قرص پرانول 10 یا پروپرانولول + کاربرد و عوارض جانبی

قرص پرانول برای چیست

فهرست مطالب

در تاریخ 28 آذر 1402 – توسط دکتر غزل روستایی بازنگری و بروزرسانی شد.

 

پرانول 10 یا پروپرانولول یک مسدودکننده بتا است و برای درمان فشار خون بالا، ضربان قلب نامنظم، لرزش (رعشه) و همچنین بالا بردن شانس زنده ماندن پس از حمله قلبی استفاده می‌شود.  از این دارو برای پیشگیری از سردردهای میگرنی و درد قفسه سینه که آنژین نامیده می شود هم استفاده می شود. قرص پرانول با کاهش فشار خون بالا به پیشگیری از سکته مغزی، حملات قلبی و مشکلات کلیوی کمک می کند.

جلوگیری از درد قفسه سینه نیز می‌تواند به بهبود توانایی فرد در ورزش کردن کمک نماید. این دارو با مسدود کردن فعالیت برخی مواد شیمیایی طبیعی در بدن که بر قلب و عروق خونی تاثیر می‌گذارند، عمل می‌کند. در این مطلب ازپزشک به عوارض قرص پرانول ۱۰  و اینکه آیا قرص پرانول خواب‌آور است اشاره خواهیم کرد.

 

قرص پرانول برای چیست ؟

قرص پرانول یک نوع دارو است که از ماده موثره پروپرانولول استفاده می‌کند. این دارو برای درمان چندین حالت مختلف استفاده می‌شود. از جمله استفاده‌های شایع آن می‌توان به درمان فشار خون بالا، آنژین صدری (درد قفسه سینه ناشی از کاهش جریان خون به عضله قلب)، اختلالات ریتم قلبی، ترمیم بخشی پس از حمله قلبی، اضطراب و میگرن اشاره کرد. مهم است که همیشه به دستور پزشک خود عمل کنید و توصیه‌های او را در مورد مصرف این دارو دنبال کنید.

 

برخی از کاربردهای این دارو عبارتند از:

  • درمان مشکلات قلبی
  • پیشگیری از میگرن
  • کاهش اضطراب
  • درمان فشار خون بالا
  • درمان شرایطی که باعث ضربان قلب نامنظم (آریتمی) می شود، مانند فیبریلاسیون دهلیزی
  • کمک به پیشگیری از بیماری های قلبی، حملات قلبی و سکته مغزی
  • کمک به جلوگیری از درد قفسه سینه ناشی از آنژین
  • کمک به کاهش علایم ناشی از بالا بودن شدید هورمون تیروئید (تیروتوکسیکوز)
  • کاهش لرزش دستها

پروپرانولول ضربان قلب را کاهش داده و باعث می شود قلب، راحت تر خون را به تمام بدن پمپاژ کند.

اولین دوز پروپرانولول ممکن است باعث سرگیجه شود، بنابراین بهتر است قبل از خواب مصرف گردد. پس از آن، در صورت عدم احساس سرگیجه ، می توان آن را صبح ها مصرف نمود. پس از مصرف یک قرص پرانول، نیمی از دارو در عرض حدود 6 ساعت از بدن دفع می شود. که به عنوان نیمه عمر دارو شناخته می شود. دوز دارو بسته به شرایطی که برای درمان استفاده می شود متفاوت است. این دارو را می توان با یا بدون غذا مصرف کرد و بهتر است هر روز همین کار انجام شود.

 

قرص پروپرانولول ۱۰ برای چیست

قرص پرانول ۱۰ به پروپرانولول به عنوان ماده موثره‌ی اصلی خود می‌پردازد. بنابراین، هر دو عبارت “قرص پرانول ۱۰” و “پروپرانولول” به معنای یکسان هستند و به همان دارو اشاره می‌کنند. پروپرانولول یک بتابلاکر است که در درمان مواردی از جمله فشار خون بالا، آنژین صدری، اختلالات ریتم قلبی، اضطراب و میگرن استفاده می‌شود. در هر صورت، قبل از مصرف هر دارویی، توصیه می‌شود با پزشک خود مشورت کنید و راهنمایی‌های او را برای مصرف مناسب و مطمئن دنبال کنید.

