اضطراب در نوجوانان یک مسئله مهم سلامتی است. سال های اولیه نوجوانی با تغییرات سریع – جسمی، شناختی و عاطفی مشخص می شود. جوانان همچنین ممکن است با چالشهای دیگری از جمله تغییر روابط با همسالان، خواستههای جدید در مدرسه، تنشهای خانوادگی یا مسائل ایمنی در جوامع خود مواجه شوند. روشهایی که نوجوانان با این عوامل استرسزا کنار میآیند میتواند پیامدهای کوتاهمدت و بلندمدتی بر سلامت جسمی و عاطفی آنها داشته باشد. نحوه برخورد والدین با اضطراب در نوجوانان بسیار مهم و کمک کننده در درمان اضطراب و استرس در نوجوانان است.
مطالعه این مطلب میتواند در مدیریت این مشکل بسیار کمک کننده باشد.
علت اضطراب در نوجوانان
چرا نوجوانان اضطراب دارند؟ چالش های رایج برای نوجوانان که ممکن است باعث اضطراب آنها شود عبارتند از:
- تکالیف و مدرسه (مخصوصا امتحانات)
- انتظارات و فشار برای موفقیت در مدرسه از سوی والدین و خانواده
- روابط اجتماعی با دوستان و دوست پسر/دوست دختر و موضوع رابطه جنسی
- تعهدات فوق برنامه
- چالش های زندگی، مانند ترک مدرسه یا ورود به تحصیلات عالیه یا اشتغال
- کمبود زمان – داشتن کارهای زیادی برای انجام دادن، احساس ناآماده بودن یا غرق شدن
- کمبود خواب
- بلوغ
درخواست نوشتن آزمایش آنلاین دهید!
آزمایش میخوای بدی و نیاز به نسخه اینترنتی آزمایش داری؟ درخواست نوشتن نسخه آزمایش آنلاین ازپزشک داری؟
قبل از درخواست ویزیت، از طریق اپلیکیشن ازپزشک با قیمت خیلی مناسب درخواست نوشتن آزمایش اینترنتی بده و بعد از انجام آزمایش با جواب آزمایشت ازپزشک ویزیت بگیر!
علائم استرس و اضطراب در نوجوانان
اگر میدانید که نوجوان شما دوران سختی را سپری میکند میتوانید مراقب تغییرات در رفتار یا چیزهایی باشید که ممکن است نشاندهنده استرس بیش از حد او باشد. برخی از علائم استرس و اضطراب در نوجوانان عبارتند از:
- مشکلات خواب
- خستگی
- بهانه گیری
- مضطرب بودن یا هراس داشتن
- افسرده بودن
- سردرد یا معده درد
- تحریک پذیری و پرخاشگری
- مشکلات تمرکز و یادگیری
- امتناع از مدرسه
- تغییرات در اشتها
- افزایش مصرف الکل یا مواد مخدر
- کناره گیری از خانواده یا دوستان
- از دست دادن علاقه به سرگرمی ها
علل تعارض نوجوانان با والدین
درگیری بین والدین و نوجوانان چیز جدیدی نیست. چه منع آمد و شد، چه تلفن های همراه یا حتی دوستان، درگیری ها ممکن است و پیش می آید. دلایل مشکلات بین نوجوانان و والدین بسیار متفاوت است زیرا هر موقعیتی متفاوت است. با این حال چند حوزه رایج وجود دارد که نوجوانان و والدین بیشترین تعارض را پیدا می کنند:
- ادعای استقلال: نوجوانان در تلاشند تا هر طور شده استقلال پیدا کنند. از مد گرفته تا فعالیت ها، نوجوانان می خواهند زندگی خود را کنترل کنند. از آنجایی که نوجوانان سعی می کنند یاد بگیرند که چگونه بزرگسال باشند و بدون نظارت والدین در جهان بگردند، این یک مشکل رایج است.
- عدم ارتباط: اغلب اوقات احساس می شود والدین و نوجوانان در دو سیاره متفاوت هستند یا به دو زبان متفاوت صحبت می کنند. عباراتی مانند “تو نمی فهمی” یا “انگار حتی به من گوش نمی دهی” عباراتی هستند که والدین بارها و بارها می شنوند. نوجوانان احساس نمی کنند که والدین به آنها گوش می دهند یا احساسات آنها را درک می کنند.
