علت درد کلیه چیست و چگونه آن را درمان کنیم؟

علت درد کلیه

فهرست مطالب

درد کلیه یک نوع درد در ناحیه کمر و پشت شکم است که معمولاً به علت مشکلات کلیه‌ها ایجاد می‌شود. درد کلیه معمولاً در ناحیه کمری پشتی (لومبوساکرال) حس می‌شود و ممکن است به سمت پهلوها یا شکم هم گسترش یابد. علائمی مانند درد شدید و تیز در ناحیه کمری، تب، علائم ادراری (مثل تغییر رنگ ادرار یا خون در ادرار) و احساس تنگی نفس می‌تواند نشان‌دهنده مشکلات کلیه باشد. درد کلیه ممکن است به علت التهاب کلیه (نفریت)، سنگ کلیه، عفونت مجاری ادراری، آسیب به کلیه، یا بیماری‌های مزمن کلیه (مانند نارسایی کلیه) ایجاد شود. برای تشخیص درد کلیه، اغلب نیاز به معاینه پزشکی، آزمایشات ادراری و تصویربرداری مثل سونوگرافی یا اسکن CT دارید.

 

علت درد کلیه چیست ؟!

درد کلیه می‌تواند به علت مشکلات مختلفی ایجاد شود. برخی از علل شایع و علت درد کلیه عبارتند از:

  1. سنگ کلیه (نفریت): وجود سنگ‌ها در کلیه‌ها یا مجاری ادراری می‌تواند باعث تنگی و التهاب شدید و در نتیجه درد شدید در ناحیه کمری شود.
  2. عفونت کلیه (پیلونفریت): عفونت‌های باکتریایی در کلیه‌ها می‌توانند به علت التهاب و تورم، درد کلیه ایجاد کنند.
  3. آسیب به کلیه: ضربه یا آسیب مستقیم به کلیه ممکن است درد ناشی از ترشح خون در این منطقه را ایجاد کند.
  4. عفونت مجاری ادراری (سیستیت): عفونت مجاری ادراری ممکن است درد کمری نیز ایجاد کند، اما در اصل به سیستم ادراری مرتبط است.
  5. نارسایی کلیه: در موارد نارسایی کلیه، میزان کارکرد کلیه‌ها کاهش می‌یابد و می‌تواند با درد کمری و علائم دیگر همراه باشد.
  6. عوامل مزمن: بیماری‌های مزمن مثل دیابت، فشار خون بالا و بیماری‌های ایمنی ممکن است به مشکلات کلیه و درد کمری منجر شوند.
  7. فعالیت نادرست: برخی اوقات، فعالیت‌های سنگین یا نادرست می‌تواند به درد کمری منجر شود، اما این نسبت به علل دیگر نادرتر است.

مهم است که هرگز خودتان تشخیص نگیرید و به پزشک متخصص مراجعه کنید. اگر با درد کلیه یا علائم مشکوک و علت درد کلیه مواجه شدید، به پزشک مراجعه کنید تا علت درد کلیه شما  تعیین شود و درمان مناسب اعمال شود.

 

کلیه درد
کلیه درد

 

تیر کشیدن کلیه نشانه چیست ؟!

تیر کشیدن کلمه نهایتا توصیفی عام و غیرتخصصی از درد کلیه است و نمی‌توان به تنهایی بر اساس آن علل دقیق درد کلیه را تشخیص داد. درد کلیه می‌تواند به شکل‌ها و شدت‌های مختلفی احساس شود و توصیف آن به شکل “تیر کشیدن” یک توصیف عام است.

در واقعیت، برای تشخیص درد و علت درد کلیه و تعیین علت آن نیاز به معاینه پزشکی دقیق، تاریخچه پزشکی، و انجام آزمون‌های تشخیصی مانند سونوگرافی، CT اسکن، یا آزمون‌های ادراری دارید. بر اساس این تشخیص‌ها، پزشک می‌تواند علت دقیق درد کلیه را مشخص کند و درمان مناسب را تعیین کند.

 

یکی از جذابیت‌های اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات می‌توانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کم‌تر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهره‌مند شوید.

 

اگر با درد یا علائمی مشابه به توصیف “تیر کشیدن” مواجه شدید، بهترین اقدام این است که به پزشک متخصص مراجعه کرده و مشکل خود را به وی توصیف کنید تا تشخیص و درمان صحیح انجام شود.