 

آیا قرص پروپرانولول خواب آور است ؟

در جواب این سوال که آیا قرص پرانول خواب‌آور است باید بگوییم، قرص پرانولول می‌تواند در برخی افراد منجر به احساس خستگی و بی خوابی شود. مصرف این قرص با سایر اختلالات خواب مانند رویت کابوس های شبانه نیز در برخی از افراد همراه می باشد. پروپرانولول، ماده موثره در قرص پرانولول، به عنوان یک بتابلاکر عمل می‌کند که ممکن است با کاهش ضربان قلب و کاهش فعالیت سیستم عصبی مرکزی، منجر به احساس خستگی و بی حالی شود.

برخی افراد ممکن است در اثر مصرف پرانولول خستگی بیشتری در طول روز احساس کنند. هرچند که اختلالات خواب یکی از عوارض جانبی متداول پرانولول است، اما تأثیر آن بر روی هر فرد ممکن است متفاوت باشد.

بیشتر بخوانید: قرص زینک برای چی خوبه؟

 

آیا پروپرانول آرامبخش است؟

اعصاب سمپاتیک در بدن با آزادسازی هورمون نوراپی نفرین و اتصال آن به گیرنده های بتا، در افزایش استرس و اضطراب نقش دارند. قرص پرانول مانع از اتصال این هومورن به گیرنده و مهار فعالیت سمپاتیک در بدن می شود. قرص پرانول به وفور توسط پزشکان جهت کاهش اضطراب تجویز می شود. به طور مثال چنانچه شما پیش از سخنرانی یا حضور در جمعی استرس دارید، مصرف قرص پرانول یک ساعت قبل با کاهش ضربان قلب به کاهش اضطراب شما کمک می کند.

همچنین مصرف این قرص نیم الی یک ساعت پیش از شروع امتحانات نیز در کاهش استرس دانش آموزان و دانشجویان کمک کننده می باشد. البته توجه داشته باشید اگرچه که با کاهش ضربان قلب و فعالیت سمپاتیک استرس شما کم می شود، اما همزمان انرژی شما نیز کمی کاهش می یابد و ممکن است در طول روز احساس خستگی نیز داشته باشید.

 

قرص پرانول و تپش قلب

تپش قلب می تواند طیف وسیعی از علل داشته باشد که شامل احساسات شدید ، داروها و سبک زندگی می شود و در برخی موارد، ناشی از بیماری هایی مانند اختلالات تیروئید است که بر قلب یا قسمت دیگری از بدن تأثیر می گذارد. تپش قلب مسئله ی شایعی است. حدود 16 درصد از مراجعات به پزشک به دلیل تپش قلب است.

 

تپش قلب
تپش قلب

 

مصرف پرانول می تواند به طور قابل توجهی ضربان قلب را کاهش دهد. مزایای پروپرانولول این است که تپش قلب را متوقف می کند و دوزهای 10 میلی گرمی را می توان هر زمان که نیاز باشد مصرف کرد.

نکات منفی قرص پرانول این است که بدن ممکن است در برابر آن مقاومت ایجاد کند و به تدریج اثربخشی آن کاهش یابد. همچنین زمانی که برای اولین بار مصرف آن‌شروع می شود، می تواند احساس کسالت ایجاد نماید.

 

قرص پرانول 20 و قرص پرانول 10 برای استرس

همان طور که در قسمت قبل توضیح داده شد، مصرف قرص پرانول 30 الی 60 دقیقه پیش از قرار گرفتن در موقعیت های دلهره آور، می تواند اثر آرامبخشی داشته باشد و از استرس شما کم کند. اما چقدر دارو مجاز هستیم مصرف کنیم؟ اغلب مصرف 10 الی 20 میلی گرم قرص پرانول کافی می باشد. چنانچه علی رغم مصرف این مقدار همچنان از استرس بالایی رنج می برید، می توانید 10 الی 20 میلی گرم دیگر تا حداکثر 60 میلی گرم مصرف کنید.

