در تاریخ 21 آذر 1402 – توسط دکتر غزل روستایی بازنگری و بروزرسانی شد.
درد در مفصل انگشت یا درد آرتروز دست ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود و معمولا در هنگام وارد شدن فشار به انگشت این درد بیشتر احساس می شود. اگر درد با وارد شدن فشار تشدید شود ، ممکن است این وضعیت مشکل ساز باشد و به درمان خاصی نیاز داشته باشد. به همین دلیل در زمان داشتن درد قبل از درمان لازم است که علت درد در مفصل مشخص گردد.
برای دریافت اطلاعات کافی از دست ها باید بدانید که چهار انگشت روی دست از سه استخوان (انگشت شست دو تا)، رباط ها (بافت همبند قوی که استخوان را به استخوان متصل می کند) و تاندون ها (بافتی مانند بند ناف که استخوان را به ماهیچه متصل می کند) تشکیل شده است.
مفاصل بین انگشتی مانند لولا هستند که هنگام کشیده شدن انگشتان توسط ماهیچه های ساعد، خم و راست می شوند. رباط ها محل آسیب معمولی هستند. از این رو آسیب مفصلی انگشتان به دلیل استفاده مکرر از آنها در فعالیت های روزمره ، مشکلی نسبتاً شایع است.
اما در صورت عدم درمان هرگونه آسیب در استخوان ها، رباط ها یا تاندون های اطراف این مفاصل می تواند منجر به تغییر شکل و یا اثرات طولانی مدت بر روی مهارت و عملکرد دست شود.
شما برای درمان درد مفاصل انگشتان دست در هر زمان و هر مکان می توانید با استفاده از اپلیکیشن ازپزشک و یا وب سایت ازپزشک ، از پزشک متخصص در سایت مشاوره بگیرید و با استفاده از بخش جستجو و فیلترهای موجود در اپلیکیشن و یا سایت ویزیت آنلاین ، بهترین پزشک ارتوپد را جستجو کنید و با کلیک بر روی ویزیت شو مراحل مشاوره آنلاین و یا ویزیت پزشک را انجام دهید.
پیشنهاد مقاله: آسیب دیدگی در ورزش
علت درد آرتروز دست
از شابع ترین علت درد بند انگشتان دست می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ترک یا شکستگی که اگر شکستگی یا ترک در نزدیکی مفصل انگشت رخ دهد ، هنگام استفاده یا فشار دادن انگشتان ممکن است درد ایجاد شود.
- در رفتگی مفصل زمانی اتفاق می افتد که استخوان ها دیگر در موقعیت صحیح خود قرار نداشته باشند. استخوان ها باید توسط پزشک متخصص به جای خود برگردانده شوند.
- رگ به رگ شدن که بسیار هم شایع است و این وضعیت زمانی رخ می دهد که رباط های انگشت کشیده یا پاره می شوند. هنگامی که ماهیچه یا تاندون کشیده می شود ،به انگشت فشار وارد می شود که این موارد می تواند در حین انجام ورزش ، زمین خوردن ، بلند کردن چیزی به شکل ناگهانی و سایر فعالیت های سنگین رخ دهد.
- آرتروز اغلب دست ها و انگشتان را درگیر می کند. آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی هم یک نوع شایع از آرتریت است که باعث علائمی مانند بد فرم شدن مفاصل انگشت ، درد و سفتی مفصل می شود به همین خاطر قبل از اینکه دردهای مفصلی در سالمندان شدت پیدا کنند و به بیماری آرتروز تبدیل شوند بهتر است که تحت کنترل قرار گیرند.
- متاستازهای استخوانی هم تومورهایی هستند که با انتشار سلول های سرطانی در بافت استخوانی ایجاد می شوند. این موارد نادر بوده و معمولاً در بیماران سرطانی رخ می دهند.
یکی از خدمات فوقالعاده اپلیکیشن از پزشک که باعث محبوبیت آن در بین بیماران و پزشکان عزیز شده است امکان دریافت ویزیت پزشک آنلاین و یا مشاوره پزشک تصویری میباشد در واقع سامانه ازپزشک با قرار دادن این خدمات ارزشمند در سامانه خود باعث شده تا در هر مکانی و هر زمانی بتوانید به راحتی از این خدمات استفاده نمائید. فقط کافی است همین الان اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات این مجموعه برخوردار شوید.
