این بیماری فشاری است خون که به دیواره رگ ها وارد می کند. شریان ها خون را از قلب به سایر قسمت های بدن می برند.با مطالعه این مقاله با پرسش هایی مواجه می شویم از قبیل: فشار خون مناسب چقدر است؟ مقدار آن به طور معمول در طول شبانه روز نوسان دارد و با دو عدد اندازه گیری می شود:
اول که فشار خون سیستولیک نامیده می شود، پمپاژ موجود در شریان ها را هنگام ضربان قلب اندازه گیری می کند.
دوم که فشار خون دیاستولیک نامیده می شود، پمپاژ موجود در شریان ها را زمانی که قلب بین ضربان ها استراحت می کند، اندازه می گیرد.
فشار خون مناسب چقدر است؟
سطح طبیعی کمتر از 120/80 میلی متر جیوه است. صرف نظر از سن ، می توان هر روز اقداماتی را انجام داد تا پمپاژ را در محدوده سالم نگه داشت که از جمله آن ها می توان به پیروی از یک رژیم غذایی متعادل و ورزش منظم اشاره کرد.
انواع این بیماری
دو نوع از این بیماری وجود دارد:
- اولیه: که به مشکل پزشکی دیگری مربوط نمی شود.
- ثانویه: یک مشکل پزشکی باعث آن میشود که معمولاً در کلیهها، شریانها، قلب یا سیستم غدد درون ریز رخ میدهد. مانند مشکلات خواب از جمله آپنه خواب.
پیشنهاد مقاله: بهترین قرص برای فشار خون
چگونه بفهمیم فشار خون بالا داریم؟
اکثر افراد مبتلا به پرفشاری خون، حتی اگر این بیماری به سطوح خطرناکی برسد هیچ علامتی ندارند و ممکن است سال ها بدون هیچ علامتی پرفشاری خون داشته باشند. چگونه بفهمیم فشار خون بالا داریم؟
- سردرد
- تنگی نفس
- خونریزی بینی
این علائم اختصاصی نیستند و معمولاً تا زمانی که افزایش این بیماری به مرحله شدید یا تهدید کننده زندگی نرسد، رخ نمی دهند.
غربالگری این بیماری بخش مهمی از مراقبت های بهداشتی عمومی است. اینکه هر فرد چند بار باید فشار خون خود را چک کند به سن و سلامت کلی وی بستگی دارد.
با شروع سن 18 سالگی باید حداقل هر دو سال یک بار فشار خون را اندازه گیری کرد. در سن بالای 40 سال یا بیشتر، یا سنین بین 18 تا 39 سال در افرادی که در معرض خطر بالای این بیمار هستند، باید فشار خون سالیانه چک شود و در صورت بالا بودن یا وجود سایر عوامل خطر بیماری قلبی، بررسی بیشتر انجام گیرد.
علت فشار خون بالا
این بیماری با دو شاخص تعیین می شود: مقدار خونی که قلب پمپ می کند و اینکه چقدر خون در شریان ها حرکت می نماید. هر چه قلب خون بیشتری پمپاژ کند و شریان ها باریک تر باشد، دچار پر فشاری می شویم.
همان گونه که ذکر شد، دو نوع اصلی پرفشاری وجود دارد.
- اولیه که به آن فشار خون اساسی نیز گفته می شود.
برای بیشتر بزرگسالان، هیچ دلیل قابل شناسایی برای افزایش این بیماری یافت نمی شود. این فشار در طی سالیان متمادی به تدریج رشد می کند. تجمع پلاک در شریان ها که آترواسکلروز نامیده می شود، خطر ابتلا به فشار خون بالا را افزایش می دهد.
- ثانویه
این نوع افزایش این بیماری به دلیل یک بیماری زمینه ای ایجاد می شود و تمایل دارد به طور ناگهانی ظاهر گردد. شرایط و داروهایی که می توانند منجر به فشار خون ثانویه شوند عبارتند از:
- تومورهای غده فوق کلیوی
- مشکلات عروق خونی و نقایص مادرزادی قلب
- داروهای سرفه و سرماخوردگی، برخی مسکنها، قرصهای ضدبارداری و …
- مواد مخدر غیرقانونی مانند کوکائین و آمفتامین ها
- بیماری کلیوی
- آپنه انسدادی خواب
- مشکلات تیروئید
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
فشار خون بالا عوامل خطر زیادی دارد، از جمله:
-
سن:
خطر ابتلا به این بیماری با افزایش سن افزایش می یابد. تا حدود 64 سالگی، پرفشاری خون در مردان شایع تر است، اما زنان بعد از 65 سالگی بیشتر در معرض ابتلا به آن هستند.
-
نژاد:
افزایش این بیماری به ویژه در میان سیاه پوستان رایج است و در افراد سیاه پوست در سنین پایین تری نسبت به افراد سفید پوست ایجاد می شود.