البته مصرف این قرص در افرادی که از بلوک قلبی برخوردار می باشند یا فشارخون های پایین دارند، توصیه نمی شود. این قرص لرزش دست های شما حین استرس را نیز بهبود می بخشد.

برخی افراد ممکن است کمتر تأثیر اختلالات خواب را احساس کنند یا در برخی موارد نیاز به استراحت و خواب بیشتر داشته باشند. مهم است که با پزشک خود در مورد تأثیرات دارویی که در شما بوجود می‌آورد، صحبت کنید تا اطمینان حاصل کنید و همچنین راهنمایی‌های او را در مورد مصرف دارو دنبال کنید.

قرص پرانول به کاهش علائم اضطراب از جمله تعریق، احساس تپش قلب و لرزش کمک می کند. این دارو اضطراب را درمان نمی کند، بلکه فقط علائم فیزیکی همراه با آن را کاهش می دهد.

هنگام اضطراب، مغز مواد شیمیایی نورآدرنالین و آدرنالین را بیشتر می‌سازد که هر دوی این مواد می‌توانند ضربان قلب را سریع‌تر کنند و باعث لرزش و تعریق شوند. پرانول اثرات این مواد شیمیایی را خنثی می کند.

 

آیا قرص پرانول خواب‌آور است
آیا قرص پرانول خواب‌آور است

 

کاربرد قرص پرانول

قرص پرانول (پروپرانولول) در برخی از شرایط پزشکی مختلف استفاده می‌شود. می‌توانید قرص پرانول را در موارد زیر مصرف کنید:

  1. درمان فشار خون بالا (فشار خون اولیه و فشار خون اساسی)
  2. کاهش علائم آنژین صدری (درد قفسه سینه ناشی از کاهش جریان خون به عضله قلب)
  3. مدیریت اختلالات ریتم قلبی، مانند تاکی‌کاردی (ضربان قلب بسیار سریع) یا فیبریلاسیون دهلیزی (ضربان نامنظم و نامتناسب)
  4. کاهش علائم تیروتوکسیکوز (اختلال در عملکرد غده تیروئید و افزایش سطح هورمون تیروئید در خون)
  5. پیشگیری از میگرن و کاهش شدت حملات میگرن
  6. درمان اضطراب و ترس

 

یکی از جذابیت‌های اپلیکیشن ازپزشک امکان مشاوره آنلاین با متخصص قلب و عروق است، چراکه با استفاده از این خدمات بیماران می‌توانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کم‌تر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی  ویزیت آنلاین  دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهره‌مند شوید.

 

بسیاری از استفاده‌های دیگر نیز ممکن است وجود داشته باشد. مهم است که همیشه با پزشک متخصص قلب و عروق خود در مورد دلایل و دستورات مصرف قرص پرانول صحبت کنید و از راهنمایی‌های او پیروی کنید.

 

بهترین زمان مصرف قرص پروپرانولول 10 و  قرص پروپرانولول 20

بهترین زمان مصرف قرص پرانول 10 و 20 میلی گرمی بستگی به علت مصرف آن دارد. به طور مثال چنانچه این قرص را برای کاهش استرس مصرف می کنید، بهتر است سی الی شصت دقیقه پیش از قرار گرفتن در معرض شرایط دلهروه آور باشد. اما در صورت مصرف برای پرکاری تیروئید، بیماری های قلبی (نارسایی و اختلال ریتم قلب) و میگرن بهتر است قرص را به صورت منقسم در چندین نوبت در روز مصرف کنید. بهتر است بین زمان مصرف قرص و صرف غذا، حداقل یک ساعت فاصله باشد تا جذب قرص افزایش یابد.

