بلاگ و مقالات, گوارش

تست شنوایی سنجی یا ادیومتری چیست ؟

تست شنوایی سنجی یا ادیومتری چیست ؟

تست شنوایی سنجی یا ادیومتری چیست

در این مطلب از سری مقالات ازپزشک در رابطه با تست شنوایی سنجی یا ادیومتری صحبت خواهیم کرد. شنوایی از مهم ترین ارگان های حسی انسان محسوب می شود و به همین دلیل برای ارزیابی آن باید به کلینیک شنوایی سنجی مراجعه کرد . از تست شنوایی سنجی یا ادیومتری هم برای ارزیابی شنوایی فرد استفاده می شود . چرا که کم شنوایی ؛ از مشکلاتی است که جامعه را درگیر می کند و معمولا با افزایش سن در هر فرد همراه است . به نوعی که با توجه به یک مطالعه آمریکایی ؛ حداقل ۲۵ درصد از افراد بالای ۵۰ سال سن ، کم شنوا هستند و این مشکل را تجربه می کنند.

اگر با توجه به این توضیح کوتاه همچنان تمایل دارید بدانید تست شنوایی سنجی یا ادیومتری چیست ؟ باید بگوییم که به ارزیابی و میزان تست شنوایی هر فرد شنوایی سنجی گفته می شود که بررسی این میزان هم توسط دستگاه های خاص با نام ادیومتر صورت می پذیرد . باید بدانید که این بررسی ها در مراکز خاص و توسط ادیولوژیست یا همان شنوایی سنج انجام می گیرد .  پس هر زمان که بخواهیم قدرت شنوایی فردی را بسنجیم باید از شنوایی سنجی استفاده کنیم .
تست شنوایی سنجی یا ادیومتری  Audiometry ، میزان کم شنوایی ، اختلالات تعادل و هر آنچه که به عملکرد گوش داخلی مرتبط باشد را ارزیابی می کند . در این تست فرد با صداهایی که هر کدام شدت های مختلفی دارند مورد آزمایش قرار می گیرد . در حین آزمایش از فرد خواسته می شود تا زمانی که صدای شبیه به بوق یا بیب را شنید اعلام کند . در این تست ، معمولا از شدت های بالای صدا شروع شده و زمانی کاهش پیدا می کند که فرد دیگر نمی تواند صدایی را بشنود . سپس با توجه به میزان شدت صداهایی که شنیده شود ، میزان کلی شنوایی یا نوار گوش به دست می آید .

تست شنوایی سنجی نوزاد

تست شنوایی سنجی نوزاد

به واحد اندازه گیری شدت صدا در علم پزشکی ، دسی بل (dB) گفته می شود . گوش انسان می تواند صداهای بسیار آرام مانند نجوا کردن را هم بشنود . شدت نجوا هم حدود ۲۰ دسی بل و شدت صداهای بلند مانند صدای موتور جت بین ۱۴۰ تا ۱۸۰ دسی بل است .

فرکانس صدا با تعداد سیکل در ثانیه اندازه گیری شده و واحد اندازه گیری فرکانس صدا هم هرتز  (Hz) نام دارد . فرکانس های پایین حدود ۵۰ هرتز هستند و انسان ها می توانند صدای ۲۰۰۰۰-۲۰ هرتز را بشنوند . برای اینکه در رابطه با این موضوع بیشتر بدانید باید بگوییم که گفتار انسانی با توجه به محدوده فرکانسی ، معمولا در محدوده ۳۰۰۰-۵۰۰ هرتز قرار می گیرد .

برای دریافت اطلاعات بیشتر تا انتهای مطلب همراه ما باشید و با نصب اپلیکیشن ازپزشک ، از بهترین متخصصان تیم ، مشاوره آنلاین بگیرید و در خانه ویزیت شوید .

