مطالعات طولی رشد نشان میدهد که خود انگیزی جنسی در اوایل کودکی و کودکی بسیار شایع است. بچه همانطور که در عمل انگشتان و دهان خود کاوش می کند، کنجکاوی در مورد آلت تناسلی خود را نیز طبیعتاً ظاهر می سازد. احساس های لذت بخش از هر گونه لمس سبک ناحیه تناسلی را شروع می کنند. این احساس ها، همراه با کنجکاوی معمول اندام خود همراه است. با نزدیک شدن دوره بلوغ و صعود ناگهانی هورمون های جنسی و رشد خصوصیات جنسی ثانوی کنجکاوی جنسی بیشتر شده و خودارضایی افزایش میابد.
یک تفاوت هیجانی مهم بین نوجوان با کودک سال های قبل وجود خیالپردازی های مربوط به استمناء است. این فعالیت ها معمولا تا جوانی ادامه پیدا میکند و بالاخره جای خود را به رابطه جنسی طبیعی میدهد.(خلاصه روانپزشکی کاپلان-سادوک)
خودارضایی
به کسب لذت جنسی به دست خود شخص استمنا یا خودارضایی گفته میشود. به عبارت دیگر به هر گونه عمدی، مالش و فشار بر اندامهای تناسلی یا نقاط حساس و تحریک پذیر بدن اطلاق میشود. این عمل مختص افراد مجرد نیست بلکه گاها در زندگی متاهلی نیز مشاهده میشود
دلایل:
- رضایت بخش نبودن رابطه جنسی
- نبود شریک جنسی
- بیماری شریک جنسی
این امر غالبا در خدمت یک هدف انطباقی با ترکیب لذت حسی و رفع تنش به کارگرفته میشود.
خودارضایی وقتی تنها نوع فعالیت جنسی مورد علاقه یا عمل بود و یا چنان به افراط صورت گیرد که حکایت از وجود یک اختلال کنشی جنسی نماید، غیر عادی تلقی میشود. این عمل بر حسب عادت یا بیمارگونه چنان مکرر روی میدهد که در توانایی برای رابطه جنسی رضایت بخش اختلال ایجاد میکند. در این عمل، استمنا برای رفع تنش های گاه به گاه نمی باشد، بلکه به صورتی وسواس گونه و خارج از کنترل شخص در می آید، یعنی فعالیت خودارضایی تکراری بدون لذت جنسی.
این نوع استمنا در واقع با احساس رضایت و لذت همراه نیست، بلکه عملی تکراریست که اگر صورت نگیرد موجب بالا رفتن سطح اضطراب شخص میشود. در برخی از موارد نیز شخص ممکن است با افراط در خودارضایی موجب آسیب فیزیکی آلت تناسلی خود شده و موجب بروز درد شود.
علل خودارضایی بر اساس رویکرد روانکاوی:
- تعارض در زمینه خشونت و پرخاشگری، مخصوصا در کسی که از ابراز سرپیچی آشکار میترسد.
- تعارض در زمینه انتظار تنبیه شدن
- تعارض در زمینه تکانه های جنسی انحرافی
- تلاش برای رفع افسردگی که معمولا ناشی از نیاز برآورده نشده برای محبت است.
- استفاده از خودارضایی برای کناره گیری از واقعیت.
آیا خودارضایی واقعا باعث ریزش مو میشود؟
شاید این سوال برای خیلی از افراد به وجود آمده باشد که آیا خودارضایی واقعا باعث ریزش مو میشود؟ و به جواب صحیح نرسیده باشند. دردر ادامه مطلب به این سوال پاسخ میدهیم.مطالب نادرست باعث شده که در طول سالها، استمنا به عنوان یکی از رفتارهای نابهنجار شناخته شود و انواع اختلالات از این بی اطلاعی حاصل شود و همچنین تحریم های اخلاقی که درباره خودارضایی وجود داشته است باعث پیدا شدن افسانه هایی مثل پیدایش و ایجاد بیماری های روانی و جسمانی یا کاهش توانایی جنسی در نتیجه این عمل شده است.
برخی از شایعات:
- پیدایش کوری
- ضعف و اختلالات بینایی
- لرزش و رعشه ی بدن و اندام ها
- ریزش مو
- کمر درد
- ضعف و انحنای ستون فقرات
- بیماری های عصبی و روانی
- جنون و دیوانگی
که به سایر باورها درباره خودارضایی اشاره کرد.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
واقعیت
واقعیت این است که شواهد اختصاصی و محکم علمی به نفع این ادعا وجود ندارد. پس آیا خودارضایی واقعا باعث ریزش مو می شود؟ البته لازم به ذکر است که گاهی اضطراب، افسردگی، لرزش بدن و دست ها، ریزش مو، وضعیت بینایی در افراد خودارضا مشاهده میشود که متاثر از احساس گناه و عذاب وجدان خودآگاه یا ناخودآگاه می باشد. بسیاری از جوانان و نوجوانان به علت کشمکش های روانی و تعارض های روانشناختی ناشی از تحریم های اخلاقی و بی اطلاعی در مورد خودارضایی ، دچار استرس و اضطراب و تنش های روحی و روانی و افسردگی میشوند.
