از اینکه جز کاربران ازپزشک هستید از شما صمیمانه سپاسگزاریم. ما در مقالات سایت، در رابطه با بیماری های که ممکن است تمایل داشته باشید در رابطه با آنها اطلاعات کافی کسب کنید صحبت کرده و تمام آنها را بررسی کرده ایم. در این مطلب پزشکی، به آب آوردن زانو، علل، تشخیص و درمان آن خواهیم پرداخت. همانگونه که می دانید ما انسانها در مفاصل خود کمی مایعات داریم که وجود همین مایعات، باعث می شود تا مفاصل ما حرکات نرم تری داشته باشند. وجود مایع در مفاصل زانو هم کمک میکند تا مفصل زانو روانتر شود؛ همچنین به کاهش اصطکاک و نرمتر حرکت کردن مفصل کمک شایانی میکند. اما وقتی صحبت از آب آوردن زانو در میان باشد چه معنایی میدهد؟
همراه ازپزشک باشید و در صورت نیاز با نصب اپلیکیشن از پزشک، از بهترین متخصصان ارتوپد مشاوره آنلاین بگیرید و هر نگرانی بابت این موضوع دارید را برطرف کنید.
آب آوردن زانو یعنی چه؟
همانگونه که در ابتدای متن به آن اشاره کردیم همه ما مقدار کمی مایعات در مفاصل خود داریم. وجود همین مایعات است که به نرم تر حرکت کردن ما کمک می کند. اما وقتی مفصل در ناحیه زانو آسیب ببیند، بدن در حالت نرمال و کاملا طبیعی، برای محافطت از زانو دست به کار شده و شروع به تولید بیشتر مایع در اطراف آن می کند. گاهی اوقات بدن مایعات زیادی تولید میکند که این مایعات از گلبولهای سفید خون و برخی مواد شیمیایی آزاد شده، همچنین از گلبول های قرمز خون و روان کنندههای طبیعی تشکیل شده اند.
آب آوردن زانو هم زمانی رخ می دهد که در مفاصل این ناحیه، مایعات زیادی جمع شود. که این عارضه در بدن به عنوان تورم زانو و یا آب آوردن زانو در علم پزشکی شناخته می شود. لازم به ذکر است که آب آوردن زانو میتواند ناشی از بیماری، آسیب و یا عفونت باشد و به همین دلیل نیاز است در صورت مشاهده، پیگیری شود.
در زمان مراجعه به پزشک، از مایع اطراف مفصل نمونه برداری میشود تا وجود عفونت یا نشانههای آسیب و التهاب زانو مشخص گردد. خارج کردن مایع اضافی زانو هم باعث میشود تا درد، خشکی و بی حرکتی زانو تا حد زیادی بهبود یابد.
حال سوال اینجاست که این بیماری، چه علائمی دارد و چگونه تشخیص داده می شود!
آب آوردن زانو چه علائمی دارد؟
در بیشتر مواقع تورم زانو تنها در یکی از زانوهای فرد اتفاق می افتد. در این حالت ممکن است فرد احساس سنگینی در مفصل داشته باشد و یکی از زانوها در مقابل دیگری، متورم به نظر برسد. از علائم و نشانه های تورم زانو می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- تورم و قرمزی پوست در اطراف زانو
- سفتی مفصل و مشکل در صاف یا خم کردن پا
- درد و حساسیت
- احساس داغی در زانو
- خشکی و بیحرکتی مفصل زانو
- مشکل در راه رفتن
- مشکل در صاف کردن کامل زانوها
- احساس درد شدید در مفصل زانو و احساس درد هنگام وارد کردن وزن بر روی زانو
همچنین آب آوردن و یا تورم زانو میتواند راه رفتن، بالا رفتن از پله یا سایر کارهای روزمره را برای فرد دشوار کند و دردناک باشد.