چرا تست شنوایی سنجی انجام می شود ؟

با استفاده از تست شنوایی سنجی ، میزان شنوایی فرد بررسی می شود . به این صورت که افراد با توجه به این تست ، می توانند بفهمند که چقدر خوب می توانند بشنوند یا برعکس آن کم شنوا هستند . همانگونه که می دانید آسیب دیدن گوش و یا قرار گرفتن آن در معرض صداهای بلند برای مدت زمان طولانی ، می تواند آسیب جدی به گوش وارد کرده و باعث کم شنوایی در فرد گردد . صداهای بلندتر از ۸۵ دسی بل مانند قرار گرفتن در کنسرت های پاپ و یا راک می تواند بعد از چند ساعت موجب کم شنوایی در فرد گردد . در ادامه چند علل شایع کم شنوایی را بررسی می کنیم :

  1. نقص در زمان تولد
  2. عفونت مزمن گوش میانی
  3. بیماری های ارثی مانند اتواسکلروز . در این بیماری رشد غیر طبیعی استخوان چه ها در گوش میانی رخ داده و مانع عملکرد صحیح گوش می شود .
  4. صدمه دیدن گوش
  5. بیماری های گوش داخلی مانند منیر یا بیماری خود ایمنی که گوش داخلی را تحت تاثیر قرار می دهد .
  6. پارگی پرده گوش
  7. قرار گرفتن در معرض صداهای بسیار بلند

نحوه انجام تست شنوایی سنجی

تست شنوایی سنجی در کلینیک های شنوایی سنجی انجام می شود و این کار را متخصصین شنوایی سنجی انجام می دهند . برای انجام دادن این تست فرد در ابتدا وارد یک اتاق عایق صدا شده و از یک هدفون مخصوص استفاده می کند . صداهای گوناگون هر بار از یک گوشی هدفون به گوش فرد می رسد  و کارشناس شنوایی سنج از فرد می خواهد که با شنیدن هر صدا دستش را بالا آورده و کلید مخصوص را فشار دهد . در این روش کمترین میزان شنوایی گوش به ثبت می رسد .

همچنین قبل یا بعد از انجام تست ، ممکن است از تست شنوایی دیابازون برای تشخیص انواع کم شنوایی صورت بگیرد. در آزمایش دیگر برای بررسی قدرت تشخیص مکالمه ، تعدادی کلمات یک و دو بخشی با صداهای مختلف پخش می شود که فرد باید آن ها را تکرار کند .

از دیگر تست های شنوایی سنجی می توان به تیمیانومتری و رفلاکس آکوستیک برای ارزیابی میزان شنوایی اشاره کرد . برای انجام این تست ها یک کارشناس ، پراپ نرم وارد گوش می کند که در این زمان فرد باید آرام و بدون حرکت باقی بماند . چرا که در حین این آزمایش صداهای بلند ایجاد شده باعث تغییر فشار هوای درون گوش می شود و به همین دلیل فرد باید بدون حرکت باقی بماند . باید بدانید که در این تست ها ، حرکات پرده گوش و عکس العمل عضلات چسبیده به استخوان چه های گوش که تحت تاثیر تغییرات فشار هوا قرار می گیرند مثبت می شوند .

تست شنوایی سنجی بزرگسالان

تست شنوایی سنجی بزرگسالان

عوارض تست شنوایی سنجی چیست ؟

تست شنوایی سنجی هیچگونه عوارضی ندارد و صدمه ای به گوش وارد نمی کند . به این دلیل که این تست ها در دسته تست های غیر تهاجمی قرار دارند و انجام دادن آنها هیچ خطری برای فرد به همراه ندارد . البته برای کودکانی که به آرام بخش نیاز دارند بهتر است قبل از انجام تست شنوایی سنجی ، با پزشک کودک خود در رابطه با خطرات و مزایای آن صحبت کنید و مشاوره بگیرید .

عوارض تست شنوایی سنجی

عوارض تست شنوایی سنجی

انواع تست شنوایی سنجی

تست شنوایی سنجی نقش بسیار مهمی در تشخیص کم شنوایی حسی و کم شنوایی انتقالی دارد. به همین دلیل برای ارزیابی شنوایی ، تست های گوناگونی انجام می شود که در ادامه آنها را بررسی می کنیم.

تست ABR

تستی امن و بدون درد که با انجام این تست پزشک می خواهد ببیند که اعصاب شنوایی و مغز ، به صداها چه واکنشی نشان می دهند . از این طریق پزشک می تواند با توجه به اطلاعاتی که کسب می کند ، مشکلات شنوایی فرد را رصد کند .

