انواع روش های جراحی دیسک کمر، خطرات و عوارض آن چیست؟
کمردرد، یکی از شایع ترین شکایات افراد به خصوص در سنین میانسالی و سنین بالاتر می باشد، به طوری که میلیون ها نفر در کل دنیا (حدود 577 میلیون نفر در سال 2017) از کمردرد رنج می برند. کمردرد ممکن است به علل مختلفی مانند بیماری دیسک بین مهره ای، تنگی کانال نخاع کمری، اسپوندیلوزیس (Spondylolysis)، اسپوندیلولیستزیس (Spondylolisthesis)، نئوپلاسم ها، عفونت ها، التهاب، استئوپروز، استئواسکلروز و آنومالی های مادرزادی رخ دهد. اغلب علل کمردرد بدون نیاز به جراحی و با درمان های دارویی، فیزیوتراپی و روش های غیرتهاجمی به طور کامل طی یک ماه پس از شروع کمردرد به طور کامل بهبود می یابند؛ و برخی عوارض باقی مانده نیز طی 3 ماه از شروع کمردرد و به تدریج بهبود می یابند. جراحی، در تعداد کمی از مبتلایان به کمردرد در صورت عدم بهبود علی رغم حداکثر درمان طبی و یا بروز علائم خطر ضرورت می یابد. در ادامه در رابطه با انواع روش های جراحی دیسک کمر، خطرات و عوارض آن به طور کامل توضیح داده شده است.
انواع روش های جراحی دیسک کمر
کمردرد از لحاظ زمان شروع به 3 دسته تقسیم بندی می گردد:
- کمردرد حاد (4 هفته)
- کمردرد تحت حاد (4 الی 12 هفته)
- کمردرد مزمن (بیشتر از 12 هفته)
اگرچه که اغلب موارد کمردرد با روش های طبی و یا غیرتهاجمی به خوبی برطرف می گردند، اما انجام جراحی دیسک کمر در تعداد کمی از افراد، غیر قابل اجتناب به نظر می رسد. اگرچه که جراحی در برخی موارد کمردرد مزمن بسیار کمک کننده می باشد، اما بهبودی کامل به دنبال جراحی کمردرد مزمن، به ندرت حاصل می گردد. از جمله ضرورت های جراحی کمردرد و جراحی دیسک کمر، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- ضعف عضلانی پیشرونده (مورد تایید با معاینه یا EMG)
- نشانه های تحت فشار بودن نخاع در کمردرد مانند اختلال عملکرد روده یا مثانه، بی حسی پرینه، سطح حسی روی تنه و ضعف و اسپاستیسیتی دوطرفه ساق پا
- کمردرد و درد رادیکولار ناتوان کننده علی رغم حداکثر درمان طبی
اگرچه که اغلب موارد کمردرد مزمن نیاز به جراحی اورژانسی ندارند، اما در برخی موارد مانند ضعف پیشرونده عضلات و یا علائم سندروم دم اسب (Cauda equina syndrome)، جراحی کمردرد و دیسک کمر باید به طور اورژانس انجام گردد.
جراحی دیسک کمر و جراحی فیوژن ستون فقرات (Spinal fusion)
طی این روش جراحی که شایع ترین روش مورد استفاده جهت درمان کمردردهای مزمن غیراختصاصی به دنبال تغییرات دژنراتیو دیسک بین مهره ها می باشد، تنه چند مهره به هم متصل و فیکس می گردند. هدف این روش جراحی که اغلب از گرافت استخوانی جهت فیوژن مهره ها به یکدیگر استفاده می گردد، کاهش حرکات دردناک و بازگرداندن پایداری ستون فقرات می باشد. مهم ترین عارضه فیوژن ستون فقرات، بروز تغییرات دژنراتیو در مهره های اطراف و محدودیت در حرکات ستون فقرات می باشد.
جراحی تعویض دیسک کمری (Lumbar disc replacement)
جراحی تعویض دیسک مهره کمری با دیسک مصنوعی، روشی جدیدتر نسبت به جراحی فیوژن ستون فقرات می باشد. این روش جراحی دیسک کمر برای افراد جوانتر از 60 سال که تنها یک دیسک درگیر بین L3 و S1 بدون هیچ گونه دفورمیتی مانند اسپوندیلولیستزیس و اختلال نورولوژیک دارند، توصیه می گردد. در این روش جراحی احتمال بروز عوارضی مانند محدودیت حرکات ستون فقرات و بروز تغییرات دژنراتیو در مهره های اطراف کمتر می باشد. نتیجه نهایی در کاهش کمردرد در این روش با فیوژن مهره های کمری یکسان می باشد.
یکی از خدمات فوقالعاده سامانه از پزشک که باعث محبوبیت آن در بین بیماران و پزشکان عزیز شده است امکان دریافت ویزیت پزشک آنلاین و یا مشاوره پزشک تصویری میباشد در واقع سامانه ازپزشک با قرار دادن این خدمات ارزشمند در سامانه خود باعث شده تا در هر مکانی و هر زمانی بتوانید به راحتی از این خدمات استفاده نمائید. فقط کافی است همین الان اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات این مجموعه برخوردار شوید.
