قرص پرانول یا پروپرانولول به عنوان یک داروی عمومی در دسترس است. پروپرانولول به چهار شکل وجود دارد: قرص خوراکی، کپسول خوراکی طولانی رهش، محلول مایع خوراکی و تزریقی. قرص خوراکی پروپرانولول بار کاری قلب شما را کاهش می دهد و به ضربان منظم آن کمک می کند. برای حمایت از عملکرد قلب پس از حمله قلبی و همچنین درمان فشار خون بالا، آنژین صدری، فیبریلاسیون دهلیزی و لرزش استفاده می شود. همچنین برای پیشگیری از میگرن و کمک به مدیریت تومورهای تیروئید و غده فوق کلیوی استفاده می شود. ما در این مطلب در مورد عوارض قرص پرانول و تداخلات دارویی آن صحبت خواهیم کرد.
هشدارهای مهم
هشدار برای قطع درمان: بدون مشورت با پزشک خود، مصرف این دارو را قطع نکنید. قطع ناگهانی پروپرانولول می تواند باعث تغییر در ریتم قلب و فشار خون، تشدید درد قفسه سینه یا حمله قلبی شود.
هشدار خواب آلودگی: این دارو می تواند باعث خواب آلودگی شود. رانندگی نکنید، از ماشین آلات استفاده نکنید، یا فعالیتی را که نیاز به هوشیاری دارد انجام ندهید تا زمانی که بدانید این دارو چگونه بر شما تأثیر می گذارد.
هشدار دیابت: پرانول می تواند باعث هیپوگلیسمی (قند خون پایین) شود.
هشدار آسم: اگر آسم یا مشکلات تنفسی مشابه دارید، پروپرانولول مصرف نکنید. می تواند آسم شما را بدتر کند.
پقرص پرانول چیست؟
پروپرانولول بار کاری قلب شما را کاهش می دهد و به ضربان منظم آن کمک می کند.
- درمان فشار خون بالا
- مدیریت ریتم قلب در فیبریلاسیون دهلیزی
- تسکین آنژین (درد قفسه سینه)
- جلوگیری از حملات میگرن
- کاهش لرزش
- کمک به شرایط پزشکی مربوط به تیروئید و غدد فوق کلیوی شما
- پشتیبانی از عملکرد قلب پس از حمله قلبی
- حمایت از عملکرد قلب در افراد مبتلا به تنگی زیر آئورت هیپرتروفیک (بیماری که باعث بزرگ شدن بطن چپ قلب می شود)
بیشتر بخوانید: کاربردهای قرص فاموتیدین + زمان مصرف + عوارض مصرف+ دلایل تجویز
قرص پرانول چگونه کار می کند
پروپرانولول متعلق به گروهی از داروها به نام بتا بلوکرها است. این داروها اغلب برای درمان شرایط مشابه استفاده می شوند.
روشی که این دارو برای کاهش فشار خون عمل می کند به وضوح درک نشده است. بار کاری قلب را کاهش می دهد و از آزاد شدن ماده ای به نام رنین از کلیه ها جلوگیری می کند.
خاصیت مسدودکننده بتا به مدیریت ریتم قلب، به تاخیر انداختن شروع درد قفسه سینه، جلوگیری از حملات میگرن و کاهش لرزش کمک می کند.
چقدر طول می کشد
پس از مصرف یک دوز پروپرانولول، نیمی از دارو در عرض حدود 6 ساعت از بدن شما دفع می شود. این به عنوان نیمه عمر دارو شناخته می شود.
دوز پروپرانولول بسته به شرایطی که برای درمان استفاده می شود متفاوت است. بسته به شرایطی که پروپرانولول را برای آن مصرف می کنید، دارو را دو بار یا بیشتر در روز مصرف خواهید کرد. مطالعات فراوانی دوز را تعیین کردهاند که به حفظ سطح مؤثر دارو در بدن برای شرایط مختلفی که درمان میکند کمک میکند.
بیشتر بخوانید: قرص فاموتیدین چیست و چه کاربردی دارد؟
پروپرانولول برای اضطراب
بتا بلاکرها مانند پروپرانولول گاهی اوقات برای درمان انواع خاصی از اضطراب بدون برچسب تجویز می شوند. این به این دلیل است که بتا بلوکرها به پیشگیری از علائم اضطراب مانند ضربان قلب، تعریق و لرزش کمک می کنند. با استفاده خارج از برچسب، پزشکان دارویی را برای هدفی غیر از آنچه برای آن تایید شده است، تجویز می کنند. با این حال، تحقیقات نشان می دهد که مطالعات بیشتری برای تعیین اثربخشی و ایمنی مصرف پروپرانولول برای این استفاده مورد نیاز است.
