بیماری فتق زمانی در افراد ایجاد می شود که یک عضو یا بافت چربی از طریق یک نقطه ضعیف در عضله اطراف یا بافت همبند به نام فاسیا فشرده شود. علائم باد فتق هم می تواند شامل درد، ناراحتی، توده یا تورم بزرگ در بدن باشد. ما در این مطلب از سری مقالات ازپزشک به بیماری فتق و علائم باد فتق اشاره خواهیم کرد تا در صورت نیاز بتوانید به پزشک معالج فتق ( کلیه و مجاری ادرار) مراجعه کنید.
باد فتق چیست؟
زمانی که ارگان داخلی از بدن به علت ضعف و پارگی عضلات یا دیواره بافت اطراف آن جابهجا شود و در جایگاه غیرطبیعی قرار گیرد به آن بیماری فتق گفته می شود. فتق انواع گوناگون دارد اما بسیاری از آنها در ناحیه شکم ایجاد میشوند.
درخواست نوشتن آزمایش آنلاین دهید!
آزمایش میخوای بدی و نیاز به نسخه اینترنتی آزمایش داری؟ درخواست نوشتن نسخه آزمایش آنلاین ازپزشک داری؟
قبل از درخواست ویزیت، از طریق اپلیکیشن ازپزشک با قیمت خیلی مناسب درخواست نوشتن نسخه آزمایش آنلاین بده و بعد از انجام آزمایش با جواب آزمایشت ازپزشک ویزیت بگیر!
البته باید بدانید که برخی از نوع فتق هم در قسمتهای فوقانی ران و کشاله ران ظاهر می شوند. از این رو علائم فتق با توجه به نوع آنها متفاوت است. در بیشتر مواقع این بیماری درمان شده و تهدید کننده نیست اما باید بدانید که بیماری فتق به خودی خود از بین نرفته و نیاز به درمان پزشک دارد. در ادامه به انواع فتق اشاره می کنیم.
انواع بیماری فتق
فتق انواع گوناگون دارد که هر کدام از آنها در ناحیه ای از بدن نمایان می شوند. با این حال انواع بیماری فتق عبارتند از:
- فتق شکمی
- فتق اینگوینال یا فتق کشاله ران
- فتق فمورال یا فتق رانی
- فتق نافی
- فتق هیاتال (فتق معده)
- فتق بیضه
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن ازپزشک این است که بیمار امکان دریافت ویزیت آنلاین با متخصص نفرولوژی را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره پزشک آنلاین دریافت نمائید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
علائم باد فتق
رایج ترین علائم فتق، برجستگی یا برآمدگی در ناحیه آسیب دیده است برای مثال در کشاله ران یک توده هنگام ایستادن، ناراحتی یا درد در ناحیه اطراف توده که در حالت دراز کشیدن اثرات برآمدگی کمتر میشود. برخی از انواع فتق مانند فتق معده هم علائم مشخصتری مانند سوزش سر دل، مشکل در بلع و درد در ناحیه قفسه سینه دارد. سایر علائم باد فتق شامل موارد زیر می شوند:
- درد یا ناراحتی در منطقه آسیب دیده، معمولا قسمت پایین شکم به خصوص در هنگام خم شدن، سرفه یا بلند کردن اجسام
- احساس ضعف، فشار و یا سنگینی در شکم
- احساس سوزش یا درد در محل برآمدگی
- ریفلاکس اسید
- درد قفسهی سینه
- اختلال بلع
علائم باد فتق در مردان
از شایع ترین علائم باد فتق در مردان می توان به برآمدگی یا تورم قابل مشاهده در کشاله ران یا کیسه بیضه، درد یا ناراحتی در ناحیه آسیب دیده، احساس سنگینی و افزایش ناراحتی هنگام بلند شدن، سرفهکردن یا زور زدن اشاره کرد.
علائم باد فتق در کودکان
علائم باد فتق در کودکان معمولا در ناحیه کشاله ران یا ناف ایجاد میشود. علائم آن نیز ممکن است شامل برآمدگی ناف، ناراحتی یا درد در حین فعالیت روی شکم یا ران باشد. فتق ناف می تواند نه تنها پسران بلکه دختران را هم درگیر کند.
علت بیماری فتق چیست ؟
فتق به دلیل ضعف عضلات و فشار در آنها ایجاد می شود و ممکن است سریع یا طی یک دوره طولانی ایجاد و پیشرفت کند. با این همه موارد زیر علت بیماری فتق هستند:
- سن
- سرفه مزمن
- ناتوانی دربسته شدن کامل دیوارهی شکم در رحم که یک نقص مادرزادی است
- ضعف عضلانی ناشی از آسیب یا جراحی
- عواملی که بدن را تحت فشار قرار می دهند مانند بارداری و یبوست
- بلند کردن اجسام با وزن سنگین
- وجود مایع در شکم یا آسیت
- افزایش وزن ناگهانی
عوامل افزایش خطر ابتلا به فتق:
- سابقه خانوادگی
- اضافه وزن یا چاقی
- سرفه مزمن
- یبوست مزمن
تشخیص باد فتق
باد فتق اغلب در معاینه فیزیکی مشخص می شود. همچنین فرد مبتلا هم ممکن است تودهای را در ناحیهای که فتق رخ داده است احساس کند. به عنوان بخشی از معاینه فیزیکی توسط پزشک در رابطه با مردان، پزشک متخصص ناحیه اطراف بیضه و کشاله ران را لمس کرده و از بیمار می خواهد تا سرفه کند البته در برخی موارد هم پزشک از بیمار می خواهد برای تشخیص دقیق این بیماری تصویربرداری از بافت نرم مانند سی تی اسکن را انجام دهد.
