آمپول پروژسترون با افزایش سطح هورمون پروژسترون در بدن، سیکل های قاعدگی نامنظم را درمان میکند. پروژسترون بسیار کم می تواند سبب ایجاد مشکلات بارداری یا بروز عوارض جانبی مشابه یائسگی شود. این هورمون به طور طبیعی در بدن مردان و زنان تولید می شود. میزان پروژسترون مردان و زنان در طول زندگی تقریباً یکسان است. تنها زمان تفاوت سطح پروژسترون، در مرحله لوتئال چرخه قاعدگی زنان و در دوران بارداری میباشد. در دوران بارداری، به خصوص در اوایل سه ماهه اول، پروژسترون نقش مهمی را ایفا می کند و مسئول کمک به آماده سازی رحم برای جنین بارور شده است. پروژسترون همچنین سبب میشود که رحم رگهای خونی گشاد شده کافی برای تغذیه جنین در هنگام لانه گزینی و رشد داشته باشد. این نقش مهم تا زمانی که جفت در حدود هفته 10 تشکیل شده و ارتباط خونی خود را برقرار کند، ادامه مییابد.
پروژسترون وظایف مهم دیگری را نیز در دوران بارداری انجام می دهد، از جمله:
- کمک به تقویت دیواره های رحم
- رشد بافت پستان
- اطمینان از این که بدن زن تا زمان تولد نوزاد شیر نمی سازد
کاربردها
آمپول پروژسترون در واقع نوعی هورمون زنانه است. این دارو شبیه پروژسترونی است که بدن شما به طور طبیعی می سازد. زمانی که بدن شما به اندازه کافی این هورمون را تولید نمی کند، برای جایگزینی، این دارو تجویز می شود. در زنانی که باردار نیستند و یائسه نشده اند، از این دارو برای بازگرداندن دوره های قاعدگی طبیعی که چندین ماه متوقف شده است (آمنوره) استفاده می شود. همچنین برای درمان خونریزی غیرطبیعی از رحم که به دلیل سطوح پایین هورمون است (نه به دلایل دیگر مانند فیبروم، سرطان رحم) تجویز میگردد. قرص یا کپسول پروژسترون در پیشگیری از سقط جنین موثر نیست.
تزریق پروژسترون در بارداری
اگر در گذشته تولد نوزاد نارس داشتهاید، پزشک متخصص زنان و زایمان ممکن است برای جلوگیری از زایمان زودرس، آمپول پروژسترون را در دوران بارداری فعلیتان تجویز کند. نوزادانی که زودتر به دنیا می آیند (قبل از هفته 37 بارداری) ممکن است مشکلات سلامتی، از جمله اختلالات تنفسی و تغذیه ای، مشکلات بینایی و اختلالات یادگیری داشته باشند. آمپول پروژسترون می تواند با جلوگیری از انقباضات رحمی به جلوگیری از زایمان زودرس کمک کند. پزشکان توصیه می کنند که تزریق پروژسترون را در سه ماهه دوم بارداری (معمولاً بین 16 تا 20 هفته) شروع کرده و تا هفته 36 ادامه دهید.
با این حال، مطالعات جدیدتر و دقیقتر نشان دادهاند که مدرکی مبنی بر اینکه پروژسترون به ادامه یافتن بارداری کمک کند وجود ندارد. مطالعهای که در مجله پزشکی نیوانگلند منتشر شد نشان داد که درمان با پروژسترون در سه ماهه اول به زنانی که سقطهای مکرر دارند کمکی نمیکند تا بارداری موفقیت آمیزی را پشت سر بگذارند. در واقع، حتی شواهدی وجود داشت که نشان میداد زنانی که پروژسترون دریافت میکردند، میزان سقط جنین بیشتری داشتند.
اما در حقیقت آمپول پروژسترون هنوز هم تجویز می شود زیرا گزینه های درمانی چندانی برای زنانی که سقط های مکرر داشته اند وجود ندارد. در برخی موارد، این دارو ممکن است بدون هیچ عارضه جانبی، واقعا به حفظ بارداری کمک کند. درمان با پروژسترون در زنانی که در معرض خطر زایمان زودرس هستند نیز استفاده می شود. مانند هر تزریق، خطر جزئی عوارض پروژسترون مانند قرمزی و درد در محل تزریق وجود دارد. به ندرت، برخی از زنان دچار لخته شدن خون یا واکنش های آلرژیک می شوند.
دوز تزریق آمپول پروژسترون
برای درمان آمنوره (قطع قاعدگی)، 5 تا 10 میلی گرم به مدت شش تا هشت روز متوالی تجویز میشود. دوز توصیه شده برای خونریزی عملکردی رحم، روزانه 5 تا 10 میلی گرم برای شش دوز میباشد. اگر جریان قاعدگی در طول دوره درمان شروع شود، تزریق پروژسترون قطع میگردد.