آب آوردن زانو نشانه چیست؟
یکی از شایع ترین نشانه های آب آوردن زانو استئوآرتریت است. همچنین پیچ خوردگی، افزایش فشار، توقف ناگهانی یا ضربه مستقیم به زانو به راحتی می تواند به استخوان، رباط و مینیسک آسیب برساند و موجب درد و تورم در آن شود. البته بیماری هایی هم هستند که می توانند در بروز این عارضه نقش داشته باشند. در ادامه هر کدام از این بیماری ها را عنوان می کنیم:
- بیماری آرتریت روماتوئید که این بیماری یک وضعیت اتوایمیون است که در آن سیستم ایمنی به سلول های بدن حمله می کند.
- بیماری های سل، بروسلوز و گونوره هم می توانند در بدن باعث عفونت شوند و روی زانو تاثیر بگذارند.
- نقرس هم از بیماریهایی است که میتواند باعث تورم در زانو شود. برای بیماری نقرس هم باید بدانید زمانیکه سطح اسید اوریک در خون بیش از حد بالا برود، به راحتی مفاصل را درگیر کرده و مانند کریستال شده و باعث تورم در زانو می شود.
درمان آب آوردن زانو
اگر آب آوردن زانو، ناشی از نقرس و یا از بین رفتن مفصل زانو باشد، ازپزشک برای کاهش درد و التهاب، جراحی تعویض مفصل زانو را به بیمار پیشنهاد می دهد که این جراحی معمولا بین یک تا دو ساعت به طول می انجامد. در روش جراحی برای درمان آب آوردن زانو، جراح یک برش بلند بر روی زانوی متورم ایجاد کرده و پوست و عضله را کنار می زند. سپس غضروفهای آسیب دیده در مفصل زانو را برداشته و جای آن مفصل مصنوعی زانو کار می گذارد. لازم به ذکر است درمان این بیماری با توجه به علت تجمع مایعات در مفاصل تعیین می گردد.
هر کدام از موارد زیر هم می تواند برای درمان از سمت پزشک صورت بگیرد:
- مصرف داروهای ضد التهاب و درد
- اگر آب آوردن زانو همراه با عفونت باشد آنتی بیوتیک تجویز می گردد.
- آسپیراسیون مفصل برای کاهش موقت فشار که معمولا با تزریق کورتیکواستروئید انجام میشود.
- کورتیکواستروئیدهای خوراکی که به مفصل زانو تزریق می شوند.
- فیزیوتراپی که برای بهبود انعطاف پذیری و قدرت در عضلات اطراف مفاصل زانو انجام می شود.
- آرتروسکوپی که در این روش، یک لوله به مفصل زانو وارد می شود تا بتواند به ترمیم آسیب در زانو کمک کند.
اگر تورم زانو با این روشها درمان نشد، ممکن است پزشک معالج به برداشتن کیسه بورس اقدام کند.
درمان خانگی و سنتی آب آوردن زانو
شاید شما برای داشتن تورم زانو نیاز به مراقبت های پزشکی نداشته باشید. ما در ادامه درمان خانگی و سنتی آب آوردن زانو را عنوان می کنیم تا در صورت بروز تورم بتوانید این اقدامات را در خانه انجام دهید و علائم خود را بهبود ببخشید.
اولین اقدامی که باید انجام دهید استراحت است. شما تا جایی که می توانید باید استراحت کنید و تا زمان برطرف شدن تورم، از وارد آوردن وزن بر روی زانوهای خود بپرهیزید. پس تا جایی که می توانید راه نروید و وزن خود را روی پاها نیندازید.
در مرحله بعدی از کمپرس سرد استفاده کنید و زانوهای خود را بالا نگه دارید. کمپرس سرد به کاهش درد و التهاب زانو کمک شایانی می کند. برای این کار باید روزی 3 بار و هر بار به مدت 15 تا 20 دقیقه روی زانوی متورم خود کمپرس سرد بگذارید. همچنین برای بهتر جواب گرفتن پیشنهاد می کنیم با استفاده از بالش در زیر پاها، زانو خود را تا حدی که از سطح قلب شما بالاتر باشد بالا ببرید.
