آزمایش فشار خون و نحوه انجام آن

فشار خون

فهرست مطالب

فشار شریان‌ها به هنگام پمپاژ قلب توسط آزمایش فشار خون اندازه گیری می‌شود. ممکن است این آزمایش را به عنوان بخش عادی از یک ملاقات پزشکی یا بررسی پرفشاری خون انجام دهید. بیشتر افراد خصوصا افرادی که به پرفشاری خون مبتلا هستند، آزمایش را در منزل انجام می دهند. همین موضوع موجب می شود بررسی و پیگیری سلامت آنها بهتر باشد. با اینحال، چنانچه به پرفشاری خون مبتلا باشید یا اینکه فشار بالایی داشته باشید ممکن است اغلب آزمایش را انجام دهید. معمولا پزشکان برای بررسی دقیق‌تر از بیماران درخواست آزمایش می‌کنند. به همین منظور ما در این مطلب از سری مقالات ازپزشک، به اینکه فشار خون چیست و تفسیر نتیجه اندازه‌گیری فشارخون خواهیم پرداخت تا شما آشنایی کاملی با این بحث داشته باشید.

 

فشار خون چیست ؟

فشارخون یکی از علائم اصلی حیات انسان است. زمانی که سرخرگ‌های بزرگ قابلیت ارتجاعی و استحکام طبیعی‌شان را از دست بدهند، همچنین زمانی که عروق کوچک باریک شوند، فشار خون فرد بالا می‌رود که این موضوع می‌تواند خطرات زیادی به همراه داشته باشد. فشار بالا می‌تواند بدون سروصدا عمل کند و کشنده باشد. چرا که این حالت تا مراحل انتهایی خود هیچگونه علامت و اثری ندارد. فشار به طور طبیعی‌ در اثر استرس و فعالیت بدنی بالا می‌رود، اما فردی‌ که‌ به بیماری‌ فشار بالا مبتلا باشد، حتی در زمان‌ استراحت‌ هم فشارش بالاتر از حد طبیعی‌ می‌رود. در این زمان نیاز دارد که زیر نظر پزشک باشد و وضعیت فشارش را بررسی کند.

 

فشار خون چیست
فشار خون چیست

 

چرا آزمایش فشار خون باید انجام شود؟

اندازه گیری و تفسیر نتیجه اندازه‌گیری فشارخون، معمولا بخش عادی  بیشتر مراجعات پزشکی است. ازپزشک ممکن است مراجعات جداگانه ای را برای آزمایش و تفسیر نتیجه اندازه‌گیری فشارخون تعیین کند. در اینصورت شرایط کلی سلامت بدن شما همچون فشار بالا، فشار پایین، بیماری قلبی یا سایر شرایط به خوبی تعیین می گردد. پزشکان داخلی تیم ازپزشک به خوبی می‌توانند شما را راهنمایی کنند. در ضمن شما برای داشتن مشاوره آنلاین می‌توانید به اپلیکیشن ازپزشک مراجعه کنید و از بهترین پزشکان داخلی برای ویزیت وقت بگیرید. شما بعد از ۱۸ سالگی، باید آزمایش را حداقل هر دوسال یکبار برای تعیین پرفشاری خون به عنوان یک فاکتور خطر برای بیماری های قلبی و سکته انجام دهید. اگر بیشتر از ۴۰ سال دارید یا اینکه سن شما بین ۱۸ تا ۳۹ سالگی با خطر بالای ابتلا به پرفشاری است، ازپزشک بخواهید تا هرسال آزمایش را برای شما انجام دهد.

 

یکی از جذابیت‌های اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات می‌توانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کم‌تر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهره‌مند شوید.

 

اگر فاکتورهای خطر دیگری همچون اضافه وزن یا سابقه فامیلی پرفشاری  برای بیماری های قلبی دارید، پزشک ممکن است بررسی آزمایش را در سنین پایین‌تر هم توصیه کند. با داشتن فشار خون بالا یا پایین، باید آزمایش فشارخون را به صورت مکرر انجام دهید. حتی اگر پزشک پرفشاری و کم فشاری خون را به عنوان یک بیماری پیش رونده در شما تشخیص ندهد، باز هم فشار خون یکی از اطلاعات مهم برای پزشک خواهد بود. این موضوع می تواند اطلاعات خوبی در مورد سلامت کلی بدن شما فراهم کند. شما به راحتی می‌توانید فشارخون را در منزل با کمک دستگاه های موجود در بازار انجام دهید. فشارسنج‌های دیجیتال زیادی در بازار وجود دارد که می‌تواند در این امر به شما کمک کند.

