داخلی

آیا سیگار باعث افزایش غلظت خون میشود؟

آیا سیگار باعث افزایش غلظت خون میشود؟

غلظت خون

آیا سیگار باعث افزایش غلظت خون میشود؟

استعمال دخانیات یکی از علل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است. سیگار هم اثر حاد و هم مزمن بر پارامترهای خونی دارد. سیگار باعث افزایش لکوسیت ها، نوتروفیل ها، لنفوسیت ها و مونوسیت های خون و همچنین افزایش هماتوکریت، هموگلوبین و حجم متوسط ​​گلبول های قرمز و غلظت خون می شود. اثر سیگار کشیدن برای گلبول‌های سفید خون بلندمدت و برای شاخص‌های گلبول قرمز کوتاه‌مدت است. در این مقاله به بررسی اثرات قلبی سیگار می پردازیم.

اندازه گیری غلظت هموگلوبین خون یکی ازپرکاربردترین پارامترهای آزمایشگاهی است. افزایش تعداد گلبول های قرمز در واحد حجم خون ، منجر به غلظت خون  می شود. گلبول های قرمز خون، اکسیژن را به اندام ها و بافت های بدن منتقل می کنند.

وجود بیش از حد این سلول ها باعث غلیظ شدن خون شده و می تواند منجر به لخته شدن خون و سایر عوارض شود. حجم اصلی گلبول ‌های قرمز را هموگلوبین یا همان پروتئین حمل ‌کننده اکسیژن تشکیل داده است و غلظت خون هم زمانی بوجود می آید که اکسیژن کافی در بدن وجود نداشته باشد. به همین دلیل با کمبود اکسیژن  هورمونی به نام اریتروپویتین از کلیه ترشح می‌ شود که این هورمون، مغز استخوان را برای ساخت بیشتر گلبول قرمز تحریک می‌کند تا بتواند کمبود اکسیژن ‌رسانی به بافت ‌های بدن را با افزایش گلبول قرمز جبران کند. به همین دلیل اگر میزان هموگلوبین خون در آقایان بیشتر از ۱۸ و در خانم ‌ها بیشتر از ۱۶ در دسی‌ لیتر باشد، گفته می شود که فرد به غلظت خون مبتلا شده است.

 

سیگار کشیدن و اثرات آن بر فشار خون

مصرف دخانیات علاوه بر افزایش غلظت خون ، باعث افزایش حاد فشار خون و ضربان قلب می شود و مشخص شده است که با فشار خون بدخیم مرتبط است. سیگار کشیدن منجر به فشار خون بالا می شود، وضعیتی که در آن فشار روی دیواره رگ ها بیشتر از حد طبیعی است. فشار خون بالا همچنین باعث باریک شدن رگ ها می شود. فشار بیش از حد بر دیواره های رگ های خونی، به خصوص در مدت زمان طولانی، می تواند باعث پارگی آنها شود یا افراد را در معرض خطر سکته مغزی، بیماری قلبی، حمله قلبی و نارسایی کلیه قرار دهد.

بنابراین اگر فشار خون بالا دارید و سیگار می کشید، این روند بسیار سریعتر اتفاق می افتد و به طور چشمگیری خطر حمله قلبی یا سکته را افزایش می دهد. هر سیگاری که می کشید باعث افزایش موقت فشار خون می شود. سیگار به دیواره رگ‌های خونی آسیب می‌رساند و منجر به گرفتگی آنها می‌شود، جایی که چربی در دیواره سرخرگ‌ها قرار می‌گیرد و شریان‌ها را باریک‌تر می‌کند. همچنین احتمال لخته شدن خون را نیز افزایش می دهد و قلب شما را مجبور می کند سخت تر کار کند.

پیشنهاد مقاله: دریافت ویزیت پزشک در منزل به صورت آنلاین

اثرات قلبی سیگار

اثرات قلبی سیگار

 

اثر سیگار بر غلظت خون

برای جبران کاهش ظرفیت اکسیژن رسانی، افراد سیگاری سطح هموگلوبین بالاتری را نسبت به افراد غیر سیگاری حفظ می کنند که این یعنی غلظت خون این افراد بالاتر می رود. سیگار کشیدن مداوم اثرات نامطلوب شدیدی بر پارامترهای خونی دارد (مانند هموگلوبین، تعداد گلبول‌های سفید، میانگین حجم سلولی، میانگین غلظت هموگلوبین سلولی، تعداد گلبول‌های قرمز خون، هماتوکریت) و این تغییرات ممکن است با خطر بیشتری برای ابتلا به گرفتگی عروق، پلی سیتمی ورا، بیماری مزمن انسدادی ریه و یا بیماری های قلبی عروقی همراه باشد.

پلی سیتمی ورا (افزایش غلظت خون ) نوعی بیماری خونی است که در آن مغز استخوان بیش از حد موردنیاز گلبول قرمز می‌سازد. در این بیماری ممکن است تولید پلاکت و گلبول سفید نیز افزایش یافته باشد. سیگار کشیدن یک علت شناخته شده پلی سیتمی (غلظت خون) است. پلی سیتمی سیگاری نوعی پلی سیتمی مخلوط است که به دلیل ترکیبی از کاهش حجم پلاسما و افزایش تولید گلبول قرمز می باشد و به تماس مزمن CO موجود در دود سیگار استنشاقی نسبت داده می شود.

