مهم ترین نکات در تفسیر نوار قلب که باید بدانید

مهم ترین نکات در تفسیر نوار قلب که باید بدانید

فهرست مطالب

درباره مهم ترین نکات در تفسیر نوار قلب که باید بدانید این است که، یکی از کاربردی ترین، ارزان ترین، دردسترس ترین و بهترین روش های تشخیصی که کاربرد گسترده ای در بالین دارد، نوار قلب می باشد. موارد استفاده و تفسیر نوار قلب، مطلب بسیار گسترده و البته پیچیده ای می باشد؛ و تفسیر صحیح نوار قلب در بسیاری از موارد نجات دهنده جان افراد است. در این مطلب در رابطه با علل و تفسیر چند مورد از مهم ترین یافته های نوار قلب، یعنی تغییرات قطعه ST و موج T توضیح داده شده است.

مهم ترین نکات در تفسیر نوار قلب که باید بدانید

اغلب ما وقتی بحث صعود قطعه (ST Elevation) ST مطرح می شود، سریعا به آنفارکتوس میوکارد شک می کنیم؛ اگرچه که مهم ترین تشخیص افتراقی صعود قطعه ST در نوار قلب نیز همان آنفارکتوس میوکارد می باشد.

اما آیا همیشه صعود قطعه ST به معنای آنفارکتوس میوکارد می باشد؟ قطعا خیر! اول از همه توجه داشته باشید که تفسیر نوار قلب حتما باید در کنار توجه به علائم بالینی و شرح حال بیمار صورت پذیرد.

 

یکی از جذابیت‌های اپلیکیشن ازپزشک امکان ویزیت آنلاین متخصص قلب و عروق است، چراکه با استفاده از این خدمات بیماران می‌توانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کم‌تر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی  ویزیت آنلاین  دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهره‌مند شوید.

مهم ترین نکات در تفسیر نوار قلب که باید بدانید و شایع‌ترین علل ST

st دپرشن در نوار قلب نشانه چیست:

  1. آنفارکتوس میوکارد (مهم ترین علت)
  2. پریکاردیت حاد: اغلب بیمار با درد رترواسترنال شدید با انتشار به گردن، بازو و شانه چپ مراجعه می کند. این درد ماهیت پلورتیک دارد و با دم تشدید شده و با نشستن و خم شدن به جلو بهبود می یابد.
  3. اختلالات الکترولیتی مانند هیپرکالمی، افزایش کلسیم و افزایش منیزیوم سرم نیز با صعود قطعه ST در نوار قلب همراه هستند.
  4. میوکاردیت
  5. بلوک شاخه ای چپ (LBBB)
  6. آنژین پرینزمتال(Prinzmetal Angina): اغلب مردهای جوان سیگاری این گروه بیماران را تشکیل می دهند که با صعود قطعه ST که پس از مدتی رفع می شود، نیمه های شب به اورژانس مراجعه می کنند. علت صعود گذرای قطعهST در نوار قلب، اسپاسم کرونر می باشد.
  7. سندروم بروگادا: اغلب با افزایش ریسگ مرگ ناگهانی همراه می باشد و تشخیص صحیح آن حین تفسیر نوار قلب، از اهمیت بالایی برخوردار می باشد.
  8. Benign early repolarization (BER): نوعی تغییر خوش خیم در نوار قلب می باشد.
  9. ترومای قلبی
  10. هیپوترمی
  11. آنوریسم بطنی: اغلب به دنبال آنفارکتوس میوکارد ممکن است ایجاد شود.
  12. سندروم تاکوتسوبو(Takotsubo cardiomyopathy) : سندروم قلب شکسته که نوعی کاردیومیوپاتی ناشی از استرس می باشد و اغلب در زنان میانسال و به دنبال استرس عاطفی یا فیزیکی شدید دیده می شود.
  13. آمبولی حاد ریه
  14. کاردیوورژن
  15. تهاجم تومور به بطن چپ

همان طور که مشاهده می کنید، صعود قطعه ST در نوار قلب، با علل بسیار متنوع و متعددی همراه می باشد؛ و لذا تفسیر صحیح آن نیازمند توجه فراوان به شرح حال و معاینه بیمار می باشد.

