پزشکی, زنان و زایمان

تنبلی تخمدان

تنبلی تخمدان

تنبلی تخمدان

تشخیص تنبلی تخمدان یا سندروم تخمدان پلی کیستیک

سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یکی از دلایل مهم بی نظمی قاعدگی و افزایش آندروژن در زنان است. زمانی که زنان با ویژگی های هیرسوتیسم، سیکل های قاعدگی نامنظم و مورفولوژی تخمدان پلی کیستیک در سونوگرافی ترانس واژینال (TVUS) دیده  شوند، PCOS به راحتی قابل تشخیص است.

ویژگی های بالینی تنبلی تخمدان

تصور می شود PCOS یکی از شایع ترین اختلالات در زنان است که بسته به جمعیت مورد مطالعه بین 5 تا 10 درصد از زنان را تحت تاثیر قرار می دهد . این سندرم از نظر بالینی با الیگومنوره و هیپرآندروژنیسم و ​​همچنین وجود عوامل خطر مرتبط با بیماری های قلبی عروقی، از جمله چاقی، عدم تحمل گلوکز، دیس لیپیدمی، کبد چرب و آپنه انسدادی خواب مشخص می شود. ویژگی های دیگر عبارتند از:

  • اختلال قاعدگی – بی نظمی قاعدگی معمولاً در دوره قبل از بلوغ شروع می شود و قاعدگی ممکن است به تعویق بیفتد. الگوی قاعدگی به طور معمول یکی از الیگومنوره (کمتر از نه دوره قاعدگی در یک سال) و در موارد کمتر، آمنوره (عدم قاعدگی برای سه ماه متوالی یا بیشتر) است. زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک اغلب پس از 40 سالگی چرخه های منظم تری را تجربه می کنند.

هیپرآندروژنیسم – هیپرآندروژنیسم ممکن است شامل علائم بالینی (هیرسوتیسم، آکنه، ریزش مو با الگوی مردانه) و/یا افزایش غلظت آندروژن سرم (به عنوان مثال، هیپرآندروژنمی) باشد.

  • تخمدان پلی کیستیک – ظاهر پلی کیستیک تخمدان ها در سونوگرافی ترانس واژینال (TVUS) در اکثر زنان با قاعدگی نامنظم و هیپرآندروژنیسم دیده می شود. با این حال، این ظاهر اولتراسوند غیر اختصاصی است زیرا ممکن است در زنان دوچرخه سوار عادی نیز دیده شود.
  • مشکلات متابولیک/خطرات قلبی عروقی – تقریباً 40 تا 85 درصد از زنان مبتلا به PCOS در مقایسه با گروه کنترل همسان دارای اضافه وزن یا چاقی هستند
  • زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 هستند. این نگرانی وجود دارد که زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک در مقایسه با زنان بدون سندرم تخمدان پلی کیستیک در معرض خطر بیشتری برای بیماری عروق کرونر قلب هستند

خلق و خو – شواهدی وجود دارد که PCOS با اختلالات خلقی (افسردگی و اضطراب)، اختلال در کیفیت زندگی و اختلالات خوردن (پرخوری) مرتبط است

آزمایش بیوشیمیایی

آزمایش بیوشیمیایی برای تشخیص تنبلی تخمدان

زنان مبتلا به هیپرآندروژنیسم – پیشنهاد می‌کنیم آندروژن‌های سرم را در زنان مبتلا به علائم هیپرآندروژنیک (با یا بدون الیگومنوره) اندازه‌گیری کنید. اکثر زنانی که با هیرسوتیسم مراجعه می کنند، سندرم تخمدان پلی کیستیک دارند، اما شناسایی افرادی که دارای اختلالات دیگری مانند NCCAH یا علت جدی تری هستند (تومورهای ترشح کننده آندروژن و هایپرتکوز تخمدان) ضروری است.

سیکل های قاعدگی طبیعی – زنانی که علائم هیپرآندروژنیک (معمولاً هیرسوتیسم) و چرخه های قاعدگی طبیعی دارند، به احتمال زیاد در دسته PCOS یا هیرسوتیسم ایدیوپاتیک قرار می گیرند و بعید است که علت جدی تری برای هیرسوتیسم خود داشته باشند. برای این زنان پیشنهاد می کنیم فقط تستوسترون تام سرم را اندازه گیری کنند.

الیگومنوره – برای زنانی که علائم هیپرآندروژنیک و الیگومنوره دارند، اندازه گیری تستوسترون تام سرم، 17 هیدروکسی پروژسترون صبح زود و آزمایشگاه های معمولی را برای بررسی سایر علل قاعدگی نامنظم پیشنهاد می کنیم

تستوسترون تام – در زنانی که شواهد بالینی هیپرآندروژنیسم دارند (هیرسوتیسم، آکنه یا ریزش مو با الگوی مردانه در معاینه)، اندازه گیری تستوسترون تام سرم را پیشنهاد می کنیم.

سامانه از پزشک توانسته با ارائه خدمات صادقانه در زمینه پزشکی اعتماد بسیاری از کاربران را به خود جلب نمائید و برای بهبود عملکرد سامانه خدمات فوق‌العاده‌ای را مانند مشاوره پزشک متخصص به صورت آنلاین در نظر گرفته است که به واسطه آن پزشکان می‌توانند بدون اطلاف وقت و در هر مکانی بیماران خود را ویزیت نمایند و یا به آن‌ها مشاوره دهند با عضویت در این سامانه شما نیزمی‌توانید به راحتی از خدمات فوق‌العاده ان استفاده نمائید.