 

عوارض قرص پروپرانول 10

قرص پرانول ۱۰ میلی‌گرم نیز مانند سایر داروها ممکن است عوارض جانبی داشته باشد. برخی از عوارض قابل توجه شامل افزایش خستگی، افزایش وزن، خشکی دهان، اختلالات خواب، سردرد، گیجی، افت ارتواستاتیک در فشار خون، ناراحتی معده، اسهال و اختلالات جنسی می‌باشند.

همچنین، در موارد نادر، پرانولول ممکن است عوارض جانبی جدی‌تری ایجاد کند، از جمله آنژیوادم (تورم در ناحیه‌های مختلف بدن)، تنگی نفس به خصوص در افراد مبتلا به بیماری های ریوی مانند آسم، افت شدید فشار خون، کاهش ضربان قلب و اختلال عملکرد کبدی.

مهم است که در صورت تجربه هرگونه علائم ناخواسته یا عوارض جانبی، به پزشک خود اطلاع دهید تا اوضاع را بررسی کند و توصیه‌های لازم را بدهد. همچنین، قبل از مصرف هر دارویی، بهتر است با پزشک خود در مورد عوارض محتمل صحبت کنید.

 

عوارض قرص پرانول ۱۰
عوارض قرص پرانول ۱۰

 

عوارض جانبی قرص پرانول

قرص پرانول (Propranolol) یک داروی بتابلاکر است که به عنوان یک بتابلاکر غیرانتخابی عمل می‌کند و برای درمان بسیاری از بیماری‌ها و شرایط مورد استفاده قرار می‌گیرد، از جمله فشار خون بالا، اختلالات آریتمی قلبی، درد قفسه سینه، میگرن، لرزش و اضطراب.

از عوارض قرص پرانول ۱۰می توان به موارد زیر اشاره نمود :

  • خستگی و ضعف عضلانی
  • افزایش وزن و تورم
  • خشکی دهان
  • تهوع یا استفراغ
  • اسهال یا یبوست
  • بی‌خوابی یا اختلالات خواب
  • تغییر در عملکرد جنسی
  • سردرد
  • سرگیجه
  • افزایش حساسیت به سرما و خستگی زودرس

لیست فوق تنها برخی از عوارض جانبی ممکن هستند و هر فردی ممکن است به نحو متفاوتی به دارو واکنش نشان دهد. در صورت بروز هرگونه عارضه جدی یا نگران کننده، توصیه می‌شود به پزشک خود مراجعه کنید.

درخواست نوشتن آزمایش آنلاین دهید!
آزمایش میخوای بدی و نیاز به نسخه اینترنتی آزمایش داری؟ درخواست نوشتن نسخه آزمایش آنلاین ازپزشک داری؟
قبل از درخواست ویزیت، از طریق اپلیکیشن ازپزشک با قیمت خیلی مناسب درخواست آزمایش آنلاین بده و بعد از انجام آزمایش با جواب آزمایشت ازپزشک ویزیت بگیر!

تداخلات دارویی

قرص پرانول ممکن است با سایر داروها تداخل داشته باشد.

نمونه‌هایی از داروهایی که می‌توانند باعث تداخل با پروپرانولول شوند در زیر فهرست شده‌اند.

 

داروهای آریتمی

مصرف پروپرانولول با سایر داروهایی که مشکلات ریتم قلب را درمان می کنند ممکن است عوارض جانبی بیشتری ایجاد کند. اینها شامل کاهش ضربان قلب، کاهش فشار خون یا انسداد قلب است. در صورت تجویز همزمان این داروها، پزشک احتمالاً احتیاط خواهد کرد.

