دسته‌بندی نشده, پزشکی, گوارش

 کبد چرب الکلی

 کبد چرب الکلی

 کبد چرب الکلی

 کبد چرب الکلی و بیماری کبدی ناشی از مصرف الکل

مصرف بیش از حد الکل، با عوارض متعدد و آسیب به ارگان های مختلف در بدن همراه می باشد. یکی از مهم ترین ارگان های تحت تاثیر الکل در بدن، کبد می باشد.

بیماری های کبدی ناشی از مصرف الکل طیف گسترده ای از علائم و آسیب های خفیف الی شدید را شامل می شوند. از جمله بیماری های کبدی ناشی از مصرف الکل عبارتند از: هپاتیت الکلی، استئاتوز یا کبد چرب الکلی، استئوهپاتیت الکلی و در نهایت سیروز کبدی که آخرین مرحله آسیب به کبد بر اثر الکل می باشد. در این قسمت به طور اختصاصی در رابطه با کبد چرب الکی و عوارض و پیش آگهی و درمان این بیماری در ادامه توضیح داده شده است.

 کبد چرب الکلی چیست و چگونه ایجاد می شود؟

 کبد چرب الکلی چیست و چگونه ایجاد می شود؟

مطالعات نشان داده است که مصرف الکل در نواحی با آب و هوای سرد و آفتاب کمتر بیشتر می باشد. به طور کلی مصرف بیشتر از 30 گرم الکل در روز، با افزایش خطر ابتلا به سیروز الکلی همراه می باشد.

برخی منابع نیز به طور جامع تر و به مصرف بیشتر از 210 گرم الکل در هفته در آقایان و بیشتر از 140 گرم الکل در هفته در خانم ها به مدت 2 سال به عنوان افزایش خطر برای افزایش بیماری های کبدی الکل و کبد چرب الکلی اشاره نموده اند.

عوامل موثر در ایجاد کبد چرب الکی:

البته این بیماری در تمام افراد مصرف کننده الکل نیز دیده نمی شود. لذا وجود برخی ویژگی های فردی نیز در افزایش خطر ابتلا به کبد الکلی نقش دارند. عوامل موثر در افزایش ابتلا به کبد چرب الکلی و بیماری کبدی ناشی از مصرف بیش از حد الکل عبارتند از:

  • مصرف همزمان سیگار با الکل
  • چاقی
  • هپاتیت مزمن ویروسی
  • کبد چرب غیر الکلی (NAFLD)

کبد چرب با افزایش خطر ابتلا به سیروز کبدی و کارسینوم هپاتوسلولار کبدی (HCC) متعاقب آن همراه می باشد.

 تظاهرات بالینی و علائم کبد چرب الکلی

اغلب بیماران تا مراحل انتهایی و ابتلا به سیروز کبدی و بیماری پیشرفته کبد بدون علامت می باشند. بسیاری از بیماران پس از ابتلا به سیروز کبدی و با علائمی مانند ژنیکوماستی، اریتم پالمار، تورم و اتساع شکم (آسیت)، ادم محیطی، زردی، ضعف، هماتمز، ملنا و عوارض آنسفالوپاتی مانند اختلالات خواب و گیجی شناخته می شوند. لذا توجه به علائم و آنزیم های کبدی در افرادی که مصرف زیاد الکل دارند، جهت تشخیص این بیماری کمک کننده می باشد.

تشخیص کبد چرب الکلی

تشخیص کبد چرب الکلی

تشخیص کبد چرب الکی با بررسی شرح حال مصرف الکل، بررسی تغییرات آزمایشگاهی ناشی از مصرف بیش از حد الکل، روش های تصویربرداری و رد کردن سایر علل مرتبط با کبد چرب صورت می گیرد.

 تغییرات آزمایشگاهی در کبد چرب

اغلب تغییرات آزمایشگاهی در کبد چرب غیر اختصاصی می باشند:

  • آمینوترانسفرازهای کبدی: افزایش خفیف تا متوسط آمینوترانسفرازهای کبدی در بسیاری از بیماران دیده می شود. بر خلاف سایر علل آسیب کبدی، در کبد چرب الکلی اغلب افزایش بیشتری در AST نسبت به ALT دیده میشود و AST اغلب بیشتر از 2 برابر از ALT گزارش می گردد. به ندرت افزایش آمینوترانسفرازهای کبدی بالاتر از 300 در کبد چرب  گزارش شده است.
  • بیلی روبین: اغلب در این بیماری سطح آن نرمال می باشد. افزایش بیلی روبین اغلب نشانه ابتلا به هپاتیت الکلی یا سیروز الکلی می باشد.
  • آلبومین: اغلب در کبد چرب  طبیعی می باشد و تنها در صورت ابتلا به سیروز کبدی یا سوءتغذیه شدید سطح آن کاهش می یابد.
  • ترومبوسیتوپنی: ممکن است در اثر هیپوپلازی اولیه مغز استخوان یا بزرگی طحال در موارد پیشرفته کبد چرب دیده شود.
  • آنمی با افزایش MCV: کبدچرب الکلی و سیروز کبدی طول کشیده ممکن است با آنمی ناشی از کمبود ویتامین ب 12 یا فولات همراه باشند. سمیت مستقیم الکل و رسوب چربی در گلبول های قرمز نیز از علل دیگر افزایش MCV در این بیماری می باشد.
  • سایر تغییرات آزمایشگاهی: افزایش INR، افزایش ESR و لنفوپنی نیز در برخی موارد پیشرفته هپاتیت الکلی و سیروز الکلی دیده می شوند.

