نفرولوژی (کلیه و مجاری ادرار)

آزمایشات قبل از پیوند کلیه

آزمایشات قبل از پیوند کلیه

آزمایشات قبل از پیوند کلیه

برای داشتن هر نوع جراحی ، پزشک از بیمار می خواهد تا قبل از جراحی یک سری آزمایشات قبل از پیوند کلیه را انجام دهد. پیوند کلیه هم از جراحی هایی است که نیاز به آزمایش دارد و به همین دلیل آزمایشات قبل از پیوند کلیه بسیار مهم و حائز اهمیت است و باید حتما به درستی انجام شود.

قبل از بررسی آزمایشات قبل از پیوند کلیه توصیه می کنیم برای داشتن مشاوره پزشکی آنلاین ، اپلیکیشن بیمار ازپزشک را بر روی تلفن همراه خود نصب کنید و در خانه از بهترین متخصصان مشاوره بگیرید.

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که برخی زمان ها حوصله مراجعه به کلینیک ها و بیمارستان ها را به دلیل ازدحام جمعیت نداشته باشید یا اینکه تمایل داشته باشید در خانه بمانید و برای داشتن مشاوره با پزشک متخصص ، سوالات خود را در به صورت آنلاین بپرسید.

 

آیا آزمایشات قبل از پیوند کلیه ضروری است؟

در بیمار نیازمند به کلیه برای دریافت کلیه باید در لیست انتظار قرار بگیرد. سپس قبل از اینکه فرد بتواند در لیست جراحی پیوند کلیه باشد باید آزمایشات قبل از پیوند کلیه را انجام دهد. در ابتدا بر روی بیمار ارزیابی سلامت روان انجام می شود. در این مورد، مشکلات اجتماعی و روانی مرتبط با پیوند عضو ارزیابی می شوند که از آنها می توان به استرس، مشکلات اقتصادی و حمایت خانواده یا افراد نزدیک بیمار اشاره کرد. این مشکلات می توانند به شدت بر نتیجه پیوند موثر باشند.

لازم به ذکر است که این نوع ارزیابی برای یک اهدا کننده زنده انجام می شود.

 

آزمایشات لازم برای اهدای کلیه

پیش از اهدای کلیه، باید آزمایشات قبل از پیوند کلیه بر روی هم دهنده و هم گیرنده پیوند جهت بررسی انطباق ژنتیکی آن ها، ارزیابی سلامتی دهنده و گیرنده از سایر لحاظ، انطباق سایز کلیه ها و …. انجام گردد. مهم ترین آزمایشات لازم پیش از کاندید شدن برای اهدای کلیه عبارتند از:

  • بررسی عملکرد کلیه اهدایی و اطمینان از سالم بودن آن
  • بررسی بیماری های عفونی و قابل انتقال
  • کراس مچ (بررسی عدم وجود آنتی بادی علیه دهنده در خون گیرنده)
  • بررسی انطباق بین کلیه اهدایی و گیرنده
  • آزمایش ادرار
  • آزمایش خون

 

آزمایش پنل برای پیوند کلیه

بررسی پنل آزمایشات قبل از پیوند کلیه در فرد گیرنده پیوند، از نقش مهمی در ارتقا سلامتی و افزایش طول عمر بیماران طی سال های بعدی برخوردار می باشد. مهم ترین آزمایشات قبل از پیوند کلیه در فرد گیرنده که باید بررسی شوند، عبارتند از:

  •  بررسی های تصویربرداری مانند عکس ساده، سی تی اسکن یا ام آر آی
  •   آزمایش خون
  • کراس مچ
  • آزمایش بافت
  • بررسی بیماری های عفونی مانند ایدز و هپاتیت و …
  • بررسی عملکرد کبد و کلیه
  • بررسی پروفایل انعقادی
  •  بررسی الکترولیت های خون
  • بررسی سل نهفته
  • بررسی بیماری های قلبی و عملکرد قلب
  • آزمایش ادرار
  • سونوگرافی کلیه ها، مثانه و مجاری ادراری
  • نمونه برداری از کلیه