علت درد انگشتان دست راست و علت درد انگشتان دست چپ
درمان درد آرتروز دست یک علت شایع مراجعه به پزشک ارتوپد یا روماتولوژیست در کلینیک جهت بررسی روش درمان خانگی درد آرتروز دست می باشد. بسیاری از افراد از دردهای طولانی مدت انگشتان دست های خود شکایت دارند. اما آیا بین علت درد دست راست و چپ تفاوتی وجود دارد؟ خیر! به طور کلی این که درد در یک دست بیشتر باشد اثری بر نوع بیماری ندارد.
اگرچه شکستگی ها، دررفتگی ها و آسیب ها اغلب محل آسیب را درگیر می کنند، اما سایر بیماری ها ممکن است هر دو دست را درگیر کنند. ازجمله علل درد انشگتان دست علاوه بر موارد ذکر شده در بالا، می توان به موارد زیر نیز اشاره نمود:
- سندروم تونل کارپ (تحت فشار قرار گرفتن عصب دست و درد در انگشتان شست، اشاره و میانی)
- پوکی استخوان
- مولتیپل اسکلروزیس یا بیماری MS
- اسکلرودرمی (نوعی بیماری روماتولوژیک که با سفت شدن و درد انگشتان همراه می باشد)
- پدیده رینود (تغییر رنگ و درد انشگتان در مواجه با سرما)
- ندول یا گره در انگشت دست
- فشار به اعصاب دست
- تاندونیت دوکرون (التهاب دردناک تاندون انگشت شست)
- انگشت ماشه ای
- کیست یا گانگلیون در انگشت دست
- عفونت مفصل دست
- انقباض دوپویترن (جمع شدن انگشتان به سمت کف دست)
درد آرتروز دست در صبح
توجه به نوع درد انگشتان دست، زمان شروع و تشدید آن ها و عواملی که منجر به تشدید آن ها می شوند از نقش مهمی در تشخیص علت و بررسی روش های درمان خانگی درد آرتروز دست برخوردار می باشد. به طور مثال مهم ترین علت درد صبحگاهی و طولانی مدت انگشتان که حدود یک ساعت هم طول می کشد و سپس به تدریج با حرکت انگشتان بهتر می شود، روماتیسم مفصلی یا همان آرتریت روماتوئید می باشد.
بالعکس آرتروز دست یا استئوآرتریت اغلب با درد پیشرونده در دست ها که با کار و حرکت بدتر می شود، همراه می باشد. درد آرتروز انگشتان دست اغلب حین عصر و شب تشدید می یابد. سایر علل درد آرتروز دست در صبح نیز عبارتند از:
- آرتریت پسوریاتیک (درد مفاصل همراه با بیماری پوستی پسوریازیس)
- اسپوندیلیت انکیلوزان
- بارداری
- استفاده بیش از حد از انگشتان دست
- آسیب قبلی به دست
درمان درد مفاصل انگشتان دست
در بسیاری از موارد استراحت انگشت برای کمک به درمان بسیار مهم است. استفاده از یخ و بی حرکت نگه داشتن اندام هم ممکن است در مرحله اولیه درمان برای به حداقل رساندن تورم استفاده شود. همچنین ممکن است لازم باشد تامفصل در آتل بی حرکت بماند تا از تراز مناسب برخوردار شده و در حین استفاده از انگشت تحرک زیادی نداشته باشد.
در آسیب های شدید مفصل انگشتان ممکن است برای درمان درد آرتروز دست، پزشک ارتوپد جراحی را توصیه کند.
آسیب به رباط ها، پارگی تاندون ها و برخی شکستگی ها ممکن است نیاز به مداخله جراحی داشته باشد. زمان بهبودی بعد از جراحی هم بستگی به میزان آسیب و جراحی انجام شده دارد. با این حال در همه موارد ، فیزیوتراپی درمانی برای بهینه سازی عملکرد دست و انگشتان توسط پزشک تجویز می شود.
درمان درد انگشتان دست
روش های مختلفی جهت درمان خانگی درد آرتروز دست به کار می روند. از جمله روش های درمان خانگی درد مفاصل انگشتان دست، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- پوشیدن دستکش گرم: به خصوص هنگامی که درد انگشتان دست به دنبال پدیده رینود ایجاد شده باشد، گرم نگه داشتن انگشتان کمک کننده می باشد.