جراحی پرولاپس دیسک کمر (Lumbar disc prolapse)
هدف از این روش جراحی، خروج تمام یا قسمتی از دیسک پرولابه جهت کاهش فشار به ریشه های عصبی و کاهش کمردرد می باشد. انواع روش های خروج دیسک پرولابه جهت کاهش کمردرد عبارتند از:
- جراحی دیسک کمر باز (Open discectomy): با ایجاد یک شکاف جراحی و اغلب به روش لامینکتومی (خروج لامینای مهره ها جهت کاهش فشار به ریشه های عصبی و کاهش کمردرد) انجام می گردد.
- جراحی میکروسکوپی دیسک کمر (Microdiscectomy): در این روش جراحی دیسک کمر، از میکروسکوپ با نور بیشتر و قدرت چند برابر برای دیدن ریشه های عصبی استفاده می گردد. در این روش نسبت به روش لامینکتومی، شکاف کوچکتری ایجاد گشته و مقدار کمتری از استخوان لامینا جهت کاهش کمردرد خارج می گردد.
- روش های جراحی Minimally invasive: از جمله این روش های جراحی دیسک کمر می توان به نوکلئوتومی از طریق پوست (Percutaneous manual nucleotomy)، خروج دیسک از طریق پوست (Percutaneous discectomy)، و استفاده از امواج رادیوفرکوئنسی (Radiofrequency nucleoplasty) اشاره نمود. در این روش های جراحی برای کاهش کمردرد از برش های کوچکتر روی پوست و عضلات با دید غیرمستقیم استفاده می گردد. در برخی از این روش ها از لیزر جهت سوزاندن مرکز دیسک و ایجاد حفره میکروسکوپی در داخل آن استفاده می گردد. عوارض در این روش های جراحی جهت کاهش کمردرد به ندرت رخ داده و بهبودی به سرعت حاصل می گردد.
پیشنهاد ویزه مطالعه مقاله کمر درد
جراحی تنگی کانال نخاعی و اسپوندیلولیستزیس (spondylolisthesis)
به لغزش رو به جلوی جسم مهره به علت تغییرات دژنراتیو دیسک بین مهره ای و مفاصل فاست (Facet joints)، اسپوندیلولیستزیس گفته می شود. تنگی کانال نخاع و فشار به ریشه های عصبی به خصوص در L4 اغلب به دنبال لغزش جسم مهره ایجاد می گردد. در صورت بروز تنگی و کمردرد پیشرونده، از روش های جراحی لامینکتومی با یا بدون فیوژن جهت کاهش کمردرد استفاده می گردد.
جراحی اسپوندیلوز کمری و اسپوندیلولیستزیس ایسکمیک (Spondylosis & Isthmic spondylolisthesis)
به نقص در پارس اینترآرتیکولاریس، اسپوندیلوز گفته می شود. اغلب موارد اسپوندیلوز بدون علامت و بدون همراهی با کمردرد بوده و در L5 رخ می دهند و با درمان طبی و فیزیوتراپی به طور کامل بهبود می یابند. اسپوندیلولیستزیس ایسکمیک بر اثر ایجاد ضایعه لیتیک در پارس اینترآرتیکولاریس و لغزش رو به جلوی تنه مهره و بروز کمردرد ایجاد می گردد. جراحی فقط در صورت لغزش پیشرونده جسم مهره ها، تحت فشار قرار گرفتن ریشه های عصبی و ناپایداری در ستون فقرات توصیه می گردد. اغلب از روش جراحی فیوژن پوسترولترال با یا بدون لامینکتومی برای کاهش کمردرد استفاده می گردد.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت ویزیت و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
درمان کمردرد مقاوم به درمان
بهبودی در برخی موارد کمردرد علی رغم حداکثر درمان طبی و جراحی، حاصل نمی گردد. در این موارد ممکن است از روش های آلترناتیو ماند مصرف اپیوئیدها تحت نظر پزشک و یا روش های تحریک نخاع مانند جایگذاری الکترود در فضای اپیدورال مجاور محل درد جهت اثر سمپاتولیتیک آن جهت بهبود کمردرد استفاده نمود. همچنین استفاده از تزریق های اپیدورال سالین ایزوتون یا هیپرتون و هیالورونیداز و یا تزریق اپیوئیدها در فضای اینتراتکال نیز از سایر روش های درمان کمردرد مقاوم می باشند.
همان طور که توضیح داده شد، انواع روش های درمان کمردرد و جراحی دیسک کمر با ویزیت پزشک آنلاین با پزشک متخصص جراح ستون فقرات در تمام نقاط کشور در دسترس اکثر مردم قرار گرفته اند؛ و توصیه می شود با مشورت با پزشکان متخصص مختلف، بهترین روش جراحی دیسک کمر و کمردرد برای هر کس به صورت منحصر به فرد طراحی و انتخاب گردد.
اگر نیاز به اطلاعات بیشتری در زمینه بیماری کمر درد دارید پیشنهاد ما به شما عزیزان مطالعه مقاله ویزیت پزشک متخصص دیسک کمر است تا اطلاعات کاملتری در این زیمنه در اختیارتان قرار گیرد.