-
سابقه خانوادگی:
اگر والدین یا خواهر و برادری به این بیماری مبتلا باشند، احتمال ابتلا به این بیماری بیشتر است.
-
چاقی یا اضافه وزن:
باعث تغییراتی در رگ ها، کلیه ها و سایر قسمت های بدن می شود که اغلب، افزایش این بیماری را به دنبال دارد. اضافه وزن یا چاقی خطر بیماری قلبی و عوامل خطر آن مانند کلسترول بالا را نیز افزایش می دهد.
-
بی تحرکی:
ورزش نکردن باعث افزایش وزن می شود و افزایش وزن خطر ابتلا به این بیماری را بالا می برد. افراد غیر فعال معمولا ضربان قلب بالاتری نیز دارند.
-
استعمال دخانیات:
سیگار کشیدن، جویدن تنباکو یا مصرف مخدرهای استنشاقی بلافاصله این بیماری را برای مدت کوتاهی بالا می برد. استعمال دخانیات به دیواره رگ های خونی آسیب می رساند و روند سخت شدن رگ ها را سرعت می بخشد.
-
نمک زیاد:
به دلیل مقادیر بالای سدیم، میتواند باعث احتباس مایعات در بدن شود که این مسئله باعث افزایش این بیماری می شود.
-
سطوح پایین پتاسیم:
پتاسیم به تعادل میزان نمک در سلول های بدن کمک می کند. تعادل مناسب پتاسیم برای سلامت قلب مهم است. سطوح پایین پتاسیم ممکن است به دلیل کمبود پتاسیم در رژیم غذایی یا برخی شرایط سلامتی از جمله کم آبی بدن باشد.
-
نوشیدن بیش از حد الکل:
مصرف الکل با افزایش این بیماری به ویژه در مردان مرتبط است.
-
فشارعصبی:
سطوح بالای استرس می تواند منجر به افزایش موقت این بیماری شود. عادات مرتبط با استرس مانند خوردن بیشتر، استفاده از دخانیات یا نوشیدن الکل افزایش بیشتر این بیماری را در پی دارند .
-
برخی شرایط مزمن:
بیماری کلیوی، دیابت و آپنه خواب از جمله شرایطی هستند که می توانند منجر به بالا رفتن این بیماری شوند.
-
بارداری:
گاهی اوقات بارداری باعث افزایش این بیماری می شود.
این بیماری در بزرگسالان شایع است. اما کودکان نیز ممکن است اتفاق بیفتد. این بیماری در کودکان ممکن است ناشی از مشکلات کلیه یا قلب باشد. اما برای تعداد فزاینده ای از کودکان، این مشکل به دلیل عادات نامناسب سبک زندگی مانند رژیم غذایی ناسالم و ورزش نکردن می باشد.
پیشنهاد ویژه: انواع گیاهان دارویی برای کاهش فشار خون
برای پیشگیری یا مدیریت فشار خون بالا چه کاری می توان انجام داد و فشار خون مناسب چقدر است؟
بسیاری از افراد مبتلا به افزایش این بیماری می توانند با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی، فشار خون خود را به محدوده سالم کاهش دهند.
- حداقل 150 دقیقه فعالیت بدنی در هفته (حدود 30 دقیقه در روز، 5 روز در هفته)
- سیگار نکشیدن
- داشتن یک رژیم غذایی سالم، از جمله محدود کردن سدیم (نمک) و الکل
- حفظ وزن در محدوده سالم
- مدیریت استرس
علاوه بر ایجاد تغییرات مثبت در شیوه زندگی، برخی از بیماران باید برای مدیریت این بیماری خود دارو مصرف کنند.
با انجام اقداماتی برای کاهش این بیماری، می توان از خود در برابر بیماری قلبی و سکته مغزی، که گاهی اوقات بیماری قلبی عروقی (CVD) نیز نامیده می شود محافظت کرد.
مهدی جهانگیری
داخلی
سیده مهنوش سالم
داخلی
مریم پورکار جدید
داخلی
سیده آناهیتا انوری
داخلی
گل شید اجلالی
داخلی
امیر حسین شکروی
داخلی
معصومه پولادی
داخلی
آذین پیکری
داخلی
محمدجواد میردامادی
داخلی
غزل اسدی گرمارودی
داخلی
اعظم موحدی
داخلی
آروین امیری
داخلی
مهتاب رنگ چی
داخلی
امید عبداللهی
داخلی
الناز صاحبی راغب
داخلی
امید نعمتی
داخلی
حفیظی لطف آبادی
داخلی
علی اکبر قربانی
داخلی
احمد خطیبی نژاد
داخلی
مصطفی ناد علی نژاد
داخلی