 

آزمایشات لازم برای اهدای کلیه

آزمایشات لازم برای اهدای کلیه

 

آزمایش بافت برای پیوند کلیه

این آزمایش نیز یکی از مهم ترین آزمایشات قبل از پیوند کلیه می باشد. این آزمایش جهت بررسی تطابق بین بدن شما و کلیه اهدایی انجام می گردد. این بررسی از طریق یک آزمایش خون ساده انجام می شود. در این روش تطابق بافت شما با دهنده های مختلف بررسی می گردد تا بهترین دهنده برای شما انتخاب گردد. آزمایش بافت درواقع همان HLA Typing پیش از پیوند کلیه می باشد.

 

آزمایش hla برای پیوند کلیه

پیوند کلیه انواع مختلفی دارد. پیوند ممکن است از فرد زنده خویشاوند، غیر خویشاوند، جسد یا فرد مرگ مغزی شده انجام گردد. آزمایش hla یکی از مهم ترین آزمایشات قبل از پیوند کلیه می باشد. عدم تطابق ژنتیکی بین دهنده و گیرنده، منجر به تحریک پاسخ ایمنی در فرد گیرنده و رد پیوند می گردد. دو تا از مهم ترین آنتی‌ژن‌هایی که در پیوند کلیه بررسی می گردند، آنتی‌ژن‌های گروه خونی ABO و آنتی‌ژن‌های لکوسیت انسانی (HLA) می‌باشند. یکی از مهم‌ترین عواملی که مانع از رد پیوند کلیه می شود، بررسی فرد گیرنده و دهنده از نظر آنتی‌ژن‌های hla می باشد. جهت پیوند کلیه هر چه تعداد آلل‌های HLA مشابه بین دهنده و گیرنده بیشتر باشد، بقای عضو پیوندی افزایش می یابد.

بیماران در انتظار پیوند کلیه باید از نظر وجود آنتی‌بادی‌های از پیش‌ ساخته‌شده برضد مولکول‌های HLA دهنده با دیگر آنتی‌ژن‌های سطحی سلول نیز بررسی گردند. در آزمایش آنتی‌بادی واکنش‌دهنده پانل، بیماران در لیست پیوند عضو از نظر حضور آنتی‌بادی‌های از پیش‌ ساخته‌شده واکنش‌دهنده با مولکول‌های HLA آلوژن شایع در جمعیت، مورد ارزیابی قرار می‌گیرند. این آنتی‌بادی‌ها ممکن است به دنبال حاملگی‌های قبلی، انتقال خون یا عمل پیوند عضو قبلی ایجاد شده باشند و خطر رد پیوند را افزایش می دهند.

 

بهترین گروه خونی برای پیوند کلیه

بررسی گروه خونی ABO نیز یکی از مهم ترین آزمایشات پیش از پیوند کلیه می باشد. بهترین گروه خونی برای پیوند کلیه، گروه خونی منطبق و یکسان با گروه خونی فرد گیرنده می باشد. به طور مثال چنانچه فرد گیرنده گروه خونی A مثبت دارد، بهتر است از فرد با گروه خونی A مثبت نیز کلیه دریافت کند تا خطر رد پیوند در او کاهش یابد.

 

مدارک لازم برای اهدای کلیه

پیش از اهدای کلیه، باید پرونده ای شامل اطلاعات فرد دهنده و گیرنده تشکیل گردد. مدارک لازم برای اهدای کلیه در فرد دهنده عبارتند از:

  • نتایج آزمایشات قبل از پیوند کلیه که در بالا به آن اشاره شد
  • ارائه تاییدیه از پزشک متخصص
  • اصل شناسنامه و کارت ملی
  • یک قطعه عکس
  • عکس کارت گروه خونی
  • رضایت نامه
  • اصل و کپی دفترچه بیمه

 

یکی از جذابیت‌های اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات می‌توانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کم‌تر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهره‌مند شوید.