عوارض قرص پرانول
ممکن است باعث خواب آلودگی شود. رانندگی نکنید، از ماشین آلات استفاده نکنید، یا فعالیتی را که نیاز به هوشیاری ذهنی دارد انجام ندهید
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
عوارض جانبی رایج پرانول عبارتند از:
- ضربان قلب کندتر
- اسهال
- خشکی چشم
- ریزش مو
- حالت تهوع
- ضعف یا خستگی
اگر این اثرات خفیف باشند، ممکن است ظرف چند روز یا چند هفته از بین بروند. اگر عوارض قرص پرانول شدیدتر هستند یا از بین نمی روند، با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید.
عوارض جانبی جدی قرص پرانول
اگر عوارض جانبی جدی داشتید(عوارض قرص پرانول) فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
عکس العمل های آلرژیتیک. می تواند شامل موارد زیر باشد:
- بثورات پوستی
- خارش
- کندوها
- تورم صورت، لب ها یا زبان شما
- مشکلات تنفسی
- تغییرات قند خون
- دست یا پاهای سرد
- کابوس یا مشکل خواب
- پوست خشک
- توهمات
- گرفتگی یا ضعف عضلانی
- ضربان قلب آهسته
- تورم پاها یا مچ پاها
- افزایش وزن ناگهانی
- استفراغ
زهرا زارع
عمومی
زهرا پور امان اللهی
عمومی
مهرشاد موری محمدی
عمومی
امیررضا فرجی اسنگدانی
عمومی
الهام عباسی
عمومی
شقایق محمدی
عمومی
روشان بیرگانی
عمومی
محدثه هاتف
عمومی
احسان عبادتی پور
عمومی
بهاره سلطانی
عمومی
اشکان خانی رباطی
عمومی
فاطمه قاسمی
عمومی
شقایق زندیه
عمومی
فرید سنگین آبادی
عمومی
رامین داداللهی ساراب
عمومی
علیرضا اسعدی
عمومی
معصومه مهنی
عمومی
امیر حسین جهانبخش
عمومی
علی نویدی
عمومی
محمد رستمی راوری
عمومی
تداخلات دارویی
قرص پرانول ممکن است با سایر داروها تداخل داشته باشد.
نمونههایی از داروهایی که میتوانند باعث تداخل با پروپرانولول شوند در زیر فهرست شدهاند.
داروهای آریتمی
مصرف پروپرانولول با سایر داروهایی که مشکلات ریتم قلب را درمان می کنند ممکن است عوارض جانبی بیشتری ایجاد کند. اینها شامل کاهش ضربان قلب، کاهش فشار خون یا انسداد قلب است. در صورت تجویز همزمان این داروها، پزشک احتمالاً احتیاط خواهد کرد.
نمونه هایی از این داروها عبارتند از:
- آمیودارون (پاسرون، نکسترون)
- برتیلیوم
- کینیدین
سایر داروهای فشار خون
پروپرانولول را با بتا بلوکر دیگری استفاده نکنید. می تواند ضربان قلب شما را بیش از حد کاهش دهد. نمونه هایی از بتا بلوکرها عبارتند از:
- آسبوتولول
- آتنولول (تنورمین)
- بیسوپرولول
هشدار آلرژی
پروپرانولول می تواند یک واکنش آلرژیک شدید ایجاد کند. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- کهیر
- خس خس سینه
- مشکل در تنفس
- تورم دهان، صورت، لب ها، زبان یا گلو
هشدار تداخل الکلی
الکل می تواند سطح پرانول را در بدن شما افزایش دهد. این می تواند عوارض جانبی بیشتری ایجاد کند. هنگام مصرف این دارو نباید الکل مصرف کنید.
پیشنهاد ویژه: مطالعه مقاله قرص ملاتونین چیست و چه عوارضی دارد؟
هشدار برای افرادی که شرایط سلامت خاصی دارند
- برای افراد مبتلا به شوک قلبی: از پروپرانولول استفاده نکنید. پروپرانولول نیروی ضربان قلب شما را کاهش می دهد که می تواند این وضعیت را بسیار بدتر کند.
