تفاوت بین آنفولانزا با سرماخوردگی و کرونا چیست؟ آنفولانزا نوعی بیماری واگیردار ویروسی می باشد که توانایی ایجاد بیماری خفیف الی شدید و حتی کشنده در افراد مختلف دارد. طبق بررسی محققان، پیش بینی می شود شیوع آن در پاییز و زمستان 1401 نسبت به دو سال قبل بیشتر باشد. لذا توصیه می گردد باتوجه به شیوع همزمان کرونا در کشور، همه افرادی که دسترسی به واکسن آنفولانزا دارند، به خصوص اگر در گروه های پرخطر طبقه بندی می شوند، حتما واکسن آن را تزریق نمایند. در ادامه این مطلب به طور کامل در رابطه با علائم و تفاوت بین آنفولانزا با سرماخوردگی و کرونا، و نکات ضروری تزریق واکسن آن توضیح داده شده است.
آنفولانزا چیست؟
یک بیماری بالینی تنفسی با علائم سیستمیک تب، بدن درد و احساس کسالت می باشد. این ویروس اغلب سبب همه گیری در ماه های سرد سال شده و حالت آیینه ای در سمت دیگر کره زمین در نیمکره شمالی دارد. سه نوع ویروس آنفولانزا شامل A، B و C در انسان وجود دارند که عبارتند از:
ویروس A: تقریبا تمام اپیدمی های سالانه آنفولانزا A در 50 سال اخیر ناشی از H1N1 و H3N2 می باشند. گونه های پرنده ای از میزان سرایت لازم برای ایجاد پاندمی برخوردار نبوده و میزان انتقال انسان به انسان کمی دارند.
ویروس B: از لحاظ ژنتیکی پایدارتر می باشد و مخزن حیوانی ندارد. دو گونه یاماگاتا و ویکتوریا طی 40 سال اخیر جریان داشته اند و لذا واکسن های آن اغلب شامل این دو گونه از نوع B می باشند.
ویروس C: سبب ایجاد بیماری متناوب خفیف می گردد.
ویروس نوع A به دلیل توانایی ایجاد پاندمی از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.
علائم آنفولانزا فصلی و تفاوت آن با کرونا و سرماخوردگی
با توجه به از راه رسیدن فصل پاییز و شیوع همزمان سرماخوردگی، آنفولانزا و کرونا در پاییز امسال، توجه به تفاوت در علائم این سه بیماری نقش موثری در طی روند درمانی ایفا می کند. اگرچه علائم آن و کرونا بسیار شبیه به هم بوده و به سختی از نظر بالینی قابل افتراق می باشند، ولی اغلب موارد آنفولانزا و سرماخوردگی به راحتی از نظر بالینی قابل افتراق می باشند. مهم ترین تفاوت های بالینی آن ها عبارتند از:
شروع علائم: در آنفولانزا اغلب ناگهانی و در سرماخوردگی به صورت تدریجی علائم شروع می گردند.
تب: در سرماخوردگی نادر ولی درآنفولانزا شایع و اغلب 3 الی 4 روز به طول می انجامد.
بدن درد: در سرماخوردگی کم ولی در آنفولانزا اغلب شایع و همچنین شدیدتر می باشد.
لرز: در سرماخوردگی ناشایع ولی در آنفولانزا شایع می باشد.
ضعف و خستگی: در سرماخوردگی گاهی ولی در آنفولانزا غالبا رخ می دهد.
عطسه: در سرماخوردگی شایع تر است ولی در آنفولانزا نیز گاهی رخ می دهد.
سرفه: در هر دو بیماری دیده می شود ولی در آنفولانزا شدیدتر می باشد.
آبریزش بینی: در هر دو بیماری دیده می شود ولی در سرماخوردگی شایع تر می باشد.
گلودرد: در هر دو بیماری دیده می شود ولی در سرماخوردگی شایع تر می باشد.
سردرد: در سرماخوردگی نادر ولی در آنفولانزا شایع می باشد.
اگرچه که توجه به علائم بالینی بسیار کمک کننده می باشد، ولی جهت تشخیص و افتراق قطعی کافی به نظر نمی رسد.
درخواست نوشتن آزمایش آنلاین دهید!
آزمایش میخوای بدی و نیاز به نسخه اینترنتی آزمایش داری؟ درخواست نوشتن نسخه آزمایش آنلاین ازپزشک داری؟
قبل از درخواست ویزیت آنلاین، از طریق اپلیکیشن ازپزشک با قیمت خیلی مناسب درخواست نوشتن آزمایش آنلاین بده و بعد از انجام آزمایش با جواب آزمایشت ازپزشک ویزیت بگیر!