عوارض خودارضایی
صرف بیان اینکه خودارضایی عارضه جسمانی ندارد، دال بر تجویز آن نیست.در ادامه به بیان عوارض خودارضایی میپردازیم:
اعتیاد به استمناء مصداق تشنگی و نوشیدن آب شور:
فردی که خود ارضایی میکند به علت عدم رسیدن به آرامش روانی و کسب لذت جنسی کافی مجددا اقدام به این کار میکند و وقتی تحریک صورت گرفت اینقدر میل زیاد میشود که جلوگیری بسیار سخت است و امکان دارد فرد به روابط نامشروع روی بیاورد و با افراد مختلف رابطه بر قرار کند و نمیتواند به آرامش روانی لازم دست یابد.
در واقع اعتیاد پیدا میکند که هر چه رابطه بیشتری برقرار کند تشنه تر میشود و بیشتر به دنبال انواع روابط جنسی میرود. مثل نوشیدن آب شور توسط فرد تشنه که تشنگی فرد را رفع نمیکند بلکه آن را تشنه تر میکند.
دلیل ایجاد مشکلات روانی و افسردگی:
فردی که به عمل روی میآورد به کم قانع نیست و به تدریج دفعات آن افزایش مییابد و فرد با هر محرک جنسی تمایل دارد استمنا کند و لذت ببرد و نکته در اینجا ست که علیرغم رسیدن به ارگاسم باز احساس آرامش روانی باز به سراغ او نمیآید و هنوز خود را نیازمند به تحریک جنسی دیگر میبیند و این یکی از عوارض خودارضایی میباشد.
همین باعث افراط در خودارضایی میشود و فرد به واسطه ی چنین امری از کار و زندگی دور شده و به تدریج دنبال شرایطی است که تنها باشد تا استمنا کند. گوشه گیری از یک سو و نرسیدن به آرامشی که باید به دنبال عمل جنسی فرد از نظر روانی به آن برسد به مرور او را دچار خلقی افسرده میسازد و از لحاظ روانی دچار مشکلاتی میشود.
عوارض خودارضایی بر ازدواج:
با ارضای جنسی در این عمل تمایل فرد برای ازدواج و تشکیل خانواده کاهش میابد. کسانی که به خودارضایی میپردازند ترک آن برایشان بسیار سخت است و همین موضوع آنها را بیشتر دچار مشکل میسازد.
آنها دیگر نمیتوانند استمنا نکنند و خود را نیازمند آن میبینند. همین وابستگی باعث ایجاد مشکل در روابط زناشویی آنها میشود.
- اعتیاد : اگر خودارضایی از کنترل فرد خارج شود و دایما مشغول انجام این کار باشد، مسلما این سیکل محاسبه شده توسط بدن به هم خواهد خورد. آسیب هایی که به فرد میزند بخاطر عدم دریافت کالری و از سوی دیگر سوزاندن کالری ذخیره شده بدن، میتواند شدید باشد،لاغری و یا حتی چاقی مزمن برای شما به ارمغان بیاورد. امکان ضعف در بدن بخاطر کالری سوخته شده وجود دارد.
- تاثیر بر روی اعتماد به نفس: اعتیاد به استمنا و این احساس اسیر بودن باعث میشود شما کنترلی بر بدن خود نداشته باشید این حس باعث ضعیف شدن اعتماد به نفس و توانایی شما در کنترل جنبه های دیگر زندگی هم میشود. وقتی ما بتوانیم هدف مشخص در زندگی را انجام بدهیم به ما در توانایی کنترل به خودمان اعتماد به نفس میدهد.
- تاثیر در روابط: انجام این کار باعث کناره گیری از افراد و توانایی برقراری ارتباط با دیگران را از بین میرود و میل فرد را به گوشه گیری افزایش میدهد و اجتناب از جمع را بیشتر میکند.
سایر باورهای غلط درباره خودارضایی
در ابتدای مطلب به سایر باورهای غلط درباره خودارضایی پرداختیم و فهمیدیم ریزش مو، انحنای ستون فقرات، کوری، کمر درد، بیماری های اعصاب و روان، لرزش دست و…از سایر باورهای غلط خودارضایی هستند و تمام این مشکلات روحی و فیزیکی که از پس انجام این کار به وجود میآید ریشه در تکرار بیمارگونه ی این عمل دارد و به دلیل بی اطلاعی در مورد این عمل باعث به وجود آمدن اضطراب، استرس و اختلالات دیگر میباشد برخی ازین افراد به دنبال شکست و عدم موفقیت در ترک دایمی این عمل و تشدید اضطراب و افسردگی شأن رو به مصرف مواد مخدر، سیگار، الکل و یا قرص های آرامبخش میآورند.
مواردی از افسردگی و خودکشی به دنبال احساس گناه و عذاب وجدان افراطی ناشی از انجام این عمل وجود دارد که در برخی مسائل فرهنگی،اجتماعی، دینی و فردی گره خورده است که باعث نابسامانی هایی در این زمینه میشود.