سرطان پوست چیست و چه علائمی دارد؟

سرطان پوست چیست

فهرست مطالب

به طور نسبی از هر 5 نفر، یک نفر ممکن است در طول زندگی به سرطان پوست مبتلا گردد. سرطان پوست که یکی از شایع ترین انواع سرطان ها می باشد، در صورت تشخیص در زمان مناسب و در مراحل اولیه، به راحتی قابل کنترل و درمان می باشد. لذا آشنایی با علائم و تشخیص زودرس آن، از نقش مهمی در افزایش بقاء و کیفیت زندگی برخوردار می باشد. برای آشنایی با انواع سرطان پوست و تشخیص به موقع و درمان آن از اپلیکیشن ویزیت آنلاین ازپزشک استفاده کنید .

 

سرطان پوست چیست؟

به رشد غیرقابل کنترل سلول های پوست، سرطان پوست گفته می شود. سرطان پوست یکی از شایع ترین انواع سرطان می باشد که اگرچه در هرکسی ممکن است رخ دهد، ولی در افراد زیر بیشتر دیده می شود:

  • تماس طولانی مدت با نور آفتاب
  • پوست روشن
  • سابقه آفتاب سوختگی در کودکی یا نوجوانی
  • خال های پوستی
  • سابقه دریافت رادیوتراپی
  • سابقه سرطان پوست در بستگان درجه یک
  • نقص سیستم ایمنی مانند ایدز، پیوند عضو و مصرف طولانی مدت کورتون
  • سابقه کار و تماس با آرسنیک

این نوع سرطان انواع مختلفی دارد و سرطان سلول سنگفرشی و کارسینوم سلول بازال شایع ترین انواع آن می باشند.

 

علائم سرطان پوست

بر حسب نوع سرطان، در افراد مختلف متفاوت می باشند. به طور مثال کارسینوم های سلول بازال اغلب به صورت برآمدگی های مرواریدی شکل و صاف دیده می شود؛ سرطان سلول سنگفرشی به صورت ندول های قرمز رنگ سفت دیده می شود؛ ملانوم نیز اغلب به صورت برآمدگی های با لبه ی نامنظم قهوه ای رنگ در تمام نقاط پوست ممکن است دیده شود؛ انواع نادرتر سرطان پوست مانند سارکوم کاپوسی نیز به شکل برآمدگی های قرمز ارغوانی عروقی بر روی پوست دیده می شوند.

 

انواع سرطان پوست
انواع سرطان پوست

 

انواع سرطان پوست

سرطان پوست انواع مختلفی دارد و به طور کلی به 2 دسته ملانوم ها و غیر ملانوم ها تقسیم بندی می گردد. کارسینوم سلول بازال و سرطان سلول سنگفرشی شایع ترین انواع سرطان پوست می باشند که از لایه های بازال و سنگفرشی پوست آغاز می گردند. ملانوم که سومین سرطان شایع پوست می باشد، از ملانوسیت ها منشا می گیرد.

 

کارسینوم سلول بازال (BCC)

کارسینوم سلول بازال اغلب به صورت یک برآمدگی روشن غیرقابل بهبود بر روی پوست آغاز می گردد؛ اگرچه ممکن است به سایر اشکال مانند برآمدگی قهوه ای، سیاه یا آبی رنگ، برآمدگی صاف و پوسته دار و یا ضایعه سفید مومی شکل نیز دیده شود! این نوع سرطان اغلب در نواحی در معرض آفتاب مانند سر و گردن دیده می شود؛ البته به طور کمتر شایع ممکن است در سایر نواحی بدن مانند ناحیه تناسلی نیز دیده شود.

 

سرطان سلول سنگفرشی (SCC)

سرطان سلول سنگفرشی اگرچه ممکن است رفتار تهاجمی داشته باشد، اما در صورت تشخیص زودرس به راحتی قابل کنترل می باشد. عدم تشخیص سرطان سلول سنگفرشی می تواند منجر به دست اندازی سلول های سرطانی به سایر نقاط بدن و بروز عوارض جبران ناپذیر گردد. این نوع سرطان پوست ممکن است به شکل یک برآمدگی قرمز کوچک و غیرقابل بهبود، زخم های شبیه زگیل و یا زخم های قرمز پوسته دار در سطح پوست یا لب یا ناحیه تناسلی دیده شود.

