در تاریخ 15 بهمن 1402 – توسط تیم ازپزشک بازنگری و بروزرسانی شد.
علت افت قند خون ناگهانی چیست؟ زمانی که سطح قند در جریان خون کاهش قابل توجه پیدا می کند، به افت قند خون یا “هیپوگیسمی” در اصطلاح پزشکی مبتلا می شویم. گاهی افت قند خون با علائم خفیفی مانند احساس گرسنگی و تعریق تشخیص داده می شود؛ اما گاهی نیز با علائم شدیدتری مانند غش و از هوش رفتن همراه است.
اغلب موارد افت قند خون در افراد مبتلا به دیابت بیشتر و کاهش سطح قند خون به طور ناگهانی در افراد سالم کمتر دیده می شود. در ادامه این مطلب به طور کامل در رابطه با علت کاهش سطح قند خون توضیح داده شده است.
علت علت کاهش سطح قند خون در افراد سالم
اگرچه که کاهش سطح قند خون در افراد سالم و غیردیابتی شایع نمی باشد، اما گاهی افراد سالم نیز به علل زیر به افت قند خون مبتلا می شوند:
- مصرف برخی داروها مانند برخی داروهای طپش قلب (پروپرانولول، کارودیلول، متورال، بیزوپرولول و …)
- نوشیدن مقادیر زیاد الکل طی چند روز
- ابتلا به بیماری های درگیرکننده کبد و کلیه
- آنورکسی نروزا (لاغری مرضی)
- بیماری های پانکراس یا لوزالمعده
- اعمال جراحی باریتریک و چاقی (جراحی مخصوص کاهش وزن مانند جراحی اسلیو معده و …)
- برخی اختلالات هورمونی
طی ویزیت آنلاین با فوق تخصص غدد، موارد فوق به دقت بررسی می گردند و راهکارهای لازم جهت برطرف کردن قند خون پایین به بیمار توضیح داده می شود.
درخواست نوشتن آزمایش آنلاین دهید!
آزمایش میخوای بدی و نیاز به نسخه اینترنتی آزمایش داری؟ درخواست نوشتن نسخه آزمایش آنلاین ازپزشک داری؟
قبل از درخواست ویزیت، از طریق اپلیکیشن ازپزشک با قیمت خیلی مناسب درخواست نوشتن آزمایش آنلاین بده و بعد از انجام آزمایش با جواب آزمایشت ازپزشک ویزیت بگیر!
علت افت قند خون در بیماران دیابتی
افت قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع یک بیشتر دیده می شود. شایع ترین علل افت قند خون در افراد مبتلا به دیابت عبارتند از:
- تزریق بیش از حد انسولین
- مصرف بیش از حد برخی داروهای خوراکی پایین آورنده قند مانند گلی بنکلامید، گلی کلازید و …
- تغذیه ناکافی
- فعالیت و ورزش بیش از حد
- فاصله زمانی زیاد بین وعده های غذایی
- مصرف بیش از حد الکل
افت قند خون چیست؟
همان طور که پیشتر نیز توضیح داده شد، اغلب موارد افت قند خون در افراد مبتلا به دیابت (به خصوص دیابت نوع یک) رخ می دهند. افراد سالم نیز گاهی احساس افت قند خون را تجربه می کنند، اما در بسیاری از موارد این احساس کاذب می باشد و در عمل قند خون آن ها طبیعی می باشد. اما قند خون پایین به چه قند خونی گفته می شود؟ چه زمانی واقعا به افت قند خون مبتلا شده ایم؟
افت قند خون، به قند خون کمتر از mg/dl 70 اطلاق می گردد. قند خون کمتر از 55 mg/dl همراه با علائم افت قند خون که در ادامه توضیح داده می شود، خطرناک می باشد و باید به سرعت تحت بررسی قرار داده شود.
علائم افت قند خون
در افراد مختلف علائم افت قند خون، متفاوت می باشد. اما شایع ترین علائم افت قند خون عبارتند از:
- تعریق
- اضطراب و سردرد
- طپش قلب
- احساس گرسنگی
- رنگ پریدگی و خستگی
- تغییرات رفتاری و گیجی
- تشنج، اختلال تکلم و تاری دید
- کاهش سطح هوشیاری، بی حسی و گزگز اندام ها
- اختلالات عصبی و تغییرات رفتاری
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و ویزیت آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
آیا افت قند خون باعث مرگ میشود؟
اگرچه که بسیاری از موارد افت قند خون خفیف می باشند و به راحتی در منزل درمان می شوند، اما گاهی نیز افت قند خون به حدی شدید می باشد که می تواند منجر به تشنج، کوما، آسیب مغزی و مرگ گردد. مرگ به دنبال افت قند خون شدید در 10 درصد جوانان مبتلا به دیابت نوع یک گزارش شده است. مراجعه سریع به پزشک نقش مهمی در کاهش مرگ و میر به دنبال قند خون پایین دارد.
بررسی افت قند خون و سرطان
همان طور که توضیح داده شد، علت کاهش سطح قند خون مختلف است. سرطان نیز یکی از علل افت قند خون می باشد. افت قند خون در بیماران مبتلا به سرطان ممکن است به علل زیر دیده شود:
- رشد مستقیم تومور
- ترشح هورمون های کاهنده قند خون از تومور
- سوءتغذیه در افراد مبتلا به سرطان
- دست اندازی و متاستاز سرطان به کبد
- دست اندازی و متاستاز سرطان به غده فوق کلیه (آدرنال)
دستگاه گلوکومتر و میزان قند خون پایین
دکتر متخصص قند خون اغلب به شما توصیه می کند تا در زمان افت قند خون سریعا به نزدیک ترین بیمارستان مراجعه کنید تا آزمایش های لازم برای شما ارسال گردد. در صورت عدم دسترسی به بیمارستان، می توان از اندازه گیری قند خون در منزل توسط دستگاه گلوکومتر بهره گرفت.
همچنین ممکن است تست ناشتایی 72 ساعته جهت بررسی علت افت قند خون درخواست گردد. سایر علت کاهش سطح قند خون مانند داروها، مصرف الکل و … نیز توسط فوق تخصص غدد بررسی می گردند.
درمان افت قند خون در خانه
- مصرف 3 الی 4 حبه قند
- مصرف نصف لیوان آب میوه یا نوشابه شیرین
- مصرف چند عدد کشمش
- مصرف چند عدد کراکر نمکی
- مصرف یک قاشق غذاخوری شکر
- مصرف یک قاشق غذاخوری عسل
- خوردن ذرت پخته شده
- مصرف چند عدد آبنبات
به افرادی که به افت قند خون های مکرر مبتلا می گردند، توصیه می شود چند عدد از موارد فوق را همیشه همراه با خود حمل کنند.
پیشنهاد ویژه: مطالعه مقاله کنترل دیابت