آبریزش دهان در نوزادان و کودکان پدیدهای شایع است که به خصوص در ماههای اولیه زندگی دیده میشود. این اتفاق میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد. برای نوزادان عادی است که در مراحل مختلف رشد دهان خود آب دهان خود را بیرون بیاورند. این تضمینی نیست، اما نوزاد شما به احتمال زیاد در حدود سه ماهگی شروع به آبریزش می کند. در این مقاله به بررسی علت آبریزش دهان نوزاد و کودک شما می پردازیم.
آب دهان نشانه خوبی است، زیرا بسیاری از محققان می گویند که آب دهان نشانه رشد سیستم گوارشی است اگر کودک شما زیاد آب دهان میریزد، میتواند به دلیل رشد نکردن عضلات دهان او باشد. دلیل دیگر میتواند این باشد که تولید بزاق بیش از حد است. ترشح بیش از حد بزاق در برخی موارد میتواند نشاندهنده یک مشکل پزشکی باشد. در این مقاله، به بررسی علل، علائم، درمان و همچنین پاسخ به برخی سوالات متداول در مورد آبریزش دهان نوزادان و کودکان میپردازیم.
علل آبریزش دهان نوزاد چیست؟
علل مختلفی میتواند برای آبریزش دهان نوزادان و کودکان وجود داشته باشد، از جمله:
- رشد دندان: در حدود 4 تا 6 ماهگی، نوزادان شروع به دندان درآوردن میکنند. این امر میتواند باعث افزایش ترشح بزاق و در نتیجه آبریزش دهان شود.
- رشد عضلات دهان و صورت: با رشد نوزاد، عضلات دهان و صورت او نیز قویتر میشوند. این امر میتواند باعث شود که نوزاد کنترل بیشتری بر بزاق خود داشته باشد و از آبریزش دهان او کاسته شود.
- رفلاکس معده: در برخی از نوزادان، شیر معده به مری باز میگردد که میتواند باعث تحریک گلو و افزایش ترشح بزاق شود. این امر به عنوان رفلاکس معده شناخته میشود.
- عفونت: عفونتهای گوش، گلو یا دهان میتواند باعث افزایش ترشح بزاق و آبریزش دهان شود.
- داروها: برخی از داروها، مانند داروهای ضد هیستامین، میتوانند باعث خشکی دهان شوند که در نتیجه، نوزاد ممکن است بزاق بیشتری ترشح کند تا دهان خود را مرطوب نگه دارد.
- آلرژی: آلرژی به غذا یا مواد موجود در محیط میتواند باعث تحریک گلو و افزایش ترشح بزاق شود.
- مشکلات عصبی: در برخی از موارد نادر، آبریزش دهان میتواند ناشی از یک مشکل عصبی باشد.
درخواست نوشتن آزمایش آنلاین دهید!
آزمایش میخوای بدی و نیاز به نسخه اینترنتی آزمایش داری؟ درخواست نوشتن نسخه آزمایش آنلاین ازپزشک داری؟
قبل از درخواست ویزیت، از طریق اپلیکیشن ازپزشک با قیمت خیلی مناسب درخواست نوشتن نسخه آزمایش آنلاین بده و بعد از انجام آزمایش با جواب آزمایشت ازپزشک ویزیت بگیر!
علت آبریزش دهان نوزاد سه ماهه
علل آبریزش دهان در نوزادان سه ماهه بسیار شبیه به علل آبریزش دهان در نوزادان کوچکتر است. شایعترین علل عبارتند از:
- رشد دندان: در حدود 4 تا 6 ماهگی، اکثر نوزادان شروع به دندان درآوردن میکنند. این امر میتواند باعث افزایش ترشح بزاق و در نتیجه آبریزش دهان شود.
- رشد عضلات دهان و صورت: با رشد نوزاد، عضلات دهان و صورت او نیز قویتر میشوند. این امر میتواند باعث شود که نوزاد کنترل بیشتری بر بزاق خود داشته باشد و از آبریزش دهان او کاسته شود.