سایز آندروژن ها و تنبلی تخمدان

سایز آندروژن ها و تنبلی تخمدان

اندازه گیری مستقیم SHBG از راه های دیگر است. در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک، SHBG غیرطبیعی پایین یک عامل خطر برای افزایش تستوسترون فعال بیولوژیکی و در نتیجه فنوتیپ شدیدتر است

DHEAS – ما اندازه گیری معمول دهیدرواپی آندروسترون سولفات (DHEAS) را در زنانی که تصور می شود مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک هستند پیشنهاد نمی کنیم، زیرا سطوح خفیف DHEAS بعید است که تأثیر بگذارد.

با این حال، ما اندازه گیری DHEAS را در هیپرآندروژنیسم شدید پیشنهاد می کنیم، زیرا می تواند در کارسینوم قشر آدرنال بسیار زیاد باشد.

آندروستندیون – نقش آندروستندیون سرم در ارزیابی PCOS و/یا هیرسوتیسم نامشخص است. با این حال، اندازه گیری آن در برخی از جمعیت های مبتلا به PCOS، به عنوان مثال، زنان ایسلندی، ممکن است برای ثبت هیپرآندروژنیسم مهم باشد

  • هیدروکسی پروژسترون 17 سرم – پیشنهاد می کنیم 17 هیدروکسی پروژسترون سرم صبحگاهی را در مراحل اولیه فولیکولی در تمام زنان مبتلا به PCOS احتمالی اندازه گیری کنید تا هیپرپلازی مادرزادی آدرنال غیرکلاسیک (NCCAH) به دلیل کمبود 21 هیدروکسیلاز را رد کنید. برای زنانی که برخی از چرخه های قاعدگی خود به خودی دارند، این کار باید در مرحله اولیه فولیکولی انجام شود، در حالی که برای زنان بدون سیکل، می توان آن را در یک روز تصادفی ترسیم کرد.
  • تست‌هایی برای رد سایر علل اولیگومنوره – در هر زنی که الیگومنوره/ اولیگو تخمک‌گذاری دارد، سایر علل قاعدگی نامنظم باید بررسی شود. آزمایش باید شامل گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG)، پرولاکتین، هورمون محرک تیروئید (TSH) و هورمون محرک فولیکول (FSH) باشد. به طور کلی، اندازه گیری هورمون لوتئینیزه کننده (LH) ضروری نیست. افزایش نسبت LH به FSH معیاری برای تشخیص PCOS نیست.
  • هورمون آنتی مولرین (AMH) – غلظت AMH سرم عموماً در محدوده طبیعی بالاتر است یا در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک به طور قابل توجهی افزایش یافته است

مشکلات زنان دچار تنبلی تخمدان

زنان مبتلا به سایر اختلالات غدد درون ریز – در مواردی، زنان مبتلا به سایر اختلالات غدد درون ریز، مانند سندرم کوشینگ، می توانند با ویژگی های مشابه PCOS (الیگومنوره، هیرسوتیسم، و چاقی) ظاهر شوند. با این حال، آنها معمولاً علائم و نشانه‌هایی نیز دارند که نشان دهنده بیش از حد کورتیزول هستند، مانند چاقی مرکزگرا، فشار خون بالا، استریا بنفش و ضعف عضلانی پروگزیمال. ارزیابی بیشتر در این موارد برای تمایز بین این دو اختلال ضروری است

تشخیص

تشخیص

معیارهای روتردام – اکثر گروه های متخصص از معیارهای روتردام برای تشخیص PCOS استفاده می کنند

دو مورد از سه معیار زیر برای تشخیص لازم است:

  • Oligo- و/یا عدم تخمک گذاری
  • علائم بالینی و/یا بیوشیمیایی هیپرآندروژنیسم
  • تخمدان پلی کیستیک (توسط سونوگرافی)

بسیاری از زنان با قاعدگی نامنظم و علائم هیپرآندروژنیک را می توان تنها بر اساس شرح حال و معاینه فیزیکی تشخیص داد. با این حال، تشخیص PCOS تنها زمانی تأیید می‌شود که سایر شرایطی که PCOS را تقلید می‌کنند کنار گذاشته شوند (مثلاً اختلالاتی که باعث اولیگو/ عدم تخمک‌گذاری و/یا هیپرآندروژنیسم می‌شوند، مانند بیماری تیروئید، هیپرپلازی مادرزادی آدرنال غیرکلاسیک [NCCAH]، هیپرپرولاکتینمی، و تومورهای ترشح کننده آندروژن.

اگر نیاز به اطلاعات بیشتر در زمینه بیماری‌های زنان و نحوه دریافت ویزیت آنلاین دارید پیشنهاد ما به شما عزیزان  مطالعه مقاله ویزیت آنلاین پزشک زنان تا اطلاعات جامع و کاملی دراین‌باره در اختیارتان قرار گیرد.

یکی از جذابیت‌های اپلیکیشن از پزشک امکان ویزیت آنلاین بیمار توسط پزشک متخصص است، چراکه با استفاده از این خدمات بیماران می‌توانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کم‌تر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهره‌مند شوید.

 

 

 

منبع:

 

منابع علمی این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.