تغذیه در ماه اول بارداری بسیار مهم است و متاسفانه اکثر بانوان، تا زمانیکه پریودشان عقب نیافتد و تست و آزمایش بارداری ندهند، یک ماه از باردار شدنشان می گذرد. از این زنان باید برای سلامت خود و فرزندشان از یک رژیم غذایی ماه اول بارداری استفاده کنند تا خطری کودک را تهدید نکند. مصرف خوراک درست در بارداری تاثیر مستقیمی بر سلامت شما و کودکتان دارد و داشتن برنامه غذایی مناسب در دوران بارداری سبب کمک به سلامتی کودکتان میکند. به همین دلیل ما در این مطلب از سری مقالات ازپزشک به کالری در بارداری ، تغدیه در بارداری و … خواهیم پرداخت. کافیست همراه ما باشید و برای دریافت برنامه غذایی از متخصص رژیم و تغذیه و یا زنان و زایمان، اپلیکیشن ازپزشک را نصب کنید و به صورت آنلاین ویزیت شوید.
کالری در بارداری
میزان انرژی غذایی (کالری) در سه ماهه اول بارداری ۶۹ کیلو کالری در روز، سه ماهه دوم بارداری ۲۶۶ کیلو کالری در روز و سه ماهه سوم بارداری ۴۹۶ کیلوکالری در روز است. همچنین ۷۰ کیلو کالری در روز برای سه ماهه اول، ۲۶۰ کیلو کالری در روز برای سه ماهه دوم، ۵۰۰ کیلو کالری در روز برای سه ماهه سوم و افزایش حدوداً ۵۰۰ کیلو کالری در روز برای شش ماه اول تغذیه انحصاری با شیر مادر مناسب است.
غذاهایی که باید در ماه اول بارداری مصرف کنید
بسیار مهم است بدانید که فولیک اسید یک ویتامین ضروری برای مادران باردار است که بر روی تکامل سیستم عصبی مرکزی و کانال عصبی جنین اثر می گذارد. در صورت کمبود این ماده در تغذیه مادر باردار جنین دچار نقص در تشکیل لوله عصبی و عقب ماندگی و مرگ جنین می شود. از غذاهایی که باید در ماه اول مصرف کنید می توان به موارد زیر اشاره کرد:
میوه و سبزیجات
بخصوص انواع میوه های قرمز رنگ و زرد رنگ، بروکلی، مرکبات و … که سرشار از ویتامین C هستند برای تشکیل و استحکام استخوان ها و دندان های جنین ضروری هستند. به علاوه میوه و سبزیجات دارای مقدار زیادی فیبر هستند که مصرف آنها برای پیشگیری از یبوست بارداری و عملکرد بهتر دستگاه گوارش مادر باردار ضروری است. به همین دلیل باید در تغذیه ماه اول به اندازه کافی مصرف شوند.
گوشت بدون چربی از غذاهایی که باید در ماه اول بارداری مصرف کنید
منبع بسیار خوبی از آهن و پروتئین است که در تشکیل هموگلوبین و خونسازی در مادر باردار و جنین نقش بسیار مهمی دارد. از این رو باید در برنامه غذایی گنجانده شود.
مغز ها و دانه ها
تخمه کدو و آفتابگردان یک منبع خوب از پروتئین و مواد معدنی هستند که میتوانند در تغذیه ماه اول به عنوان یک میان وعده مناسب مصرف شوند. این خوراکی ها به تامین پروتئین مورد نیاز برای بازسازی عضلات و همچنین تامین نیاز های مادر و جنین به املاح و مواد معدنی نظیر روی، منیزیوم و … کمک می کنند.
نان و غلات غنی شده
سرشار از فیبر و ویتامین های گروه ب بوده و برای تکامل مغز و سیستم عصبی جنین ضروری هستند.
شیر و محصولات لبنی
ماست، کشک، پنیر و دوغ منبع بسیار خوبی از کلسیم هستند. کلسیم برای عملکرد مناسب قلب و سیستم عصبی جنین ضروری بوده و در تشکیل استحکام استخوان ها، دندان ها و عضلات جنین نقش دارد. بنابراین مصرف آن ضروری است و در تغذیه ماه اول بارداری تا انتهای بارداری به میزان مناسب استفاده شود.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
مواد غذایی سرشار از فیبر
جو دو سر، غلات کامل و نان های تهیه شده از غلات کامل، حبوبات، میوه ها و سبزیجات که سرشار از انواع فیبر غذایی هستند. غذاهای فیبردار از بروز یبوست در مادر باردار جلوگیری می کند. همچنین به تنظیم حرکات دستگاه گوارش و کارکرد صحیح آن به مادر کمک می کنند.
نمک ید دار
اصلی ترین منبع دریافت ید در رژیم غذایی نمک است. وجود ید در تغذیه مادر باردار برای تکمیل سیستم عصبی مرکزی جنین ضروری است. در صورت کمبود مادر باردار میتواند سبب عقب ماندگی ذهنی و یا مشکلات تیروئیدی برای جنین شود.
چه غذاهایی را در ماه اول نباید بخورید
- پنیر منبع بسیار خوبی از کلسیم است. اما باید مراقب این مسئله باشید که پنیری که مصرف میکنید باید از نظر بهداشتی کاملا سالم و مطمئن باشد. از مصرف پنیر های غیر سالم و غیر بهداشتی خودداری کنید. چراکه ممکن است آلودگی به باکتری لیستریا موجود در پنیر های غیر بهداشتی به سلامت جنین شما آسیب جدی وارد کند.
- تخم مرغ خام و نیم پز ممکن است جاوی باکتری سالمونلا باشد و نباید در این دوران مصرف شود.
- گوشت قرمز خام و نیم پز و یا گوشت پرندگان که کاملا پخته نشده اند را مصرف نکنید.
بیشتر بخوانید: خشکی پوست در بارداری و نحوه درمان آن با متخصص پوست و مو
- ماهی های دریایی بزرگ دارای مقدار زیادی جیوه بوده و از غذاهایی که در ماه اول نباید بخورید هستند. اگر هوس ماهی داشتید حتما از ماهی های کوچکتر مثل کیلکا و … استفاده کنید. همچنین مادر باردار نباید ماهی خام و نپخته مثل سوشی را مصرف کند.
- از آبمیوه های غیر بهداشتی و لبنیاتی که پاستوریزه نباشند در برنامه غذایی استفاده نکنید.
- میوههایی چون آناناس و پاپایا را نباید مصرف کنید، این میوه ها به علت داشتن بروملین میتوانند سقط جنین شوند.
- ساندویچ های سرد میتوانند میزبان خوبی برای آلودگی های باکتریایی باشند، سعی کنید از غذاهای پخته شده استفاده کنید.
- الکل بر روی رشد و سلامت جنین آثار مخرب میگذارد، از مصرف الکل جدا خودداری کنید.
مریم ملکیان
تغذیه و رژیم درمانی
نوید علاقه مند
تغذیه و رژیم درمانی
الهام رضایی
تغذیه و رژیم درمانی
بهاره هندیجانی
تغذیه و رژیم درمانی
نگار اصلانی
تغذیه و رژیم درمانی
ندا ایزدگشسب
تغذیه و رژیم درمانی