پروپرانولول که به نام پرانول و ایندرال هم شناخته میشود، متعلق به گروهی از داروها به نام مسدود کننده های غیرانتخابی بتا است. این بدان معنی است که قلب، ریه ها و سایر نواحی بدن را به طور مشابه تحت تأثیر قرار می دهد. روشی که این دارو برای کاهش فشار خون اعمال می کند به وضوح درک نشده اما به نظر می رسد که بار کاری قلب را کاهش داده و از آزاد شدن ماده ای به نام رنین از کلیه ها جلوگیری می کند. پروپرانولول ضربان قلب را کاهش داده و باعث می شود قلب، راحت تر خون را به تمام بدن پمپاژ کند. اولین دوز پروپرانولول ممکن است باعث سرگیجه شود، بنابراین بهتر است قبل از خواب مصرف گردد.
پس از آن، در صورت عدم احساس سرگیجه ، می توان آن را صبح ها مصرف نمود. پس از مصرف یک قرص پرانول، نیمی از دارو در عرض حدود 6 ساعت از بدن دفع می شود. که به عنوان نیمه عمر دارو شناخته می شود. دوز دارو بسته به شرایطی که برای درمان استفاده می شود متفاوت است.
برخی از کاربردهای این دارو عبارتند از:
- درمان مشکلات قلبی
- پیشگیری از میگرن
- کاهش اضطراب
- درمان فشار خون بالا
- درمان شرایطی که باعث ضربان قلب نامنظم (آریتمی) می شود، مانند فیبریلاسیون دهلیزی
- کمک به پیشگیری از بیماری های قلبی، حملات قلبی و سکته مغزی
- کمک به جلوگیری از درد قفسه سینه ناشی از آنژین
- کمک به کاهش علایم ناشی از بالا بودن شدید هورمون تیروئید (تیروتوکسیکوز)
- کاهش لرزش دستها
پروپرانولول ضربان قلب را کاهش داده و باعث می شود قلب، راحت تر خون را به تمام بدن پمپاژ کند.
اولین دوز پروپرانولول ممکن است باعث سرگیجه شود، بنابراین بهتر است قبل از خواب مصرف گردد. پس از آن، در صورت عدم احساس سرگیجه ، می توان آن را صبح ها مصرف نمود. پس از مصرف یک قرص پرانول، نیمی از دارو در عرض حدود 6 ساعت از بدن دفع می شود. که به عنوان نیمه عمر دارو شناخته می شود. دوز دارو بسته به شرایطی که برای درمان استفاده می شود متفاوت است. این دارو را می توان با یا بدون غذا مصرف کرد و بهتر است هر روز همین کار انجام شود.
پیشنهاد مقاله: ویزیت آنلاین پزشک داروساز برای قرض ضد استرس و افزایش تمرکز
عوارض جانبی اصلی پروپرانولول احساس سرگیجه یا خستگی، سردی دست یا پا، مشکل در خواب و کابوس است. این عوارض معمولاً خفیف و کوتاه مدت هستند.
قرص پرانول و اضطراب
اضطراب زمانی است که نسبت به چیزی احساس ترس، نگرانی یا وحشت می کنیم. این یک احساس طبیعی و انسانی و پاسخ طبیعی بدن به استرس یا خطر است و هر کسی می تواند آن را تجربه کند.
علایم جسمی اضطراب عبارتند از:
- مشکلات گوارشی، مانند شکم درد یا اسهال
- افرایش تعداد ضربان قلب
- احساس تپش قلب
- تنفس سریع و کم عمق
- احساس سبکی سر، سرگیجه یا ضعف
- دندان قروچه کردن
- لرزش
- تعریق بیشتر از حد
قرص پرانول به کاهش علائم اضطراب از جمله تعریق، احساس تپش قلب و لرزش کمک می کند. این دارو اضطراب را درمان نمی کند، بلکه فقط علائم فیزیکی همراه با آن را کاهش می دهد.
هنگام اضطراب، مغز مواد شیمیایی نورآدرنالین و آدرنالین را بیشتر میسازد که هر دوی این مواد میتوانند ضربان قلب را سریعتر کنند و باعث لرزش و تعریق شوند. پرانول اثرات این مواد شیمیایی را خنثی می کند.