 

آیا آزمایشات قبل از پیوند کلیه ضروری است؟

آیا آزمایشات قبل از پیوند کلیه ضروری است؟

 

خطرات اهدا کننده کلیه

اهدای کلیه برای دهنده به طور کلی عملی بی خطر یا به عبارت بهتر، کم خطر محسوب می گردد. اگرچه که خطر عوارض طولانی مدت این عمل در آینده اندک می باشد، اما احتمال نارسایی کلیه در فرد دهنده به درجاتی افزایش می یابد. علت این امر نیز افزایش کار کلیه باقی مانده می باشد. در واقع یک کلیه باید بار دو کلیه را در بدن به دوش بکشد…

 

چه کسانی نمی توانند پیوند کلیه کنند؟

پیوند کلیه اغلب یک راه نجات برای مبتلایان به نارسایی شدید کلیه می باشد. دیالیز که یک روش جایگزین برای پیوند کلیه به شمار می رود، بسیار سخت و طاقت فرسا می باشد. جهت انجام دیالیز فرد باید سه الی چهار روز در هفته و هر بار سه الی چهار ساعت به مرکز دیالیز مراجعه کند که با افت عملکرد شغلی، تحصیلی و … همراه می باشد. اما پس از پیوند موفق کلیه فرد به راحتی سال ها به زندگی خود ادامه می دهد. اما متاسفانه این روش برای تمام افراد قابل اجرا نمی باشد. چه کسانی نمی توانند پیوند کلیه کنند؟

  • افراد مبتلا به بیماری شدید قلبی یا ریوی
  • افراد دارای عفونت شدید فعال
  • افراد مبتلا به سرطان فعال
  • اعتیاد
  • افراد مبتلا به اختلالات روانی شدید و کنترل نشده
  • افراد مسن
  • افراد خیلی چاق

 

علت مرگ بعد از پیوند کلیه

به دنبال پیشرفت تکنولوژی، امکانات و تجهیزات پزشکی امروزه مرگ بعد از پیوند کلیه به ندرت رخ می دهد. به ندرت علت مرگ بعد از پیوند کلیه ممکن است یکی از موارد زیر باشد:

  • عفونت
  • خونریزی
  • آمبولی
  • بیماری قلبی
  • سرطان

 

هزینه پیوند کلیه

در افراد مختلف برحسب شرایط سلامتی زمینه ای، نوع بیمه، مدت اقامت در بیمارستان، شرایط کلیه پس از پیوند و … متفاوت می باشد. گاهی پس از پیوند فرد در اسرع وقت ترخیص می گردد، بالعکس گاهی فرد به چندین نوبت دیالیز و جایگزینی پلاسما و … احتیاج پیدا می کند. توصیه می گردد پیش از پیوند کلیه در مورد هزینه احتمالی آن با متخصص نفرولوژیست و اورولوژیست خود مشورت کنید.

 

یکی از خدمات فوق‌العاده اپلیکیشن از پزشک که باعث محبوبیت آن در بین بیماران و پزشکان عزیز شده است امکان دریافت ویزیت پزشک آنلاین و یا مشاوره پزشک تصویری می‌باشد در واقع سامانه ازپزشک با قرار دادن این خدمات ارزشمند در سامانه خود باعث شده تا در هر مکانی و هر زمانی بتوانید به راحتی از این خدمات استفاده نمائید. فقط کافی است همین الان اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات این مجموعه برخوردار شوید.

 

داشتن تمام این تخصص‌ها برای داشتن مشاوره پزشکی آنلاین در سامانه ازپزشک ، به این معنی است که شما فقط یک نظر دریافت نمی‌کنید، بلکه مراقبت از شما در میان تیم پزشکان متخصص در سامانه مورد بحث قرار می‌گیرد، نتایج آزمایش شما به سرعت در دسترس خواهد بود،  همچنین قرار ملاقات ‌ها با هماهنگی برنامه ریزی شده و پیوند شما انجام می‌شود. بسیار مهم است بدانید که پیوند کلیه هم انواع مختلف دارد که نحوه انجام هر کدام از آنها با توجه به نوع آن تفاوت دارد.