 روش های تصویربرداری در کبد چرب الکلی

رویت کبدچرب الکلی در سونوگرافی، CT Scan یا MRI نقش مهمی در تشخیص کبد چرب الکی دارد. اگرچه از سونوگرافی به عنوان اولین قدم در تشخیص کبد چرب الکی استفاده می شود، اما تشخیص استئاتوز کمتر از 30 درصد با سونوگرافی سخت و تقریبا غیرممکن می باشد.

 بیوپسی در کبد چرب الکلی

از بیوپسی کبد جهت تشخیص این بیماری به طور روتین استفاده نمی گردد. بیوپسی کبد فقط در موارد وجود ابهام در تشخیص علی رغم استفاده از سایر روش های ذکر شده، و یا برای تعیین پروگنوز یا همراهی با سایر بیماری های کبدی و بررسی میزان آسیب ناشی از هر بیماری، استفاده می گردد.

سامانه از پزشک توانسته با ارائه خدمات صادقانه در زمینه پزشکی اعتماد بسیاری از کاربران را به خود جلب نمائید و برای بهبود عملکرد سامانه خدمات فوق‌العاده‌ای را مانند مشاوره پزشک متخصص به صورت آنلاین در نظر گرفته است که به واسطه آن پزشکان می‌توانند بدون اطلاف وقت و در هر مکانی بیماران خود را ویزیت نمایند و یا به آن‌ها مشاوره دهند با عضویت در این سامانه شما نیزمی‌توانید به راحتی از خدمات فوق‌العاده ان استفاده نمائید.

 درمان کبد چرب الکلی

 درمان کبد چرب الکلی

اولین و مهم ترین قدم جهت درمان کبد چرب الکی، ترک الکل  می باشد. بسیاری از تغییرات هیستولوژیک ناشی از الکل با قطع الکل قابل برگشت هستند. حتی تغییرات متعاقب سیروز کبدی مانند فیبروز کبد و افزایش فشار ورید پورت نیز با قطع مصرف الکل تا حدود زیادی قابل برگشت می باشند. سایر موارد مورد استفاده جهت درمان کبد چرب الکلی عبارتند از:

  • درمان سوتغذیه به دنبال مصرف زیاد الکل: جبران کمبود کالری، پروتئین و ویتامین ها تحت نظر کارشناس تغذیه جهت درمان کبد چرب الکی کمک کننده می باشد.
  • کورتون: از طریق کاهش رهاسازی سیتوکین های التهابی در برخی افراد مبتلا به کبد چرب الکلی پیشرفته و هپاتیت الکلی متعاقب آن با MELD Score بیشتر از 20 یا Discriminant Factor بیشتر از 32 کمک کننده می باشد. اغلب پردنیزون 40 میلیگرم به مدت 2 هفته تجویز می گردد و سپس به آهستگی قطع می گردد.
  • پنتوکسی فیلین (Pentoxifylline): پنتوکسی فیلین مهارکننده اختصاصی TNF می باشد و در برخی مطالعات جهت درمان هپاتیت الکلی شدید همراه با کورتون مفید بوده است. مصرف آن جهت درمان هپاتیت الکلی کنتراورسی می باشد.
  • پیوند کبد: متعاقب پیشرفت به سیروز کبدی جبران نشده در برخی موراد شدید این بیماری نیاز می شود. پیش آگهی پیوند کبد به دنبال ابتلا به سیروز ناشی از کبدچرب الکلی نسبت به سایر علل پیوند کبد بهتر می باشد.

همان طور که توضیح داده شد، با توجه به عوارض متعدد ناشی از مصرف الکل، مانند کبدچرب الکی و سایر بیماری های الکلی کبد، کاردیومیوپاتی ناشی از مصرف الکل، نارسایی پانکراس، نوروپاتی و … مشاوره با پزشک متخصص جهت ترک الکل در پیشگیری از بروز عوارض جبران ناپذیر آن بسیار کمک کننده می باشد.

اگر نیاز به اطلاعات در زمینه بیماری‌های مربوط به کبد و یا دریافت مشاوره آنلاین توسط پزشک متخصص به صورت آنلاین را دارید پیشنهاد ما به شما مطالعه مقاله ویزیت پزشک متخصص کبد است تا اطاعات کاملی را دراین‌باره به دست آورید.

یکی از جذابیت‌های اپلیکیشن از پزشک امکان ویزیت آنلاین بیمار توسط پزشک متخصص است، چراکه با استفاده از این خدمات بیماران می‌توانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کم‌تر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهره‌مند شوید.

منابع علمی این مطلب

1_ https://accessmedicine.mhmedical.com/content.aspx?bookid=2129&sectionid=192283757

2_ https://www.uptodate.com/contents/clinical-manifestations-and-diagnosis-of-alcohol-associated-fatty-liver-disease-and-cirrhosis

3_ https://www.uptodate.com/contents/alcoholic-hepatitis-clinical-manifestations-and-diagnosis

4_ https://www.uptodate.com/contents/management-and-prognosis-of-alcoholic-hepatitis

5_ https://www.uptodate.com/contents/management-of-alcohol-associated-steatosis-and-alcohol-associated-cirrhosis

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.