 

اثرات قلبی سیگار و سیستم قلبی عروقی

در کنار افزایش غلظت خون، اثرات قلبی سیگار حائز اهمیت می باشد. سیگار باعث افزایش تشکیل پلاک در رگ های خونی می شود. بیماری کرونری قلب زمانی رخ می دهد که شریان هایی که خون را به عضله قلب می رسانند توسط پلاک، تنگ یا توسط لخته مسدود شوند. مواد شیمیایی موجود در دود سیگار باعث غلیظ شدن خون و تشکیل لخته در داخل سیاهرگ ها و شریان ها می شود.

در واقع، سیگار بر کل سیستم قلبی عروقی، که شامل قلب، خون و عروق خونی است، تأثیر می گذارد. اثرات قلبی سیگار می تواند جدی باشد و با گذشت زمان، باعث مشکلات شدید سلامتی مانند سکته مغزی یا نارسایی قلبی شوند.

 

یکی از جذابیت‌های اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات می‌توانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کم‌تر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهره‌مند شوید.

 

 در اینجا به برخی از مهم ترین عوارض سیگار بر سیستم قلبی عروقی اشاره می کنیم:

 

سیگار کشیدن و عوارض آن بر بدن

علاوه بر عوارض ذکر شده، سیگار باعث سرطان، بیماری های ریوی، دیابت و بیماری مزمن انسدادی ریه شامل آمفیزم و برونشیت مزمن می شود. سیگار همچنین خطر ابتلا به سل، بیماری های چشمی مانند گلوکوم (آب سیاه) و مشکلات سیستم ایمنی از جمله آرتریت روماتوئید را افزایش می دهد.

سیگار کشیدن می تواند منجر به عوارض مداوم و اثرات طولانی مدت بر سیستم بدن شما شود. در حالی که سیگار می تواند خطر ابتلا به برخی بیماری ها مانند گلوکوم، سرطان و مشکلات مربوط به لخته شدن خون را در طول سال ها افزایش دهد، برخی از اثرات آن بر بدن بلافاصله رخ می دهد.

بیشتر بخوانید: سیگار کشیدن و خطر سکته مغزی + دکتر آنلاین مغز و اعصاب

<yoastmark class=

 

رابطه سیگار و ابتلا به سرطان

بر اساس مطالعات متعدد، رابطه مستقیم و اثبات شده ای بین سیگار کشیدن و بسیاری از انواع سرطان وجود دارد. سیگار کشیدن می تواند خطر ابتلا به سرطان را تقریباً در هر نقطه از بدن شما افزایش دهد که شامل انواع سرطان زیر است:

  • سرطان مثانه
  • لوسمی میلوئید حاد
  • سرطان دهانه رحم
  • سرطان روده بزرگ
  • سرطان مری
  • سرطان کلیه و رحم
  • سرطان حنجره
  • سرطان کبد
  • سرطان اوروفارنکس (که می تواند شامل قسمت هایی از گلو، زبان، لوزه ها و کام نرم باشد)
  • سرطان پانکراس
  • سرطان معده یا معده
  • سرطان نای، برونش و ریه

 

کلام پایانی

با وجود تمام مضراتی که از سیگار برشمردیم و اثرات قلبی سیگار، پژوهش ها نشان می دهد که قطع کردن یا کاهش مصرف سیگار می تواند بروز این عوارض را به طرز چشمگیری کاهش داده و جلوی مرگ و میر را بگیرد.

اگر شما هم جزو افراد سیگاری هستید، با خواندن این مطلب و آگاهی از گوشه ای از عوارض مصرف سیگار از جمله افزایش غلظت خون، اولین قدم برای ترک سیگار را برداشته اید. سلامتی شما آرزوی قلبی ماست.

پیشنهاد ویژه: مطالعه مقاله نشانه های سیگار بر افزایش غلظت خون

 

تصویر دکتر اعظم موحدی

اعظم موحدی

داخلی

تصویر دکتر مریم پورکار جدید

مریم پورکار جدید

داخلی

تصویر دکتر محمدجواد میردامادی

محمدجواد میردامادی

داخلی

تصویر دکتر گل شید اجلالی

گل شید اجلالی

داخلی

تصویر دکتر مهتاب رنگ چی

مهتاب رنگ چی

داخلی

تصویر دکتر الناز صاحبی راغب

الناز صاحبی راغب

داخلی

تصویر دکتر محمد حسینی

محمد حسینی

داخلی

تصویر دکتر امید نعمتی

امید نعمتی

داخلی

تصویر دکتر حفیظی لطف آبادی

حفیظی لطف آبادی

داخلی

تصویر دکتر علی اکبر قربانی

علی اکبر قربانی

داخلی

تصویر دکتر احمد خطیبی نژاد

احمد خطیبی نژاد

داخلی

تصویر دکتر مصطفی ناد علی نژاد

مصطفی ناد علی نژاد

داخلی

تصویر دکتر الهه رشیدی

الهه رشیدی

داخلی

تصویر دکتر مونا آذرخشی

مونا آذرخشی

داخلی

تصویر دکتر حسین حلالخور

حسین حلالخور

داخلی

تصویر دکتر فرشته سدادی

فرشته سدادی

داخلی

تصویر دکتر لاله حاکمی بر آبادی

لاله حاکمی بر آبادی

داخلی

تصویر دکتر فرزانه غیاثی فراهانی

فرزانه غیاثی فراهانی

داخلی

تصویر دکتر محمد علی صادقی

محمد علی صادقی

داخلی

تصویر دکتر حمیدرضا افشانی

حمیدرضا افشانی

داخلی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.