علائم بعد از پیوند کلیه، دوره نقاهت و مراقبت از بیمار هم اغلب ممکن است در انواع پیوند کلیه متفاوت باشد. برای دریافت مشاوره با پزشک سنگ کلیه کافی است اپلیکیشن از پزشک را نصب و از خدمات فوق‌العاده آن بهره‌مند شوید.

 

 

منابع علمی این مطلب

11 دیدگاه در “آزمایشات قبل از پیوند کلیه

  1. مهران گفت:

    سلام ..چ بیماریهای قبلی باعث میشه .نتونیم کلیه اهدا کنیم ..

    1. سلام.
      مشکلات قلبی،مشکلات ریوی،سرطان فعال،عفونت فعال،معتاد،مشکلات اعصاب و روان،سن خیلی پایین.تک کلیوی بودن…

  2. موحدی گفت:

    آزمایش دندانی یعنی چی میشه توضیح بدید

    1. ازپزشک گفت:

      نظر تیم پزشکی ما:
      در طول پیوند کلیه یک سری آزمایشات انجام می شود مانند آزمایش خون های متعدد که یکی از این آزمایش ها آزمایش دندانی می باشد این آزمایش برای گاهی اوقات که در عمل پیوند کلیه مشکلات خونی ایجاد شد به عنوان مثال اگر پلاکت شما افت کرد به علت مشکلات دندانی خونریزی شدید پیدا نکند از لثه و … زیرا در طول انجام عمل پیوند کلیه امکان خونریزی شدید در صورت سالم نبودن دندان ها می باشد
      همچنین میتونید با خیال راحت و کاملاً در یک بستر ایمن با تیم متخصص اورولوژی در اپلیکیشن ازپزشک هم بصورت آنلاین مشورت نمایید.

  3. Mohsen گفت:

    سلام خواهش میکنم در صورت امکان پاسخ منو سریع بدید چون ضروریه..ممنون……بنده اهدا کننده کلیه هستم،آیا قبلش باید به پزشک متخصص کلیه و مجاری ادراری مراجعه کنم؟یا میشه فقط به آزمایشگاه رفت و آزمایش کاملی که فرد اهدا کننده باید انجام بده رو داد؟در هر دو صورت کدام آزمایشگاه رو هم از نظر هزینه کمتر و هم جواب دقیق پیشنهاد میکنید؟
    ممنون میشم پاسخ بدید

    1. ازپزشک گفت:

      نظر تیم پزشکی ما:
      ببینید تست های کاملی از شما در مراکز ییوند از شما گرفته میشود که جزئیات بسیاری دارد همچنین بیماری های زمینه ای و خون و …
      برای همین شما باید اون مرکزی که پیوند رو قرار است انجام دهد به پزشک و آزمایشگاه همون مرکز مراحعه کنید راهنماییتون میکنند.

  4. Erfan گفت:

    کل ارزیابی و آزمایشات پیش از پیوند کلیه، چقدر زمان میبره؟!
    خواهشا پاسخ بدید

    1. محمدرضا محمدپور گفت:

      سلام بر شما
      آزمایشات پیوند کلیه ممکن است تا چند هفته طول بکشد.

  5. عدنان گفت:

    سلام ببخشید ندا خانوم آیا آزمایشات خونی برای پیوند کلیه کافی نیست؟
    چون من گروه خونیم o+ هستش به همه میخوره یعنی آزمایش های خونی به تنهایی کافی نیست

    1. محمدرضا محمدپور گفت:

      با سلام
      برای پیوند کلیه فقط آزمایش خون و گروه خونی شما کافی نیست و این تصور غلطی است که گروه خونی O+ میتواند به دیگر گروه های خونی کلیه بدهد امروزه فقط از گروه خونی مشابه با یکسری شرایط خاص کلیه جابجا میشود و آزمایش هایی دیگری همچون پنل های خونی آزمایشهای ویروسی و غیره نیز دریافت شود که قبل از هر اقدامی می بایست با پزشک متخصص مشورت نمایید.

      1. Erfan گفت:

        درود
        کل روند ارزیابی و آزمایشات پیش از پیوند چقدر طول می کشه؟!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.