پرخوابی خواب آلودگی مفرط است واما پرخوابی نشانه چیست؟ علت پرخوابی و درمان این مشکل چه میتواند باشد؟ دلایل زیادی برای خواب آلودگی بیش از حد وجود دارد از جمله خواب ناکافی ، اختلالات خواب، داروها و بیماری های پزشکی یا روانی. ویژگی های خواب زیاد از فردی به فرد دیگر بسته به سن، سبک زندگی و علل زمینه ای متفاوت است. یک خطر بزرگ ناشی از این اختلال این است که میتواند باعث افزایش خطر تصادفات شود. بسیاری از افراد مبتلا به پرخوابی را می توان با چند اصلاح در عادات سبک زندگی کمک یا درمان کرد. اختلال پرخوابی نیاز به تشخیص و درمان در کلینیک اختلالات دارند.
علائم پرخوابی
علائم خواب زیاد ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- همیشه احساس خستگی غیرعادی می کنید.
- نیاز به چرت زدن در طول روز
- احساس خواب آلودگی، علیرغم خواب و چرت زدن، سرحال نشدن در هنگام بیدار شدن.
- مشکل در فکر کردن و تصمیم گیری، ذهن احساس “منگی” می کند.
- بی تفاوتی
- مشکلات حافظه یا تمرکز
- افزایش خطر تصادفات، به ویژه تصادفات وسایل نقلیه موتوری.
درخواست نوشتن آزمایش آنلاین دهید!
آزمایش میخوای بدی و نیاز به نسخه اینترنتی آزمایش داری؟ درخواست نوشتن نسخه آزمایش آنلاین ازپزشک داری؟
قبل از درخواست ویزیت، از طریق اپلیکیشن ازپزشک با قیمت خیلی مناسب درخواست نوشتن نسخه آزمایش اینترنتی بده و بعد از انجام آزمایش با جواب آزمایشت ازپزشک ویزیت بگیر!
خواب زیاد یا پرخوابی نشانه چیست؟
خواب آلودگی بیش از حد در طول روز می تواند ناشی از طیف گسترده ای از رویدادها و شرایط باشد از جمله:
- خواب ناکافی: ساعات کار طولانی و اضافه کاری را می توان برای ماه ها یا سال ها قبل از بروز علائم خواب آلودگی تحمل کرد. نوجوانانی که در تعطیلات آخر هفته تا ساعات اولیه صبح بیرون می مانند ممکن است در طول هفته خسته باشند.
- عوامل محیطی: خواب ناقص می تواند ناشی از عوامل مختلفی مانند خروپف شریک زندگی، صدای نوزادی که از خواب بیدار می شود ، همسایه های پر سر و صدا، گرما و سرما یا خوابیدن روی یک تشک نامناسب باشد .
- شیفت کاری: خواب خوب در حین کار شیفتی به خصوص شیفت شب بسیار دشوار است. علاوه بر مشکل تلاش برای خوابیدن، اثر عدم هماهنگی با ساعت داخلی بدن (ریتم شبانه روزی) نیز وجود دارد.
- حالات روانی: اضطراب می تواند فرد را در شب بیدار نگه دارد همین امر باعث میشود که در طول روز مستعد خواب آلودگی شود. افسردگی باعث کاهش انرژی می شود.
- داروها: مانند الکل، نوشیدنی های کافئین دار ، آرام بخش ها، قرص های خواب آور و آنتی هیستامین ها می توانند الگوهای خواب را مختل کنند.
- شرایط پزشکی: مانند کم کاری تیروئید (غده تیروئید کم کار)، رفلاکس مری ، آسم شبانه و شرایط دردناک مزمن نیز می توانند خواب را مختل کنند.
- تغییرات در منطقه زمانی: مانند جت لگمی تواند بر ساعت بیولوژیکی داخلی تأثیر بگذارد که خواب را تنظیم می کند. این ساعت به نور پاسخ می دهد.
- اختلالات خواب: مانند آپنه خواب، سندرم پاهای بی قرار ، راه رفتن در خواب، نارکولپسی ، پرخوابی ایدیوپاتیک همگی ممکن است باعث اختلال در خواب یا خواب پراکنده شوند.
علت پرخوابی و خستگی
دلایل زیادی وجود دارد که چرا ممکن است فردی بیش از حد بخوابد و باز هم خسته باشد. برخلاف افرادی که به طور طبیعی طولانیتر میخوابند، کسانی که بیش از حد معمول میخوابند و همیشه خسته هستند ممکن است خواب از دست رفته یا با کیفیت پایین را جبران کنند یا ممکن است نشانههایی از یک بیماری تشخیص داده نشده را نشان دهند. وجود بعضی از بیماری ها در افراد باعث خستگی و بی انرژی بودن میشود. برخی از افرادی که بیش از حد میخوابند ممکن است علیرغم طولانیتر خوابیدن یا چرت زدنهای مکرر احساس خستگی کنند . اگر با وجود خواب کافی در هر شب به طور مرتب احساس خستگی می کنید مهم است که با پزشک صحبت کنید.
پیشنهاد مقاله: درمان بی خوابی پس از زایمان
درمان پر خوابی
پرخوابی را می توان در بسیاری از موارد با تنظیم سبک زندگی برای بهبود کیفیت خواب، به اصطلاح بهداشت خواب خوب کمک کرد. پیشنهادات عبارتند از:
- از سیگار، الکل و نوشیدنی های کافئین دار در نزدیکی زمان خواب خودداری کنید .
- برای جلوگیری از اضطراب شبانه از یک روال تمدد اعصاب پیروی کنید.
- به طور منظم ورزش کنید و وزن طبیعی خود را متناسب با قد خود حفظ کنید.