 

علائم درد کلیه راست

علائم درد کلیه در راست و چپ ممکن است متفاوت باشند، اما درد کلیه راست معمولاً به علل خاصی نسبت داده می‌شود. علائمی که معمولاً با درد کلیه راست همراه هستند عبارتند از:

  • درد در ناحیه کمری راست: این درد معمولاً در ناحیه پایینی کمر در سمت راست احساس می‌شود. این درد ممکن است شدید و تیز باشد و تا پهلو یا شکم نیز گسترش یابد.
  • تغییرات در ادرار: شامل تغییر رنگ ادرار به رنگ خونی یا ماسه‌ای، بوی نامطبوع ادرار، ادرار کمی یا بیش از حد فشار می‌آوردن ادرار می‌شود.
  • تب: افزایش دما به عنوان علامتی از التهاب کلیه ممکن است وجود داشته باشد.
  • مشکلات ادراری: ممکن است احساس تنگی نفس، درد یا سوزش هنگام ادرار رساندن داشته باشید.
  • آزمایشات ادراری نامطلوب: در آزمون‌های ادراری، مانند وجود خون یا پروتئین در ادرار، نشانه‌هایی از مشکلات کلیه ممکن است ظاهر شوند.

اگر شما یا کسی دیگری با علائم مشابه به درد کلیه راست مبتلا شد، باید به پزشک متخصص مراجعه کرده و علت درد و درمان مناسب را بررسی کنید. این موارد ممکن است نشانه مشکلات جدی کلیه باشند و نیاز به مراقبت پزشکی دارند.

 

درد کلیه راست
درد کلیه راست

 

علائم درد کلیه چپ

علائم درد کلیه چپ ممکن است متنوع باشند و بستگی به علت اصلی و شدت مشکل داشته باشند. در ادامه، علائم شایعی که ممکن است با درد کلیه چپ همراه باشند، آمده است:

  • درد در ناحیه کمری چپ: درد عمدتاً در ناحیه پایینی کمر سمت چپ حس می‌شود. این درد ممکن است شدید و تیز باشد و تا پهلو یا شکم گسترش یابد.
  • تغییرات در ادرار: ممکن است تغییرات در ادرار ایجاد شود، مانند رنگ ادرار به رنگ خونی یا ماسه‌ای، بوی نامطبوع ادرار، ادرار کمی یا بیش از حد فشار می‌آوردن ادرار.
  • تب: افزایش دما ممکن است نشانه التهاب کلیه باشد.
  • مشکلات ادراری: احساس تنگی نفس، درد یا سوزش هنگام ادرار رساندن نیز ممکن است وجود داشته باشد.

 همانند درد کلیه راست، اگر با علائمی مشابه به درد کلیه چپ مبتلا شدید، باید به پزشک متخصص مراجعه کرده و علت درد و درمان مناسب را بررسی کنید. این موارد ممکن است نشانه مشکلات جدی کلیه باشند و نیاز به مراقبت پزشکی دارند.

 

درد کلیه در اثر سرما

سرما و افزایش فشار خون ممکن است بر روی کلیه‌ها و سیستم ادراری تأثیر بگذارند و در برخی افراد موجب درد کلیه شوند. این ممکن است به علت انقباض عروق خونی در کلیه‌ها باشد. افرادی که در سرمای شدید قرار دارند و در معرض سرما و فشار خون بالا هستند، ممکن است به عنوان عوامل خطرناک در این خصوص محسوب شوند.

 

در صورتی که درد کلیه یا علائم ناراحت‌کننده دیگر در اثر سرما تجربه می‌کنید، بهترین اقدام این است که به گرما پناه ببرید و سعی کنید گرما به بدنتان برگردانید. از لباس‌های گرم و نرمی استفاده کنید. اگر درد شدید یا علائم نگران‌کننده دیگری داشتید، حتماً به پزشک مراجعه کنید. این می‌تواند به مشکلات خطرناکی مثل التهاب کلیه منجر شود. همچنین، اهمیت مدیریت مناسب فشار خون و از خود محافظت در مقابل سرما به‌ویژه در هوای بسیار سرد و برفی برای افرادی که به سردی حساس هستند بسیار مهم است.

 

درمان درد کلیه

درمان درد کلیه بستگی به علت اصلی درد دارد. اگر با درد کلیه مواجه شده‌اید، انجام مراحل زیر می‌تواند به شما کمک کند:

