علل روماتیسم مفصلی
روماتیسم مفصلی یک بیماری خودایمنی است. یعنی سیستم ایمنی شما – که بطور معمول با عفونت ها مبارزه می کند – به اشتباه سلول های پوشاننده مفاصل شما را مورد حمله قرار داده و سبب تورم، سفتی و درد در مفاصل می شود.
با گذشت زمان، این اتفاق می تواند به مفاصل شما، غضروف و استخوان مجاور آن، آسیب برساند. مشخص نیست چه چیزی این مشکل را در سیستم ایمنی ایجاد می کند، با این وجود شما در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به روماتیسم مفصلی هستید اگر:
- زن هستید
- سابقه خانوادگی روماتیسم مفصلی دارید
- سیگار می کشید
رماتیسم مفصلی یک بیماری خود ایمنی است، یعنی به این علت ایجاد می شود که سیستم ایمنی بدن به بافت سالم بدن حمله می کند. با این حال، هنوز به طور دقیق مشخص نشده است که چه چیزی باعث آن می شود.
سیستم ایمنی بدن به طور طبیعی آنتی بادی هایی می سازد که به باکتری ها و ویروس ها حمله کرده و به مبارزه با عفونت کمک می کند.
اگر شما مبتلا به روماتیسم مفصلی هستید، سیستم ایمنی شما به اشتباه آنتی بادی ها را به سمت پوشش مفاصل تان می فرستد و در آنجا آنتی بادی ها به بافت اطراف مفصل حمله می کنند.
این اتفاق باعث می شود لایه ای نازک از سلول ها که مفاصل شما را می پوشانند (غشاء سینوویوم) دردناک و ملتهب شده و مواد شیمیایی آزاد کنند که به بخشهای زیر آسیب بزنند:
- استخوان ها
- غضروف – بافت پیوندی کشسان بین استخوان ها
- تاندون ها – بافتی که استحوان را به عضله متصل می کند
- رباط ها – بافتی که استخوان را به غضروف متصل می کند
در صورتی که این بیماری درمان نشود، این مواد شیمیایی به تدریج باعث می شوند مفصل شکل و کارکرد خود را از دست بدهد. در نهایت می تواند مفصل را به طور کامل تخریب کند.
درباره این که سیستم ایمنی چرا شروع به حمله به مفاصل می کند، نظریه های مختلفی وجود دارند، مانند این که یک عفونت یا ویروس این روند را آغاز کند، اما هیچ یک از این نظریه ها اثبات نشده اند.
عوامل خطر احتمالی
موارد زیر تعدادی از عواملی هستند که می توانند خطر ابتلا به روماتیسم مفصلی را در شما افزایش دهند:
- ژن های شما – برخی تحقیقات نشان داده اند که روماتیسم مفصلی ممکن است بصورت خانوادگی ایجاد می شود، با این وجود خطر به ارث رسیدن این بیماری پایین است چرا که ژن ها نقش کمی در این بیماری ایفا می کنند.
- هورمون ها – روماتیسم مفصلی در زنان شایع تر از مردان است که ممکن است به علت تاثیر هورمون استروژن باشد، البته این رابطه اثبات نشده است.
- سیگار کشیدن – برخی شواهد نشان می دهند که افراد سیگاری در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به روماتیسم مفصلی هستند.