یکی از جذابیتهای اپلیکیشن از پزشک این است که بیمار امکان دریافت مشاوره و مشاوره پزشکی آنلاین را داشته، و با استفاده از این خدمات میتوانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کمتر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی مشاوره دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهرهمند شوید.
قرص پرانول و تپش قلب
تپش قلب می تواند طیف وسیعی از علل داشته باشد که شامل احساسات شدید ، داروها و سبک زندگی می شود و در برخی موارد، ناشی از بیماری هایی مانند اختلالات تیروئید است که بر قلب یا قسمت دیگری از بدن تأثیر می گذارد. تپش قلب مسئله ی شایعی است. حدود 16 درصد از مراجعات به پزشک به دلیل تپش قلب است.
مصرف پرانول می تواند به طور قابل توجهی ضربان قلب را کاهش دهد. مزایای پروپرانولول این است که تپش قلب را متوقف می کند و دوزهای 10 میلی گرمی را می توان هر زمان که نیاز باشد مصرف کرد.
نکات منفی قرص پرانول این است که بدن ممکن است در برابر آن مقاومت ایجاد کند و به تدریج اثربخشی آن کاهش یابد. همچنین زمانی که برای اولین بار مصرف آنشروع می شود، می تواند احساس کسالت ایجاد نماید.
عوارض قرص پرانول
موارد جانبی که در اسرع وقت نیاز به مراقبت پزشکی دارد عبارتند از :
- واکنش های آلرژیک شامل بثورات پوستی، خارش، کهیر، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو
- تنگی نفس، تورم پا یا دستها، افزایش وزن ناگهانی، ضعف یا خستگی غیرمعمول
- فشار خون پایین، سرگیجه، احساس ضعف یا سبکی سر، تاری دید
- سردی، بی حسی یا درد انگشتان دست یا پاها، که ممکن است به رنگ پریده، آبی و قرمز تغییر رنگ دهند.
- قرمزی، تاول، پوسته پوسته شدن یا شل شدن پوست، از جمله داخل دهان
- ضربان قلب آهسته، گیجی، مشکل در تنفس
- بدتر شدن خلق و خو، احساس افسردگی
عوارض جانبی رایج تر پروپرانولول عبارتند از:
- کندی ضربان قلب
- اسهال
- خشکی چشم
- ریزش مو
- حالت تهوع
- ضعف یا خستگی
اگر این اثرات خفیف باشند، ممکن است ظرف چند روز یا چند هفته از بین بروند. اما اگر شدید یا پایدارباشند، باید با پزشک یا داروساز مشورت کرد.
پیشنهاد ویژه: آشنایی با اختلالات اضطرابی+روانشناس آنلاین
نکته مهم
افراد مبتلا به آسم، ضربان قلب بسیار آهسته یا بیماری قلبی جدی، نباید از قرص پرانول استفاده کنند. این دارو ممکن است علائم هیپوگلیسمی را در بیماران دیابتی بپوشاند. هرگونه تغییر در سطح قند خون باید به پزشک گزارش داده شود. به علت احتمال بروز تداخلات دارویی، هنگام تجویز قرص پرانول، باید تمام داروهای مصرفی دیگر به اطلاع پزشک رسانده شود.
مهدی جهانگیری
داخلی
سیده آناهیتا انوری
داخلی
گل شید اجلالی
داخلی
اعظم موحدی
داخلی
مریم پورکار جدید
داخلی
سیده مهنوش سالم
داخلی
امیر حسین شکروی
داخلی
امید عبداللهی
داخلی
محمدجواد میردامادی
داخلی
آروین امیری
داخلی
مهتاب رنگ چی
داخلی
غزل اسدی گرمارودی
داخلی
معصومه پولادی
داخلی
آذین پیکری
داخلی
الناز صاحبی راغب
داخلی
امید نعمتی
داخلی
حفیظی لطف آبادی
داخلی
علی اکبر قربانی
داخلی
احمد خطیبی نژاد
داخلی
مصطفی ناد علی نژاد
داخلی