  • مراجعه به پزشک: اگر با درد شدید یا علائم ناراحت‌کننده دیگر مواجه شدید، ابتدا باید به پزشک متخصص (مثل پزشک ارولوژیست برای مشکلات کلیه) مراجعه کنید. پزشک با انجام معاینه و سوال‌وجواب دقیق می‌تواند علت درد را تعیین کند.
  • آزمایشات تشخیصی: پزشک ممکن است آزمایشات تشخیصی مثل آزمایش‌های ادراری، سونوگرافی، CT اسکن، یا رادیولوژی دیگر را تجویز کند تا علت دقیق درد را مشخص کند.
  • درمان علت اصلی: درمان درد کلیه بستگی به علت اصلی دارد. برخی مشکلات مانند سنگ کلیه به راحتی قابل درمان هستند و نیاز به مراقبت‌های کمی دارند، در حالی که مشکلات جدی‌تر مثل عفونت کلیه یا نارسایی کلیه نیاز به درمان‌های مختلف ممکن است داشته باشند.
  • داروها: در برخی موارد، پزشک ممکن است داروها برای کاهش درد و التهاب تجویز کند. این داروها می‌توانند شامل داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) یا داروهای ضد درد باشند.
  • تغذیه و آب‌نوشی: ممکن است پزشک به شما توصیه کند که در موارد خاص به نظر آمده، تا حد ممکن آب بنوشید و رژیم غذایی خود را تغییر دهید. این اقدامات می‌توانند در مواردی مانند مدیریت سنگ کلیه مفید باشند.
  • جراحی: در برخی موارد شدیدتر، نیاز به جراحی برای برطرف کردن مشکلات کلیه ممکن است وجود داشته باشد. این می‌تواند برای برداشتن سنگ‌های کلیه، ترمیم آسیب‌های جدی، یا درمان بیماری‌های جدی کلیه لازم باشد.

 

بیشتر بخوانید: تکرر ادرار و آسیب دیدن کلیه با فشار خون بالا

 

در هر صورت، مهمترین چیز این است که با مشورت پزشک و تشخیص دقیق و درمان مناسب، علت درد کلیه شناسایی و مدیریت شود. به هیچ عنوان خودسرانه داروها یا ترتیبات درمانی را آغاز نکنید، و توصیهات پزشک خود را رعایت کنید. درمان درد کلیه بستگی به علت اصلی دارد. معمولاً از داروها برای کاهش التهاب و درد استفاده می‌شود، اما در موارد شدیدتر ممکن است به جراحی برای برطرف کردن سنگ کلیه یا مشکلات کلیه نیاز باشد. اگر با درد کلیه یا علائم مشابه مواجه شده‌اید، بهترین کار این است که به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا علت درد تعیین شود و درمان مناسب انجام شود.

 

درمان فوری درد کلیه خانگی

در صورتی که با درد شدید یا علائم ناراحت‌کننده در منطقه کلیه مواجه شوید، بهترین اقدام این است که تا سریع‌تر به پزشک متخصص مراجعه کنید، زیرا ممکن است به درمان فوری نیاز باشد. در عوارض شدید مانند سنگ کلیه یا عفونت کلیه، تأخیر در درمان ممکن است منجر به مشکلات جدی‌تر شود.

در صورت انتظار برای دیدار با پزشک یا در راه رسیدن به مرکز درمانی، می‌توانید اقداماتی انجام دهید:

  • مصرف آب: بیشتر آب بنوشید. مصرف آب به کمک تخفیف احتمال تشکیل سنگ کلیه و کمک به شستشوی کلیه می‌آید.
  • دراز کشیدن: دراز کشی کنید و استراحت کنید. نهایتاً، استراحت به مفیدترین اقدام در صورت درد کلیه می‌باشد.
  • استفاده از گرما یا سرما: ممکن است اعمال گرمایی (مثل دستمال گرم) یا سرمایی (مثل یخ‌گذاری) در ناحیه دردآور کمک کند، ولی بسته به علت درد ممکن است کارایی متفاوتی داشته باشد.
  • پیشنهاد داروهای مخصوص: برخی از افراد ممکن است داروهای اضافی توسط پزشک خود داشته باشند، و در صورت دریافت توصیه پزشکی، مصرف داروها را رعایت کنید.
  • خنثی‌سازی درد: استفاده از داروهای خنثی‌سازی درد مثل استامینوفن ممکن است به کاهش درد کمک کند.

 

هرگز خودسرانه دارو مصرف نکنید و به پزشک متخصص مراجعه کنید. اگر علت درد کلیه بیش از 24 ساعت ادامه داشته و به مشکلات دیگر همراه باشد (مانند تب یا خون در ادرار)، باید به شدت به پزشک مراجعه کرده و اطلاعات خود را با وی به اشتراک بگذارید.