 اما چه زمانی باید از این تست استفاده کرد ؟

زمانیکه کودک و نوزادی در تست های اولیه شنوایی رد می شوند و یا سنشان به قدری کم است که امکان استفاده از تست های معمول برایشان وجود ندارد ، از تست شنوایی سنجی ABR برایشان استفاده می شود. در این تست متخصصان ایرفون های کوچکی روی گوش نوزاد قرار می دهند و در همان حالت از الکترودهای نرم بر روی پیشانی نوزاد استفاده می کنند .  از طریق ایرفون ها، صداهای کوچک و کلیک های کوتاه وارد گوش می شوند که این الکترودها حکم سنسور دارند. از این طریق متوجه می شوند که مغز و أعصاب شنوایی به این صداها چه واکنشی نشان می دهد .

تست شنوایی سنجی ABR معمولا یک تا دو ساعت زمان می برد و چند هفته بعد از تست، نتایج کامل تست توسط پزشک ارائه می گردد. جای هیچ نگرانی نیست . چرا که این تست هیچ آسیب و عوارضی برای کودک شما به همراه ندارد .

تست اتوآکوستیک  OAE

از این تست برای بررسی وضعیت حلزونی گوش استفاده می شود. در تست تست اتوآکوستیک  OAE

دستگاه مخصوص بر روی گوش نوزاد قرار می گیرد. سپس صداهای ضعیفی که توسط گوش داخلی تولید می شود ضبط و مورد آزمایش قرار می گیرد . در تست اتوآکوستیک  OAE مشخص می شود که آیا گوش نوزاد عملکرد خوب و درستی دارد یا خیر !
دقت داشته باشید برای این تست، به هیچ نوع نشانه بیماری در نوزاد نیاز ندارید . این تست توسط دیتاها و صداهای به دست آمده انجام می شود. همچنین اگر نوزاد و کودک شما خواب هم باشد امکان این تست بر روی آن وجود دارد .

تست اتوآکوستیک  OAE برای افرادی که قابلیت نشان دادن واکنش به دیگر صداها در تست های دیگر را هم ندارند بسیار مناسب است.

تست کورتیکال شنوایی CAEP

تست کورتیکال شنوایی CAEP از جدیدترین و مدرن ترین راه های تشخیص مشکلات شنوایی است . این آزمایش جدید است و تنها ۲۰ سال از عمر آن می گذرد. به همین دلیل تست کورتیکال شنوایی CAEP به راحتی می تواند بخش شنوایی مغز را برای اطلاعات مربوط به شنوایی مطالعه و مورد بررسی قرار دهد .از این تست حتی زمانی که نوزاد شما سمعک بر روی گوش دارد هم می توان استفاده کرد که همین موضوع باعث داشتن ویژگی مثبت این تست شده است. در این تست پاسخ های مغز ضبط شده و امکان ثبت واکنش ها از طریق سطح سر وجود دارد . صداهایی چون  g   و t توسط یک اسپیکر در رنج ‌های مختلف صدا تولید می‌شوند. سپس واکنش‌های برانگیخته مغز توسط الکترودهای روی سطح سر ضبط شده و توسط کامپیوتر آنالیز می‌شوند.

چرا از این آزمایش برای تست شنوایی سنجی استفاده می شود ؟

از مهم ترین دلایل انجام این تست می توان به راحت و آسان بودن آن اشاره کرد. از آنجایی که گرفتن تست بر روی نوزادان کاری دشوار است؛ اما تست کورتیکال شنوایی CAEP درد و سختی نداشته  به راحتی انجام می گیرد. در تست کورتیکال شنوایی CAEP سه عدد سنسور با استفاده از چسب جراحی به سطح سر کودک وصل می شود. جای هیچ نگرانی ندارد چرا که این سنسورها هیچگونه ناراحتی برای دلبندتان ایجاد نکرده و تنها ممکن است پوست سر نوزاد را قرمز کند که این تغییر رنگ تا ۲۴ بعد از بین می رود.

تست CAEP بین یک ساعت و نیم تا دو ساعت زمان می برد. جواب این تست هم همان موقع ارائه می شود البته ممکن است برای رسیدن به جواب واضح تر، به کمی مقایسه نیاز باشد .

