار و افراد مبتلا به سایر اختلالات سلامت مانند نارسایی قلبی، کلیه، کبد و دیابت نیز ممکن است شب ادراری داشته باشند.
تکرر ادرار شبانه یکی از علائم رایج در افراد مسن است، زیرا بدن آنها هورمون ضد ادرار کمتری تولید می کند. همچنین، ظرفیت نگهداری ادرار در این افراد کاهش مییابد که منجر به احساس نیاز بیشتر برای دفع ادرار در طول شب می شود.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
بیشتر بخوانید: فشارخون بالا (هایپرتانسیون)
تاثیر فشار خون بالا بر کلیه
پرفشاری خون زمانی رخ می دهد که نیروی فشار خون از طریق رگ های خونی به طور مداوم بیش از حد بالا باشد. هنگامی که این رگ ها به دلیل رسوبات چربی روی دیواره رگ ها باریک شوند، مقاومت بیشتری در برابر جریان خون ایجاد می کنند و سبب افزایش این موضوع میگردند. این مشکل معمولاً به تدریج رخ می دهد و باعث آسیب به بسیاری از اندام های داخلی مانند قلب، ریه، کلیه ها و مغز می شود. فشار خون بالا دومین علت نارسایی کلیه است. کلیه ها و سیستم گردش خون برای سلامت کلی به یکدیگر وابسته هستند. وظیفه اصلی کلیه ها فیلتر کردن مواد زائد و استخراج مایعات از خون با کمک رگ های خونی است. آسیب این رگ های خونی، باعث آسیب به کلیه می شود.
نفرون های کلیه با شبکه ای متراکم از رگ های خونی پر شده اند و بنابراین مقدار بیشتری از خون در آنها جریان می یابد. فشار خون بالا در طول زمان باعث باریک شدن شریان های اطراف کلیه ها می شود. در نتیجه این عروق به مرور زمان ضعیف یا سفت شده و ممکن است نتوانند خون کافی را به بافت کلیه برسانند. به دنبال آسیب شریان ها، نفرون ها اکسیژن و مواد مغذی کافی دریافت نمیکنند. بنابراین کلیه قادر به فیلتر کردن خون و تنظیم هورمون ها، اسیدها، مایعات و املاح بدن نخواهد بود.
اگر کلیه آسیب ببیند، در تنظیم فشار خون دچار اختلال می شود. کلیه های سالم به آلدوسترون(هورمون تنظیم کننده) که در غدد فوق کلیوی تولید میشود، پاسخ می دهند و به تنظیم آن در بدن کمک می نمایند. فشار خون کنترل نشده و آسیب کلیه می تواند سبب ایجاد یک سیکل معیوب شده، عملکرد کلیه ها را متوقف کرده و منجر به نارسایی کلیه گردد.
تاثیر فشار خون بر برونده ادراری
مطالعات زیادی برای اثبات رابطه بین این دو انجام شده است. تحقیقات نشان داده که بیدار شدن در شب برای ادرار کردن با 40 درصد احتمال بیشتر افزایش فشار مرتبط است. همچنین، با افزایش تعداد دفعات شب ادراری، خطر بالا رفتن فشار افزایش می یابد. کارشناسان می گویند این رابطه ممکن است تحت تأثیر چندین عامل دیگر از جمله مصرف نمک، سبک زندگی، قومیت و زمینه ژنتیکی نیز قرار بگیرد.
فشار خون بالا در طول روز به دلیل افزایش مقاومت شریان کلیوی، باعث کاهش جریان خون کلیه می شود. بنابراین، تولید ادرار در طول روز کمتر خواهد بود. اما در طول شب، مقاومت شریان کلیوی به دلیل کاهش تولید کاتکول آمین ها کاهش می یابد و جریان خون کلیوی بالا میرود. در نتیجه تولید ادرار در شب افزایش مییابد تا آب ذخیره شده در طول روز دفع شود. همچنین، آب انباشته شده در بافتهای خارج سلولی در طول روز، شب هنگام وارد محیط داخل عروقی شده، بنابراین حجم خون در گردش و برخی هورمون ها را برای تقویت تولید ادرار افزایش می دهد.
جلوگیری از آسیب کلیه ناشی از فشار خون بالا
- کنترل
- چک کردن منظم
- داشتن رژیم غذایی مناسب
- انجام روزانه 30 دقیقه ورزش متوسط مانند پیاده روی
- مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک
درمان بیماری کلیوی
برای بیمارانی که فشار خون بالا و بیماری کلیوی دارند، مهمترین راه درمان کنترل فشار از طریق تغییر سبک زندگی است. داروها به ویژه در افراد مبتلا به دیابت می توانند فشار را کاهش دهند و از کلیه ها در برابر آسیب بیشتر محافظت نمایند.
مهمترین داروها برای درمان فشار خون کلیوی عبارتند از:
- مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین از جمله کاپتوپریل، لیزینوپریل
- مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین II مانند لوزارتان، والسارتان
محمدجواد میردامادی
داخلی
سیده آناهیتا انوری
داخلی
گل شید اجلالی
داخلی
مهدی جهانگیری
داخلی
مریم پورکار جدید
داخلی
آروین امیری
داخلی
سیده مهنوش سالم
داخلی
مسعود حسینی
داخلی
اعظم موحدی
داخلی
مهتاب رنگ چی
داخلی
غزل اسدی گرمارودی
داخلی
امیر حسین شکروی
داخلی
امید عبداللهی
داخلی
معصومه پولادی
داخلی
آذین پیکری
داخلی
الناز صاحبی راغب
داخلی
امید نعمتی
داخلی
حفیظی لطف آبادی
داخلی
علی اکبر قربانی
داخلی
احمد خطیبی نژاد
داخلی
سوالات متداول
مهمترین داروها برای درمان فشار خون کلیوی چیست؟
مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین از جمله کاپتوپریل، لیزینوپریل-مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین مانند لوزارتان، والسارتان
چند مورد برای جلوگیری از آسیب کلیه ناشی از فشار خون بالا نام ببرید
1-کنترل 2-چک کردن منظم 3-داشتن رژیم غذایی مناسب 4-انجام روزانه 30 دقیقه ورزش متوسط مانند پیاده روی 5-مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک
چند مورد از علائم بیماری کلیوی را نام ببرید
1-ایجاد یا بدتر شدن فشار خون بالا 2-کاهش مقدار ادرار یا مشکل در ادرار کردن 3-ادم (احتباس مایعات)، به ویژه در ساق پا 4-نیاز به دفع بیشتر ادرار به خصوص در شب (شب ادراری)
2 پاسخ
مطالب مفید بود سپاس
مطالب سودمندبود تشکرازشما