چشم پزشکی

دوبینی چشم | علائم و درمان

دوبینی چشم | علائم و درمان

دوبینی چشم چیست

 

آیا دوبینی چشم خطرناک است؟ علت دوبینی ناگهانی چیست؟ اگر دوست دارید در رابطه با دو بینی چشم ، علائم ، درمان و هر آنچه که به این بیماری مرتبط است، همچنین قطره برای دوبینی چشم و یا تست دوبینی چشم بیشتر بدانید، این مطلب ازپزشک را تا انتها مطالعه کنید. ما در این سری مقالات ازپزشک ، در رابطه با این بیماری چشم صحبت کرده ایم. همچنین برای داشتن مشاوره آنلاین می توانید اپلیکیشن ازپزشک را بر روی گوشی همراه خود نصب کنید و از بهترین متخصصان چشم تیم مشاوره بگیرید.

برای دریافت اطلاعات بیشتر از دوبینی چشم تا درمان، همراه ما باشید و هر سوالی داشتید در قسمت دیدگاه انتهای متن به ثبت برسانید.

 

دوبینی چشم چیست ؟

دیپلویی یا دوبینی چشم ، یک اختلال بینایی است که فرد در آن حالت یک شی را در دو تصویر مجزا می بیند. تصاویری که ممکن است کنار هم و یا روی یکدیگر قرار بگیرند و فرد را سر در گم کنند. جدا از دید و مشکلات آن، ممکن است افراد در حرکت ، راه رفتن (به دلیل دیدن دو تصویر از هر چیز) با اختلال در تعادل و توانایی خواندن هم مواجه بشوند.

دو بینی می تواند باعث سرگیجه، بر هم خوردن تعادل در هنگام راه رفتن و اختلال در خواندن شود. البته این بیماری و علت آن می تواند به صورت ثابت ، موقت و یا پیش رونده باشد که در تمام موارد بهتر است معالجه پزشک صورت بگیرد.

 

علائم دو بینی چشم 

علائم دو بینی چشم

 

انواع دوبینی چشم

دوبینی چشم به ۳ دسته مختلف تقسیم می شود :

  1. دوبینی دو چشمی که در این حالت هر دو چشم بیمار نمی توانند با یکدیگر هماهنگ باشند. این نوع دوبینی با بستن یا پوشاندن یک چشم اصلاح می گردد.
  2. دوبینی تک چشمی که در این اختلال تنها در یکی از چشمان فرد مبتلا وجود دارد و منجر به تشکیل سایه در تصاویر شده و اندکی از هم فاصله می گیرند. این نوع دوبینی با بستن یا پوشاندن چشم غیرمبتلا، اصلاح نمی گردد.
  3. دوبینی فیزیولوژیک که یک پدیده طبیعی است و بستگی به همسویی محورهای چشمی با اشیاء مورد توجه دارد (به عنوان مثال، تمرکز روی انگشت نزدیک باعث می‌شود اشیای دور تار اما دوتایی شوند).

 

علت دو بینی ناگهانی چشم

دوبینی علل متعددی دارد و به همین دلیل درمان دوبینی چشم در هر فرد متفاوت است. در برخی افراد علت دوبینی لحظه ای خفیف بوده و در برخی دیگر هم شدت زیادی دارد. از این رو باید در هر دو حالت، این اختلال به پزشک گزارش شود .

در رابطه با علت دوبینی ناگهانی چشم می توان به خستگی بیش از حد اشاره کرد. خستگی زیاد می تواند باعث دوبینی در فرد شود که اگر این دوبینی پس از مدتی از بین نرود نشان از وجود یک عارضه مغزی در فرد است و باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه شود .

در برخی موارد التهاب عصبی بینایی که در علم پزشکی نوریت اپتیک نامیده می شود نشان دهنده بیماری ام اس است و باید سریعا درمان شود. پس اگر علائمی دارید که ممکن است به نوریت اپتیک مرتبط باشد هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید و یا ازپزشک ، مشاوره آنلاین بگیرید و در خانه ویزیت شوید. با این کار می توانید از مشکلات بعدی هم جلوگیری کنید .

