راهنمای غربالگری و کنترل قند در دیابت ویژه پزشکان

راهنمای غربالگری و کنترل قند در دیابت ویژه پزشکان

فهرست مطالب

راهنمای غربالگری و کنترل قند در دیابت ویژه پزشکان چیست؟ همان طور که می دانید، دیابت یکی از مهم ترین علل کوری، نارسایی کلیه، بیماری های قلبی، آمپوتاسیون اندام های تحتانی، سکته مغزی و مرگ و میر در دنیا می باشد. فقط در سال 2019، دیابت به طور مستقیم منجر به یک و نیم میلیون مرگ شده است؛ و در نهمین جایگاه علل مرگ و میر در دنیا قرار گرفته است!

نکته مهم در رابطه با آمار فوق، قدرت بالای مداخله های پزشکی در شناسایی زودرس و کاهش عوارض دیابت در جوامع می باشد. در این مطلب به کاربردی ترین نکات در غربالگری دیابت، شناسایی زودرس عوارض و نحوه کاهش آن ها در بیماری دیابت اشاره شده است.

اطلاعاتی درباره راهنمای غربالگری و کنترل قند در دیابت ویژه پزشکان

  • به طور کلی غربالگری دیابت در تمام افراد بالای 45 سال و حداقل هر 3 سال یک بار توصیه می شود.
  • اگر فردی BMI بالای 25 داشته باشد، در صورت داشتن یکی از ریسک فاکتورهای (سابقه فامیلی دیابت در والدین و خواهر یا برادر،کم تحرکی، پره دیابت، سابقه دیابت بارداری، فشار خون سیستولی بیشتر از 140 میلی مترجیوه یا فشار خون دیاستولی بالاتر از 90 میلی مترجیوه، HDL کمتر از 35 یا Tg بیشتر از 250، سابقه تخمدان پلی کیستیک یا آکانتوزیس نیگریکانس و سابقه بیماری قلبی عروقی)، غربالگری دیابت در سنین پایین تر توصیه می شود.
  • در افراد مبتلا به پره دیابت (قند ناشتا بین 100 الی 126، قند دو ساعت پس از غذا بین 140 الی 199 و HBA1C بین 7/5 الی 4/6)، غربالگری دیابت باید سالانه انجام شود.
  • به طور کلی جهت غربالگری دیابت، بهتر است از قند ناشتا (FBS) و HBA1C استفاده شود.
  • در زنان مبتلا به دیابت بارداری (GDM)، غرباگری برای دیابت ابتدا 6 هفته پس از زایمان با OGTT سپس حداقل هر 3 سال باید صورت پذیرد. اصولا دقت داشته باشید که 35 الی 60 درصد مادران مبتلا به دیابت بارداری، طی 10 الی 20 سال آینده احتمال پیشرفت به سمت دیابت دارند.

غربالگری زودرس دیابت، نقش مهمی در پیشگیری از وقوع عوارض دیابت دارد.

غربالگری های لازم در افراد مبتلا به دیابت

غربالگری های لازم در افراد مبتلا به دیابت

راهنمای غربالگری و کنترل قند در دیابت ویژه پزشکان چیست؟ و اطلاعاتی درباره غربالگری‌های لازم در افراد مبتلا،گفتن این نکته الزامی است که پس از تشخیص دیابت در افراد، پیگیری مناسب عوارض و درمان آن ها از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. زیرا از یک سو عدم انجام غربالگری عوارض دیابت در فواصل مشخص منجر به عوارض جبران ناپذیر گشته؛ و از سوی دیگر آزمایش های بیش از حد لازم نیز هزینه فراوانی را به بیمار تحمیل می کند. لذا فواصل مناسب توصیه شده جهت غربالگری عوارض دیابت، عبارتند از:

  • غربالگری سالانه نوروپاتی، 5 سال پس از شروع دیابت نوع 1 و به محض تشخیص دیابت نوع 2.
  • چک HBA1C دو الی چهار بار در سال (پس از کنترل مناسب قندها در دیابت، دو بار در سال نیز قابل قبول می باشد). پیش از بررسی HBA1C دقت به عوامل مخدوش کننده این پارامتر مانند هموگلوبینوپاتی ها، آنمی، اورمی، رتیکولوسیتوز و ترانسفیوژن توصیه می گردد.
  • معاینه چشم هر 1 الی 2 سال یک بار .
  • بررسی پروفایل چربی، سالی یک مرتبه در افراد مبتلا به دیابت.
  • کنترل مناسب فشارخون هر 3 ماه یک بار.
  • معاینه پا یک الی دو بار در سال توسط پزشک.
  • بررسی عملکرد کلیه ها سالانه.

