قرص زینک (روی) چیست و چه خواصی دارد؟

قرص زینک

فهرست مطالب

بدن انسان برای بقا به مواد معدنی، ویتامین و دیگر خوراکی ها نیاز دارد تا بتواند سلامت بماند. زینک یا روی هم یکی از مواد معدنی ضروری برای بدن است و باید از طریق مواد غذایی جذب شود. زینک یک ماده مغذی محسوب شده و نقش بسیار مهم و حیاتی در بدن ایفا می‌کند. از آنجایی که این ماده را بدن به طور طبیعی تولید نمی‌کند نیاز است تا از مکمل‌ و خوراکی‌ها تامین شود. این ماده مغذی از رشد در دوران کودکی و همچنین سیستم ایمنی بدن حمایت می‌کند. به همین دلیل می‌توان گفت که فواید قرص زینک بسیار است و بدن به آن نیاز دارد. ما در این مطلب از سری مقالات ازپزشک به اینکه قرص زینک (روی) چیست و چه خواصی دارد؟ اشاره خواهیم کرد. همچنین فواید قرص زینک، انواع و بهترین زمان مصرف را بررسی خواهیم کرد.

 

قرص زینک (روی) چیست ؟

زینک مکمل غذایی بوده و حاوی ماده معدنی روی است. روی یکی از مواد معدنی ضروری برای بدن انسان محسوب می‌شود. چراکه روی در تشکیل استخوان‌ها، حفظ سلامت پوست و مو، افزایش قدرت بینایی و … نقش حیاتی دارد. چنانچه بدن شما به مقدار کافی روی دریافت نکند، ممکن است با مشکلاتی مانند فرسایش استخوان‌ها و کاهش حافظه روبرو شوید. بنابراین، در برخی موارد پزشکان به بیماران خود، مصرف قرص روی را تجویز می‌کنند.
همانگونه که عنوان کردیم زینک یا روی به‌عنوان یک ماده مغذی ضروری برای بدن در نظر گرفته می‌شود. از آنجایی که  بدن نمی‌تواند آن را تولید یا ذخیره کند باید این ماده را از طریق رژیم غذایی یا مکمل‌ها دریافت کرد. زینک علاوه بر حمایت از سیستم ایمنی، بدن را قادر به ساخت پروتئین و DNA می‌کند. همچنین به بهبود زخم کمک می‌کند و خواص آنتی‌اکسیدانی بارد.

 

انواع قرص زینک
انواع قرص زینک

انواع قرص زینک

مکمل زینک به اشکال مختلفی تولید شده است که می‌تواند نتایج مختلفی برای سلامتی داشته باشد.‌ از شایع‌ترین انواع قرص زینک می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. زینک گلوکونات (zinc gluconate) شکل رایجی از مکمل زینک که در داروهای سرماخوردگی همچون قرص‌های مکیدنی یا اسپری‌های بینی وجود دارد.
  2. زینک استات (zinc acetate) که در داروهای مکیدنی سرماخوردگی وجود دارد و به بهبودی سریع‌تر سرماخوردگی کمک می‌کند.
  3. زینک سولفات (zinc sulfate)که نه‌تنها مانع از کمبود روی در بدن می‌شود، بلکه برای کاهش شدت آکنه زدن نیز تاثیر دارد.
  4. زینک پیکولینات (zinc picolinate) از انواع قرص روی یا همان زینک است که بدن نسبت به آن، جذب بیشتری دارد.
  5. زینک اورتات (zinc orotate) که در دسترس است.
  6. زینک سیترات (zinc citrate) که قدرت جذب این مکمل زینک با زینک گلوکونات برابری می‌کند ولی تلخ نیست و طعم بهتری دارد.

 

<yoastmark class=

فواید قرص زینک

فواید قرص زینک زیاد است و در زمینه‌های گوناگون بر بدن تاثیر می‌گذارد. با اینحال از فواید قرص زینک می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تقویت سیستم ایمنی بدن: کمبود روی می‌تواند سبب کاهش عملکرد سیستم ایمنی شود. از فواید قرص زینک می‌توان به تقویت سیستم ایمنی بدن اشاره کرد. خصوصا تقویت افرادی که به بیماری‌های عفونی باکتریایی و ویروسی بسیار زیادی دچار می‌شوند. در نتیجه زینک می‌تواند به پیشگیری از ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها کمک ‌کند. همچنین افرادی که دارای بیماری‌های خاصی همچونHIV و بیماری‌های خود ایمنی هستند، بهتر است در ارتباط با مصرف مکمل روی، ازپزشک کمک بگیرند؛ زیرا ممکن است سبب وخیم‌تر شدن بیماری آن‌ها گردد.
  • پیشگیری از زوال بینایی: مهم‌ترین منطقه در شبکه چشم که بینایی افراد به آن بستگی دارد، لکه زرد است. با کامل کردن دوره مصرف قرص زینک پلاس می‌توان سبب پیشگیری از زوال و تباهی لکه زرد چشم شد.

 

یکی از جذابیت‌های اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات می‌توانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کم‌تر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهره‌مند شوید.