پیشنهاد مقاله: آمپول جنتامایسین برای عفونت رحم
عوارض پروژسترون
از عوارض جانبی رایج آمپول پروژسترون می توان نام برد:
- درد و تورم در محل تزریق
- حساسیت سینه
- سردرد
- افزایش یا کاهش وزن
- آکنه
- حالت تهوع
- افزایش موهای بدن یا صورت
- ریزش موی سر
- خواب آلودگی
- سرگیجه
- نفخ
- احساس خستگی
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
عوارض جانبی جدی پس از تزریق آمپول پروژسترون
اگر عوارض جانبی جدی ناشی از تزریق آمپول پروژسترون دارید، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید:
- خونریزی یا ترشح غیرمعمول واژینال (به عنوان مثال، خونریزی، لکه بینی)
- قطع قاعدگی
- توده های سینه
- تورم مچ پا یا پا
- تغییرات روانی-خلقی (مانند افسردگی، عصبی بودن)
- لکه های تیره روی پوست یا صورت
- ادرار مکرر یا دردناک
- ادرار تیره
- زرد شدن چشم یا پوست
- درد معده یا شکم
- تهوع و استفراغ مداوم
- دوبینی
- درد قفسه سینه
- سرفه خونی
- لرزش غیر قابل کنترل دستها
- کهیر
- تشنج
- بیرون زدگی چشمها
قبل از دریافت آمپول پروژسترون
قبل از دریافت آمپول پروژسترون، در صورت داشتن هریک از شرایط زیر به پزشک خود اطلاع دهید:
- بیماری عروق خونی، اختلال لخته شدن خون یا سکته مغزی
- سرطان سینه، دهانه رحم یا واژن
- دیابت
- بیماری قلبی
- بیماری کبد
- سقط جنین اخیر، سقط جنین
- خونریزی واژن
- واکنش غیر معمول یا آلرژیک به قرص یا کپسول پروژسترون، سایر هورمون ها، داروها، غذاها، رنگ ها یا مواد نگهدارنده
- بارداری یا تلاش برای باردار شدن
- شیر دادن
در مورد نوشیدن آب گریپ فروت در حین مصرف این دارو با پزشک خود مشورت کنید.
از آنجا که آمپول، قرص یا کپسول پروژسترون ممکن است باعث سرگیجه، سبکی سر و غش در هنگام بلند شدن خیلی سریع از حالت دراز کش شود. زمانی که برای اولین بار مصرف پروژسترون را شروع می کنید، این امر شایع تر است. برای جلوگیری از این مشکل، به آرامی از رختخواب بلند شوید و چند دقیقه قبل از ایستادن پاهای خود را روی زمین بگذارید.
پیشنهاد ویژه: استفاده از آمپول نوروبیون برای سلامت پوست و مو
تداخلات دارویی پروژسترون
- بوسنتان برای فشار ریوی
- داروهای باربیتورات برای خواب یا تشنج
- بکساروتن
- کاربامازپین
- اتووین
- کتوکونازول
- فنی توئین
- ریفامپین
این فهرست ممکن است تمام تداخلات ممکن را شامل نشود. فهرستی از تمام داروها، گیاهان دارویی، داروهای بدون نسخه یا مکمل های غذایی که استفاده می کنید به پزشک خود ارائه دهید. همچنین اگر سیگار میکشید، مشروبات الکلی مینوشید یا از مواد مخدر استفاده میکنید، به پزشک بگویید. بعضی مواد ممکن است با آمپول پروژسترون شما تداخل داشته باشند.
شرایطی که باید با پزشک تماس بگیرید
بزرگترین خطر تزریق آمپول پروژسترون در دوران بارداری لخته شدن خون است. در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:
- درد یا تورم ناگهانی در یکی از پاهای شما
- یک ناحیه قرمز شده روی ساق پا
- تنگی نفس یا مشکل در تنفس
محمد مهدی عمرانپور
داروساز
شکیبا کلاه دوز
داروساز
سید مهرداد مصطفوی پور
داروساز
افشین وکالتی
داروساز
زهرا زینلی
داروساز
محمد زارعی
داروساز
رضوان حلاج
داروساز
ایمان جلالی عراقی
داروساز
سوالات متداول
پروژسترون قبل و در دوران بارداری چه می کند؟
پروژسترون رحم را برای پذیرش و نگهداری تخمک بارور شده آماده می کند. همچنین از انقباضات عضلانی در رحم که می تواند باعث دفع تخمک توسط بدن شود، جلوگیری می کند. در دوران بارداری، پروژسترون به ایجاد محیطی کمک می کند که جنین در حال رشد را پرورش دهد.
پروژسترون چگونه برای مشکلات باروری بررسی می شود؟
آزمایش خون برای بررسی سطح پروژسترون یک زن و تعیین اینکه آیا او در حال تخمک گذاری است یا تخمدان های او سالم است انجام می شود. سطوح پایین پروژسترون می تواند نشان دهنده خطر عوارض در دوران بارداری باشد.
پروژسترون چگونه برای پیشگیری از بارداری استفاده می شود؟
پروژسترون در ترکیب با استروژن در قرص های ضد بارداری، حلقه های واژینال و چسب پوست استفاده می شود. همچنین می توان آن را به تنهایی به صورت قرص یا تزریقی استفاده کرد. پروژسترون در روش های پیشگیری از بارداری با ضخیم شدن مخاط دهانه رحم (که بارور شدن تخمک را برای اسپرم دشوار می کند)، توقف تخمک گذاری و نازک شدن پوشش داخلی رحم عمل می کند.
آیا تزریق پروژسترون می تواند خونریزی را در اوایل بارداری متوقف کند؟
اگر در اوایل بارداری (قبل از هفته 12) خونریزی دارید و قبلاً سقط جنین داشته اید، درمان با پروژسترون ممکن است از سقط جنین جلوگیری کند.
آیا پروژسترون بر جنسیت کودک تأثیر می گذارد؟
تجویز پروژسترون مادری باعث افزایش غلظت پروژسترون فقط در جنین پسر میشود. این اثر اختصاصی در دوقلوهای دختر و پسر نیز بر روی قل پسر مشاهده شده است.