st elevation چیست؟

 علل نزول قطعه ST (ST Depression) در نوار قلب

مهم ترین نکات در تفسیر نوار قلب که باید بدانید و نزول قطعه ST در نوار قلب، نزول قطعه ST در نوار قلب نیز مانند صعود آن، علل متنوعی دارد. از جمله شایع ترین علل نزول قطعه ST در نوار قلب عبارتند از:

  1. ایسکمی ساب اندوکارد
  2. مصرف دیگوکسین (نمای Scooping)
  3. تاکی کاردی
  4. Strain pattern (به دنبال هیپرتروفی بطن)
  5. تغییرات آینه ای (Reciprocal)
  6. هیپوکالمی

توجه به نزول قطعه ST در نوار قلب به خصوص جهت تشخیص زودرس ایسکمی، از اهمیت بالایی برخوردار می باشد.

اگر نیاز به مشاوره به پزشک قلب دارید می‌توانید با مطالعه مقاله ویزیت پزشک متخصص قلب آنلاین نحوه ویزیت آنلاین را آموزش ببینید

علل معکوس شدن موج T (T Inversion) در نوار قلب

علل معکوس شدن موج T (T Inversion) در نوار قلب

تغییرات موج T  در نوار قلب نیز همانند صعود قطعه ST علل گسترده و متنوعی دارند. در واقع می توان این طور بیان نمود که تغییرات موج T، غیر اختصاصی ترین تغییرات نوار قلب می باشند. از جمله شایع ترین علل معکوس شدن موج T در نوار قلب، عبارتند از:

  1. سیاه پوستان
  2. دویدن
  3. کودکان زیر 5 سال
  4. نوار قلب با فاصله کمی از نوشیدن آب سرد، ثبت گردد
  5. ایسکمی: موج T معکوس در ایسکمی اغلب قرینه و عمیق می باشد
  6. دیگوکسین
  7. خونریزی ساب آراکنوئید (SAH): توجه داشته باشید اگر فردی به دنبال سردرد شدید و ناگهانی و فشار خون بالا با موج T معکوس در نوار قلب مراجعه می کند، حتما CT Scan از مغز درخواست نمایید.
  8. کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک : از علل قابل توجه مرگ ناگهانی در افراد جوان.

همان طور که میبینید، توجه به بالین در کنار تفسیر نوار قلب از اهمیت بسیار بالایی جهت تشخیص صحیح علت بیماری ضروری می باشد.

t اینورت در نوار قلب نشانه چیست

موج T بلند در نوار قلب نیز همانند موج T معکوس، تشخیص افتراقی های متعددی دارد. شایع ترین علل آن عبارتند از:

  1. واریانت نرمال
  2. اختلالات الکترولیتی مانند هیپرکالمی: تشخیص زودرس آن بسیار حیاتی می باشد و در صورت عدم تشخیص به موقع، کشنده می باشد.
  3. حوادث عروق مغزی: توجه به موج T بلند در نوار قلب در این مواقع بسیار کمک کننده می باشد.

همان طور که مشاهده می کنید، تفسیر نوار قلب در کنار سادگی، می تواند بسیار گسترده و در عین حال در صورت کمی بی توجهی، بسیار گمراه کننده باشد. لذا تفسیر صحیح نوار قلب توسط پزشک متخصص و با درنظر گرفتن تمام جوانب بیماری توصیه می گردد.

اگر سوالات بیشتری در زمینه قلب و بیماری‌های قلبی دارید به شما پیشنهاد می‌کنیم مقاله آنچه تمام پزشکان در رابطه با پیوند قلب باید بدانند را مطالعه نمائید.

 

سوالات متداول

منابع علمی این مطلب

4 پاسخ

  1. سلام خانم دکتر .من عمل جراحی داشتم منتهی نوار قلب از من گرفتن گفتن توی نوار قلب ۴معکوس هست و نمیشه بیهوش کرد.حالا می خواستم بدونم یعنی چی ایا مهم هست که پی گیری کنم؟

    1. سلام
      چندسالتون هست؟ عمل جراحیتون چی هستش؟ عکس نوارقلب رو حتما باید ارسال کنید که ببینمش، چون توضیحتون در رابطه با نوار قلبی که فرمودید ناقص هستش.
      میتونید با خیال راحت و کاملاً در یک بستر ایمن با تیم متخصص داخلی در اپلیکیشن ازپزشک هم بصورت آنلاین مشورت نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که به دنبال آن هستید تایپ کنید