 

دوبینی چشم و تاری دید

دوبینی چشم و تاری دید

 

علل دوبینی چشم ها

در ادامه به علت دوبینی ناگهانی چشم و سرگیجه می پردازیم. دوبینی علل مختلفی دارد. به طور کلی شایع ترین علل دوبینی تک چشمی عبارتند از:

  • آب مروارید
  • آستیگماتیسم
  • خشکی چشم ها
  • استفاده از لنزهای تماسی یا عینک هایی که نمره آن ها به درستی تنظیم نشده باشد
  • اختلالات عنبیه

همچنین ازجمله علل دوبینی ناگهانی دوچشمی نیز می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • عدم قرارگیری چشم ها در راستای مناسب
  • اختلالات اعصاب مغزی
  • آنوریسم های مغزی
  • سکته مغزی

قوز قرنیه، میاستنی گراویس، پرکاری تیروئید، بیماری گریوز و دیابت نیز ازجمله سایر علل دوبینی چشم یا دیپلوپی می باشند. تشخیص صحیح علت دوبینی چشم، از نقش مهمی در درمان مناسب آن برخوردار می باشد.

 

علائم دوبینی چشم

علائم این بیماری در افراد مختلف است و گاهی ممکن است در یک فرد، در ابتدا هیچ علائمی هم نداشته باشد. با توجه علت اصلی دوبینی، علائم ممکن است ظاهر شوند تا خبر از این اختلال به فرد بدهند.

از علائم اصلی دوبینی چشم می توان به موارد زیر اشاره نمود::

  1. سردرد
  2. حالت تهوع
  3. ضعیف شدن چشم
  4. افتادگی پلک
  5. درد هنگام حرکت دادن یک یا هر دو چشم
  6. ناراحتی و درد اطراف چشم، شقیقه و ناحیه ابرو
  7. لوچ شدن و یا چپ شدن چشم ها

درخواست نوشتن آزمایش آنلاین دهید!
آزمایش میخوای بدی و نیاز به نسخه اینترنتی آزمایش داری؟ درخواست نوشتن نسخه آزمایش آنلاین ازپزشک داری؟
قبل از درخواست ویزیت، از طریق اپلیکیشن ازپزشک با قیمت خیلی مناسب درخواست آزمایش آنلاین بده و بعد از انجام آزمایش با جواب آزمایشت ازپزشک ویزیت بگیر!

تشخیص دوبینی چشم

برای تشخیص دو بینی چشم، در ابتدا پزشک متخصص چشم، در رابطه با علائم و سابقه پزشکی بیمار سوالاتی می پرسد . بعد از پرسیدن سوالات به معاینه فیزیکی بیمار می پردازد و در نهایت، با توجه به اطلاعات بدست آمده ، علت دوبینی چشم را مشخص می کند و آزمایشات را تجویز می کند.

تشخیص درست پزشک باعث می شود تا بهترین درمان را برای دوبینی بیمار تجویز کند. پزشک نوع دوبینی بیمار و دائم یا موقتی بودن اختلال را با انجام آزمایشات تشخیص می دهد.

ما در ادامه مطلب اقداماتی که پزشک معالج برای تشخیص دوبینی چشم و تاری دید انجام میدهد را عنوان می کنیم.

  1. در ابتدا پزشک از بیمار می خواهد به تصاویر در کنار یکدیگر نگاه کند و بگوید که آیا تصاویر را دوگانه می بیند یا بالا پایین
  2. سپس از بیمار می خواهد که تنها به یک جهت نگاه کند
  3. پزشک از بیمار می پرسد که آیا درد یا بی حسی در پیشانی، گونه ها، ضعف در عضلات صورت ، سرگیجه و یا اختلال در گفتار دارد یا خیر!
  4. پزشک به معاینه فیزیکی چشم بیمار می پردازد
  5. بینایی سنجی هم اقدامی است که پزشک برای تشخیص دوبینی آن را انجام می دهد
  6. پزشک بیرون زدگی چشم و افتادگی پلک بیمار را مورد ارزیابی قرار می دهد
  7. برای تشخیص دوبینی ، نحوه واکنش مردمک چشم نسبت به نور را بررسی می کند
  8. پزشک معالج تمام حرکات چشم را کنترل می کند و از بیمار می خواهد تا اشاره های دست به سمت بالا، پایین، راست و چپ را با چشم دنبال کند
  9. در انتها پزشک با کمک لامپ اسلیت و افتالموسکوپ ، چشم بیمار را بررسی می کند

 

تشخیص دو بینی در کودکان

از آنجایی که کودکان توانایی توصیف درست از وضعیتشان را ندارند ، تشخیص دو بینی در آنها کمی دشوارتر می شود. به همین دلیل چند عوامل که باید برای تشخیص دو بینی در کودکان احتیاط کرد را عنوان می کنیم :