نمونه هایی از این داروها عبارتند از:

  • آمیودارون (پاسرون، نکسترون)
  • برتیلیوم
  • کینیدین

 

سایر داروهای فشار خون

پروپرانولول را با بتا بلوکر دیگری استفاده نکنید. می تواند ضربان قلب شما را بیش از حد کاهش دهد. نمونه هایی از بتا بلوکرها عبارتند از:

  • آسبوتولول
  • آتنولول (تنورمین)
  • بیسوپرولول

 

هشدار آلرژی

پروپرانولول می تواند یک واکنش آلرژیک شدید ایجاد کند. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • کهیر
  • خس خس سینه
  • مشکل در تنفس
  • تورم دهان، صورت، لب ها، زبان یا گلو

 

هشدار تداخل الکلی

الکل می تواند سطح پرانول را در بدن شما افزایش دهد. این می تواند عوارض جانبی بیشتری ایجاد کند. هنگام مصرف این دارو نباید الکل مصرف کنید.

پیشنهاد ویژه: مطالعه مقاله قرص ملاتونین چیست و چه عوارضی دارد؟

عوارض قرص پرانول
عوارض قرص پرانول

 

هشدار برای افرادی که شرایط سلامت خاصی دارند

  • برای افراد مبتلا به شوک قلبی: از پروپرانولول استفاده نکنید. پروپرانولول نیروی ضربان قلب شما را کاهش می دهد که می تواند این وضعیت را بسیار بدتر کند.
  • برای افرادی که ضربان قلبشان کندتر از حد متوسط است: نباید از پروپرانولول استفاده کنید. این دارو می تواند ضربان قلب شما را حتی بیشتر کند کند که می تواند خطرناک باشد.
  • برای افراد مبتلا به آسم: نباید از پروپرانولول استفاده کنید. این دارو می تواند آسم شما را بدتر کند.
  • برای افراد مبتلا به دیابت: پروپرانولول می تواند باعث هیپوگلیسمی (قند خون پایین) شود. همچنین ممکن است علائم قند خون پایین مانند ضربان قلب سریعتر از حد متوسط، تعریق و لرزش را بپوشاند. در صورت ابتلا به دیابت، این دارو باید با احتیاط مصرف شود، به خصوص اگر انسولین یا سایر داروهای دیابت مصرف می کنید که می توانند باعث کاهش قند خون شوند.
  • برای افراد مبتلا به تیروئید بیش فعال: پروپرانولول می تواند علائم پرکاری تیروئید (تیروئید پرکار) مانند ضربان قلب سریعتر از حد متوسط را پنهان کند. اگر به طور ناگهانی مصرف پروپرانولول را قطع کنید و دچار پرکاری تیروئید شوید، علائم شما بدتر می شود یا ممکن است به یک بیماری جدی به نام طوفان تیروئید مبتلا شوید.
  • برای افراد مبتلا به برونشیت مزمن یا آمفیزم: به طور کلی، اگر مشکلات تنفسی دارید، نباید پروپرانولول مصرف کنید. می تواند وضعیت ریه شما را بدتر کند.
  • برای افرادی که قصد انجام عمل جراحی بزرگ را دارند: به پزشک خود بگویید که پروپرانولول مصرف می کنید. این دارو می تواند نحوه واکنش قلب شما به بیهوشی عمومی و جراحی را تغییر دهد.
  • برای افراد مبتلا به گلوکوم: پروپرانولول ممکن است فشار را در چشم شما کاهش دهد. این ممکن است تشخیص اینکه آیا داروهای شما برای گلوکوم موثر هستند یا نه، دشوار است. هنگامی که مصرف پروپرانولول را متوقف می کنید، ممکن است فشار در چشم شما افزایش یابد.

 

هشدار برای گروه های دیگر

برای افراد باردار: اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید با پزشک خود صحبت کنید. مطالعات کافی برای اطمینان از تأثیر قرص پرانول بر جنین انجام نشده است. این دارو تنها در صورتی باید استفاده شود که سود بالقوه آن بیشتر از خطر بالقوه باشد.

برای افرادی که در دوران شیردهی هستند: پروپرانولول از طریق شیر مادر منتقل می شود. این دارو ممکن است در هنگام شیردهی استفاده شود، اما کودک شما باید تحت نظر باشد. در یک کودک، قرص پرانول ممکن است باعث کندی ضربان قلب و کاهش قند خون شود. همچنین می تواند باعث کاهش اکسیژن در خون شود که می تواند منجر به سیانوز شود. این وضعیت پوست، لب ها یا ناخن های کودک شما را آبی می کند.