 

  • بهبود سلامت قلب: ویژگی آنتی‌اکسیدانی قرص زینک، سبب کاهش چربی خون می‌شود. این ویژگی در حقیقت همان کاهش تری گلیسیرید و کلسترول بد خون است. به همین دلیل زینک می‌تواند برای پیشگیری از رسوب چربی در دیواره رگ‌ها و ضخیم شدن عروق و پیشگیری از سکته قلبی موثر باشد.
  • پیشگیری از سرطان: از مهم‌ترین خواص قرص زینک، آنتی‌اکسیدان بودن آن است. آنتی‌اکسیدان‌ها موادی هستند که اثر رادیکال‌های آزاد و استرس اکسیداتیو بر بدن را از بین می‌برند. به همین دلیل از بدخیم شدن و سرطانی شدن سلول‌های عادی جلوگیری می‌کنند. همچنین مکمل روی می‌تواند بر روی چربی خون افراد تاثیر مثبت بگذارد.
  • کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن مرتبط با افزایش سن: بهبود وضعیت روی از طریق رژیم غذایی و مکمل ممکن است خطر ابتلا به بیماری‌های التهابی را کاهش دهد.
  • رشد مناسب: کمبود مکمل روی در پسران نوجوان مبتلابه کم‌خونی خفیف، کوتاهی قد و تأخیر در بلوغ جنسی مشخص شد. زمانی که کمبود روی در این افراد اصلاح گردید، آن‌ها هرسال 12.7 سانتی متر افزایش قد نشان دادند.

 

تفاوت زینک پلاس و زینک چیست؟

در مکمل زینک تنها ماده معدنی روی موجود است. اما در زینک پلاس علاوه‌بر روی، ویتامین‌های گروه B و ویتامین C یا برخی موارد املاح معدنی دیگر نیز وجود دارند. شما با توجه به نیاز خود و با مشورت پزشک متخصص می‌توانید از این دو مکمل بهره بگیرید. اگر بدن شما با کمبود شدید روی مواجه باشد، بهتر است از مکمل روی به طور جداگانه استفاده کنید. اما اگر ریزش مو دارید، بهتر است از زینک در کنار دیگر ویتامین‌های موثر در جلوگیری از ریزش مو استفاده نمایید. یعنی برای درمان ریزش مو، زینک پلاس برای شما مکمل مناسب‌تری به حساب می‌آید.
قرص زینک را می‌توان در اشکال مختلفی همچون آبنبات مکیدنی، اسپری بینی و به شکل قرص خوراکی تهیه کرد. با این‌حال بهتر است تا حد امکان آن را به‌صورت اسپری بینی تهیه نکنید، زیرا سبب کاهش حس بویایی می‌شود.

بیشتر بخوانید: ویتامین c | و هر آنچه که باید در رابطه با ویتامین ث بدانید

 

بهترین زمان مصرف قرص زینک

چنانچه نیازمند دریافت مکمل زینک هستید، باید از روی بسته‌بندی آن درصد زینک هر قرص را مطالعه کنید. برای مثال چنانچه برای زینک سولفات، ۲۳درصد عنصر زینک نوشته شده باشد؛ یعنی در هر ۲۲۰ میلی‌گرم از آن ۵۰ میلی‌گرم زینک خالص به بدن شما وارد می‌شود‌. به همین صورت می‌توانید میزان مصرف خود را کنترل کنید. با این حال پیشنهاد می‌کنیم برای مصرف زینک، ازپزشک مشاوره بگیرید و به صورت آنلاین زیر نظر پزشکان تیم باشید. بهترین زمان مصرف قرص زینک هم ۱ ساعت قبل از غذا یا ۲ ساعت بعد از غذاست. اگر دچار عوارض گوارشی می‌شوید، مکمل خود را همراه با غذا میل کنید تا از لحاظ گوارش با مشکلی مواجه نشوید.

تصویر دکتر مهرشاد موری محمدی

مهرشاد موری محمدی

عمومی

تصویر دکتر بهاره سلطانی

بهاره سلطانی

عمومی

تصویر دکتر زهرا پور امان اللهی

زهرا پور امان اللهی

عمومی

تصویر دکتر امیررضا فرجی اسنگدانی

امیررضا فرجی اسنگدانی

عمومی

تصویر دکتر مرضیه السادات مفیدیان

مرضیه السادات مفیدیان

عمومی

تصویر دکتر زهرا زارع

زهرا زارع

عمومی

تصویر دکتر علیرضا اسعدی

علیرضا اسعدی

عمومی

تصویر دکتر سروش شریفی مقدم

سروش شریفی مقدم

عمومی

تصویر دکتر شقایق زندیه

شقایق زندیه

عمومی

تصویر دکتر صبا صادقی

صبا صادقی

عمومی

تصویر دکتر احسان عبادتی پور

احسان عبادتی پور

عمومی

تصویر دکتر علی نویدی

علی نویدی

عمومی

تصویر دکتر محمدرضا کریمی

محمدرضا کریمی

عمومی

تصویر دکتر امیر حسین جهانبخش

امیر حسین جهانبخش

عمومی

تصویر دکتر معصومه مهنی

معصومه مهنی

عمومی

تصویر دکتر محمد حسین عسگریان یزدی

محمد حسین عسگریان یزدی

عمومی

تصویر دکتر محمد رستمی راوری

محمد رستمی راوری

عمومی

تصویر دکتر روشان بیرگانی

روشان بیرگانی

عمومی

تصویر دکتر محمد رحیمی ریگی

محمد رحیمی ریگی

عمومی

تصویر دکتر فاطمه قاسمی

فاطمه قاسمی

عمومی

منابع علمی این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که به دنبال آن هستید تایپ کنید