سالانه، حدود 30 درصد موارد جدید سرطان را در زنان، سرطان سینه تشکیل می دهد. پس از سرطان ریه، بیشترین علت مرگ به دنبال سرطان را در زنان، سرطان سینه تشکیل می دهد. اگرچه که این سرطان هم در زنان و هم در مردان هر دو دیده می شود، اما شیوع آن در زنان چندین برابر بیشتر از مردان می باشد؛ به گونه ای که حدود 10 درصد زنان ممکن است در مرحله ای از زندگی خود پس از بلوغ، بدخیمی سینه را تجربه کنند. به دلیل شیوع بالای این بیماری، متخصصان توصیه می کنند که تمام زنان برای تشخیص سرطان سینه غربالگری سرطان سینه را از 40 الی 50 سالگی با ماموگرافی (نوعی تصویربرداری از پستان ها) شروع کنند.
در این مقاله به علایم و نشانه های سرطان سینه خواهیم پرداخت.
سرطان سینه چیست؟
به رشد سریع و غیرقابل کنترل سلول های سرطانی در پستان ها، سرطان سینه یا کانسر سینه یا بدخیمی سینه (Breast cancer) اطلاق می گردد. کانسر سینه انواع مختلفی دارد که برحسب قسمتی از پستان که درگیر می گردد، تقسیم بندی می شوند. پستان ها از 3 قسمت تشکیل شده اند:
- لبول ها: غدد تولید کننده شیر
- مجاری: وظیفه انتقال شیر به نوک پستان را بر عهده دارند
- بافت همبند: نوعی بافت که قسمت های مختلف پستان ها را به هم متصل نگه می دارد
منشا اغلب موارد توده های سینه از لبول ها و مجاری پستان ها می باشند. سرطان ممکن است از طریق عروق خونی و گره های لنفاوی به سایر قسمت های بدن نیز پخش گردد. به تهاجم سلول های سرطانی به سایر قسمت های بدن، متاستاز گفته می شود.
بیشتر بخوانید: علائم سرطان چیست و چگونه خود را نشان می دهد؟
علایم و نشانه های سرطان سینه چیست؟
اگرچه که بسیاری از موارد سرطان سینه در مراحل اولیه کاملا بدون علامت هستند و فقط با روش های تصویربرداری در غربالگری کشف می گردند، اما گاهی نیز توده های بزرگ در سینه علامتدار می شوند و حین معاینه توسط خود افراد نیز شناسایی می گردند. هرگونه تغییر در شکل و اندازه سینه ها یا لمس توده غیر طبیعی در پستان ها، باید به طور دقیق مورد بررسی قرار داده شود. همچنین رویت تغییرات ساختاری جدید در تصویربرداری پستان ها به خصوص اگر حاشیه نامنظم داشته باشند، حاوی میکروکلسیفیکاسیون باشند و بزرگ باشند، حتما باید از نظر سرطان بررسی گردند.
درد سرطان سینه چگونه است؟
اغلب توده های بدخیم سینه بدون درد می باشند. درد به دنبال آسیب به بافت و اعصاب پستان ایجاد می گردد. اگرچه که درد اغلب نشانه خوبی می باشد و به دنبال عفونت و التهاب پستان ها ایجاد می گردد (نه سرطان سینه)، اما گاهی نیز درد متعاقب توده های بزرگ با اثر فشاری به بافت اطراف یا متاستاز توده یا به دنبال درمان آن رخ می دهد. درد ممکن است به طور گهگاهی یا مداوم باشد. درد اغلب در مراحل پیشرفته بیماری ظاهر می گردد و می تواند بسیار شدید و آزاردهنده باشد. استفاده از داروهای مخدر تحت نظر پزشک معالج در کنترل درد کمک کننده می باشد.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
تشخیص سرطان سینه
برحسب سن در افراد مختلف، متفاوت می باشد. از روش های مختلفی برای تشخیص سرطان با توجه به سن افراد، سابقه خانوادگی آن ها (ابتلا به بدخیمی سینه در بستگان درجه اول مانند مادر و خواهر) و سابقه شخصی آن ها (رادیوتراپی در گذشته، …) می توان استفاده نمود. روش های تشخیص سرطان سینه که ممکن است از یکی یا چند مورد از آن ها توسط پزشک معالج استفاده گردد، عبارتند از:
- بیوپسی یا نمونه برداری از توده
- ماموگرافی
- سونوگرافی
- ام آر آی (MRI)
تست سرطان سینه در منزل
معاینه پستان ها توسط پزشک یا خود زنان در منزل یکی از روش های تشخیص سرطان سینه می باشد. اما استفاده از این روش به عنوان روش غربالگری سرطان امروزه منسوخ شده است. زیرا کشف توده در معاینه، اغلب برای توده های بزرگ و پیشرفته رخ می دهد. اما امروزه با روش های پیشرفته غربالگری مانند ماموگرافی و ام آر آی (MRI) می توان این بیماری را در مراحل ابتدایی نیز به راحتی کشف نمود. مهم ترین علایم و نشانه های سرطان سینه که باید حین معاینه پستان ها در منزل به آن توجه نمود، عبارتند از:
- لمس توده در پستان ها (سفت، نامنظم و چسبیده به پوست و عضلات زیر خود)
- سفتی پوست
- تغیری شکل نوک سینه یا فرورفتن نوک سینه به داخل
- برجستگی وریدها بر روی پستان ها
- زخم پستان ها که به راحتی بهبود پیدا نمی کند
- قرمزی پوست و حالت پوست پرتقالی شدن پستان ها
- تغییر در اندازه یکی از پستان ها و غیرقرینه شدن اندازه و شکل آن ها
احتمال مرگ در سرطان سینه
به طور کلی بیشترین علت مرگ به دنبال ابتلا به سرطان در زنان پس از سرطان ریه، شامل کانسر پستان می باشد. احتمال مرگ متعاقب سرطان سینه به مرحله بیماری، نوع سرطان، اندازه توده و متاستاز آن (پخش شدن آن به گره های لنفاوی منطقه ای یا سایر نقاط بدن) بستگی دارد. به طور کلی طول عمر مبتلایان در صورت عدم همراهی با متاستاز اغلب بالا می باشد؛ به طوری که بیش از 90 درصد آن ها طول عمر بیش از 5 سال و بیش از 80 درصد آن ها طول عمر بیش از 10 سال پس از تشخیص اولیه بیماری را تجریه می کنند. احتمال مرگ در زنان سیاه پوست بیشتر گزارش شده است.
برای پیشگیری از سرطان سینه چه می توان کرد؟
امروزه روش های غربالگری پیشرفته و متنوعی برای تشخیص زودرس توده های سینه در زنان در دسترس عموم مردم قرار گرفته است. برای پیشگیری از سرطان سینه روش های مختلف و متنوعی وجود دارند، که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- ماموگرافی پستان ها از 40 الی 50 سالگی در تمام زنان یا ام آر آی پستان ها از سنین کمتر در افراد در معرض خطر بالا
- توجه به علایم سرطان در معاینه پستان ها
- پرهیز از نوشیدن الکل
- فعالیت فیزیکی منظم و مداوم
- پرهیز از استفاده از روش های هورمون درمانی پس از یائسگی
- حفظ وزن ایده آل و پرهیز از اضافه وزن و چاقی
- رژیم غذایی سالم و مقوی مانند رژیم مدیترانه ای
- دارودرمانی یا جراحی پیشگیرانه برای افراد در معرض خطر بالا تحت نظر پزشک معالج
برای جلوگیری از سرطان سینه چه بخوریم؟
تغذیه سالم، یکی از مهم ترین اصول حفظ و ارتقا سلامتی در افراد می باشد. رژیم مدیترانه ای از نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه برخوردار می باشد. این رژیم غذایی به طور کلی بر پایه استفاده از پروتئین ماهی در مقابل گوشت قرمز، مصرف زیاد میوه ها و سبزیجات در رژیم غذایی، مصرف روغن زیتون طبیعی، غلات، حبوبات و دانه های روغنی بنا شده است. سایر نکات تغذیه ای کمک کننده در پیشگیری از ابتلا به کانسر سینه نیز عبارتند از:
- کاهش مصرف چربی ها
- جایگزینی پروتئین های حیوانی با پروتئین های گیاهی
- نوشیدن فراوان آب
- دوری از مصرف بیش از حد کافئین
- پرهیز از مصرف غذاهای حاوی مواد افزودنی و مواد نگهدارنده
- مصرف فراوان میوه ها و سبزیجات، سیر، پیاز، سبزیجات چلیپایی، بروکلی، گل کلم، تخم کتان، موسیر، غلات و حبوبات
پیشنهاد ویژه: مطالعه مقاله روش های درمان بیماری سینه و علائم آن
ریحانه صاحب کشاف
زنان و زایمان
الهه ذبیحی
زنان و زایمان
مهری رشیدی
زنان و زایمان
انسیه همتی
زنان و زایمان
ساناز هوشیار منش
زنان و زایمان
سپیده محمدی
زنان و زایمان
نادره معصومی کاشانی
زنان و زایمان
////// /////
زنان و زایمان
الهام صدیقی
زنان و زایمان
سوسن رضایی
زنان و زایمان
نیر صادقی
زنان و زایمان
سیده طاهره قاضی میر سعید
زنان و زایمان
راحله رضائی آشتیانی
زنان و زایمان
کبری آقاسفید
زنان و زایمان
فرحناز امینی
زنان و زایمان
بهناز قاضی سعیدی
زنان و زایمان
تاهید بی همتا
زنان و زایمان
مهری آذرفخرائی
زنان و زایمان
شهناز رحیمی درآباد
زنان و زایمان
مریم نادری
زنان و زایمان