- رفلاکس معده: در برخی از نوزادان، شیر معده به مری باز میگردد که میتواند باعث تحریک گلو و افزایش ترشح بزاق شود. این امر به عنوان رفلاکس معده شناخته میشود.
آب دهان نوزاد دو ماهه
آب دهان در نوزادان دو ماهه نیز معمولا نگرانکننده نیست و به دلیل رشد و تکامل طبیعی آنها رخ میدهد. در این سن، نوزادان هنوز در حال یادگیری کنترل عضلات دهان و صورت خود هستند و ممکن است نتوانند به طور کامل بزاق خود را قورت دهند.
علت آبریزش دهان نوزاد چهار ماهه
علل آبریزش دهان در نوزادان چهار ماهه نیز بسیار شبیه به علل آبریزش دهان در نوزادان کوچکتر است. در این زمان، آب دهان کمی کنترل می شود، اما زمانی که کودک غرغر می کند یا اسباب بازی ها را در دهانش می گذارد، ادامه می یابد. معمولاً نوزادان در این زمان شروع به دندان درآوردن می کنند و از این رو آب دهان می ریزند.
پیشنهاد مقاله: علت خوب نشدن برفک دهان نوزاد
علت ریزش آب دهان کودک یک ساله
علل آبریزش دهان در کودکان یک ساله نیز بسیار شبیه به علل آبریزش دهان در نوزادان کوچکتر است. شایعترین علل عبارتند از:
- رشد دندان: در حدود 12 تا 24 ماهگی، اکثر کودکان دندانهای شیری خود را کامل میکنند. این امر میتواند باعث افزایش ترشح بزاق و در نتیجه آبریزش دهان شود.
- عادت مکیدن: برخی از کودکان عادت به مکیدن انگشت شست، پتو یا اشیاء دیگر دارند. این امر میتواند باعث افزایش ترشح بزاق و در نتیجه آبریزش دهان شود.
- مشکلات تنفسی: در برخی از کودکان، مشکلات تنفسی مانند انسداد بینی یا آلرژی میتواند باعث شود که آنها از طریق دهان نفس بکشند. این امر میتواند باعث خشکی دهان و در نتیجه افزایش ترشح بزاق برای مرطوب نگه داشتن دهان شود.
- داروها: برخی از داروها، مانند داروهای ضد هیستامین، میتوانند باعث خشکی دهان شوند که در نتیجه، کودک ممکن است بزاق بیشتری ترشح کند تا دهان خود را مرطوب نگه دارد.
علت آبریزش دهان نوزاد در خواب چیست؟
آبریزش دهان در نوزادان در خواب نیز معمولا نگرانکننده نیست و به دلیل رشد و تکامل طبیعی آنها رخ میدهد. در این سن، نوزادان هنوز در حال یادگیری کنترل عضلات دهان و صورت خود هستند و ممکن است نتوانند به طور کامل بزاق خود را قورت دهند. علاوه بر این، در هنگام خواب، بلع بزاق دشوارتر است، زیرا نوزاد در حالت خواب عمیق قرار دارد و عضلات دهان و صورت او شل هستند.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن ازپزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره با متخصص عمومی و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره آنلاین دریافت نمائید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
علت کفی بودن آب دهان نوزاد
کفی بودن آب دهان نوزاد معمولا نگرانکننده نیست و به دلیل عدم توانایی کامل نوزاد در بلع بزاق رخ میدهد. هنگامی که نوزاد بزاق را قورت نمیدهد، بزاق با هوا مخلوط شده و کف میکند. با بزرگ شدن نوزاد و قویتر شدن عضلات دهان و صورت او، کف کردن آب دهان او نیز کاهش مییابد.
کشدار شدن آب دهان نوزاد
کشدار شدن آب دهان نوزاد نیز معمولا نگرانکننده نیست و به دلیل نوع بزاق نوزاد رخ میدهد. بزاق نوزادان حاوی مقادیر زیادی موکوس است که باعث میشود کشدار و چسبنده باشد. با بزرگ شدن نوزاد و تغییر نوع بزاق او، کشدار شدن آب دهان او نیز کاهش مییابد.