در مرحله آخر درمان خانگی و سنتی آب آوردن زانو می توانید از داروهای مسکن استفاده کنید. داروهایی مانند ایبوپروفن که می توانند درد و التهاب زانو را کاهش دهند و آرامش بخش باشند.
درمان آب آوردن زانو با ورزش
قطعا ورزش برای اکثر دردها درمان است. ورزش کردن برای کاهش تورم زانو می تواند یکی از بهترین روش های درمان محسوب شود. همچنین ورزش کردن آب آوردن زانو را کاهش داده و به درمان سریع آن کمک می کند. ما چند حرکت ورزشی که برای درمان تورم زانو تجویز شده اند را عنوان می کنیم:
- حرکت لمس پا که یکی از بهترین تمرینات کششی بوده و با توجه به تقویت عضلات در کاهش تورم زانو هم بسیار موثر است. برای حرکت لمس پا باید صاف ایستاده و پس از خم کردن کمر خود سعی کنید انگشتان دست خود را به انگشتان پا برسانید. برای داشتن این حرکت به صورت صحیح، باید از خم کردن زانو بپرهیزید و بر روی کشش عضلات همسترینگ خود تمرکز کنید.
- فشار دادن بالش بین پاها. تورم زانو زمانی درمان می شود که عضله داخل ران تقویت شود. به همین دلیل این حرکت می تواند روند درمان را تسریع ببخشد. برای این کار باید از یک بالش استفاده کنید و با قرار دادن آن در میان پاها، به بالش فشار وارد کرده و عضلات ران خود را تقویت کنید.
- حرکت پشت ران. برای این کار می توانید از یک صندلی استفاده کنید. اگر صندلی نداشتید از دیوار کمک بگیرید.
ابتدا رو به روی صندلی و یا دیوار بایستید و دستتان را به دیوار بگیرید. بعد با خم کردن زانو، آن را به آرامی از پشت بالا بیاورید و عضلات پا را منقبض کنید. در همین حالت 5 ثانیه بمانید و سپس پایتان را به حالت قبل برگردانید. این تمرین را در 3 ست 15 تایی در روز تکرار کنید. - حرکت ساق پا که برای انجام این تمرین باید در حالت ایستاده باشید و به آرامی روی نوک انگشتان قرار بگیرید. این تمرین نقش بسیار مهمی در تقویت عضلات چهار سر ران دارند و به درمان تورم زانو هم کمک می کنند.
آیا آب آوردن زانو خطرناک است؟
قطعا تشخیص و درمان به موقع می تواند از خطراتی که ممکن است فرد را تهدید کند پیشگیری کرده و مانع آنها شود. یکی از این خطرات تحلیل رفتن ماهیچه های زانو شناخته می شود. مایع موجود در زانو می تواند به راحتی باعث آسیب دیدن ماهیچه های زانو شود که این آسیب دیدگی ماهیچه ها را ضعیف کرده و باعث تحلیل رفتن آنها می شود.
یکی دیگر از خطرات تورم زانو بروز عارضه کیست بیکر است. وجود مایع اضافی در اطراف زانو می تواند کیست بیکر در ناحیه پشت زانو ایجاد کند که اگر این وضعیت وخیم باشد پزشک مجبور می شود مایعات را کاملا خارج کند.
برای پیشگیری از این بیماری چند توصیه داریم تا با به کارگیری آنها بتوانید از مبتلا شدن جلوگیری کنید.
- حتما عضلات اطراف زانو و ران خود را تقویت کنید.
- اگر چاق هستید و اضافه وزن دارید هر چه سریعتر به فکر کاهش وزن باشید و با تغذیه درست و ورزش کردن به تناسب اندام برسید.
- اگر به بیماری هایی چون استئوآرتریت، آرتریت روماتوئید و یا نقرس دچار هستید به طور منظم از پزشک خود مشاوره آنلاین بگیرید.