رژیم و تغذیه

علت بالا رفتن قند خون بعد از غذا

علت بالا رفتن قند خون بعد از غذا

علت بالا رفتن قند خون بعد از غذا

 

درباره علت بالا رفتن قند خون بعد از غذا بشتر بدانید، حتما شما هم جملاتی چون قند خونم بالا رفته و یا اینکه مرض قند دارم یا داروی قند می خورم را بارها از این و آن شنیده اید. قند یا گلوکز خون یکی از اجزای بسیار مهم و ضروری خون است و اگر از محدوده نرمال تجاوز کند می تواند در فرد منجر به مشکلات فراوانی شود. گلوکز از طریق مواد غذایی که دریافت می کنیم به بدن می رسد.

بدن پس از هضم کربوهیدرات‌ ، آن‌ ها را به قندی تبدیل می‌کند تا در خون گردش‌کند. قند خون برای دریافت انرژی توسط بدن بسیار ضروری بوده و به اصطلاح منبع انرژی بدن است و چنانچه سطح قند خون از مقدار مورد نیاز بدن بالاتر باشد، بدن آن را ذخیره می‌کند تا بعدا از آن استفاده کند.

به همین دلیل سطح قند خون در طول روز ثابت نیست و دائما در حال تغییر است ، به نوعی که قند خون پس از صرف غذا بالا رفته و پس از یک ساعت شروع به پایین آمدن می‌کند. بدن انسان به مراقبت های زیادی نیاز دارد و به همین دلیل چه زنان و چه مردان باید هر چند ماه یکبار از مشاوره پزشکی بهره ببرند و مراقب سلامتی خود باشند.

با استفاده از خدمات ازپزشک، دیگر نیازی نیست به دنبال یک پزشک متخصص بگردید و با چند ساعت از دست دادن زمان ویزیت شوید. با نصب اپلیکیشن بیمار ازپزشک می توانید در هر زمان و هر مکان، بدون محدودیت و تنها با دسترسی به اینترنت، ویزیت پزشک غدد داشته باشید و به بهبودی برسید.

 

بالا رفتن قند خون بعد از غذا

بالا رفتن قند خون بعد از غذا

 

علت بالا رفتن قند خون بعد از غذا چیست؟

باید قند خون را در محدوده طبیعی و نرمال نگه دارید؛ در غیر این صورت ابتلا به بیماری‌هایی از قبیل دیابت و مشکلات قلبی و عروقی فراهم می‌شود که بسیار خطرناک است. دیابت نوعی بیماری متابولیکی است که با سطح قند خون بالا همراه بوده و به دنبال نقص در ترشح انسولین یا عملکرد آن یا هر دو ایجاد می‌شود .

 سطح بالای گلوکز خون می‌تواند منجر به مشکلات جدی در سلامت افراد شود و آنها را تهدید کند. متاسفانه بیماری دیابت یکی از بیماری‌هایی است که روز به روز به شمار مبتلایان آن اضافه می‌شود، به همین دلیل ضروری است بدانیم کدام غذاها، داروها و یا شرایط زندگی باعث افزایش یا کاهش سطح قند خون می‌شوند.

قند خون درست مانند هورمون، سیستم ایمنی و باکتری‌ های روده، نه باید خیلی بالا باشد و نه خیلی پایین. چنانچه به این عارضه مبتلا باشید و یا اینکه دوست دارید بدانید وضعیت قند خون تان چقدر است باید آزمایش خون بدهید. قند خون ناشتا در آزمایش خون با عنوان FBS مشخص می ‌شود و به عقیده پزشکان ، قند خون نرمال بدن در حالت ناشتا  باید 100 mg/dl یا کمتر باشد.

اگر هم نیاز دارید روزانه در خانه قند خون خود را اندازه گیری کنید باید با استفاده از دستگاه گلوکومتر یا تست قند خون خانگی این کار را انجام دهید. درصورت ابتلا به دیابت و مصرف انسولین هم بسیار لازم است در فواصل مشخص و چند بار در روز قند خونتان را اندازه‌گیری کنید. در این صورت باید زیر نظر پزشک باشید و در هر زمان ازپزشک، مشاوره آنلاین پزشکی بگیرید.

 

قند خون نرمال

قند خون نرمال

 

 چرا بعد از خوردن غذا قند خون بالا می رود ؟

افزایش قند خون بعد از غذا هنگامی که قند خون بعد از غذا خوردن افزایش می‌یابد ، انسولین از پانکراس آزاد می ‌شود تا از این طریق سطح گلوکز را با انتقال به سلول‌های بدن کاهش دهد. بیمارانی که به دیابت مبتلا هستند، عدم تولید کافی یا عدم پاسخ به انسولین در آنها موجب  هیپرگلیسمی می‌شود.