- تعیین مرزها: مرزها برای نوجوانان مهم است تا سالم و شاد رشد کنند. با این حال نوجوانان در حال آزمایش محدودیت های خود هستند. آنها در تلاشند تا مرزهای خود را کنار بزنند و در آب های تیره دنیای بزرگسالان شنا کنند. آنها می خواهند ببینند که آیا والدین به آنها اعتماد دارند و محدودیت های خود را پیدا کنند. به جای تعیین مرزهای غیر واقعی برای والدین مهم است که با نوجوان صحبت کنند و حد و مرزهای واقعی را تعیین کنند.
- کمال طلبی: به عنوان یک والدین، شما می خواهید که نوجوانتان بتواند بهترین کار خود را انجام دهد.
- سر و صدا: فرقی نمیکند مهمانی باشد، گیتار الکتریک یا تلویزیون به نظر میرسد که والدین مانند نوجوانان تحمل سروصدا را ندارند. گاهی اوقات نوجوانان می خواهند در حالی که والدینشان می خواهند بخوابند سرگرمی پر سر و صدا داشته باشند. این یک درگیری رایج است که هر روز رخ می دهد.
- استفاده زیاد از تلفن همراه: از لحاظ تاریخی تلفن های همراه یک فناوری جدید هستند بنابراین استفاده زیاد از موبایل یک منبع نسبتاً جدید درگیری است.
پیشنهاد مقاله: اختلالات روانشناختی در کودکان، شناسایی و مداخله
درمان اضطراب در نوجوانان
خبر خوب این است که راه هایی وجود دارد که می توانید به نوجوان خود کمک کنید تا با استرس کنار بیاید و یاد بگیرد که چگونه آن را بهتر مدیریت کند. نوجوان خود را تشویق کنید تا برخی از استراتژی های زیر را که می تواند سطح استرس او را کاهش دهد، امتحان کند.
- در مورد مشکلات با دیگران صحبت کنید.
- نفس عمیق بکشید، همراه با فکر کردن یا گفتن با صدای بلند، “من می توانم از عهده این کار بر بیایم.”
- آرام سازی پیشرونده عضلانی را انجام دهید که شامل کشش و شل کردن مکرر عضلات بزرگ بدن است.
- اهداف کوچک تعیین کنید و وظایف را به بخش های کوچکتر و قابل مدیریت تقسیم کنید.
- ورزش کنید و وعده های غذایی منظم بخورید.
- خواب مناسب داشته باشید.
- موقعیت های ترسناک را تجسم و تمرین کنید.
- روی آنچه می توانید کنترل کنید (واکنش ها، اعمالتان) تمرکز کنید و آنچه را که نمی توانید (نظرات و انتظارات دیگران) رها کنید.
- کاهش انتظارات غیر واقعی
- برای استراحت و فعالیت های لذت بخش برنامه ریزی کنید.
- خودتان را همانگونه که هستید بپذیرید؛ نقاط قوت منحصر به فرد خود را شناسایی کنید و بر روی آنها بسازید.
- ایده کمال را هم در خود و هم در دیگران کنار بگذارید. به خود اجازه دهید و توانایی یادگیری از اشتباهات را در خود پرورش دهید.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره با متخصص روانشناسی و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره آنلاین دریافت نمائید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
درمان دارویی استرس در نوجوانان
برای اکثر کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال اضطراب، SSRI ها (مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین) اولین انتخاب خوبی هستند. به نظر می رسد این داروها برای بسیاری از اختلالات اضطرابی خوب عمل می کنند.
دارو های های رایجی که برای درمان اختلالات اضطرابی در نوجوانان استفاده می شوند عبارتند از:
- سلکسا (سیتالوپرام)
- Lexapro (اسیتالوپرام)
- پروزاک (فلوکستین)
- زولافت (سرترالین)
استرس مدرسه در نوجوانان
از نمرات و آزمون گرفته تا درخواست برای دانشگاه، نوجوانان سطوح بالایی از استرس مربوط به مدرسه را تجربه می کنند. بسیاری از نوجوانان نگران برآورده کردن خواسته های تحصیلی، جلب رضایت معلمان و والدین و همپایی با همکلاسی های خود هستند. مهارتهای ضعیف مدیریت زمان یا احساس غرق شدن در اثر حجم کار میتواند باعث استرس و اضطراب در نوجوانان نیز شود.