- برای جلوگیری از کمبودهای تغذیه ای از یک رژیم غذایی متعادل استفاده کنید.
- در صورت امکان، محیط خود را برای کاهش مزاحمت ها تغییر دهید برای مثال در اتاق خواب تلویزیون تماشا نکنید.
- مطمئن شوید که در اتاق خواب شما بیش از حد گرم نمی شوید یا احساس سرما نمی کنید.
- یک برنامه خواب منظم داشته باشید تا بدن شما بداند زمان خواب فرا رسیده است.
- فقط زمانی به رختخواب بروید که احساس خواب آلودگی می کنید.
- در صورت لزوم چرت های کوتاه «قدرت» در طول روز داشته باشید تا به شما کمک کند هوشیار بمانید. چرت زدن در طول روز معمولاً در صورت امکان بهبود خواب توصیه نمی شود، زیرا می تواند باعث کاهش میل به خواب در شب شود. با این حال، چرت کوتاه میتواند در محیطهای شغلی و در موقعیتهای دیگری که تمرکز لازم است، مانند آمادگی برای رانندگی یا استراحتهای منظم در یک سفر طولانی، بسیار ارزشمند باشد.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره با متخصص روانشناسی و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت آنلاین شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
قرص درمان پرخوابی
قبل از استفاده از قرص برای درمان زیاد خوابیدن حتما باید علت این مشکل مشخص شود که این امر با مراجعه به پزشک متخصص روانشناسی قابل انجام است. استفاده از قرص های محرک اعصاب میتواند به شما کمک کند تا درشب خواب بهتری داشته باشید و در روز انرژی لازم برای کارهای روزانه را داشته باشید البته این داروها بیشتر جنبه درمانی اختلالات خواب را دارند و اگر علت زیاد خوابیدن این اختلال باشد میتواند کمک کننده باشد.
علت پر خوابی خانم ها چیست؟
در زنان پر خوابی میتواند ناشی از عواملی مانند بارداری، تغییرات هورمونی بعد از زایمان، افسردگی، کمبود آهن و کمبود مواد مغذی باشد.
چه بیماری های باعث خواب زیاد میشود؟
تعدادی از شرایط سلامتی نیز می تواند منجر به خواب زیاد و خواب آلودگی بیش از حد در طول روز شود:
- اختلالات خواب از جمله آپنه خواب، بی خوابی و نارکولپسی
- افسردگی و اضطراب
- چاقی
- بیماری قلب و عروقی
- دیابت
- درد مزمن
- کم کاری تیروئید
- آپنه خواب
- سردرد های عصبی
علت پرخوابی ناگهانی
بعضی از افراد به طور ژنتیکی بیشتر از افراد دیگر میخوابند اما اگر شما جزو چنین افرادی نیستید و به صورت ناگهانی به زیاد میخوابید باید حتما به پزشک خود مراجعه کنید این میتواند نشانه یک مشکل روحی و یا جسمی باشد.
پیشنهاد ویژه: تاثیر قرص کلونازپام برای رفع اضطراب و بی خوابی
سخن پایانی
گاهی اوقات زیاد خوابیدن ممکن است باعث شود فرد علائمی را در روز بعد تجربه کند. برای مثال یافتن انرژی یا تمرکز برای آنها ممکن است دشوار باشد. اگرچه این مشکل به خودی خود خطرناک نیست اما خواب زیاد ممکن است بر مشکلات جسمی و روانی تأثیر بگذارد. هرکسی که با پرخوابی دست و پنجه نرم می کند باید برای تشخیص کامل با پزشک خود تماس بگیرد.
آدینه مهدیان ریزی
روانشناسی عمومی
سارا سهرابی
روانشناسی بالینی
فرح جعفری
روانشناسی عمومی
زینب قاسمیان
روانشناسی بالینی
فهیمه نیک بخش
روانشناسی عمومی
محمدحسین علیپور
روانشناسی بالینی
سیده کبری میر بهرسی
روانشناسی
شمسی مبشری نیا
روانشناسی بالینی
مهرداد ساسانی
روانشناسی
رامینا جوینی پور
روانشناسی عمومی
رضا کاکرودی
روانشناسی بالینی
میترا سجادیان
روانشناسی بالینی
آرمین پویافر
روانشناسی بالینی
عباس تدینی
روانشناسی بالینی
حمیده قاضی مزرعه
روانشناسی بالینی
سمانه سیف یان
روانشناسی عمومی
رویا قشقاییان
روانشناسی بالینی
مهسا عطار حسینی
روانشناسی عمومی
مهدی صفائیان فر
روانشناسی بالینی
علی اردشیری
روانشناسی عمومی
سوالات متداول
آیا پرخوابی بد است؟
برخی از افراد به سادگی به خواب بیشتری نسبت به دیگران نیاز دارند تا احساس آرامش کامل کنند. در حالی که پرخوابی برای این افراد مضر نیست اما افرادی که بیش از حد معمول میخوابند ممکن است عوارض روز مانند سردرد را تجربه کنند.
چرا من زیاد میخوابم؟
دلایل متعددی وجود دارد که چرا ممکن است بیش از حد بخوابید. برخی از افراد از نظر ژنتیکی مستعد نیاز به خواب بیشتر برای احساس آرامش هستند. برخی دیگر ممکن است به دلیل بیماری یا پس از یک هفته فشار روانی یا جسمی، دوره های موقتی پرخوابی را تجربه کنند. برخی از شرایط سلامتی نیز می توانند باعث علائم خستگی مفرط شوند و منجر به پرخوابی شوند.
چند ساعت خوابیدن پرخوابی محسوب میشود؟
در اصطلاح پزشکی، پرخوابی به معنای خوابیدن بیش از 9 ساعت در 24 ساعت است.