ریه ها، دو ارگان اسفنجی شکل داخل قفسه سینه می باشند که اکسیژن را حین دم از هوا می گیرند و دی اکسید کربن را حین بازدم خارج می کنند. به رشد غیرقابل کنترل سلول های بدخیم و سرطانی در ریه ها، سرطان ریه (Lung cancer) گفته می شود. کانسر ریه، مرگبار ترین سرطان در سرتاسر جهان می باشد. اگرچه با کنترل سیگار و سایر آلاینده ها مرگ و میر آن در برخی کشورها کاهش یافته است، اما مرگ و میر به دنبال این سرطان خطرناک در دنیا همچنان شیب صعودی دارد.
انواع سرطان ریه
آدنوکارسینوم ها و سرطان سلول سنگفرشی (Squamous cell carcinoma) شایع ترین انواع سرطان ریه می باشند. سرطان سلول کوچک ریه (Small cell lung cancer) حدود 15 درصد موارد سرطان ریه را تشکیل می دهد. احتمال متاستاز (تهاجم به سایر اعضای بدن) متعاقب کانسر ریه بسیار زیاد می باشد. به طوری که اغلب این سرطان با تهاجم به مغز، غدد فوق کلیه (آدرنال) و استخوان همراه می باشد. تشخیص نوع سرطان جهت تعیین نوع درمان از اهمیت بسیار بالایی برخودار می باشد.
بیشتر بخوانید: سرطان چیست و چگونه به وجود می آید؟
علائم سرطان ریه بدخیم
آشنایی با این علائم، از نقش مهمی در تشخیص زودرس بیماری و پیشگیری از پیشرفت آن برخودار می باشد. لذا شانس موفقیت درمان را نیز افزایش می دهد. مهم ترین علائم سرطان ریه بدخیم عبارتند از:
- سرفه های مقاوم به درمان
- سرفه خونی
- کاهش وزن ناخواسته و قابل توجه
- بی اشتهایی
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه
- خشونت یا گرفتگی صدا
سایر علائم که اغلب به دنبال تهاجم به سایر اعضای بدن رخ می دهند نیز عبارتند از:
- تشنج
- دردهای استخوانی
- سنکوپ
- ضعف اندام ها
- تغییرات ذهنی جدید
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به سرطان ریه قرار دارند؟
سیگار، علت اصلی سرطان ریه می باشد (85 الی 90 درصد موارد را شامل می شود). اگرچه که فقط 15 درصد سیگاری ها به کانسر ریه بدخیم مبتلا می شوند، اما سیگار به طور کلی مهم ترین عامل ابتلا به بدخیمی ریه می باشد. 10 الی 15 درصد موارد سرطان نیز به دنبال تماس با سایر آلاینده ها و تشعشعات محیطی رخ می دهند. همچنین قرار گرفتن در معرض دود سیگار سایر افراد مانند همکاران و اعضای خانواده نیز تا 24 درصد خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد. سایر عوامل خطر نیز عبارتند از:
- تماس های شغلی با آزبست مانند کار در کشتی
- تماس های شغلی با آرسنیک مانند تماس با آفت کش ها
- تماس های شغلی با بریلیوم مانند کار با صنایع الکترونیکی و هوا و فضا
- تماس های شغلی با کروم مانند جوشکاری
- تماس با سوخت های دیزلی
- تماس های شغلی با نیکل مانند کار در باتری سازی و صنایع تولید سرامیک
- تماس با اشعه های آسیب رسان مانند کار در معدن اورانیوم
- تماس های شغلی با سیلیکا مانند کار در صنایع شیشه
- تماس های شغلی با وینیل کلرید مانند کار در پلاستیک سازی
- استعداد ژنتیکی
- آلودگی هوا
- برخی ویروس ها مانند ویروس ایدز
- زندگی در زیرزمین
- تماس با گاز رادون در منزل
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
پیشگیری
با توجه به مرگ و میر بالای سرطان ریه، آشنایی با روش های پیشگیری به خصوص در افرادی که یکی از بستگان درجه یک آن ها مبتلا می باشد، موثر می باشد. ازجمله روش های پیشگیری می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- ترک سیگار
- استفاده از ماسک به خصوص در روزهایی که آلودگی هوا زیاد است
- مصرف متوسط الکل (هرچند به دلیل سایر عوارض، مصرف آن توصیه نمی گردد)
- مصرف قرص های جلوگیری از بارداری (باتوجه به عوارض جانبی، مصرف روتین آن ها به این منظور توصیه نمی گردد)
- مصرف آسپرین و قرص های ضدالتهابی غیر استروئیدی (مصرف روتین آن ها توصیه نمی شود)
- مصرف فراوان میوه و سبزیجات (به ویژه گوجه فرنگی، گل کلم، شلغم و تربچه)
ترک سیگار، موثرترین روش پیشگیری از سرطان ریه می باشد. به طوری که 10 سال پس از ترک سیگار خطر سرطان به نصف کاهش می یابد و و پس از 30 سال همانند جمعیت عادی می گردد.
درمان سرطان ریه
روش های مختلفی برای درمان سرطان ریه پیشنهاد شده است که با توجه به نوع آن، مرحله آن و شرایط سلامتی زمینه ای افراد، متفاوت می باشد. اما به طور کلی اغلب از ترکیبی از روش های زیر برای درمان سرطان ریه استفاده می گردد:
- جراحی
- شیمی درمانی
- رادیوتراپی
- درمان مولکولار
- تارگت تراپی
- ایمونوتراپی
استفاده از روش های جراحی به صورت برداشتن قسمت درگیر ریه، اغلب در مراحل ابتدایی بیماری و در تومورهای کوچک کمک کننده می باشد.
سرطان ریه چقدر زنده میمونه؟
متاسفانه اغلب مبتلایان، در مراحل پیشرفته متوجه بیماری خود می گردند. همچنین با توجه به خطر بالای متاستاز در این بیماری، اغلب با بیماری متاستاتیک و پیشرفته به پزشک مراجعه می کنند. لذا میزان بقای 5 ساله در این بیماران حدود 19 درصد گزارش شده است. یعنی متاسفانه فقط 19 درصد بیماران طی 5 سال پس از تشخیص بیماری، زنده می مانند.
پیشنهاد مقاله: مراقبت های روانشناختی بعد از بروز علائم سرطان