سرطان معده ششمین سرطان شایع در دنیا و علت مرگ به دنبال ابتلا به سرطان می باشد. با توجه به این که اکثر بیماران در مراحل پیشرفته بیماری مراجعه می کنند، درمان آن اغلب دشوار به نظر می رسد. در ادامه این مطلب به طور کامل در رابطه با علائم سرطان معده و روش های پیشگیری و درمان آن توضیح داده شده است.
سرطان معده چیست؟
معده بخشی از سیستم گوارشی افراد می باشد. زمانی که سلول های سرطانی با سلول های طبیعی معده جایگزین گردند و رشد کنند، به سرطان معده مبتلا می شویم. برحسب این که کدام قسمت از سلول های معده رشد غیر طبیعی داشته باشند، انواع مختلف سرطان معده تقسیم بندی می گردند. میکروب هلیکوباکتر پیلوری یکی از علل ابتلا به کانسر معده می باشد که با علائمی مانند درد شکم، نفخ، آروغ زدن های مکرر، احساس تهوع و استفراغ تظاهر پیدا می کند. درمان میکروب معده در افراد مستعد، در کاهش موار ابتلا به کانسر معده نقش دارد.
انواع سرطان معده
برحسب این که کدام یک از سلول های معده درگیر می شوند، انواع سرطان معده تقسیم بندی می شوند. به طور مثال برخی انواع آن عبارتند از:
- تومورهای استرومال دستگاه گوارش (GIST): نوعی سارکوم بافت نرم محسوب می گردد.
- آدنوکارسینوم: شایع ترین نوع تومور معده می باشد.
- لنفوم: نوعی سرطان است که از سلول های سیستم ایمنی آغاز می گردد.
- تومورهای کارسینوئید: از سلول های نوروآندوکرین آغاز می گردد.
علائم سرطان معده
کانسر معده در مراحل اولیه اغلب بدون علامت می باشد؛ اکثر علائم سرطان معده اغلب در مراحل پیشرفته بیماری زمانی که دیگر به خوبی به درمان پاسخ نمی دهد، دیده می شوند. برخی علائم کانسر معده نیز کاملا غیر اختصاصی می باشند و در بسیاری بیماری های دیگر مانند ورم معده، رفلاکس، عفونت معده و …. نیز دیده می شوند. شایع ترین علائم سرطان معده عبارتند از:
- سوء هاضمه
- تهوع و استفراغ
- اختلال بلع
- احساس پری غیر طبیعی پس از صرف غذا
- بی اشتهایی
- مدفوع سیاه و شل و قیری رنگ
- کم خونی
- استفراغ خونی
- کاهش وزن
- تورم غدد لنفاوی
- احساس لمس توده در ناحیه معده
- احساس نفخ پس از صرف غذا
پیشنهاد مقاله: ورم غدد لنفاوی و درمان آن با پزشک متخصص غدد
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
پیشگیری سرطان معده
رفلاکس اسید معده به مری، رژیم غذایی پر نمک، استعمال سیگار، مصرف کم میوه و سبزیجات، عفونت معده با میکروب هلیکوباکتر پیلوری، ورم و التهاب معده، پولیپ معده، مصرف غذاهای دودی، سابقه سرطان معده در اعضای درجه اول فامیل و برخی بیماری های ارثی و ژنتیکی همگی احتمال کانسر و بدخیمی معده را افزایش می دهند.
لذا برای پیشگیری سرطان معده، رعایت نکات بهداشتی زیر کمک کننده می باشند:
- مصرف رژیم غذایی حاوی مقادیر فراوان میوه و سبزیجات رنگارنگ روزانه
- پرهیز از مصرف غذاهای شور و دودی شده تا حد ممکن
- پرهیز از استعمال سیگار و در صورت ممکن ترک کامل آن
- در صورت ابتلای یکی از بستگان درجه اول فامیل به کانسر معده، حتما با پزشک مشورت گردد
- درمان میکروب معده در برخی افراد در کاهش خطر ابتلا به کانسر معده کمک کننده می باشد
طول عمر بیماران مبتلا به سرطان معده
بر حسب نوع تومور، مرحله و میزان پیشرفت آن، وضعیت سلامتی عمومی فرد، اندازه تومور، امکان خروج آن توسط جراحی و پاسخ آن به شیمی درمانی یا رادیوتراپی متفاوت می باشد. اغلب تومورهایی که در مراحل اولیه کشف می گردند و توسط جراحی به طور کامل خارج می گردند، با طول عمر نسبتا بالایی همراه هستند. بالعکس، تومورهای پیشرفته که پاسخ مناسبی به شیمی درمانی و رادیوتراپی نیز ندارند، با پاسخ ضعیف به درمان و طول عمر کمتری همراه می باشند.
درمان سرطان معده چگونه انجام می شود؟
برحسب نوع و مرحله تومور، سلامت زمینه ای فرد و محل تومور در افراد مختلف، متفاوت می باشد. گاهی نیز از ترکیبی از چند روش درمانی مختلف همزمان با هم یا به فاصله زمانی کم به دنبال هم استفاده می گردد. از جمله روش های درمان سرطان معده می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- جراحی: اغلب از جراحی برای خروج توده های کوچک همراه با غدد لنفاوی درگیر استفاده می شود. حین جراحی ممکن است تمام معده یا بخشی از آن برداشته شود. گاهی نیز در بیماری پیشرفته برای تسکین علائم از جراحی استفاده می گردد.
- شیمی درمانی: در این روش از داروهای شیمیایی برای نابودی سلول های سرطانی استفاده می گردد. داروهای شیمی درمانی علاوه بر نابودی سلول های سرطانی، با آسیب به سلول های سالم بدن نیز همراه می باشند.
- رادیوتراپی: گاهی همراه با شیمی درمانی از انرژی با دوز بالا برای نابودی سلول های سرطانی استفاده می گردد.
- ایمونوتراپی: برای درمان سرطان های پیشرفته کاربرد دارد. با کمک به سیستم ایمنی در کشف سلول های سرطانی، از نقش موثری در نابودی سلول های سرطانی برخوردار می باشد.
- تارگت تراپی: اغلب در سرطان پیشرفته که با تهاجم به سایر اعضای بدن همراه می باشد، مورد استفاده قرار می گیرید و با هدف گرفتن سلول های سرطانی در نابودی آن ها کمک می کند.
- طب تسکینی: در سرطان های پیشرفته که سایر روش های درمانی کمک کننده نمی باشند، با استفاده از انواع داروهای آرام بخش و کاهنده درد،کیفیت زندگی افزایش می یابد
پیشنهاد ویژه: مطالعه مقاله درمان معده درد و مشاوره آنلاین با متخصص گوارش
سمیه متین
گوارش و کبد
نادیه بنی اسدی
گوارش و کبد
مهران اسماعیلی سود رجایی
گوارش و کبد
مهدی مدرس
گوارش و کبد
ژیلا حضرتی
گوارش و کبد
مجید طالبی انارکی
گوارش و کبد
علیرضا رحیمی
گوارش و کبد
غلامرضا رضامند
گوارش و کبد
هدی حمید
گوارش و کبد