- رعایت رژیم غذایی مناسب: مصرف ماهی سالمون و غلات با داشتن امگا 3 و مواد آنتی اکسیدان فراوان با کاهش التهاب و درد انگشتان همراه می باشند.
- مصرف زردچوبه همراه با غذا: زردچوبه دارای خواص ضد التهابی می باشد و با کاهش درد همراه می باشد.
- ماساژ دست ها: چرب کردن و ماساژ با روغن کانابیدیول، اسطوخودوس، بابونه و اکالیپتوس در کاهش درد موثر می باشد.
- پرهیز از مصرف غذاهای با کربوهیدرات بالا: این غذاها در تشدید التهاب نقش دارند و نباید مصرف شوند.
- کاهش وزن: در صورت ابتلا به اضافه وزن کمک کننده می باشد.
- ترک سیگار: حتما در اسرع وقت سیگار را ترک کنید زیرا در تشدید درد دست نقش دارد.
- استفاده از اسپلینت های مخصوص: استفاده از اسپلینت با پرهیز از انجام حرکات تشدید کننده درد کمک کننده می باشد.
درمان درد آرتروز دست
مهم ترین قدم جهت درمان درد مفاصل انگشتان دست، بررسی علت زمینه ای و درمان آن می باشد. به طور مثال چنانچه درد دست به دنبال روماتیسم مفصلی ایجاد شده باشد، درمان های اختصاصی مثل متوتروکسات، سولفاسالازین و … کمک کننده می باشند.
اما جهت درمان درد دست به دنبال پدیده رینود گرم نگه داشتن انگشتان اغلب کافی به نظر می رسد و یا جهت درمان درد انگشتان دست به دنبال آرتروز مصرف گهگاهی مسکن ها و پرهیز از حرکات تشدید کننده درد اغلب کافی به نظر می رسند. سایر داروهایی که می توان جهت درمان درد بند اگشتان دست استفاده نمود عبارتند از:
- مصرف داروهای ضد التهابی مانند ناپروکسن، ژلوفن و بروفن.
- مصرف استامینوفن حین بروز درد. حداکثر 2 گرم استامینوفن در روز مجاز می باشد.
- تزریق کورتون در مفصل دست در انگشت ماشه ای در کاهش درد کمک کننده می باشد.
- مصرف کورتون برای کوتاه مدت یا طولانی مدت در برخی بیماری ها در کاهش التهاب و درد موثر می باشد.
- داروهای سرکوب کننده ایمنی مانند آزارام و سیکلوسپورین از جمله داروهای مورد استفاد در درمان روماتیسم مفصلی می باشند.
- داروهای بیولوژیک مانند اینفیلیکسیماب و توسیلیزوماب نیز در درمان برخی علل روماتولوژیک درد موثر می باشند.
- مصرف مکمل های حاوی گلوکوزامین و کندروئیتین نیز اگرچه تایید نشده است ولی در برخی افراد کمک کننده بوده است.
درمان درد آرتروز دست بعد از بیدار شدن از خواب
جهت درمان درد انگشتان دست بعد از بیدار شدن از خواب نیز می توان از روش های درمان خانگی درد آرتروز دست بهره گرفت. به طور مثال پوشیدن دستکش گرم حین خواب، استفاده از اسپلینت یا مچ بندهای مخصوص حین خواب جهت جلوگیری از حرکات و موقعیت های تشدید کننده حین خواب کمک کننده می باشند.
همچنین چرب کردن انگشتان با روغن های مخصوص پیش از خواب و دوش آب گرم اول صبح نیز کمک کننده می باشند. صبح ها پس از بیدار شدن با حرکات آهسته مفاصل خود را به تدریج حرکت دهید و از شروع حرکات شدید و ناگهانی پرهیز کنید. رعایت موارد فوق در کاهش درد صبحگاهی موثر می باشند.
درمان درد مفاصل دست در طب سنتی
درد مفصل می تواند به دلیل پیچ خوردگی یا کشیدگی جزئی باشد که در این زمان با ۱ یا ۲ هفته درمان خانگی، درد انگشت باید بهبود یابد. اگر درد مفصل انگشت با درمان خانگی بهبود پیدا نکرد و شدید شد، باید به پزشک مراجعه گردد. همانگونه که عنوان کردیم درد مفصل ناشی از رگ به رگ شدن را می توانید در خانه درمان کنید.