دیابت بسیار مزمن است و اگر هم تحت کنترل باشد تا اتمام عمر با فرد همراه است. ما در مجله ازپزشک در رابطه با دیابت هم صحبت کرده ایم. این بیماری می تواند عوارض خطرناکی چون سکته مغزی و بیماری ‌های قلبی را در فرد افزایش دهد. بالا رفتن قند خون بعد از غذا خوردن دلایل مختلفی دارد.

ممکن است فردی در زمان بیدار شدن از خواب شبانه احساس کند که قندخون بدنش بالاتر از حد نرمال و طبیعی است. البته نگران نباشید چون هر بالا بودن قند خون ناشتا نشانه وجود دیابت نیست چرا که دیابت به معنی بالا بودن همیشگی قند خون ناشتا از مقادیر طبیعی آن تعریف می‌شود.

 

یکی از جذابیت‌های اپلیکیشن ازپزشک امکان مشاوره آنلاین با متخصص تغذیه است، چراکه با استفاده از این خدمات بیماران می‌توانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کم‌تر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی  ویزیت آنلاین  دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهره‌مند شوید.

 

قند خون نرمال در سن 50 سالگی

افزایش سن، مهم ترین علت بالا رفتن قند خون بعد از غذا و ابتلا به دیابت می باشد. برای این که بفهمیم قند خون ما بالا است یا خیر، لازم است تا ابتدا با مقادیر طبیعی قند خون آشنا شویم. قند خون طبیعی در تمام سنین یک تعریف دارد و برحسب روش اندازه گیری و زمان آن، متفاوت می باشد. انواع روش های اندازه گیری قند خون و مقادیر طبیعی آن عبارتند از:

  • قند خون راندم: در این روش نیازی به ناشتا بودن نیست و قند خون ممکن است در هر ساعتی از شبانه روز، قبل یا بعد از غذا اندازه گیری شود. قند خون به طور طبیعی در این روش حدود 70 الی 140 میلی گرم بر دسی لیتر می باشد.
  • قند خون ناشتا: در این روش قند خون صبح ها و پس از 8 الی 12 ساعت ناشتایی اندازه گیری می شود. قند خون نرمال در این روش کمتر از 100 میلی گرم بر دسی لیتر می باشد.
  • هموگلوبین A1C: در این روش میانگین قند خون شما طی 2 الی 3 ماه گذشته بررسی می گردد. این روش نیاز به ناشتایی ندارد و در هر ساعتی از شبانه روز قابل اندازه گیری می باشد. هموگلوبین A1C به طور طبیعی حدود 4 الی 5.6 می باشد.

 

میزان قند خون بعد از شام در افراد سالم

میزان قند خون بعد از شام در افراد سالم، همان قند راندوم می باشد که در قسمت قبل نیز به آن اشاره شد. به طور کلی قند خون کمتر از 200 در هرساعتی از شبانه روز (قبل یا بعد از مصرف غذا)، طبیعی در نظر گرفته می شود. البته توجه داشته باشید که یک بار قند راندوم بالای 200 نیز به تنهایی به معنی ابتلا به دیابت نمی باشد. همچنین دقت اندازه گیری قند خون با  گلوکومتر در منزل نیز کمتر از اندازه گیری آن در آزمایشگاه می باشد.

لذا چنانچه قند خون شما بعد از شام بالای 200 گزارش شد (قند خون کمتر از 200 بعد از شام طبیعی محسوب می گردد)، حتما قند خون خود را به روش آزمایشگاهی نیز اندازه گیری کنید و علائم قند خون بالا را که در ادامه مطلب به آن اشاره شده است در خود بررسی کنید. دیابت، مهم ترین علت بالا رفتن قند خون بعد از غذا می باشد که در صورت تایید، باید مشاوره با پزشک فوق تخصص غدد یا متخصص داخلی انجام شود.

 

علت بالا رفتن قند خون بعد از صبحانه

اندازه گیری قند خون به این روش که به آن به اختصار OGTT هم گفته می شود، روش رایجی نمی باشد. از این روش اغلب جهت بررسی علت بالا رفتن قند خون بعد از غذا در زنان حامله استفاده می شود. در این روش آزمایشگاه به شما یک بسته قند می دهد که حاوی مقدار مشخصی از گلوکوز است تا در آب حل کنید و میل کنید. پیش از مصرف محلول قند و همچنین یک ساعت و دو ساعت بعد از مصرف آن قند خون شما اندازه گیری می شود. قند کمتر از 140 میلی گرم بر دسی لیتر دو ساعت پس از مصرف محلول گلوکوز، طبیعی محسوب می گردد.

 

قند 250 بعد از غذا

قند 250 بعد از غذا هم در افراد سالم و هم در افراد مبتلا به دیابت، بالا محسوب می گردد. در افراد سالم قند خون بعد از غذا زیر 200 طبیعی می باشد؛ چنانچه بیشتر از 250 باشد باید به روش آزمایشگاهی اندازه گیری شود و علائم دیابت که مهم ترین علت بالا رفتن قند خون بعد از غذا می باشد بررسی گردد. در افراد مبتلا به دیابت نیز قند خون بعد از غذا باید کمتر از 180 میلی گرم بر دسی لیتر حفظ گردد. در این افراد باید با تغییر در سبک زندگی یا مصرف داروهای کاهنده قند خون، کنترل گردد.