- برای افرادی که ضربان قلبشان کندتر از حد متوسط است: نباید از پروپرانولول استفاده کنید. این دارو می تواند ضربان قلب شما را حتی بیشتر کند کند که می تواند خطرناک باشد.
- برای افراد مبتلا به آسم: نباید از پروپرانولول استفاده کنید. این دارو می تواند آسم شما را بدتر کند.
- برای افراد مبتلا به دیابت: پروپرانولول می تواند باعث هیپوگلیسمی (قند خون پایین) شود. همچنین ممکن است علائم قند خون پایین مانند ضربان قلب سریعتر از حد متوسط، تعریق و لرزش را بپوشاند. در صورت ابتلا به دیابت، این دارو باید با احتیاط مصرف شود، به خصوص اگر انسولین یا سایر داروهای دیابت مصرف می کنید که می توانند باعث کاهش قند خون شوند.
- برای افراد مبتلا به تیروئید بیش فعال: پروپرانولول می تواند علائم پرکاری تیروئید (تیروئید پرکار) مانند ضربان قلب سریعتر از حد متوسط را پنهان کند. اگر به طور ناگهانی مصرف پروپرانولول را قطع کنید و دچار پرکاری تیروئید شوید، علائم شما بدتر می شود یا ممکن است به یک بیماری جدی به نام طوفان تیروئید مبتلا شوید.
- برای افراد مبتلا به برونشیت مزمن یا آمفیزم: به طور کلی، اگر مشکلات تنفسی دارید، نباید پروپرانولول مصرف کنید. می تواند وضعیت ریه شما را بدتر کند.
- برای افرادی که قصد انجام عمل جراحی بزرگ را دارند: به پزشک خود بگویید که پروپرانولول مصرف می کنید. این دارو می تواند نحوه واکنش قلب شما به بیهوشی عمومی و جراحی را تغییر دهد.
- برای افراد مبتلا به گلوکوم: پروپرانولول ممکن است فشار را در چشم شما کاهش دهد. این ممکن است تشخیص اینکه آیا داروهای شما برای گلوکوم موثر هستند یا نه، دشوار است. هنگامی که مصرف پروپرانولول را متوقف می کنید، ممکن است فشار در چشم شما افزایش یابد.
هشدار برای گروه های دیگر
برای افراد باردار: اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید با پزشک خود صحبت کنید. مطالعات کافی برای اطمینان از تأثیر قرص پرانول بر جنین انجام نشده است. این دارو تنها در صورتی باید استفاده شود که سود بالقوه آن بیشتر از خطر بالقوه باشد.
برای افرادی که در دوران شیردهی هستند: پروپرانولول از طریق شیر مادر منتقل می شود. این دارو ممکن است در هنگام شیردهی استفاده شود، اما کودک شما باید تحت نظر باشد. در یک کودک، قرص پرانول ممکن است باعث کندی ضربان قلب و کاهش قند خون شود. همچنین می تواند باعث کاهش اکسیژن در خون شود که می تواند منجر به سیانوز شود. این وضعیت پوست، لب ها یا ناخن های کودک شما را آبی می کند.
برای افراد مسن: افراد مسن ممکن است عملکرد کبد، کلیه و قلب و سایر شرایط پزشکی را کاهش دهند. پزشک شما این فاکتورها و داروهایی را که هنگام شروع درست در نظر می گیرید، مصرف می کند.
پیشنهاد مقاله: همه چیز درباره قرص ناپروکسن و موارد مصرف این مسکن
زهرا زارع
عمومی
زهرا پور امان اللهی
عمومی
مهرشاد موری محمدی
عمومی
امیررضا فرجی اسنگدانی
عمومی
الهام عباسی
عمومی
شقایق محمدی
عمومی
روشان بیرگانی
عمومی
محدثه هاتف
عمومی
احسان عبادتی پور
عمومی
بهاره سلطانی
عمومی
اشکان خانی رباطی
عمومی
فاطمه قاسمی
عمومی
شقایق زندیه
عمومی
فرید سنگین آبادی
عمومی
رامین داداللهی ساراب
عمومی
علیرضا اسعدی
عمومی
معصومه مهنی
عمومی
امیر حسین جهانبخش
عمومی
علی نویدی
عمومی
محمد رستمی راوری
عمومی