برای افراد مسن: افراد مسن ممکن است عملکرد کبد، کلیه و قلب و سایر شرایط پزشکی را کاهش دهند. پزشک شما این فاکتورها و داروهایی را که هنگام شروع درست در نظر می گیرید، مصرف می کند.

 

نکته مهم

افراد مبتلا به آسم، ضربان قلب بسیار آهسته یا بیماری قلبی جدی، نباید از قرص پرانول استفاده کنند. این دارو ممکن است علائم هیپوگلیسمی را در بیماران دیابتی بپوشاند. هرگونه تغییر در سطح قند خون باید به پزشک گزارش داده شود. به علت احتمال بروز تداخلات دارویی، هنگام تجویز قرص پرانول، باید تمام داروهای مصرفی دیگر به اطلاع پزشک رسانده شود.

 

 

تصویر دکتر زهرا پور امان اللهی

زهرا پور امان اللهی

عمومی

تصویر دکتر مرضیه السادات مفیدیان

مرضیه السادات مفیدیان

عمومی

تصویر دکتر بهاره سلطانی

بهاره سلطانی

عمومی

تصویر دکتر فرید سنگین آبادی

فرید سنگین آبادی

عمومی

تصویر دکتر محمد رحیمی ریگی

محمد رحیمی ریگی

عمومی

تصویر دکتر احسان عبادتی پور

احسان عبادتی پور

عمومی

تصویر دکتر مهرشاد موری محمدی

مهرشاد موری محمدی

عمومی

تصویر دکتر سروش شریفی مقدم

سروش شریفی مقدم

عمومی

تصویر دکتر امیررضا فرجی اسنگدانی

امیررضا فرجی اسنگدانی

عمومی

تصویر دکتر زهرا زارع

زهرا زارع

عمومی

تصویر دکتر علیرضا اسعدی

علیرضا اسعدی

عمومی

تصویر دکتر فاطمه تقی زاده مایانی

فاطمه تقی زاده مایانی

عمومی

تصویر دکتر الهام عباسی

الهام عباسی

عمومی

تصویر دکتر شقایق زندیه

شقایق زندیه

عمومی

تصویر دکتر صبا صادقی

صبا صادقی

عمومی

تصویر دکتر علی نویدی

علی نویدی

عمومی

تصویر دکتر فاطمه سلطانی

فاطمه سلطانی

عمومی

تصویر دکتر محمدرضا کریمی

محمدرضا کریمی

عمومی

تصویر دکتر امیر حسین جهانبخش

امیر حسین جهانبخش

عمومی

تصویر دکتر معصومه مهنی

معصومه مهنی

عمومی

سوالات متداول

قرص پروپرانولول 10 برای چیست؟

قرص پرانول 10 برای کاهش اضطراب، پیشگیری از میگرن، درمان طپش قلب و نارسایی قلب، بهبود لرزش قلب و پیشگیری از خونریزی واریس مری کاربرد دارد.

آیا پروپرانولول آرامبخش است؟

بله. قرص پروپرانولول با کاهش ضربان قلب و مهار فعالیت سیستم اعصاب سمپاتیک، اثر ضد اضطرابی و آرام بخشی دارد.

بهترین زمان مصرف قرص پروپرانولول 10 چیست؟

بهترین زمان مصرف قرص پرانول به علت مصرف آن بستگی دارد و بهتر است با یک ساعت فاصله از غذا باشد.

آیا قرص پروپرانولول برای کاهش استرس موثر است؟

بله. قرص پروپرانولول با کاهش ضربان قلب و مهار فعالیت سیستم اعصاب سمپاتیک، در کاهش استرس موثر است.

منابع علمی این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که به دنبال آن هستید تایپ کنید