استرس در نوجوانان دختر
استرس در دختران و پسران میتواند متفاوت باشد. دختران نوجوان به علت روحیات حساس تر میتوانند آسیب پذیرتر باشند. اضطراب در دختران نوجوان میتواند بیشتر از پسران نوجوان باشد. تغییرات جسمانی در نوجوانی و همچنین بروز عادات ماهیانه میتواند استرس دختران را افزایش دهد. حمایت والدین در این دوران میتواند بسیار کمک کننده برای نوجوانان دختر باشد.
پیشنهاد ویژه: درمان اختلال دیسلکسیا (اختلال خواندن)
تاثیر استرس بر بلوغ
استرس و وجود تنش در خانواده میتواند در دختران باعث بلوغ زودرس شود. همچنین استرس در پسران میتواند چرخه بلوغ آنها را به هم بزند. چاقی و اضافه وزن و همچنین تغییرات هورمونی و تیروئید از دیگر تأثیرات استرس بر بلوغ نوجوانان است.
سخن پایانی
اضطراب در نوجوانان میتواند بر آنها تاثیر بگذارد، همانطور که می تواند بر بزرگسالان تأثیر بگذارد و تأثیرات آن می تواند به همان اندازه شدید باشد. با این حال یادگیری روشهای مقابله سالم و مدیریت استرس میتواند نوجوانان را برای موفقیت در زندگی بعدی آماده کند بالاخره هرکسی باید در مقطعی با استرس مقابله کند. والدین همچنین می توانند با الگوبرداری از تکنیک های مقابله ای سالم به نوجوانان کمک کنند تا استرس خود را مدیریت کنند.
به جای روی آوردن به مکانیسمهای مقابلهای ناسالم یا منفی مانند خودگویی منفی، الگوبرداری از راهبردهای مقابله سالم مانند ورزش کردن یا وقت گذاشتن برای یک فعالیت سرگرم کننده میتواند بهترین راه را برای مدیریت سطح استرس به کودکان نشان دهد.
سپیده امینی
روانشناسی عمومی
فهیمه نیک بخش
روانشناسی عمومی
فرح جعفری
روانشناسی عمومی
حمیده قاضی مزرعه
روانشناسی بالینی
میترا سجادیان
روانشناسی بالینی
حسن صدیقی
روانشناسی عمومی
مهدی صفائیان فر
روانشناسی بالینی
زهرا یزدانی فر
روانشناسی بالینی
مریم شجاعیان
روانشناسی بالینی
رقیه غلامی
روانشناسی عمومی
داوود لکی
روانشناسی بالینی
زینب قاسمیان
روانشناسی بالینی
سیمین رضاوند زایری
روانشناسی
مهدی رجبی
روانشناسی عمومی
محدثه قاسمی
روانشناسی عمومی
شمسی مبشری نیا
روانشناسی بالینی
مهدی مرادی
روانشناسی عمومی
فاطمه غواص معانی
روانشناسی بالینی
سارا سهرابی
روانشناسی بالینی
سیده کبری میر بهرسی
روانشناسی
سوالات متداول
دختران نوجوان چگونه می توانند با استرس کنار بیایند؟
به اندازه کافی بخوابید و یک برنامه خواب خوب داشته باشید. از کافئین بیش از حد که می تواند احساس اضطراب و بی قراری را افزایش دهد اجتناب کنید. از مواد مخدر، الکل و دخانیات غیرقانونی خودداری کنید. تمرینات تمدد اعصاب (تنفس شکمی و تکنیک های آرام سازی عضلات) را یاد بگیرید.
استرس نوجوانی چیست؟
بیشتر نوجوانان زمانی که موقعیتی را خطرناک، دشوار یا دردناک می دانند و منابع لازم برای مقابله را ندارند، استرس بیشتری را تجربه می کنند. برخی از منابع استرس برای نوجوانان عبارتند از: خواسته ها و ناامیدی های مدرسه. افکار یا احساسات منفی در مورد خود. تغییرات در بدن آنها.
استرس مثبت است یا منفی؟
استرس بسته به شرایط می تواند مثبت یا منفی باشد.