چرا تست شنوایی سنجی انجام می شود

چرا تست شنوایی سنجی انجام می شود

تست شنوایی سنجی بزرگسالان

تست شنوایی سنجی بزرگسالان معمولا برای بررسی عفونت گوش و یا افت شنوایی مورد استفاده قرار می گیرد. در کلینیک های شنوایی سنجی بزرگسالان، چندین تست قابلیت انجام شدن را دارد که در ادامه آنها را عنوان می کنیم.

  1. بررسی وضعیت کانال و پرده گوش
  2. بررسی سیستم شنوایی از نظر عفونت گوش
  3. تعیین آستانه شنوایی فرد
  4. تست عصب گوش
  5. ادیومتری کامل که این آزمایش در بزرگسالان مواردی چون تست PTA ، ادیومتری گفتاری، رفلکس آکوستیک و تیمیانومتری را شامل می شود.

تست شنوایی سنجی نوزاد

همانگونه که در ابتدای متن ازپزشک به آن اشاره کردیم تست شنوایی سنجی یا ادیومتری شامل یک سری آزمایشات و اندازه گیری ها مربوط به شنوایی بوده و امکان ارزیابی عملکرد شنوایی را فراهم می کند. تست شنوایی سنجی نوزاد دلایل متعددی دارد و معمولا بعد از تولد و قبل از ترخیص مادر و نوزاد تحت غربالگری شنوایی سنجی نوزادان صورت می پذیرد. لازم به ذکر است که مراجعه به کلینیک های شنوایی سنجی نوزادان برای آزمایش شنوایی آنها، یکی از مهم ترین و ضروری ترین تست ها برای بررسی سلامت شنوایی نوزادان است. قطعا بدون انجام شنوایی سنجی و ادیومتری کودکان، امکان دارد که برای ماه‌ها یا سال‌ها، مشکلات شنوایی آنها به درستی تشخیص داده نشود.

تست شنوایی سنجی نوزاد

تست شنوایی سنجی نوزاد

تست شنوایی سنجی آنلاین

امروزه با پیشرفت تکنولوژی و وجود برخی سایت ها، امکان تست شنوایی سنجی به صورت آنلاین برای افراد فراهم است. باید بدانید که برخی مشکلات شنوایی ممکن است ناشی از وزوز گوش و یا ضعف عصب شنوایی باشد . همچنین افت شنوایی ناشی از ضعف عصب می تواند دلایل متعددی داشته باشد مانند :

  • قرار گرفتن در معرض صداهای بلند
  • افزایش سن

اگر تمایل دارید که تست شنوایی سنجی آنلاین داشته باشید، پیشنهاد می کنیم این تست را با هدفون مرغوب و در فضای کاملا آرام انجام دهید . در صورت مشاهده کوچکترین مشکل هم سریعا ازپزشک مشاوره آنلاین بگیرید و ویزیت شوید .

لازم به ذکر است که این تست ها تنها برای مشخص کردن وجود و عدم وجود کم شنوایی به کار می روند و برای تشخیص میزان دقیق کم شنوایی صحت کافی ندارند .

تست اول:  روی لینک  کلیک کرده و کادر زرد رنگ را انتخاب کنید.

تست دوم: این لینک هم بسیار معتبر است و برای بررسی وضعیت شنوایی مورد استفاده قرار می گیرد. در ابتدا باید روی لینک کلیک کرده و سپس کادر نارنجی را نتخاب کنید . جنسیت و سن را مشخص کرده و در ادامه ، کادر هدفون را انتخاب کنید .

هزینه تست شنوایی سنجی

هزینه تست شنوایی سنجی  همیشه طبق تعرفه وزارت بهداشت و درمان تعیین می گردد. تست های گوناگونی هم برای ارزیابی شنوایی وجود دارد که هر کدام از آنها ، با توجه به تعرفه سازمان نظام پزشکی به تمامی کلینیک های شنوایی سنجی ابلاغ می شود . به همین دلیل تمامی مراکز موظف هستند که هزینه تست شنوایی سنجی را طبق تعرفه سازمان از بیمار دریافت کنند.

منابع علمی این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.