 

درد کلیه چپ
درد کلیه چپ

 

برای کلیه درد چه بخوریم؟

غذاها و رژیم غذایی می‌توانند نقشی مهم در مدیریت سلامت کلیه ایفا کنند. اما باید توجه داشت که درمان و پیشگیری از مشکلات و علت درد کلیه نیاز به تشخیص و مشورت پزشکی دارد. در اینجا چند مورد از مواردی که ممکن است به مراقبت از سلامت کلیه کمک کنند آمده است:

  • مصرف آب: مصرف آب به مقدار کافی مهم است. آب باعث تخلیه سموم از بدن می‌شود و به کاهش احتمال تشکیل سنگ‌های کلیه کمک می‌کند.
  • کنترل فشار خون: اگر فشار خون شما بالاست، باید آن را کنترل کنید. فشار خون بالا می‌تواند به مشکلات کلیه ایجاد کند.
  • محدود کردن مصرف نمک: مصرف زیاد نمک می‌تواند به افزایش فشار خون و تشکیل سنگ کلیه منجر شود. بنابراین، مصرف نمک را محدود کنید.
  • مصرف غذاهای پروتئینی متعادل: مصرف مقدار مناسبی از پروتئین از منابع سالم مثل ماهی، مرغ و لوبیا به سلامت کلیه کمک می‌کند. به مقدار مصرف پروتئین توجه کنید.
  • مصرف مقدار کافی مواد معدنی: مواد معدنی مانند پتاسیم و کلسیم می‌توانند به سلامت کلیه کمک کنند. غذاهایی مانند موز و سبزیجات سبز برای تأمین پتاسیم مناسب هستند.
  • جلوگیری از مصرف الکل و دخانیات: مصرف زیاد الکل و سیگار می‌توانند به مشکلات کلیه منجر شوند. تا حد ممکن از این مواد پرهیز کنید.
  • تنظیم قند خون: اگر دیابت دارید، تنظیم قند خونتان را به دقت انجام دهید. قند خون بالا می‌تواند به مشکلات کلیه ادامه دهد.

 

مهمترین نکته این است که اگر با درد کلیه مواجه شدید یا علت درد کلیه یا علائم خاص دچار نگرانی هستید، به پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک می‌تواند شما را بر اساس وضعیت شما راهنمایی کند و توصیه‌های خاصی را ارائه دهد.

 

تصویر دکتر مهدی جهانگیری

مهدی جهانگیری

داخلی

تصویر دکتر سیده مهنوش سالم

سیده مهنوش سالم

داخلی

تصویر دکتر مریم پورکار جدید

مریم پورکار جدید

داخلی

تصویر دکتر سیده آناهیتا انوری

سیده آناهیتا انوری

داخلی

تصویر دکتر غزل اسدی گرمارودی

غزل اسدی گرمارودی

داخلی

تصویر دکتر آروین امیری

آروین امیری

داخلی

تصویر دکتر گل شید اجلالی

گل شید اجلالی

داخلی

تصویر دکتر امیر حسین شکروی

امیر حسین شکروی

داخلی

تصویر دکتر معصومه پولادی

معصومه پولادی

داخلی

تصویر دکتر محمدجواد میردامادی

محمدجواد میردامادی

داخلی

تصویر دکتر اعظم موحدی

اعظم موحدی

داخلی

تصویر دکتر مهتاب رنگ چی

مهتاب رنگ چی

داخلی

تصویر دکتر امید عبداللهی

امید عبداللهی

داخلی

تصویر دکتر آذین پیکری

آذین پیکری

داخلی

تصویر دکتر الناز صاحبی راغب

الناز صاحبی راغب

داخلی

تصویر دکتر امید نعمتی

امید نعمتی

داخلی

تصویر دکتر حفیظی لطف آبادی

حفیظی لطف آبادی

داخلی

تصویر دکتر علی اکبر قربانی

علی اکبر قربانی

داخلی

تصویر دکتر احمد خطیبی نژاد

احمد خطیبی نژاد

داخلی

تصویر دکتر مصطفی ناد علی نژاد

مصطفی ناد علی نژاد

داخلی

سوالات متداول

برای کلیه درد چی بخوریم؟

غذاها و رژیم غذایی می‌توانند نقشی مهم در مدیریت سلامت کلیه ایفا کنند، اما باید توجه داشت که درمان و پیشگیری از مشکلات کلیه نیاز به تشخیص و مشورت پزشکی دارد.

درد کلیه کجاست؟

درد کلیه معمولاً در ناحیه کمری پشتی حس می‌شود و ممکن است به سمت پهلوها یا شکم هم گسترش یابد.

تیر کشیدن کلیه نشانه چیست؟

درد کلیه می‌تواند به شکل‌ها و شدت‌های مختلفی احساس شود و توصیف آن به شکل "تیر کشیدن" یک توصیف عام است.

منابع علمی این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که به دنبال آن هستید تایپ کنید