  • گرفتن یک چشم با دست
  • چرخاندن سر به شکل کاملا غیر نرمال
  • حرکت دادن چشم ها به چپ و راست
  • لوچ کردن و یا جمع کردن چشم ها برای درست تر دیدن
  • نگاه کردن به اجسام از بغل

 

تشخیص دو بینی چشم در کودکان

تشخیص دو بینی چشم در کودکان

 

درمان دو بینی چشم

درمان دوبینی چشم به علت زمینه ای بیماری و درگیری یک و یا هر دو چشم بستگی دارد. برای مثال اگر دو بینی ناشی از بیماری  و یا اختلالات عصبی باشد ، با درمان بیماری زمینه ای دوبینی هم درمان می شود. مانند بیماری هایی چون دیابت و بیماری میاستنی که با دارو قابل درمان است.

از دیگر گزینه های درمان می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • زدن عینک
  • انجام تمرینات ویژه چشم
  • پوشاندن یک چشم
  • نصب منشور بر روی عینک
  • استفاده از لنز تماسی مات در یک چشم
  • جراحی
  • استفاده از عدسی منشوری
  • تزریق توکسین بوتولینوم یا همان بوتاکس به عضله چشم

 

یکی از جذابیت‌های اپلیکیشن ازپزشک امکان ویزیت توسط چشم پزشک آنلاین  است، چراکه با استفاده از این خدمات بیماران می‌توانند بدون اتلاف وقت، با صرف هزینه کم‌تر، و بدون نیاز به تحمل شلوغی مطب به صورت کاملا آنلاین ازپزشک مورد نظر خود به راحتی  ویزیت آنلاین  دریافت نمائید و یا ویزیت شوید. برای استفاده از این خدمات ارزشمند کافی است اپ ازپزشک را نصب کرده تا از تمامی خدمات مخصوص بیماران بهره‌مند شوید.

 

استفاده از لنز تماسی مات داخل چشم برای درمان

در برخی موارد برای درمان دوبینی، گزینه کاشت لنز داخل چشم بسیار مناسب است. البته این روش درمان زمانی که سایر گزینه های درمانی موثر نباشند توصیه می شود. لازم به ذکر است که این روش درمان مناسب بیمارانی است که اختلال دوبینی را در هر دو چشم داشته باشند. در این روش درمان، عدسی چشم بیمار خارج شده و عدسی مصنوعی جایگزین می شود .

گاهی اوقات برای درمان لوچی چشم و یا اختلالات حرکتی، تزریق توکسین بوتولینوم مورد استفاده قرار می گیرد. بوتولینوم نوعی سم است که به یکی از عضلات کنترل کننده تزریق می شود. کار بوتولینوم هم این است که ارسال پیام های شیمیایی از اعصاب را مسدود کند و عضله را در حال استراحت قرار دهد . در این درمان عضله نمی تواند چشم را حرکت دهد در نتیجه، سایر عضلات کنترل چشم را بر عهده می گیرند که این کار باعث تقویت چشمان می شود .

عمل جراحی هم زمانی توصیه می شود که مزیت آن بیشتر از عوارض جانبی و یا خطرات احتمالی آن باشد. ۶ عضله در هر چشم،  کنترل موقعیت را بر عهده دارند؛ که بسته به نوع و شدت انحراف چشم‌ ها، جراحی دوبینی چشم روی عضلات موردنظر انجام می ‌شود تا موقعیت چشم‌ را اصلاح کند.

 

درمان دو بینی چشم

درمان دو بینی چشم

 

پیشگیری از دوبینی چشم و تاری دید

اگرچه که هیچ روش مطمعنی برای پیشگیری از دوبینی چشم و تاری دید وجود ندارد، اما در ادامه چند نکته برای برای افزایش سلامتی چشم و کاهش خطر دوبینی بیان می کنیم.

  1. دیابت را کنترل کنید. بیمارانی که دیابت دارند باید برنامه درمانی منظمی داشته باشند تا کمتر در معرض دو بینی قرار بگیرند
  2. از ایجاد آب مروارید جلوگیری کنید. به این صورت که باید با استفاده از عینک آفتابی، نکشیدن سیگار و داشتن رژیم غذایی درست و سالم احتمال دو بینی چشم را کاهش دهید
  3. مراقب خشکی چشم باشید
  4. از آسیب دیدن سر جلوگیری کنید
  5. سیگار نکشید
  6. بیش از حد به صفحه لوازم الکترونیکی مانند کامپیوتر و تلیویزیون، خیره نشوید
  7. هر سال یا هر دوسال یک بار، معایه چشم انجام دهید

 

منابع علمی این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.