آیا فتق زنان هم وجود دارد؟
فتق فمورال در زنان بیشتر مشاهده میشود و در صورت مشاهده علائمی مثل درد ناگهانی کشاله ران، درد شدید معده، حالت تهوع، تب و استفراغ باید به سرعت به پزشک مراجعه کرد.
بیشتر بخوانید: پریود مردانه یا ims چیست؟
درمان بیماری فتق
داروهایی که کاهش دهنده اسید معده هستند می توانند درمان مناسبی برای فتق هیاتال باشند و علائم را بهبود بخشند. در حال حاضر انواع مختلفی از جراحی ها برای ترمیم فتق وجود دارد که جراح میتواند در مورد اینکه کدام یک از آنها بر اساس ماهیت فتق، علائم و سلامت کلی شما برای شما مناسبتر است بهترین روش را برای درمان بیماری فتق شما تجویز کند.
جراحی لاپاراسکوپی فتق
جراحی لاپاراسکوپی فتق با درد و ناراحتی کمتر برای بیمار همراه است و به همین دلیل بیمار میتواند سریعتر به کار و فعالیتهای روزمره خود بازگردد.
درمان گیاهی بیماری فتق
مصرف روزانه دو قاشق چایخوری سرکه سیب با عسل یا تخم شوید آسیاب شده در آب گرم و یا دمنوش های دارچین، شیرین بیان و بابونه به صورت ناشتا، در کاهش علائم و درمان گیاهی باد فتق بیضه بسیار موثر است.
برای پیشگیری از فتق چه باید کرد؟
- رژیم غذایی سالم
- داشتن وزن متناسب
- انجام روزانه ورزش
- مصرف میوه ها، سبزیجات و غلات کامل تا از این طریق از یبوست پیشگیری شود.
- حالت بدنی صحیح و درست هنگام بلند کردن وزنه یا اجسام سنگین.
- از بلند کردن هر چیزی که فراتر از توانایی است خودداری شود.
- اگر به صورت ممتد دچار. سرفه یا عطسه هستید حتما برای پیشگیری از خطر به پزشک مراجعه کنید.
حسین فوزی فرد
جراحی کلیه و مجاری ادراری
محمد نوری
جراحی کلیه و مجاری ادراری
ناصر عباس زاده
جراحی کلیه و مجاری ادراری
محسن محمد رحیمی
جراحی کلیه و مجاری ادراری
اصغر حبیبی
جراحی کلیه و مجاری ادراری
منوچهر امیری
جراحی کلیه و مجاری ادراری
داریوش منصوری
جراحی کلیه و مجاری ادراری
رباب مقصودی
جراحی کلیه و مجاری ادراری
حمید ارشدی
جراحی کلیه و مجاری ادراری
عنایت اله قوی دل
جراحی کلیه و مجاری ادراری
میر کمال هادیانی
جراحی کلیه و مجاری ادراری
سوالات متداول
باد فتق در مردان کجاست؟
علائم شایع فتق در مردان شامل برآمدگی یا تورم قابل مشاهده در کشاله ران یا کیسه بیضه، درد یا ناراحتی در ناحیه آسیب دیده، احساس سنگینی و افزایش ناراحتی هنگام بلند شدن، سرفهکردن یا زور زدن است. مهم است که برای تشخیص و درمان مناسب به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
چگونه بفھمیم باد فتق داریم؟
برآمدگی یا تورم قابل مشاهده در کشاله ران یا کیسه بیضه، درد یا ناراحتی در ناحیه آسیب دیده، احساس سنگینی و افزایش ناراحتی هنگام بلند شدن، سرفهکردن یا زور زدن نشان از باد فتق دارد.
ایا باد فتق خطرناک است؟
معمولا فتق در ابتدا مشکل جدی برای فرد ایجاد نمیکند، اما در صورت عدم درمان، با گذشت زمان خطرناک میشود و موجب ایجاد دردهای شدید، خونریزی و حتی مرگ در فرد میگردد.
اگر فتق عمل نشود چه میشود؟
معمولا فتق در ابتدا مشکل جدی برای فرد ایجاد نمیکند، اما در صورت عدم درمان، با گذشت زمان خطرناک میشود و موجب ایجاد دردهای شدید، خونریزی و حتی مرگ در فرد میگردد.