 

ملانوم

ملانوم که تقریبا می توان گفت کشنده ترین سرطان پوست می باشد، از ملانوسیت ها (سلول هایی که در تولید رنگدانه های پوست نقش دارند) آغاز می گردد. اغلب در نواحی در معرض آفتاب مانند صورت، دست ها و پاها دیده می شود. ملانوم علاوه بر پوست ممکن است داخل چشم و یا به ندرت داخل بینی و گلو نیز دیده شود. تماس طولانی مدت با نور آفتاب و برنزه کردن پوست، مهم ترین علل ابتلا به این بیماری می باشند. ملانوم اغلب به صورت برآمدگی و ضایعات تیره غیرقابل بهبودی بر روی پوست دیده می شود.

 

یکی از جذابیت‌های اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات می‌توانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کم‌تر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهره‌مند شوید.

 

سایر سرطان های پوست

علاوه بر موارد ذکر شده، انواع دیگری از سرطان پوست نیز وجود دارند که شیوع کمتری دارند و اغلب در همراهی با بیماری های خاصی نیز دیده می شوند. آنژیوسارکوم ها، سرطان سلول مرکل، انواع لنفوم های پوستی، درماتوفیبروسارکوم ها، کارسینوم غدد سباسه و سارکوم کاپوسی سایر انواع سرطان های پوست می باشند که شیوع کمتری دارند و لذا تشخیص آن ها نیز اغلب با پیچیدگی های بیشتری همراه می باشد.

بیشتر بخوانید: درمان زگیل پوستی، علل و علایم آن

 

درمان سرطان پوست

روش های درمان سرطان پوست برحسب اندازه ضایعه، محل، عمق و نوع آن متفاوت می باشند. گاهی نیز خروج ضایعه حین نمونه برداری در برخی ضایعات پوستی به تنهایی کافی به نظر می رسد. سایر روش های درمانی مورد استفاده عبارتند از:

  • فریز ضایعات پوستی یا سرما درمانی یا کرایوتراپی با استفاده از نیتروژن مایع
  • جراحی برداشتن کامل ضایعه همراه با یا بدون برداشتن مقدار کمی از پوست سالم اطراف
  • جراحی موس (Mohs surgery)
  • کوتر
  • رادیوتراپی
  • شیمی درمانی
  • درمان های بیولوژیک
  • درمان فتودینامیک

مطالعه مقاله نکاتی برای پوست های مستعد آکنه و جوش با دکتر آنلاین پوست پیشنهاد می شود.

 

درمان سرطان پوست
درمان سرطان پوست

 

پیشگیری از سرطان پوست

پیشگیری از سرطان، از نقش مهمی در کاهش موارد ابتلا و عوارض خطرناک آن برخوردار می باشد. همچنین خوشبختانه پیشگیری از سرطان تنها با رعایت چند نکته ساده به راحتی قابل دسترسی می باشد. از جمله روش های موثر برای پیشگیری از سرطان پوست می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  1. عدم قرارگیری در معرض نور آفتاب به خصوص در نزدیکی ظهر و حوالی ساعت 10 صبح الی 4 بعد از ظهر.
  2. استفاده از کرم ضد آفتاب با حداقل SPF 30 بر روی تمامی نواحی در معرض آفتاب پوست صورت، دست ها و لب و تجدید آن هر 2 ساعت.
  3. استفاده از عینک آفتابی، کلاه و لباس های پوشیده جهت پوشاندن چشم ها و پوست از نور آفتاب (علاوه بر استفاده از کرم ضد آفتاب).
  4. عدم استفاده از روش های برنزه کردن پوست.
  5. عدم استفاده از داروهایی که حساسیت پوست به نور آفتاب را افزایش می دهند (در صورتی که استفاده از این داروها غیرقابل اجتناب باشند، باید با تشدید استفاده از سایر روش های پیشگیری همراه گردند).
  6. مراجعه به پزشک در صورت رویت برآمدگی، خال یا تغییر رنگ جدید بر روی پوست.

پیشنهاد ویژه: مطالعه مقاله بهترین دکتر پوست و مو برای آر اف فرکشنال

 

سوالات متداول

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که به دنبال آن هستید تایپ کنید