بیشتر بخوانید: فشارخون بالا | درمان فشارخون بالا و چند راه ساده برای کنترل

 

آزمایش فشار خون چگونه انجام میشود ؟

اندازه گیری بخش کاملا عادی در ملاقات با پزشک است. همچنین ممکن است اندازه‌گیری توسط پرستار یا تکنسین صورت بگیرد. برای اینکار شما باید بازوی خود را روی میز قرار دهید به نوعی که سطح آن با قلب شما هماهنگ باشد. پای شما بر روی زمین قرار گیرد و پشتتان نیز با صندلی پشتیبانی شود. پرستار یا تکنسین یک کاف یا بازوبند را دور بازوی شما می‌بندد. کاف به یک صفحه نمایش یا دستگاهی همچون دماسنج متصل می‌شود فشارسنج نام دارد. اگر تفاوتی بین فشار دو بازو وجود داشته باشد، معمولا اندازه گیری در هر دو بازو باید انجام شود. در طول انجام آزمایش نباید بازوی خود را حرکت دهید. برای اینکه فشار خون به درستی اندازه گیری شود باید مقدار هوای مناسبی به کاف یا بازوبند پمپ شود.

 

تفسیر نتیجه اندازه‌گیری فشارخون
تفسیر نتیجه اندازه‌گیری فشارخون

 

معمولا فشار خون سیستولیک و دیاستولیک ثبت می‌شود. فشار سیستولیک عدد بالایی که در اندازه گیری فشار خون خوانده شده و فشار دیاستولیک فشار خون پایینی که در اندازه گیری فشار خون خوانده میشود. در فشار سیستولیک، جریان خون در زمانی است که ماهیچه های قلب شما منقبض شده و پمپاژ خون را انجام می‌دهد. در فشار دیاستولیک هم فشار بین ضربانهای قلب اندازه گیری می‌شود. فشار خون  به صورت میلی‌متر جیوه اندازه‌گیری می شود که به صورت اختصار میلی‌متر جیوه (mmHg) گفته می‌شود.
این امکان وجود دارد که فشار خون شما با استفاده از یک دستگاه دیجیتال اتوماتیک در خانه اندازه گیری شود. اینگونه دستگاه ها یک صفحه نمایش دیجیتال دارند که فشار خون را به صورت اتوماتیک نشان می دهد. چه در خانه و چه در مطب، ۱ دقیقه برای لازم است.

 

تفسیر نتیجه اندازه‌گیری فشارخون

بعد از انجام آزمایش می‌توانید از تفسیر نتیجه اندازه‌گیری فشارخون مطلع شوید. اندازه ها که به صورت میلی متر جیوه بیان می شود، دارای دو عدد است. عدد اول یا عدد بالایی، عددی است که فشار شریان ها را زمانی که قلب می تپد اندازه می گیرد. عدد پایینی هم عددی است که فشار شریان ها را بین ضربان های قلبی اندازه گیری می کند. شما در این زمان می‌توانید نگاهی به چهار دسته فشار و معنای هر کدام بیندازید. اگر نتایج حاصل از اندازه گیری فشار شما بین دو دسته مختلف قرار داشته باشد، دسته بندی صحیح شما همان بالاترین مقدار است.

تصویر دکتر سیده آناهیتا انوری

سیده آناهیتا انوری

داخلی

تصویر دکتر مهدی جهانگیری

مهدی جهانگیری

داخلی

تصویر دکتر مریم پورکار جدید

مریم پورکار جدید

داخلی

تصویر دکتر آروین امیری

آروین امیری

داخلی

تصویر دکتر سیده مهنوش سالم

سیده مهنوش سالم

داخلی

تصویر دکتر غزل اسدی گرمارودی

غزل اسدی گرمارودی

داخلی

تصویر دکتر امیر حسین شکروی

امیر حسین شکروی

داخلی

تصویر دکتر معصومه پولادی

معصومه پولادی

داخلی

تصویر دکتر محمدجواد میردامادی

محمدجواد میردامادی

داخلی

تصویر دکتر گل شید اجلالی

گل شید اجلالی

داخلی

تصویر دکتر مسعود حسینی

مسعود حسینی

داخلی

تصویر دکتر اعظم موحدی

اعظم موحدی

داخلی

تصویر دکتر مهتاب رنگ چی

مهتاب رنگ چی

داخلی

تصویر دکتر امید عبداللهی

امید عبداللهی

داخلی

تصویر دکتر آذین پیکری

آذین پیکری

داخلی

تصویر دکتر الناز صاحبی راغب

الناز صاحبی راغب

داخلی

تصویر دکتر امید نعمتی

امید نعمتی

داخلی

تصویر دکتر حفیظی لطف آبادی

حفیظی لطف آبادی

داخلی

تصویر دکتر علی اکبر قربانی

علی اکبر قربانی

داخلی

تصویر دکتر احمد خطیبی نژاد

احمد خطیبی نژاد

داخلی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که به دنبال آن هستید تایپ کنید