با این حال اگر درد در مفصل انگشت جزئی باشد، درمان درد مفاصل دست در طب سنتی برای تسکین درد و کمک به بهبود وضعیت مفصل انگشت امتحان کنید:
- به مفاصل انگشتان خود استراحت دهید.
- برای کمک به درد و تورم روی محل آسیب یخ بگذارید.
- از مسکن هایی مانند ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده کنید.
- از کرم یا پماد ضد درد موضعی استفاده کنید.
- از کرم یا پماد ضد تحریک موضعی با منتول یا کپسایسین استفاده کنید.
- انگشت آسیب دیده خود را به انگشت سالم بچسبانید تا از آن حمایت کند.
اگر انگشت خم شده ، کج شده یا به طرز قابل ملاحظه ای شکسته شده است ، باید بلافاصله به پزشک ارتوپد مراجعه گردد و اقدامات درمانی لازم صورت پذیرد.
پیشنهاد ویژه: مطالعه مقاله درمان کشیدگی تاندون
محمد اخلاق نجات
جراحی استخوان و مفاصل
رامین ارژنگ
جراحی استخوان و مفاصل
بهزاد خانمحمدی
جراحی استخوان و مفاصل
کتایون تاجیک
جراحی استخوان و مفاصل
محمدرضا صفدری
جراحی استخوان و مفاصل
رضا اعرابیان
جراحی استخوان و مفاصل
رضا پورعلی
جراحی استخوان و مفاصل
محمد ربانی
جراحی استخوان و مفاصل
شعیب مجدی
جراحی استخوان و مفاصل
علیرضا عشرتی
جراحی استخوان و مفاصل
عباس رحیمیان سهل ابنعلی
جراحی استخوان و مفاصل
راشد رحمتی
جراحی استخوان و مفاصل
مرتضی مولوی
جراحی استخوان و مفاصل
مهرنوش عمهربد
جراحی استخوان و مفاصل
عباس عبدلی تفتی
جراحی استخوان و مفاصل
حجت حسین پور فیضی
جراحی استخوان و مفاصل
مهشید اجود
جراحی استخوان و مفاصل
فرزاد آراسته
جراحی استخوان و مفاصل
محمدعلی طاهرنیا
جراحی استخوان و مفاصل
سیدکاظم مرتضوی
جراحی استخوان و مفاصل
سوالات متداول
درمان درد انگشتان دست بعد از بیدار شدن از خواب چیست؟
پوشیدن دستکش گرم، شروع تدریجی حرکات، ماساژ دست با روغن های مخصوص و مصرف قرص های ضدالتهابی از جمله روش های درمان درد انگشتان دست بعد از بیدار شدن از خواب می باشند.
علت درد مفاصل انگشتان دست در صبح چیست؟
مهم ترین علت درد صبحگاهی انگشتان که حدود یک ساعت هم طول می کشد، روماتیسم مفصلی یا همان آرتریت روماتوئید می باشد. آرتریت پسوریاتیک (درد مفاصل همراه با بیماری پوستی پسوریازیس)، اسپوندیلیت انکیلوزان و بارداری نیز از جمله سایر علل صبحگاهی درد دست می باشند.
علت درد انگشتان دست راست چیست؟
ترک یا شکستگی، روماتیسم مفصلی، دررفتگی مفصل، رگ به رگ شدن، آرتروز، متاستازهای استخوانی، سندروم تونل کارپ، پوکی استخوان، مولتیپل اسکلروزیس، اسکلرودرمی، پدیده رینود، ندول یا گره در انگشت، تاندونیت دوکرون، انگشت ماشه ای، کیست یا گانگلیون، عفونت و انقباض دوپویترن از جمله علل درد انگشتان می باشند.
علت درد انگشتان دست چپ چیست؟
ترک یا شکستگی، روماتیسم مفصلی، دررفتگی مفصل، رگ به رگ شدن، آرتروز، متاستازهای استخوانی، سندروم تونل کارپ، پوکی استخوان، مولتیپل اسکلروزیس، اسکلرودرمی، پدیده رینود، ندول یا گره در انگشت، تاندونیت دوکرون، انگشت ماشه ای، کیست یا گانگلیون، عفونت و انقباض دوپویترن از جمله علل درد انگشتان می باشند.