درخواست نوشتن آزمایش آنلاین دهید!
آزمایش میخوای بدی و نیاز به نسخه اینترنتی آزمایش داری؟ درخواست نوشتن نسخه آزمایش آنلاین ازپزشک داری؟
قبل از درخواست ویزیت، از طریق اپلیکیشن ازپزشک با قیمت خیلی مناسب درخواست آزمایش آنلاین بده و بعد از انجام آزمایش با جواب آزمایشت ازپزشک ویزیت بگیر!

قند 150 دو ساعت بعد از غذا

قند 150 دو ساعت بعد از غذا در افراد سالم، طبیعی محسوب می گردد (همان طور که در بالا نیز اشاره شده قند کمتر از 200 در افراد سالم طی روز طبیعی می باشد). در افراد مبتلا به دیابت نیز هدف از کنترل قند، قند دو ساعت بعد از غذا کمتر از 180 می باشد. لذا در دیابت، قند 150 دو ساعت بعد از غذا مطلوب محسوب می گردد.

اما علت بالا بودن قند دو ساعته بعد از مصرف محلول گلوکوز خوراکی (OGTT) اندازه گیری شود، قند 150 (بیشتر از 140) ، بالا محسوب می گردد.

 

علائم قند خون بعد از غذا:

  • احساس گرسنگی یا تشنگی بیش از حد معمول.
  • بیشتر از حد معمول ادرار کردن.
  • احساس خستگی، خواب آلودگی و کمبود انرژی داشتن
  • به وضوح ندیدن اجسام و یا وقتی به منبع نور نگاه کنید هاله ببینید.
  • خشکی دهان
  • تهوع و استفراغ
  • درد شکم
  • کاهش وزن غیر ارادی
  • تاخیر در ترمیم زخم ها

 

عوارض قند خون بالای 200

دیابت با عوارض کوتاه مدت و طولانی مدت متعددی همراه می باشد. از جمله مهم ترین عوارض قند خون بالای 200 می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی مانند سکته قلبی
  • فشار خون بالا
  • آسیب به اعصاب (نوروپاتی)
  • آسیب به عروق خونی شبکیه چشم (رتینوپاتی دیابتی)
  • تاخیر در بهبود زخم ها به خصوص در ناحیه پا که با افزایش خطر قطع عضو همراه می باشد
  • اختلالات اسکلتی و مفصلی
  • عفونت های دهان و دندان
  • آسیب به کلیه ها و بالا رفتن کراتینین خون
  • کتواسیدوز دیابتی یا کومای دیابتی
  • افزایش خطر ابتلا به عفونت
  • افزایش حوادث مغزی مانند سکته مغزی

 

علائم قند خون بالا

علائم قند خون بالا

 

با دیدن علائم قند خون بالا چه کارهایی باید انجام دهیم؟

با دیدن علائم قند خون بالا چه کارهایی باید انجام دهیم؟ اگر هر یک از این علائم را دارید، فوراً قند خون خود را اندازه‌گیری کنید. تحت هیچ شرایطی سعی نکنید این علائم را با انسولین اضافه یا داروی دیگر مداوا کنید و حتما ازپزشک ، مشاوره آنلاین پزشکی بگیرید و زیر نظر متخصص غدد باشید.

 

قند خون بالا را چگونه پایین بیاوریم؟

روش های متعددی برای پایین آوردن قند خون در دیابت پیشنهاد شده است. گاهی تغییر در سبک زندگی به تنهایی کافی می باشد؛ اما گاهی نیز مصرف داروهای خوراکی کاهنده قند یا تزریق انسولین غیر قابل اجتناب به نظر می رسند. روش ها عبارتند از:

  • افزایش فعالیت فیزیکی
  • مشاوره با متخصص تغذیه و رعایت رژیم غذایی مناسب
  • مصرف داروهای خوراکی کاهنده قند خون طبق مشورت با پزشک فوق تخصص غدد یا پزشک متخصص داخلی
  • تزریق انسولین در صورت لزوم طبق مشورت با پزشک فوق تخصص غدد یا پزشک متخصص داخلی
  • افزایش مصرف فیبر در رژیم غذایی
  • مصرف کافی مایعات
  • پرهیز از استرس و اضطراب
  • خواب کافی و با کیفیت
  • حفظ وزن ایده ال

اگر نیاز به اطلاعات بیشتری درباره بیماری قند خون و عوارض ان دارید می‌توانید با سامانه از پزشک به صورت آنلاین از پزشک متخصص غدد مشاوره دریافت نمائید.

 

منابع علمی این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.