پیشنهاد ویژه: مطالعه مقاله تشخیص آنفولانزا
انواع واکسن آنفولانزا
این بیماری اغلب از مهرماه شروع شده و تا اردیبهشت ماه نیز ادامه می یابد. لذا از نیمه دوم شهریورماه تا اواخر آبان، بهترین زمان تزریق واکسن آن می باشد. البته تا آذرماه و دیرتر نیز در صورت لزوم واکسن آن تزریق می گردد. انواع واکسن ها براساس ویروس در گردش سالانه تغییر می کنند و حدود 50 الی 70 درصد ایمنی در مقابل بیماری علامتدار ایجاد می کنند. در تمام افراد بالای 6 ماه قابل تزریق می باشد. انواع واکسن آنفولانزا موجود در ایران در سال 1401 عبارتند از:
واکسن آنفولانزا فرانسوی
واکسن آنفولانزا فرانسوی واکسی گریپ (Vaxigrip) نوعی واکسن غیرفعال 4 ظرفیتی می باشد و بر علیه دو نوع ویروس آنفولانزا A شامل H1N1 و H3N2 و دو نوع ویروس آنفولانزا B شامل Yamagata و Victoria ایمنی ایجاد می کند. در بزرگسالان به صورت تک دوز در عضله دلتوئید در بازو و به شکل عضلانی یا اینترادرمال و در کودکان کوچکتر از 9 سال که قبلا واکسن آنفولانزا تزریق نکرده اند در 2 نوبت تزریق می گردد.
واکسن آنفولانزا هلندی
پوشش واکسن 4 ظرفیتی آنفولانزا هلندی اینفلوواک (Influvac) همانند واکسن فرانسوی چهار ظرفیتی می باشد، ولی واکسن آنفولانزا سه ظرفیتی برعلیه نوع یاماگاتا ایمنی ایجاد نمی کند. واکسن هلندی نیز به صورت غیرفعال می باشد و در افراد بالای 6 ماه قابل تزریق می باشد.
واکسن آنفولانزا ایرانی
واکسن آنفولانزا ایرانی فلوگارد (FluGaurd) نوعی واکسن نوترکیب و 4 ظرفیتی می باشد که پوشش آن همانند واکسن فرانسوی چهارظرفیتی می باشد. واکسن ایرانی آنفولانزا در عضله دلتوئید در بازو و به صورت عضلانی در افراد بالای 18 سال جهت پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا قابل استفاده می باشد.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره با متخصص عفونی انلاین و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره آنلاین رایگان دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
تفاوت واکسن آنفولانزا هلندی و فرانسوی
واکسن آنفولانزای هلندی بهتره یا فرانسوی؟ به طور کلی این دو واکسن آنفولانزا تفاوت چندانی باهم نداشته و تنها تفاوت مهم آن ها در نوع آنتی بیوتیک مورد استفاده در تولید آن ها می باشد. آنتی بیوتیک مصرفی در واکسن آنفولانزا هلندی از نوع جنتامایسین و در نوع فرانسوی از نوع نئومایسین می باشد. لذا در صورت حساسیت به جنتامایسین، استفاده از واکسن فرانسوی و در صورت حساسیت به نئومایسین از واکسن هلندی بهتر است استفاده گردد.
آیا واکسن آنفولانزا با واکسن کرونا تداخل دارد؟
خیر. تداخلی وجود نداشته و برخلاف توصیه قبلی CDC که مبنی بر رعایت فاصله 2 هفته ای بین این دو واکسن بوده است، اکنون تزریق دو واکسن آنفولانزا و کرونا ترجیحا در دو اندام مختلف و به طور همزمان در یک روز نیز قابل انجام می باشد.
درمان آنفولانزا
استفاده از مهارکننده های نورآمینیداز مانند اسلتامیویر (Oseltamivir) خوراکی به خصوص در 48 ساعت اول شروع آنفولانزا، نقش موثری در تسریع برطرف شدن علائم دارد. اسلتامیویر به صورت قرص های 75 میلی گرمی دو بار در روز در گروه های پرخطر و در معرض عوارض جدی آنفولانزا تجویز می گردد. همچنین مهارکننده های نورآمینیداز در عفونت آنفولانزا عارضه دار در بیماران بستری علی رغم نبود مدارک رسمی بر کارایی دارو و حتی تشخیص دیرهنگام توصیه می گردند.
باتوجه به توضیحات ذکر شده و به خصوص خطرات عوارض شدید و حتی مرگ در گروه های پرخطر آنفولانزا، ویزیت پزشک آنلاین نقش موثری در تشخیص و شروع درمان زودرس آنفولانزا دارد. ویزیت پزشک آنلاین همچنین در آشنایی با انواع روش های پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا و انواع واکسن های موجود در بازار نیز کمک کننده می باشد.
علیرضا شاه حسینی
عفونی
سارا نصیر هرندی
عفونی
بهزاد امیری
عفونی
حمیدرضا افشارجو
عفونی
لیلا جهانبخشی
عفونی
فائزه السادات حیدری
عفونی
محمد یزدی
عفونی
مهدی فرخ سیر
عفونی
مریم ولیخانی
عفونی