آیا آبریزش دهان نوزاد بر رشد او تاثیر دارد؟
در اکثر موارد، آبریزش دهان در نوزادان و کودکان بر رشد آنها تاثیری ندارد. با این حال، اگر آبریزش دهان بسیار شدید باشد و باعث تحریک پوست یا خیس شدن مداوم لباس و رختخواب نوزاد شود، ممکن است بر رشد او تاثیر بگذارد. در این موارد، باید برای بررسی بیشتر و یافتن علت احتمالی آبریزش دهان به پزشک مراجعه کرد.
پیشنهاد ویژه: علائم حساسیت به لبنیات در نوزادان چیست؟
درمان آبریزش دهان نوزاد
در اکثر موارد، نیازی به درمان آبریزش دهان در نوزادان و کودکان نیست. با بزرگ شدن نوزاد و قویتر شدن عضلات دهان و صورت او، آبریزش دهان او نیز به طور طبیعی کاهش مییابد. با این حال، اگر آبریزش دهان بسیار شدید باشد و باعث تحریک پوست یا خیس شدن مداوم لباس و رختخواب نوزاد شود، پزشک ممکن است درمانهایی را برای کاهش آبریزش دهان توصیه کند. این درمانها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- استفاده از کرم یا پماد برای محافظت از پوست در برابر تحریک
- استفاده از پیش بند برای جلوگیری از خیس شدن لباس
- تغییر وضعیت خواب نوزاد
- دادن مایعات بیشتر به نوزاد
- درمان علت زمینه ای آبریزش دهان، مانند رفلاکس معده یا عفونت
آب دهان نوزاد
آب دهان نوزاد بخش طبیعی از رشد و تکامل او است. در اکثر موارد، این امر جای نگرانی ندارد و با بزرگ شدن نوزاد و قویتر شدن عضلات دهان و صورت او به طور طبیعی از بین میرود. با این حال، در برخی موارد، آبریزش دهان میتواند نشاندهنده یک مشکل پزشکی باشد. اگر در مورد آبریزش دهان نوزاد یا کودک خود نگران هستید، حتماً با پزشک مشورت کنید.
نکات مهم:
- آبریزش دهان در اکثر نوزادان و کودکان طبیعی است و جای نگرانی ندارد.
- این امر به دلیل رشد و تکامل طبیعی عضلات دهان و صورت و همچنین افزایش ترشح بزاق در نوزادان رخ میدهد.
- با بزرگ شدن نوزاد و قویتر شدن عضلات دهان و صورت او، آبریزش دهان او نیز به طور طبیعی کاهش مییابد.
- در برخی موارد، آبریزش دهان میتواند ناشی از یک مشکل پزشکی باشد، مانند رفلاکس معده، عفونت یا مشکلات عصبی.
- اگر آبریزش دهان نوزاد یا کودک شما شدید است یا با علائم دیگری مانند تب، تحریک پوست یا کاهش وزن همراه است، باید به پزشک مراجعه کنید.
سروش شریفی مقدم
عمومی
زهرا پور امان اللهی
عمومی
امیررضا فرجی اسنگدانی
عمومی
فاطمه تقی زاده مایانی
عمومی
مهرشاد موری محمدی
عمومی
بهاره سلطانی
عمومی
زهرا زارع
عمومی
صبا صادقی
عمومی
احسان عبادتی پور
عمومی
مرضیه السادات مفیدیان
عمومی
علی نویدی
عمومی
محمدرضا کریمی
عمومی
امیر حسین جهانبخش
عمومی
معصومه مهنی
عمومی
روشان بیرگانی
عمومی
محمد رحیمی ریگی
عمومی
فاطمه قاسمی
عمومی
مریم مقدس
عمومی
شقایق محمدی
عمومی
آرزو حیاتی مقدم
عمومی