 اهداف کنترل قند و فشارخون در مبتلایان به دیابت

 اهداف کنترل قند و فشارخون در مبتلایان به دیابت

راهنمای غربالگری و کنترل قند در دیابت ویژه پزشکان و اهداف کنترل قند خون و فشار خون در افراد مبتلا به دیابت، کنترل مناسب قند خون، نقش مهمی در کاهش عوارض میکرو/ماکرو واسکولار در مبتلایان به دیابت دارد. به طور کلی اهداف کنترل قند در مبتلایان به دیابت، عبارتند از:

  • حفظ HBA1C کمتر از 7% ( البته دقت داشته باشید که در برخی افراد مانند افراد مسن و دارای کوموربیدیتی های همراه یا افراد کم سن و سال، مقادیر بالاتر HBA1c حدود 8 الی 5/8 درصد هم مناسب می باشند. یا مثلا در خانم های جوان مبتلا به دیابت پیش از بارداری حفظ HBA1c کمتر از 5/6 درصد و کنترل سختگیرانه قند خون توصیه می شود).
  • حفظ قندهای پیش از غذا (Pre-prandial) بین 80 ال 130 در افراد مبتلا به دیابت مناسب می باشد.
  • حفظ قندهای پس از غذا (Post-prandial) کمتر از 180 در افراد مبتلا به دیابت، مناسب می باشد.
  • در بیماران مبتلا به دیابت و بستری در بیمارستان، پرهیز از هیپوگلیسمی بسیار مهم می باشد و اهداف سختگیرانه کنترل قند خون، مد نظر نمی باشند. در این افراد حفظ قند خون بین 140 الی 180 مناسب می باشد.
  • حفظ فشارخون سیستولی کمتر از 140 میلی مترجیوه و فشار خون دیاستولی کمتر از 90 میلی مترجیوه در اکثر مبتلایان به دیابت قابل قبول می باشد (البته در افراد جوان مبتلا به دیابت یا افراد مبتلا به بیماری های قلبی عروقی همزمان، کنترل سختگیرانه تر فشار خون و حفظ فشار سیستولی کمتر از 130 میلی مترجیوه و فشار دیاستولی کمتر از 80 میلی مترجیوه توصیه می گردد).

پس از غربالگری و تشخیص دیابت، حفظ قند خون در رنج هدف نقش مهمی در پیشگری از عوارض دیابت و به تاخیر انداختن بروز آن ها دارد.

رعایت رژیم غذایی مناسب و ورزش مناسب به تنهایی قدرت کاهش حدود 1 الی 3 درصد در HBA1C دارند. با درخواست مشاوره پزشکی آنلاین در سایت از پزشک، امکان کنترل مناسب قند خون و سایر موارد مانند چربی خون و .. با صحبت با پزشکان در دسترس اغلب مردم قرار گرفته است.

اگرچه برخی موارد مانند معاینه چشم، معاینه پا، کنترل فشار خون و … نیاز به مراجعه حضوری به پزشک دارند، ولی پارامترهای آزمایشگاهی به راحتی به صورت آنلاین نیز قابل بررسی می باشند.

اگر نیاز به مشاوره و ویزیت آنلاین توسط پزشک غدد را دارید می‌توانید با مطالعه مقاله ویزیت پزشک غدد اطلاعات کامل و جامعی را از نحوه برقراری ارتباط انلاین با پزشک مربوطه را دریافت نمائید.

از پزشک دیگر یک اپلیکیشن نیست بلکه یک سامانه هوشمند برای ارائه خدمات پزشکی به صورت تصویری و آنلاین است که پزشکان متخصص را به بیماران معرفی کرده تا بتوانند خدمات پزشکی خود در سریع ترین زمان ممکن و بدون اطلاف وقت بیماران خود را ویزیت کرده و به آن ها مشاوره دهند .
اگر شما هم علاقه مند به همکاری با این سامانه موفق هستید می توانید با کلیک بر روی بخش عضویت پزشکان این سامانه به راحتی در این سامانه  عضو شوید و فعالیت خود را آغاز نمائید.

یکی از جذابیت‌های اپلیکیشن از پزشک امکان ویزیت آنلاین بیمار توسط پزشک متخصص است، چراکه با استفاده از این خدمات بیماران می‌توانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کم‌تر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهره‌مند شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که به دنبال آن هستید تایپ کنید